Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Arta fugii - cover

Arta fugii

Ioan Petru Culianu

Publisher: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

"Arta fugii" trebuia sa fie volumul de debut al lui Culianu si sa apara in 1971, la Editura Eminescu, dar, dupa ce initial volumul scapase de cenzura, a fost dat la topit. Cartea cuprinde o serie de povestiri scurte, anuntind stilul sau inconfundabil de mai tirziu, din celelalte volume de proza. Topirea volumului este momentul decisiv, in care tinarul scriitor se hotaraste sa riste totul pentru a pleca din spatiul "concentrationar" al culturii romane. Volumul include povestiri, parte din ele publicate in reviste literare (debutul din "Cronica", spre exemplu, in perioada ieseana a lui Culianu). Proza lui din acea perioada este influentata clar de proza lui Joyce. Este o proza care incearca sa caute un liant intre experimentul de ultima ora din literaturile occidentale, structuralism etc. si o foarte buna camuflare a Traditiei, aflata sub semnul unei cautari initiatice profunde, surprinzatoare pentru virsta autorului. Periplurile sale prin mahalalele obscure ale Bucurestilor in cautarea initiatilor se regasesc, literar, intr-o cautare interioara din care nu lipsesc ludicul, revelatia si constiinta, tragica uneori, a superioritatii spirituale.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Levi și motanii - Povești audio pentru copii - cover

    Levi și motanii - Povești audio...

    Geo Mihalache

    • 0
    • 0
    • 0
    Aventurile găinii Levi împreună cu prietenii ei motanii Pic, Miron și Tărcatul: 
    Levi și motanii - găina Levi, dornică să îi cunoască pe motani și să se împrietenească cu ei, după luni de amânare, își face curaj să le vorbească 
    Proba și Levi în trupa motanilor - pentru a fi acceptată în trupa motanilor, Levi este supusă la o încercare de către aceștia 
    Levi pe acoperiș - Levi pornește în prima sa aventură alături de motani - se urcă pe acoperiș de unde reușeste să îi atragă atenția bunicii cu ispravile sale 
    Levi la șoareci - Levi participa la prima sa vânătoare...mai mult sau mai puțin reușită 
    Ne relaxăm în livadă - Levi învață o nouă activitate din repertoriul motanilor 
    Sus pe cuptor - Levi află unde se ascund motanii cand este frig afară și plouă 
    Iarba mâței - Motanii se comportă ciudat, nu mai sunt ei înșiși iar Levi asistă la un comportament neașteptat din partea lor 
    O bucățică de pește - Tărcatul își pierde cumpătul din cauza unei bucăți de pește și ajunge afară sub privirile lui Levi și ale celorlalți doi motani care îl avertizaseră să stea cuminte 
    Cu motanii după râme - Levi îi învață ea de data aste pe motani să "vâneze"
    Show book
  • Fluturi negri - cover

    Fluturi negri

    Silvia Puiu

    • 0
    • 0
    • 0
    Fluturii negri ne bântuie pe toți.... uneori devin albi, apoi se fac iarăși negri... și apoi dispar în același timp cu tine, în timp ce te deplasezi prin viață. 
    Poveștile și versurile din acest volum sunt fluturi negri de acum mai mult de 20 de ani. Astăzi, fluturii au vrut să zboare, chiar și așa negri .... au dorit să simtă soarele arzându-le aripile în ultimul lor zbor.  
    Povestirile sunt o ficțiune împletită cu cioburi din oameni, gânduri, vise și dorințe. Punerea lor pe hârtie sau într-un context creativ este o formă de purificare. Ca gen, aș spune că scriu poezie în proză și proză în poezie.  
    Publicarea acestui volum și împărtășirea fluturilor mei negri cu cei care vor avea răbdarea să citească este, pentru mine, un act de curaj și sper ca, astfel, să îi încurajez și pe alții să se exprime într-un mod sigur: prin artă sau vorbind cu cineva care poate să ajute (profesor, părinte, bunic, psiholog sau alt adult în care ai încredere).
    Show book
  • Felii de lămâie - cover

    Felii de lămâie

    Anca Vieru

    • 0
    • 0
    • 0
    O colecție de povestiri ca niște sentimentalisme urbane, când ironice, când triste, uneori cu accente grotești, în care se regăsesc tineri căsătoriți și cupluri blazate, adolescente confuze și vecine curioase, oameni ai străzii, corporatiști, un sculptor în gheață, o fată cu părul de culoarea coniacului văzut în soare, o clasă de elevi care a pierdut un ochi de iepure, un poștaș pensionar care vrea să-și schimbe numele.
    Show book
  • Proza cu amanuntul - cover

    Proza cu amanuntul

    Dan Lungu

    • 0
    • 0
    • 0
    "Autorul simte cehovian și vede gogolian, atmosfera prozelor sale e însă kafkiană; microrealismul alcătuit din prefabricate postmoderne ascunde drame abisale. Dan Lungu excelează în surprinderea penibilului micilor acte ratate, sînt proze ale intimității ratate. Antieroii săi evadează sporadic în reverii, fabulos oniric, nostalgii, problematizări, taclale, dar sfîrșesc prin a recădea în plasa de siguranță a banalului.“ (Paul Cernat) 
    "Ca prozator, Dan Lungu este foarte convingător. «Dur» și matur, cu știința și putința construcției unui personaj, cu o viziune sumbră asupra lumii, pe care o exprimă fără prea multe menajamente pentru sensibilitățile cititorului, încercînd mai mereu să-și răsucească ingenios povestirile, astfel încît același cititor să nu aibă motive de plictiseală, cu două-trei «căderi» datorate tocmai acestei ingeniozități cu orice preț («Eroi și eroi...», «Fotografiile mătușii Eliza»), Dan Lungu este un tînăr prozator de indiscutabil talent.“ (Daniel Cristea-Enache)  
    "Nu există proză în acest volum peste care să treci plictisit sau care să-ți «trezească» indiferență critică. Sînt toate scrise cu un condei sigur, în registrul unui realism temperat, săgetat pe alocuri (în părțile esențiale) de unde lirice.“ (Bogdan-Alexandru Stănescu)
    Show book
  • Cea mai frumoasa poveste de Craciun - cover

    Cea mai frumoasa poveste de Craciun

    Hanna Winter

    • 0
    • 0
    • 0
    Alexandra este o fetita deosebita care ii trimite o scrisoare lui Mos Craciun, rugandu-l sa il readuca acasa de Sarbatori pe tatal ei, plecat in strainatate pe termen nelimitat.
    In scurt timp ea va invata ca Mos Craciun chiar exista si ca El poate infaptui veritabile minuni in vietile noastre, inclusiv sa ne indeplineasca cele mai fierbinti dorinte. Astfel incat Craciunul sa fie o perioada cu adevarat...magica!
    Show book
  • Străin în căsnicie - cover

    Străin în căsnicie

    Emir Kusturica

    • 0
    • 0
    • 0
    Având drept fundal Bosnia-Herțegovina anilor ’70, înainte de destrămarea Iugoslaviei, spațiu în care domnește influența partidului, povestirile lui Emir Kusturica descriu viața a trei tineri, Dragan, Aleksa și Kosta. Inspirându-se din realul mărunt, Străin în căsnicie este o colecție de istorii cu teme dintre cele mai obișnuite: povești de familie, în care părinții și copiii intră inevitabil în conflict, povești de dragoste, uneori imposibile, povești în care tinerii se maturizează și încearcă să depășească granițele lumii „de acasă“. De la iubirea adolescentină la cea matură, care conduce spre mariaj, cu dramele și neînțelegerile lui, monografia cuplului se consumă în scurtmetraje pline de umor și de compasiune, iar spectatorii lui Kusturica-regizorul vor recunoaște detalii în care fantezia și întunericul coexistă, într-un decor inspirat din realismul magic.
    Show book