Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
A cui este casa mea? Preliminarii la o etică a restituției - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

A cui este casa mea? Preliminarii la o etică a restituției

Emanuel-Mihail Socaciu

Publisher: ALL

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Lucrarea aceasta se bazează pe teza de doctorat a autorului, susținută în iunie 2008, Problema dreptății și restituirea proprietăților în România post-decembristă, fiind însă o versiune modificată a tezei. După cum mărturisește autorul, unele pasaje tehnice au fost adaptate, pentru a putea fi ușor inteligibile pentru publicul larg. Cartea de față este rezultatul unor ample cercetări, începute în 2002.

 
„Nu mai cred că principala datorie a filosofului moral este de a produce «soluții» (sentințe) la problemele etice percepute ca atare într-un univers social. […] La fel ca într-un tribunal, pledoariile sunt utile, și e bine să se folosească de argumente cât mai puternice și mai rafinate. Dar, la fel cum cercetarea în materie de drept nu-și poate propune ca obiectiv principal producerea de pledoarii specific avocaților (cu toate că examinarea fundamentelor legii poate conferi o greutate suplimentară unei pledoarii particulare sau alteia), tot așa cercetarea de ordin etic nu-și poate propune ca obiectiv ceva similar pledoariilor.“

 
Conținutul este organizat în 7 capitole, concluzii și o bibliografie, utilă fără îndoială pentru oricine ar dori să aprofundeze chestiunile abordate de autor. Introducerea este urmată de o discuție conceptuală și metodologică despre reparație (capitolul 2), rectificare, restituție, drepturile de proprietate și evaluarea morală a restituției. Celelalte capitole se ocupă de următoarele teme: nedreptatea naționalizării (capitolul 3), restituția post-comunistă (capitolul 4), argumentul coasian (capitolul 5), restituția și dreptatea transgenerațională (capitolul 6), principiul nozickian al rectificării nedreptăților (capitolul 7).

 
„Am încercat apoi să analizez ce anume presupune căutarea unui răspuns la o întrebare de tipul «Este restituția justificată ?» (în 2.3.) Rezultatul important, cred, a fost acela că nu există un răspuns simplu, și că o astfel de întrebare este prost formulată. Am propus în loc alte cinci întrebări, mai precise : dacă actul naționalizării a fost unul nedrept, dacă o politică restitutivă riscă sau nu să îndrepte o nedreptate trecută înfăptuind o alta, dacă putem identifica cu precizie obiectele restituției și dacă orizontul temporal introduce elemente importante în cadrul de evaluare morală (atât ca atare, cât și în dimensiunea sa intergenerațională).

 
În primul rând, putem afirma că politica aleasă imediat după 1989 (cea a menținerii status-quo-ului, în speranța că lucrurile se vor rezolva cumva de la sine sau ca o soluție ideală se va prezenta în mod miraculos) a fost atât lipsită de vreo justificare morală, cât și neinspirată din punct de vedere pragmatic.“
Available since: 06/14/2016.
Print length: 202 pages.

Other books that might interest you

  • 100 de povești adevarate despre morți neobișnuite - cover

    100 de povești adevarate despre...

    John Mac, Sandrine Brugot,...

    • 0
    • 0
    • 0
    Poți să mori tras în țeapă de un pai, ucis de un melc, strivit de o vacă căzută din cer, otrăvit de un morcov, sau să te îneci de râs? NU? Ei bine, da, este posibil... Din păcate. Veți descoperi cele mai absurde și tragice 100 de moduri, uneori comice, moduri de a muri care te vor face să te strâmbi și să zâmbești în același timp. Fiecare dintre ele este un memento al fragilității insuportabile a existenței și al necesității de a evita comportamentele riscante.
    Show book
  • Barack Obama dezlănțuit complet - cover

    Barack Obama dezlănțuit complet

    Celine Claire

    • 0
    • 0
    • 0
    Barack Hussein Obama s-a născut la data de 4 August 1961 în Honolulu, Hawai. Este un avocat și politician american și cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii timp de două mandate între 2009 și 2017. Părinții săi sunt din Kenya și Kansas. Tatăl său, Barack Obama Senior s-a născut în provincia kenyană Nyanza și este de etnie luo.Tatăl lui Obama a copilărit crescând capre în Africa. În cele din urmă, a primit o bursă care i-a permis să plece din Kenya și să își urmeze visul de merge la facultate în Hawai. Mama lui Obama, Ann Dunham, s-a născut într-o bază militară din Wichita, Kansas, în timpul celui de-al doilea război mondial.În timpul studiilor de la Universitatea din Hawai din Manoa, tatăl lui Obama a întâlnit-o pe colega sa Ann Dunham. Cei doi s-au căsătorit la data de 2 februarie 1961, iar Obama junior s-a născut cu șase luni mai târziu. Obama senior a plecat imediat după nașterea acestuia, iar cuplul a divorțat doi ani mai târziu. În 1965, Ann Dunham s-a recăsătorit cu Lolo Soetoro, un student indonezian de la Universitatea din Hawai.Douăsprezece luni mai târziu în 1970, noua familie s-a transferat la Jakarta, Indonezia, unde s-a născut sora vitregă a lui Obama Junior, Maya Soetoro Ng. O succesiune de evenimente din Indonezia au contribuit la nesiguranța lui Ann Dunham în ceea ce privește siguranța și educația lui Obama junior. Astfel, la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis înapoi în Hawai pentru a locui cu bunicii săi materni. Mai târziu, Ann Dunham și sora vitregă a lui Obama, Maya Soetoro Ng li s-au alăturat.
    Show book
  • Alegerea - Acceptă cu bucurie posibilul - cover

    Alegerea - Acceptă cu bucurie...

    Dr. Edith Eva Eger

    • 0
    • 0
    • 0
    La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții ei au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o pe Edie să danseze și a lăsat-o în viață ca să-l distreze. Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre de către soldații americani care au eliberat lagărele în 1945. A petrecut decenii chinuită de flashbackuri și de vinovăția proprie, hotărâta să tacă și să se ascundă de trecut. La 35 de ani de la încheierea războiului, s-a întors la Auschwitz și a reușit în sfârșit să se ierte și să se vindece. Eddie împletește remarcabila sa călătorie cu poveștile impresionante ale celor pe care i-a ajutat. Ea explorează modul în care putem fi încarcerați în propria minte și ne arată cum să ne eliberăm. Alegerea este o carte care va schimba vieți și va oferi alinare multor generații de cititori.
    Show book
  • Will - cover

    Will

    Will Smith, Mark Manson

    • 0
    • 0
    • 0
    Această carte de memorii este produsul unei călătorii profunde a descoperirii de sine, o confruntare cu tot ceea ce poate voința să împlinească și, în egală măsură, cu acele lucruri pe care voința singură nu le poate împlini. Scrisă cu ajutorul lui Mark Manson, autorul bestsellerului Arta subtilă a nepăsării, cu vânzări de milioane de exemplare, Will este povestea felului în care un om reușește să-și stăpânească propriile emoții, scrisă ca să-i ajute pe cei care caută să realizeze același lucru. Doar câțiva dintre noi vom cunoaște vreodată presiunea interpretării pe cele mai mari scene ale lumii, pentru cele mai mari mize, însă cu toții putem înțelege că uneori e nevoie să renunțăm la carburantul care ne-a adus până într-un punct al evoluției personale, dacă vrem să ne continuăm călătoria. Combinația dintre o perspectivă înțeleaptă asupra valorilor universale și o poveste de viață extraordinar de amuzantă, poate chiar uluitoare, face ca Will să fie, la fel ca autorul său, o lucrare unică.
    Show book
  • Ce știu cu adevărat - cover

    Ce știu cu adevărat

    Oprah Winfrey

    • 0
    • 0
    • 0
    „Ştiu cu adevărat: călătoria ta începe cu alegerea de a te ridica, de a merge înainte şi de a trăi pe deplin." — Oprah Winfrey 
     
    De-a lungul anilor, Oprah Winfrey a făcut istorie cu un talk show legendar, şi-a lansat propria reţea de televiziune, a devenit primul miliardar afroamerican al naţiunii şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Harvard, precum şi Medalia Prezidenţială a Libertăţii. Din toate aceste experienţe, a învăţat lecţii de viaţă pe care, timp de şaisprezece ani, le-a împărtăşit într-o rubrică lunară foarte populară din revista O, The Oprah Magazine. 
     
    Acum, pentru prima oara, aceste gânduri şi idei au fost revizuite, actualizate şi adunate între copertele unei cărţi. Organizate pe teme – bucurie, rezilienţă, relaţii, recunoştinţă, posibilitate, veneraţie, claritate, putere – aceste eseuri ne dezvăluie inima şi mintea unei femei extraordinare, oferind totodată cititorilor un ghid pentru a trăi o viaţă împlinită.
    Show book
  • În căutarea sinelui - De la filosofie la psihanaliză în comunism - cover

    În căutarea sinelui - De la...

    Vasile Dem. Zamfirescu

    • 0
    • 0
    • 0
    Fie că ştim, fie că nu ştim, căutăm cu toţii să ne apropiem de ceea ce Jung numea sine (Selbst) (…) Însemnările din această carte descriu două încercări de atingere a sinelui: una se petrece în universul spiritual al filosofiei, cealaltă, în lumea sufletului subteran dezvăluită de psihanaliză. În ambele am beneficiat de îndrumare. Pentru filosofie, mi-a fost ghid Constantin Noica, pentru actul iniţiatic al coborârii în inconştient, psihologul Eugen Papadima. Demersurile par ireconciliabile. Din punctul de vedere al căutării sinelui, ele sunt compatibile. Arhetipul sinelui nu poate fi realizat fără reunirea contrariilor: divin–omenesc, bine–rău, masculin–feminin, spirit–suflet, conştient–inconştient. 
    Nesfârşit, drumul către sine este dificil şi pentru că eroarea sau eşecul ne întâmpină la tot pasul. M-am străduit să nu mi le ascund. Cel mai greu mi-a fost să comunic experienţa întâlnirii cu propria umbră. Am făcut-o totuşi, ştiind că nu sunt singular (fiecare are inconştient), pentru a le oferi celor neiniţiaţi o imagine a trăirilor şi beneficiilor coborârii în infern. Dacă unii cititori vor fi contrariaţi sau chiar indignaţi şi se vor simţi mai buni în inconştient, să ridice piatra şi să lovească. - Vasile Dem. Zamfirescu
    Show book