Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
1913 Vara secolului - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

1913 Vara secolului

Florian Illies

Publisher: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

1913 e anul în care Henry Ford introduce în fabrica sa o linie de asamblare automată, iar Louis Armstrong pune pentru prima oară mâna pe o trompetă – și nu oriunde și oricum, ci într-o școală de corecție, unde fusese închis. Charlie Chaplin semnează contractul pentru cel dintâi film al său, Proust își începe marele ciclu dedicat timpului, Stravinski are premieră la originalul și scandalosul balet Sărbătoarea primăverii, iar prima expoziție Armory Show din New York face cunoscute lumea lui Picasso și universul artei abstracte. E inventat drogul ecstasy, e performat primul looping. Discipolul Carl Gustav Jung se desparte de maestrul său, Sigmund Freud. Tabloul furat al Mona Lisei este găsit și se dovedește că a trecut printr-o adevărată aventură de la furt până la ieșirea la lumină. Robert Musil își începe Omul fără însușiri cu o informație greșită, ițele pasiunii dintre Alma Mahler și Oskar Kokoschka duc până aproape de căsătorie, Rainer Maria Rilke suferă și le scrie iubitelor sale. Toate aceste personaje și evenimente le regăsim în cartea lui Florian Illies, alături de ceilalți eroi (sau monștri): Thomas Mann, Hesse, Rodin, Gottfried Benn, Matisse, dar și Hitler, Stalin și Tito.
Available since: 06/07/2016.
Print length: 261 pages.

Other books that might interest you

  • Acest soare care ma orbeste - cover

    Acest soare care ma orbeste

    Sorin Draghici

    • 0
    • 0
    • 0
    Cu o scriitura alerta, rasfatata uneori, cu efecte premeditate a caror combinatorie nu se dezvaluie pana la final, Sorin Draghici ofera in acest roman una dintre ocaziile de neratat de a te bucura de literatura, vara. Provocator, autorul alege sa intre in pielea unei domnisoare, apoi doamne si demonstreaza in felul acesta ca literatura ramane cel mai sustenabil exercitiu de zamislire de forme de viata dintre toate. Aceasta nu este insa decat prima dintre provocarile la care scriitorul isi supune cititorul.Pe relatia Targu-Mures – Atena – Bucuresti – Buenos Aires nu circula niciun avion direct. Ramane sa va imbarcati intr-un roman care promite, de la bun inceput, o croaziera improbabila, geografica dar si istorica. Nu in ultimul rand, romanul lui Draghici ar putea fi premiat nu doar literar, ci si gastronomic.Desi nu exista stele Michelin pentru literatura, initiativa ar trebui formulata. Pentru ca nu doar ca o societate de femei si barbati fascinante si fascinanti se iubesc, admira, calatoresc si dribleaza vitregiile unei istorii nu prea indepartate, dar ele si ei stiu sa se bucure de viata. O viata care se scrie in greaca veche si noua, una in care cultura si natura reprezinta un cuplu atat de sudat, incat nici nu ti-ai putea imagina ca ele ar fi fost, multa vreme, separate de prejudecati si mituri culturale.Cititorul trebuie avertizat ca se poate indragosti de multe dintre personajele care locuiesc in aceasta poveste petrecuta in prima jumatate a secolului trecut; de asemenea, el trebuie sa stie ca povestea in care patrunde nu-l va dezamagi decat din cauza inevitabila a sfarsitului ei. Daca orice minune dureaza trei zile, ei bine, el va petrece cu Eliza si Maria, dar si cu Andreas si Athanasios, trei ore concentrate sau trei dimineti de calistenie a afectelor si a imaginatiei. In sfarsit, e important sa-i spunem cititorului ca, daca faptul ca povestea are un final face parte din nedesavarsirea a tot ce e viu, totusi, finalul povestii va fi unul puternic.
    Show book
  • Zilele regelui - cover

    Zilele regelui

    Filip Florian

    • 0
    • 0
    • 0
    Cartea anului 2008 premiu oferit in cadrul „Colocviilor Romanului Romanesc Contemporan“ Alba Iulia. Filip Florian este autorul romanului Degete mici – Premiul pentru „Cel mai bun debut in proza“ acordat in 2006 de Uniunea Scriitorilor din Romania Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. si Premiul pentru „Cel mai bun debut“ acordat in 2005 de Romania literara si Fundatia Anonimul – si coautor al romanului Baiuteii (impreuna cu Matei Florian). 
    Dupa succesul pe care l-au avut romanele Degete mici si Baiuteii Filip Florian revine cu o carte deja asteptata de critica literara si de public un roman surprinzator in care iubirea si prietenia cu nenumaratele lor chipuri strabat ultima jumatate a secolului XIX romanesc. 
    „Filip Florian este probabil cel mai reusit dozaj de imaginatie fictionala si densitate culturala din cate au razbit la debut dupa ’89.“ (Tania Radu) 
    „Filip Florian inscrie literatura pe o noua orbita: una a scriiturii artiste departe de fumurile autofictionale o scriitura lucrata cu mize mult mai solide decat autenticitatea si expresivitatea nascute din explorarea unor teritorii ramase in umbra din ratiuni istorice.“ (Florina Pirjol) 
    „Inteligenta narativa stilul artist indelung slefuit problematica foarte complexa abordata si dincolo de toate siguranta asezata a scriiturii fac din Filip Florian un autor care devine o certitudine in literatura romana a momentului.“ (Tudorel Urian)
    Show book
  • Fracurile Negre - Arma Nevazuta Vol 4 - cover

    Fracurile Negre - Arma Nevazuta...

    Feval Paul

    • 0
    • 0
    • 0
    Ciclu de opt romane, Fracurile Negre spune povestea organizației criminale cu același nume, condusă de Lecoq, mâna dreaptă a colonelului Bozzo-Corona. Modalitatea de lucru obișnuită a acestei organizații, ai căror membri se caracterizează prin maniere elegante și o aparență de respectabilitate, este jaful și alcătuirea unor planuri complicate care să inducă în eroare justiția și s-o pună pe urmele unor țapi ispășitori.
    Show book
  • Cumpătarea - cover

    Cumpătarea

    María Dueñas

    • 0
    • 3
    • 0
    Nimic nu l-ar fi putut face pe Mauro Larrea să presupună că averea pe care o strânsese în ani întregi de eforturi încrâncenate și de riscuri asumate avea să se năruie dintr-o singură lovitură a sorții. Sufocat de datorii și de incertitudine, își investește ultimele resurse într-un proiect riscant, dar care îi dă speranță că s-ar putea pune din nou pe picioare. Asta până ce tulburătoarea Soledad Montalvo, soția unui negustor londonez de vinuri, intră în viața lui învăluită în lumini și umbre, târându-l într-o aventură pe care nici n-ar fi putut-o bănui. Din tânăra republică mexicană în splendidă Havana colonială, din Antile până în Jerezul sfârșitului de secol XIX, când exportul de vinuri către Anglia a transformat orașul andaluz într-o enclavă cosmopolită și legendară – prin toate aceste decoruri ne poartă Cumpătarea, un roman ce vorbește despre victorii și înfrângeri, mine de argint, intrigi de familie, podgorii, crame și orașe magnifice, a căror splendoare a fost măcinată de trecerea timpului.
    Show book
  • Râul care ne desparte - cover

    Râul care ne desparte

    Ngũgĩ wa Thiong’o

    • 0
    • 0
    • 0
    Pe malurile unui râu sălășluiesc două comunități Kikuyu, ce trăiesc după legile tradiției, mânate de credințe ale căror rădăcini puțini și le mai amintesc. Misionarii creștini veniți în zonă încearcă din răsputeri să scoată în afara legii ritualul circumciziei femeilor, provocând disensiuni în rândurile celor două comunități. Localnicii sunt împărțiți în cei care cred în educația creștină, cu binefacerile și oportunitățile ei, și cei care speră că tradițiile poporului lor îi vor îndrepta către o soartă mai bună. Pe măsură ce conflictul se adâncește, tragedia capătă nuanțe și prin intervenția unui cuplu de îndrăgostiți, care încearcă să acopere ruptura culturală ce macină cele două lumi prinse în prăpastia îndoielii.
    Show book
  • Scrisorar - cover

    Scrisorar

    Mihail Siskin

    • 0
    • 0
    • 0
    Sasa si Volodia sunt despartiti de razboi. Legatura lor traieste prin scrisorile pe care si le trimit. Dragostea lor exista acolo unde oamenii nu putrezesc si sunt cicade mute, unde viata este zgomotoasa, generoasa, dainuitoare, unde sinele de tramvai se indreapta spre un cui nevazut de care se tine lumea.
     
    Volodia participa la inabusirea Rascoalei Boxerilor si afla ca singura victorie in razboi este sa ramai in viata. Sasa descopera ca poate fi fericita atunci cand isi tine de mana tatal, in ultima clipa a vietii lui. Fiecare intelege, in alt timp si totusi in acelasi, ca numai moartea da sens vietii.
     
    Si amintirea e mai puternica decat prezentul: cesuletul primit candva de Sasa arata mereu ora doua fara zece, cei doi indragostiti culeg mere pentru compot si se bat cu cele stricate, prin iarba uscata sar cosasi care i se agata Sasei de fusta, profesorul preferat isi sterge ochelarii cu cravata.
     
    In ciuda vestii despre moartea lui Volodia, scrisorile lui continua sa soseasca, iar Sasa continua sa le primeasca, fara mirare si fara teama; pentru ea, timpul a trecut cu repeziciune, pentru el, pare sa se fi oprit. Amandoi se grabesc spre intalnirea atat de asteptata, intelegand ca „in cartea existentei toate sunt scrise, desigur, numai o singura data. Dar prind din nou viata cand cineva reciteste o anume pagina, care a mai fost citita candva.“
     
    „In timp ce autori precum Sorokin sau Pelevin distrug in mod voit traditii scriitoricesti existente, Siskin urmareste sa-si insuseasca si sa dezvolte traditia literara. El compara istoria literaturii ruse cu un copac al carui trunchi creste din traducerea slavona a Bibliei, trece prin cronicile Evului Mediu si ajunge pana la marile romane ale lui Turgheniev, Dostoievski si Tolstoi, formand o coroana ce se ramifica in secolul XX. Autori precum Platonov reprezinta astfel crengile geniale, dar neproductive. Siskin isi stabileste modelele literare in operele lui Cehov, Bunin, Nabokov si Sasa Sokolov.“ – Neue Zurcher Zeitung
    Show book