Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Înțelepciunea arabă: de la preislam la hispano-arabi - cover

Înțelepciunea arabă: de la preislam la hispano-arabi

Grete Tartler

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Grete Tartler compune un tablou complex al înțelepciunii arabe pe baza unor texte de facturi diferite: texte cu caracter sapiențial, meditații, alegorii filosofice și religioase, povestiri cu tâlc, cele mai multe făcând parte din domeniul literaturii arabe clasice – cu excepția unora scrise de gânditori citați de obicei în rândul filosofilor, teologilor sau istoricilor. Dintre aceste texte fundamentale pentru studiul culturii preislamice și islamice de limbă arabă, unele apar pentru prima dată în limba română. Într-o lume în care identitatea era dată de măsura șlefuirii literare a limbii arabe, căutarea înțelepciunii presupunea esențializare și o creștere spirituală îndemnând la depășirea granițelor regionale, naționale sau continentale. Putem descifra azi în oglinda acelor vremi signatura mobilității și a dialogului între culturi.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

 • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

  Un viitor luminos - Crescut în...

  Teodor Flonta

  • 0
  • 0
  • 0
  Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
  Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
  Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
  Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
  Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
  Show book
 • Barack Obama dezlănțuit complet - cover

  Barack Obama dezlănțuit complet

  Celine Claire

  • 0
  • 0
  • 0
  Barack Hussein Obama s-a născut la data de 4 August 1961 în Honolulu, Hawai. Este un avocat și politician american și cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii timp de două mandate între 2009 și 2017. Părinții săi sunt din Kenya și Kansas. Tatăl său, Barack Obama Senior s-a născut în provincia kenyană Nyanza și este de etnie luo.Tatăl lui Obama a copilărit crescând capre în Africa. În cele din urmă, a primit o bursă care i-a permis să plece din Kenya și să își urmeze visul de merge la facultate în Hawai. Mama lui Obama, Ann Dunham, s-a născut într-o bază militară din Wichita, Kansas, în timpul celui de-al doilea război mondial.În timpul studiilor de la Universitatea din Hawai din Manoa, tatăl lui Obama a întâlnit-o pe colega sa Ann Dunham. Cei doi s-au căsătorit la data de 2 februarie 1961, iar Obama junior s-a născut cu șase luni mai târziu. Obama senior a plecat imediat după nașterea acestuia, iar cuplul a divorțat doi ani mai târziu. În 1965, Ann Dunham s-a recăsătorit cu Lolo Soetoro, un student indonezian de la Universitatea din Hawai.Douăsprezece luni mai târziu în 1970, noua familie s-a transferat la Jakarta, Indonezia, unde s-a născut sora vitregă a lui Obama Junior, Maya Soetoro Ng. O succesiune de evenimente din Indonezia au contribuit la nesiguranța lui Ann Dunham în ceea ce privește siguranța și educația lui Obama junior. Astfel, la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis înapoi în Hawai pentru a locui cu bunicii săi materni. Mai târziu, Ann Dunham și sora vitregă a lui Obama, Maya Soetoro Ng li s-au alăturat.
  Show book
 • 100 de povești adevarate despre morți neobișnuite - cover

  100 de povești adevarate despre...

  John Mac, Sandrine Brugot,...

  • 0
  • 0
  • 0
  Poți să mori tras în țeapă de un pai, ucis de un melc, strivit de o vacă căzută din cer, otrăvit de un morcov, sau să te îneci de râs? NU? Ei bine, da, este posibil... Din păcate. Veți descoperi cele mai absurde și tragice 100 de moduri, uneori comice, moduri de a muri care te vor face să te strâmbi și să zâmbești în același timp. Fiecare dintre ele este un memento al fragilității insuportabile a existenței și al necesității de a evita comportamentele riscante.
  Show book
 • Reflexii si reflexe Aforisme vesele si triste - cover

  Reflexii si reflexe Aforisme...

  Cornel Regman

  • 0
  • 0
  • 0
  „In 1997, cu doi ani inainte de disparitie, dornic sa-si vada publicate aforismele, […] Cornel Regman le strange intr-un mic volum. Intitulat Reflexii si reflexe, acesta e publicat la editura revistei Jurnalul literar din Bucuresti, al carui cronicar a fost, dupa 1990. Destul de curand dupa aceea se gandeste la o noua editie, revazuta si adaugita, cu aforisme regasite sau recent produse. Aceasta e prezenta editie, in alcatuirea careia, pe baza «exemplarului de lucru» si a altor documente, am tinut seama de corecturile, reformularile si adaosurile efectuate de autor, de actuala ortografie precum si — lucrul cel mai delicat — de semnele de intrebare aflate alaturi de un numar de «piese», care invitau la o revizuire ulterioara. Faptul ca diversele capitole erau permeabile mi-a permis unele transvazari pe care le-am considerat intemeiate. Pe de alta parte, descoperind datarea catorva «panseuri», am procedat la inscrierea datei. Poate cea mai importanta diferenta intre cele doua editii a izvorat din ezitarile lui Cornel Regman legate de partea intitulata «Eroticesti»: devenita destul de subtire fata de celelalte capitole, care au cunoscut o dezvoltare mai ampla, aceasta sectiune a disparut in actuala editie, «desucheatele» (expresia ii apartine autorului) fiind varsate la «Moftologicale».“ – Stefanita Regman
   
  Cornel-Nistor Regman se naste la 28 noiembrie 1919 in comuna Danes. Aici urmeaza scoala primara; liceul il face la Cluj-Napoca, apoi se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii clujene, pe care o termina la Sibiu, in 1942. Membru fondator al Cercului literar de la Sibiu, colaboreaza la Revista Cercului literar (1945) cu cronici si studii de istorie literara. E profesor de romana la Cluj, asistent universitar si redactor la revistele clujene Almanahul literar si Steaua ale noii puteri. In 1953, se casatoreste cu Zorina Mocanu, cu care va avea un fiu in 1956. Nevoit sa se mute din Cluj, il gasim, intre 1955 si 1963, in capitala, lucrand la diverse edituri si redactii; printre sicanele la care e supus se numara si interdictia de semnatura. Intre 1963 si 1974, isi imparte timpul intre Bucuresti si Constanta, unde profeseaza ca lector, apoi conferentiar universitar. Din 1974 pana in 1979, e redactor la revista bucuresteana Viata romaneasca. Moare la 14 iulie 1999. A scris pana in ultima zi a vietii sale. Prima culegere de cronici si studii literare, Confluente literare, ii apare in 1966, la 25 de ani de la debutul publicistic. Urmeaza volumele Carti, autori, tendinte (1968), Cica niste cronicari... (1970), Selectie din selectie (1972), Colocvial (1976), Explorari in actualitatea imediata (1978), Noi explorari critice (1982), De la imperfect la mai putin ca perfect (1987), Nu numai despre critici (1990), Dinspre „Cercul Literar“ spre „Optzecisti“ (1997) si, postum, Ultime explorari critice (2000); toate cuprind cronici si articole publicate in revistele Luceafarul, Tomis, Viata romaneasca, Jurnalul literar si, sporadic, in Familia, Romania literara, Vatra, Apostrof, Tribuna, Astra etc. A scris doua monografii, Agarbiceanu si demonii. Studiu de tipologie literara (1973, reeditata in 2001) si Ion Creanga. O biografie a operei (1995, reeditata in 1997). In 1997, editura „Jurnalul literar“, din Bucuresti, publica Reflexii si reflexe. Aforisme vesele si triste. Volumul Intalniri cu clasicii (1998) cuprinde o parte din studiile de istorie literara ale scriitorului. A scris numeroase prefete, a ingrijit felurite editii si antologii. O selectie din cronicile despre proza si prozatori o constituie volumul Patru decenii de proza literara romaneasca (2004) alcatuit de Stefanita Regman.
  Show book
 • Despre lucrurile ultime - cover

  Despre lucrurile ultime

  Otto Weininger

  • 0
  • 0
  • 0
  Are femeia vreun rol în evoluția spirituală a bărbatului? Ce anume, în iubire și în erotism, declanșează intuiții și trăiri care depășesc datul, ordinarul, norma? Otto Weininger, un gânditor catalogat drept misogin și antisemit, repune în discuție opera Peer Gynt al lui Ibsen, stăruind asupra temelor sale favorite: superioritatea masculinului, asociat spiritului, față cu femininul, asociat instinctualității oarbe, lipsite de spirit, de perspectivă, deci și de valoare. Aforistica acestui autor, deopotrivă prezentă în volumul de față, abordează problematica sadismului și a masochismului, imoralitatea dusă până la ilegalitate și crimă, culminând cu – sau decurgând din – păcatul originar.
  Show book
 • Din tainele vieței Amintiri contimporane (1840-1882) - cover

  Din tainele vieței Amintiri...

  V.A. Urechia

  • 0
  • 0
  • 0
  Reunite pentru prima dată în volum, memoriile lui V.A. Urechia reconstituie imaginea societății românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În pagini pline de savoare, amintirile din viața de familie și din călătoriile în străinătate se întrețes cu episoade din istoria autohtonă sau europeană. Urechia descrie marile evenimente la care este martor – detronarea lui Mihai Sturdza, ocupația austriacă, venirea regelui Carol I, intrarea armatei rusești în țară, unirea principatelor – și schițează portretele personalităților istorice și culturale ale vremii, între care Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, I. Brătianu sau C.A. Rosetti. Cel care și-a închinat întreaga viață culturii ne oferă astfel o mărturie prețioasă despre o epocă în care destinul României și-a schimbat dramatic cursul.
  Show book