Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Stii bine ca vrei - cover

Stii bine ca vrei

Kristen Roupenian

Publisher: Litera Media Group

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Știi bine că vrei este o colecție de povestiri fascinante despre ce înseamnă să fii femeie în lumea modernă. Sunt povești despre sex și pedeapsă, vinovăție și furie, plăcerea și teroarea de a provoca și de a experimenta durere. Sunt povestiri care fascinează și dezgustă, provoacă revoltă și stârnesc dorințe, sperie și încântă în egală măsură. Știi bine că vrei ne demonstrează de ce Kristen Roupenian este cea mai îndrăzneață voce nouă din ficțiunea americană. Într-un mod amuzant, furios, viclean și explicit, ea aruncă o privire asupra dinamicii complicate a puterii dintre bărbați și femei și, adesea cu umor negru, o dă și mai mult peste cap. Și îndreaptă un deget către cititor, provocându-l să se simtă inconfortabil – sau mai rău, deconspirat –, ca și cum ar spune: „Vrei, nu-i așa? Știi bine că vrei“.
 
„Speciale la «Iubitorul de pisici» și la celelalte povestiri din Știi bine că vrei sunt stăpânirea de către autoare a limbajului,a personajelor, a poveștii și capacitatea ei de a scrie, totuși, atât de nepretențios și accesibil încât credem că trebuie să fie adevărat.“New York Times Book Review
 
„Dacă vă închipuiți că știți cum va fi această colecție, vă înșelați. Aceste povestiri sunt tăioase și perverse, întunecate și bizare, crude și nebunești. Îmi plac mult, mult de tot.“Carmen Maria Machado
 
„Într-o epocă ce are nevoie de o bilă pentru demolări, Știi bine că vrei oferă una. Este o carte pe care n-o poți lăsa din mână… Lipsită de politețuri. Pentru oameni inteligenți. Dezinhibată. Citiți-o!“Jeff VanderMeer

Other books that might interest you

 • Statuia comandorului: nuvele - cover

  Statuia comandorului: nuvele

  Varujan Vosganian

  • 0
  • 0
  • 0
  „Personajele acestei cărţi sunt oameni obişnuiţi, de tot felul: muncitori, ţărani, intelectuali, comercianţi. Ceea ce au ei în comun este spaţiul concentraţionar în care trăiesc. Un spaţiu descris în toată grozăvia lui, o descriere cu atât mai neînduplecată cu cât în cuprinsul volumului nu veţi găsi niciunul dintre cuvintele care îl denumesc: «comunism», «comunist», «partid» etc., ci doar neliniştile şi suferinţele pe care le-a provocat... Aceste pagini se constituie într-un elogiu adus nu rebelilor fără cauză, ci rebelilor fără şansă.” (Varujan Vosganian)
  Show book
 • Sindromul Robinson - cover

  Sindromul Robinson

  Radu Mareș

  • 0
  • 0
  • 0
  Intimitatea unei femei este perturbată de un turist care caută găzduire și care ajunge să descopere pe parcurs lucruri incredibile. Un bărbat se izolează într-un loc uitat de lume pentru a scăpa de agitația citadină, dar primește o „vizită“ cu totul stranie. Doi prieteni discută despre moarte, în special despre sinucidere și execuții. Un pseudocuplu încearcă să se adapteze vremurilor după absolvirea facultății, însă efortul de integrare într-o societate bolnavă are efecte neașteptate, traseul celor doi luând o turnură tulburătoare. Cele patru proze din Sindromul Robinson se completează una pe alta, dezvăluind consecințele pe care le pot avea încălcarea intimității, însingurarea, curiozitatea față de moarte sau dorința de a fi acceptat de ceilalți.
  Show book
 • Povești de dragoste A fost odată o fată care a furat inima soțului surorii ei iar el s-a spânzurat - cover

  Povești de dragoste A fost odată...

  Ludmila Petrușevskaia

  • 0
  • 0
  • 0
  În povestirile ei ciudate, cu întorsături dintre cele mai neașteptate, Ludmila Petrușevskaia își duce personajele prin apartamente sordide ale epocii comuniste, le pune să trăiască amoruri fugare, de weekend clandestin, le împinge la șuste prin birouri cooperatiste, la ocheade școlărești, la tandreți pătimașe și nebunii terifiante. Șirete, dulci, cu picioarele pe pământ sau sublime prin nebunia lor, aceste Povești de dragoste din care parcă lipsește ceva amestecă umorul negru cu macabrul spectaculos, marcat, atunci când totul pare pierdut, de surprinzătoare momente de grație.
  Show book
 • Armata de cavalerie Povestiri din Odesa - cover

  Armata de cavalerie Povestiri...

  Babel Isaac

  • 0
  • 0
  • 0
  Povestiri traduse în peste 20 de limbi. Volumul de față grupează integral povestirile din Armata de cavalerie, parțial ciclul odesit și alte cîteva texte. Prospețimea privirii auctoriale, alături de poeticitatea textelor – Isaac Babel este un rafinat stilist –, participă la conturarea unor personaje complexe, veridice. Prin fața cititorului se perindă cavaleriști (comandanți, comisari, simpli soldați), țărani, clerici, hoți, negustori, cu toții plini de viață, departe de orice schematism și ostentație. Prin intermediul unor scrisori trimise de pe front, al unor frînturi din zilele de groază, de acalmie ori de pregătire de luptă, dar și prin decuparea unor scene de viață din mediul evreiesc ori din propriul trecut, autorul se descoperă ca pictor ce poate cuprinde în cîteva trăsături de penel, subtil, comic și tragic, destine și înțelepciune, omenescul din om. 
  "Nu poți să nu te întrebi cum ar fi scris Isaac Babel dacă n-ar fi trăit în vremuri atît de tulburate. Fără teroarea istoriei, am fi vorbit acum despre el, poate, cum vorbim despre orice alt celebru artist european.“ (The Guardian) 
  "Lectura lui Babel amintește de tînărul Tolstoi, de Maupassant, Cehov, Stephen Crane și Șalom Alehem. Cu toate acestea, Isaac Babel e diferit: el este un cronicar al situațiilor imposibile, ale căror claritate și precizie dau ficțiunii intensitate lirică și luminozitate.“ (Kirkus Reviews) 
  "Lumea este pentru mine ca un spectacol uriaș, în fața căruia eu sînt singurul spectator fără binoclu. Orchestra anunță preludiul celui de-al treilea act, scena este departe, ca într-un vis, inima îmi tresaltă de plăcere – n-ar fi păcat ca în fața unui asemenea spectacol să fiu orbit de o banală pereche de lentile?“ (Isaac Babel)
  Show book
 • Boddah speriat - cover

  Boddah speriat

  Ionuț Chiva

  • 0
  • 0
  • 0
  Cele treisprezece povestiri ale lui Ionuț Chiva aduc la lumină cele mai variate personaje, copii sau adulți, care au în comun nevoia de relații interumane, de evadare din singurătate. Câinele, cel mai loial prieten al omului, este animalul-totem care umple golul lăsat de izolare, însă de multe ori acesta nu poate înlocui apropierea umană. Poveștile care se completează, se modifică și se explică una pe alta în Boddah speriat conturează o carte a regăsirii, a dezgropării dorințelor pierdute și a reevaluărilor personale.
  Show book
 • Masca Morții Roșii: Schițe nuvele povestiri 1831-1842 - cover

  Masca Morții Roșii: Schițe...

  Edgar Allan Poe

  • 0
  • 0
  • 0
  „Edgar Poe e subjugat asemenea cuceritorilor si filosofilor de dorinta irepresibila a unitatii; la el spiritul se combina cu fizicul. S-ar putea spune ca Poe cauta sa aplice literaturii procesele filosofiei iar filosofiei metodele algebrei. In aceasta constanta ascensiune catre infinit uneori iti poti pierde respiratia. In acest gen de literatura aerul e la fel de rarefiat ca intr-un laborator. Aici vei vedea mereu glorificarea vointei care se apleaca asupra inductiei si analizei. S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe care rareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni schiteaza arbori si nori care sint aidoma arborilor si norilor dintr-un vis sau si mai bine care se aseamana cu personajele lui stranii la fel de adinc patrunse de un tremur supranatural si convulsiv.“ (Charles Baudelaire) 
  „Poe isi alege de regula cea mai neobisnuita realitate isi plaseaza eroul in cea mai inedita situatie fizica sau psihologica iar apoi descrie starea launtrica a acestui personaj cu o rara acuitate si cu un remarcabil realism. Mai mult exista o trasatura in intregime a lui Poe una care il deosebeste de oricare alt scriitor anume vigoarea imaginatiei sale. Nu vreau sa spun ca fantezia lui ar intrece-o pe aceea a altor poeti ci pur si simplu ca imaginatia lui e inzestrata cu o calitate pe care n-am intilnit-o la nici unul intr-o asemenea proportie: e vorba de forta detaliilor… Edgar Poe prezinta in cel mai mic amanunt intreg tabloul inchipuit ori evenimentele cu o plasticitate uluitoare incit ajungi sa crezi in realitatea sau posibilitatea unui fapt care in fond nu s-a intamplat niciodata si nici nu s-ar putea intampla.“ (F.M. Dostoievski) 
  Traducere din limba engleza studiu introductiv note si comentarii de Liviu Cotrau
  Show book