Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Pădurea spânzuraților - cover

Pădurea spânzuraților

Liviu Rebreanu

Publisher: Elefant.ro

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Pădurea spânzuraților este un roman din categoria prozei de analiză psihologică, scris de Liviu Rebreanu. Inspirat de un eveniment real, condamnarea la moarte și apoi execuția prin spânzurare a fratelui lui Liviu Rebreanu, Emil, ofițer în armata austro-ungară, care a încercat să dezerteze și să ajungă în liniile românești. Pădurea spânzuraților configurează un univers dominat de război, și pândit de perspectiva morții prin spânzurare, prezentată chiar din primele scene ale romanului.

 
Personajul principal, Apostol Bologa, este un intelectual confruntat cu mai multe drame de conștiință. Identitatea națională a sa este pusă în cumpănă pe fondul ascensiunii naționalismului în jurul și chiar în interiorul Imperiului Austro-Ungar. Un personaj simbolic e locotenentul ceh Svoboda (cu nume programatic, provenit din cuvântul slav svobodŭ, „slobod“, „liber“), de la care Apostol Bologa învață rețeta libertății. Formula narativă se schimbă, naratorul investighează impactul evenimentelor în conștiința personajului.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Din trecutul nostru - cover

    Din trecutul nostru

    Alexandru Vlahuţă

    • 0
    • 0
    • 0
    Am un sentiment deosebit de duioșie și de un fel de pietate în acest moment când încep să scriu despre Vlahuță...Vlahuță pentru cei din generația noastră este cu totul altcineva decât pentru cei mai bătrâni ori mai tineri decât noi.între oamenii din aceeași generație este o comunitate de gândire și de simțire care o deosebește de generațiile mărginașe așa încât parafrazând cuvintele unui mare scriitor se poate spune că o generație este o patrie.Ĺži Vlahuță a fost poetul generației tinere de pe la anii 1890 al generației romantice de atunci!
     
    Garabet IBRAILEANU
    Show book
  • Din lumea celor care nu cuvântă - cover

    Din lumea celor care nu cuvântă

    Emil Gârleanu

    • 0
    • 0
    • 0
    „In ampla structura a vitalului dincolo si mai adanc decat omul «marunt» si decat cel «elementar» Garleanu gaseste o noua forma a vietii sprijinind si incluzand pe toate celelalte mai inaintate si mai complexe forma «umila» a vitalitatii expresia ei cea mai simpla si cea mai generala. Povestitorul ii imbratiseaza destinul cu pietate panteista si inveselindu-se sau varsand o lacrima pe seama ei plange si rade de sine insusi de toti oamenii laolalta si poate chiar de zei. Este aci o atitudine tipica a naturalismului modern adica a acelei indrumari literare formate in scoala interpretarii stiintifice a vietii care se calauzeste de convingerea ca umanul se rezolva in biologie si ca spiritul nu are alte legi decat acele ale vietii in general. Unitatea vietii permite aflarea talcurilor ei generale in acele din formele ei care fiind mai simple sunt in acelasi timp mai limpezi...“ – Tudor Vianu Arta prozatorilor romani
    Show book
  • Portretul domnului WH - cover

    Portretul domnului WH

    Oscar Wilde

    • 0
    • 0
    • 0
    Era un portret care reprezenta un barbat, imbracat intr-un costum din secolul saisprezece, care statea in picioare langa o masa, cu mana dreapta sprijinita pe o carte deschisa. Arata cam de saptesprezece ani si era de o frumusete extraordinara, totusi intrucatva evident feminina.Intr-adevar, daca nu ar fi tinut cont de imbracaminte si de tunsoare, cineva ar fi putut spune ca fata cu acei ochi visatori si nostalgici, cu acele buze rosii si delicate, era fata unei fete. In maniera si in special prin modul de tratare a mainilor, pictura amintea de o lucrare tarzie a lui Francois Clouet. Vesta din catifea neagra cu fantasticele sale puncte aurii si fundalul de culoare albastru-verzui in fata caruia el se infatisa atat de placut si de la care primea o luminozitate de o culoare deosebita erau exact in stilul lui Clouet, iar cele doua masti ale Tragediei si Comediei care atarnau intrucatva formal de pe piedestalul de marmura aveau acea severitate a tusei atat de diferita fata de gratia usuratica a italienilor, pe care chiar si la Curtea Frantei marii maestri flamanzi nu au pierdut-o niciodata, si care a reprezentat intotdeauna o caracteristica a temperamentului nordic.
    Show book
  • Rațiune și simțire - cover

    Rațiune și simțire

    Jane Austen

    • 0
    • 0
    • 0
    „În 1795, Jane Austen a scris un roman epistolar intitulat Elinor and Marianne, care atestă, fără echivoc, admirația sa pentru opera lui Richardson. În 1797, ea va reveni asupra acestei prime versiuni, renunțând la tehnica epistolară. După alte revizuiri, în 1809, acest roman va fi publicat în 1811 sub titlul Sense and Sensibility (Rațiune și simțire). Mai mult chiar decât trecerea, în plan formal, de la structura epistolara la proza analitică, în intervalul menționat se produce o mutație esențială în viziunea lui Jane Austen asupra existenței și, mai cu seamă, asupra universului ei românesc. Antinomia unor facultăți și a unor pulsiuni, pe care, în cadrele unui neoclasicism minor, Jane Austen reușește să nu o adâncească, ci să o atenueze, [...] era reprezentată, în prima versiune a romanului, în ipostaza neoumanistă a «sufletului frumos» care își domina sciziunea și aspiră la integrarea armonioasă a pulsiunilor divergențe.“ – Cornel Mihai Ionescu
    Show book
  • Ce frumoși și blestemați - cover

    Ce frumoși și blestemați

    Francis Scott Fitzgerald

    • 0
    • 0
    • 0
    Ca și Marele Gatsby, Cei frumoși și blestemați (1922) este o poveste despre America anilor ’20, o epocă tumul¬tuoasă în care arta, dragostea și banii sînt aproape invariabil însoțite de ambiții nebunești, talente irosite și eșecuri ireparabile, cînd consumul nemăsurat de alcool și strălucirea vieții de noapte devin adevăratul crez al acelei generații despre care Fitzgerald însuși a spus că "a crescut pentru a-și găsi toți sfinții morți, toate războaiele purtate, toată credința în om zdrunci-nată“. Anthony Patch, figura centrală a romanului, este un tînăr estet sofisticat cu studii la Harvard, pe care aburii alcoolului îl vor transforma într-o "epavă josnică și dezgustătoare“. Episodul nefericitei căsătorii cu Gloria – despre care s-a spus că ar fi inspirat din povestea reală de dragoste a lui Fitzgerald și a Zeldei Sayre – se încheie cu prăbușirea celor doi în abisul degradării fizice și morale, un memento amar al strălucirii risipite și al tinereții distruse. 
    "Cei frumoși și blestemați este, printre altele, un studiu al vieții conjugale – o schiță în nuanțe întunecate de sepia. Egoiști, dar fermecători, Anthony și Gloria ar putea să se îndrepte spre cariere de succes în literatură și cinematografie. Cuplul lor radiază o strălucire aparte, însă, pentru că nici unul din ei nu este înzestrat cu scînteia care ar face din această strălucire o flacără creatoare, nimbul care îi înconjoară pălește, se întunecă și dispare. Poate că acesta este rezultatul concluziei amare a lui Fitzgerald că aura unor asemenea oameni este un dar otrăvit dacă nu conduce la o capodoperă, așa cum este romanul de față.“ (The New York Times)
    Show book
  • Aventurile lui Augie March - cover

    Aventurile lui Augie March

    Saul Bellow

    • 0
    • 0
    • 0
    Aventurile lui Augie March este povestea picarescă a unui tânar evreu sărac din Chicago, în perioada Marii Crize. Înzestrat de mic cu o predispoziție aparte pentru situațiile spectaculoase, Augie se lansează într-o succesiune haotică de ocupații mai mult sau mai puțin legale, abandonându-le apoi pe toate din cauza limitărilor pe care i le impun. Este un personaj imprevizibil, plin de viață, iar aventurile prin care trece nu par să aibă vreo morală anume sau să-l ducă într-o direcție evidentă. Romanul abundă în personaje și scene savuroase din cercurile boeme frecventate de erou, prezentate într-un stil expansiv și exuberant, reușind astfel să spună, pe lângă povestea unui erou, și pe cea a unui oraș american, și explorând temele contrastante ale tradiției și înstrăinării, ale bunăstării și sărăciei, iubirii și pierderii. Este o carte despre căutarea împlinirii într-o lume descurajată de colapsul economic și despre spiritul de aventură ce destabilizează prejudecățile și așteptările comune.
    Show book