Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Afacerea Edward Snowden - Cele mai șocante dezvăluiri despre spionajul global american - cover

Afacerea Edward Snowden - Cele mai șocante dezvăluiri despre spionajul global american

Glenn Greenwald

Publisher: Litera

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Internetul democratizează discursul politic şi echilibrează balanţa între cei puternici şi cei slabi, iar libertatea lui – posibilitatea de a folosi reţeaua fără constrângeri instituţionale și sociale sau fără controlul statului şi fără o teamă permanentă – este esențială. Convertirea internetului într-un sistem de supraveghere îl privează astfel de potenţialul său, îl transformă într-un instrument de represiune, ameninţând să producă arma cea mai opresivă şi extremă a intruziunii statului din istorie. De aceea uluitoarele dezvăluiri ale lui Snowden sunt atât de importante. Ele au concentrat atenţia lumii asupra pericolelor supravegherii omniprezente din partea statului, au generat prima dezbatere globală despre valoarea vieţii private în epoca digitală şi au determinat contestarea controlului hegemonic al Americii asupra internetului. Au schimbat modul în care oamenii au văzut autenticitatea oricărei declaraţii făcute de oficialii SUA şi au transformat relaţiile între ţări. Au modificat radical viziunile despre rolul adecvat al jurnalismului în relaţia cu puterea guvernamentală. Îndrăznind să expună surprinzătoarele capacităţi de supraveghere ale NSA, Snowden a clarificat că ne aflăm la o răscruce de drumuri. Va fi era digitală un precursor al libertăţii individuale şi al libertăţilor politice pe care internetul este singurul capabil să le elibereze? Sau va aduce un sistem de monitorizare şi control omniprezent, dincolo de visurile celor mai mari tirani din trecut? Acţiunile noastre vor stabili încotro ne vom îndrepta.
Available since: 08/03/2015.

Other books that might interest you

  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Umbre peste Europa Democratie si totalitarism in secolul XX - cover

    Umbre peste Europa Democratie si...

    Mark Mazower

    • 0
    • 0
    • 0
    Primul Război Mondial a măturat imperiile străvechi ale Europei şi a transformat continentul într-un laborator aşezat peste un uriaş cimitir. Dintre ruinele Ancien Régime-ului, politicienii le-au promis maselor, emancipate şi mobilizate ca niciodată până atunci, o societate mai dreaptă şi un stat care să le aparţină. Dar lupta neobosită ce a urmat, între cele trei ideologii rivale – democraţia liberală, comunismul şi fascismul –, care se vedeau fiecare drept menită pentru a reface societatea, continentul şi lumea, sub forma unei Noi Ordini impuse omenirii, avea să dureze cea mai mare parte a secolului XX. Astăzi, locuitorii continentului european se bucură de o remarcabilă combinaţie între libertatea individuală, solidaritatea socială şi pace. Dacă europenii vor izbuti să renunţe la dorinţa lor disperată de a găsi o singură definiţie funcţională a lor înşişi şi dacă vor izbuti să accepte un loc ceva mai modest în lume, se vor putea reconcilia mai uşor cu diversitatea şi cu disensiunile care vor face parte din viitorul lor la fel de mult cum au făcut parte şi din trecut. „Oricine mai crede că istoria Europei e triumful liberalismului şi al democraţiei ar trebui să citească acest studiu despre secolul XX european ca leagăn al barbariei.“ New Statesman „Nucleul argumentaţiei sale este că secolul XX a fost martorul unei lupte fundamentale între liberalism, fascism şi comunism...“ Sunday Telegraph Mark Mazower este un istoric britanic specializat în Grecia modernă, secolul XX european şi istorie internaţională. A studiat afaceri internaţionale la Centrul din Bologna al Universităţii Johns Hopkins şi are un doctorat în istorie modernă la Oxford. În prezent este profesor de istorie la Universitatea Columbia şi la Colegiul Birkbeck din Londra. Publică articole şi recenzii pe teme de istorie şi chestiuni contemporane în Financial Times, The Guardian, London Review of Books, The Nation şi The New Republic.
    Show book
  • Marșul asupra Europei Noile dimensiuni ale migrației - cover

    Marșul asupra Europei Noile...

    Sorin Bocancea

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul reunește opiniile diverse și argumentate ale unor redutabili specialiști în științe sociale și politice și ale unor cunoscuți jurnaliști pe tema crizei europene declanșate de cel mai mare fenomen imigraționist al secolului, precum și a marilor erori pe care liderii politici le-au făcut în gestionarea acesteia. Indiferent de opțiunea lor ideologică, cititorii vor găsi în acest volum cel puțin o intervenție în care își vor recunoaște con­vingerile, iar celelalte opinii îi vor face să-și pună întrebări. Cele patru părți ale volumului abordează următoarele subiecte: statutul nou‑veniților (refugiați sau imigranți ilegali?), cauzele și implicațiile politice ale crizei imigranților, criza valorilor europene și ideea de război sau plan antieuropean.
    Show book
  • Guvernamentalitatea Forme și tehnici ale puterii în Occident - cover

    Guvernamentalitatea Forme și...

    Matei Demetrescu, Codrin Tăut

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul oferă o analiză obiectivă a tehnicilor de guvernare moderne, care presupun minimalizarea importanței individului, precum și o tehnicizare accentuată a sferei politice. Autorii propun o documentată trecere în revistă a mecanismelor de putere exercitată asupra societății sub forma tehnicilor de gestionare a acesteia.
    Show book
  • Relațiile internaționale contemporane: teme centrale în politica mondială - cover

    Relațiile internaționale...

    Daniel Biró

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul propune teme actuale – politica dezvoltării, terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, Lumea a Treia, disputele privind drepturile omului –, oferind, oriunde este posibil, o prezentare succintă a unei perspective românești asupra evoluțiilor internaționale. El este structurată tematic, și nu în funcție de diferitele curente de gândire, venind astfel în sprijinul cititorilor interesați în special de disciplinele relațiilor internaționale, studiilor europene și științelor politice. În același timp, lucrarea se adresează tuturor celor care doresc să-și dezvolte abilitățile de interpretare a evenimentelor curente din politica mondială.
    Show book
  • Iugoslavia - Pace război și disoluție - cover

    Iugoslavia - Pace război și...

    Noam Chomsky

    • 0
    • 0
    • 0
    Balcanii, mai ales turbulentul teritoriu ex-iugoslav, au fost printre cele mai importante regiuni ale lumii în reflecțiile și activismul politic al lui Noam Chomsky în ultimele două decenii. În articolele sale, în cuvântările publice și în corespondență a abordat unele dintre problemele politice și sociale cruciale (cum ar fi relevanța dreptului internațional în politica de azi, manipulările din media și criza economică drept mijloc de control politic) care afectează atât regiunea, cât și comunitatea internațională. Acest volum oferă o imagine cuprinzătoare asupra tuturor textelor și discursurilor lui Chomsky care se axează pe zona fostei Iugoslavii, din 1970 până în prezent. Având numeroase articole și interviuri, această culegere prezintă un tezaur de materiale care apar sub forma unei cărți pentru prima dată, odată cu reflecțiile lui asupra evenimentelor, la 25 de ani de la sfârșitul oficial al Iugoslaviei comuniste și începutul războiului din Bosnia.Noam Chomsky este profesor lau­reat la Universitatea Arizona și profe­sor emerit la Departamentul de Ling­vistică și Filosofie de la MIT. Opera sa este unanim apreciată pentru că a revo­lu­țio­nat lingvistica modernă și este conside­rat unul dintre cei mai cunoscuți critici ai politicii externe a SUA. A publicat numeroase cărți, articole și eseuri despre politică globală, istorie și lingvistică. Printre cele mai recente cărți ale sale se numără Cine conduce lumea? (Editura Litera, 2018) și Hopes and Prospects.Davor Džalto este profesor asociat și director de programe la Universitatea Americană din Roma și președinte al Institutului pentru Studiul Culturii și al Creștinismului. Domeniile de inte­res pentru cercetările sale includ istoria și politica din Balcani, teologia politică și filosofia religiei.„Pentru oricine dorește să afle mai multe despre lumea în care trăim... există un singur răspuns: citiți-l pe Noam Chomsky.“New Statesman„Chomsky este un fenomen global...“New York Times Book Review„Cu logică de fier, Chomsky ne face să ascultăm mai atent ce au să ne zică liderii noștri și să ne dăm seama ce nu ne spun... Fie că suntem de acord cu el sau nu, avem de pierdut dacă nu îl ascultăm.“Businessweek
    Show book