Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Proza cu amanuntul - cover

Proza cu amanuntul

Dan Lungu

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

"Autorul simte cehovian și vede gogolian, atmosfera prozelor sale e însă kafkiană; microrealismul alcătuit din prefabricate postmoderne ascunde drame abisale. Dan Lungu excelează în surprinderea penibilului micilor acte ratate, sînt proze ale intimității ratate. Antieroii săi evadează sporadic în reverii, fabulos oniric, nostalgii, problematizări, taclale, dar sfîrșesc prin a recădea în plasa de siguranță a banalului.“ (Paul Cernat) 
"Ca prozator, Dan Lungu este foarte convingător. «Dur» și matur, cu știința și putința construcției unui personaj, cu o viziune sumbră asupra lumii, pe care o exprimă fără prea multe menajamente pentru sensibilitățile cititorului, încercînd mai mereu să-și răsucească ingenios povestirile, astfel încît același cititor să nu aibă motive de plictiseală, cu două-trei «căderi» datorate tocmai acestei ingeniozități cu orice preț («Eroi și eroi...», «Fotografiile mătușii Eliza»), Dan Lungu este un tînăr prozator de indiscutabil talent.“ (Daniel Cristea-Enache) 
"Nu există proză în acest volum peste care să treci plictisit sau care să-ți «trezească» indiferență critică. Sînt toate scrise cu un condei sigur, în registrul unui realism temperat, săgetat pe alocuri (în părțile esențiale) de unde lirice.“ (Bogdan-Alexandru Stănescu)
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

 • Visul lui Machiavelli 150 de povesti despre lucruri pentru care ati putea renunta la Paradis - cover

  Visul lui Machiavelli 150 de...

  Adrian Cioroianu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Povestile lui Adrian Cioroianu suprapun nu doar trecutul cu prezentul - glosand cu farmec in numele preceptului niciodata bagat in seama «ce ne invata lectia istoriei?» –, ci si documentul cu «literatura». Proze de idei, tablete cu stil literar asumat si taietura gazetareasca precisa, textele din acest volum ar fi tocmai bune de citit in Paradis. Sau in Iad. Dar, pana acolo, pentru noi, cei visati de Machiavelli «cad» foarte bine si pe Pamant, pentru a ne mai lamuri dilemele...“ – Mircea Vasilescu, conf. univ., Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, redactor-sef al revistei Dilema veche, autor al cartii Eurotextes. Le continent qui nous separe, Ed. MetisPresses, Geneva, 2010
   
  „Fie ca vorbeste despre politica din Romania, iernile din Canada, trenurile din Paris, nuntile din Craiova sau face scurte incursiuni istorice, Adrian Cioroianu este un excelent narator. Intr-o dezordine vesela, povestile lui traverseaza o perioada interesanta din ultimii 20 de ani – inainte ca autorul sa treaca prin experienta politica. Textele pot fi serioase sau frivole, dar niciodata crispate sau incrancenate; cand exista o morala, aceasta nu te trage de maneca, ci iti face cu ochiul. Adrian Cioroianu scrie proaspat, fara sa dea lectii, verdicte sau ucazuri. Altfel spus, e «dilematic».“ – Luca Niculescu, jurnalist, redactor-sef Radio France International-Romania
   
  Dr. Adrian CIOROIANU este profesor universitar si decan al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti. Ministru al Afacerilor Externe al Romaniei (2007-2008) si membru al Grupului ALDE din Parlamentul European (2005-2007). Senator de Timis si vicepresedinte al Comisiei de Cultura din Senatul Romaniei (2004-2008). Realizator sau moderator al unor programe de televiziune si redactor, editorialist sau colaborator al unor publicatii precum Dilema veche, Lettre internationale, Istorie si civilizatie, Historia, Scrisul romanesc, Gazeta sporturilor s.a. Specializat in istoria regimurilor comuniste si pasionat de banda desenata si de pop-rock-ul anilor ‘80.
   
  Volume publicate:
  
  Adulter cu smochine si pescarusi (roman, Curtea Veche Publishing, 2012)
  Epoca de aur a incertitudinii. America si China, ideile si Primavara araba, Clio, Clausewitz si Lady Gaga la inceputul secolului XXI (Curtea Veche Publishing, 2011)
  Visul lui Machiavelli. 150 de povesti despre lucruri pentru care ati putea renunta la Paradis (Curtea Veche Publishing, 2010)
  Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietica in noua ordine mondiala (Curtea Veche Publishing, 2009)
  Istorie, eroi, cultura politica (Scrisul romanesc, 2008)
  Sic transit gloria. Cronica subiectiva a unui cincinal in trei ani si jumatate, 2000-2004 (Polirom, 2006)
  Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc (volum tiparit, Curtea Veche Publishing, 2005; editia a II-a, 2007)
  Ce Ceausescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (Curtea Veche Publishing & L’Agence Universitaire de la Francophonie, 2004; editia a II-a, 2005)
  Focul ascuns in piatra. Despre istorie, memorie si alte vanitati contemporane (Polirom, 2002)
  Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse (Curtea Veche Publishing, 2001)
  Coautor (alaturi de Lucian Boia si Tom Sandquist) al volumului Archive of Pain/ Arhiva durerii, editie bilingva (Pioneer Press, Stockholm, 2000)
  Coautor (alaturi de Stelian Brezeanu, Mihai Retegan s.a.) al manualului Istoria romanilor pentru clasa a XII-a (RAO; prima editie in 1999)
  
   
  Autorul acestui volum asteapta mesajele cititorilor la adresa: [email protected]
  Show book
 • Evadări din iubire - cover

  Evadări din iubire

  Bernhard Schlink

  • 0
  • 0
  • 0
  Evadări din iubire dă titlul unui volum despre dorințe refulate și rătăciri nedorite, despre pași greșiți, dictați de disperare, și evadări spectaculoase, despre puterea ireversibilă a obișnuinței, despre culpabilitate și renegare de sine. Schlink ne oferă și istorii ale vieții în metropolă, nuvele despre o generație dezorientată, periclitată mereu de capcanele propriului trecut. Personajele se confruntă cu câte o taină: a altora, dar și a propriului eu, pe care adesea nu și-l cunosc prea bine. Fiecare povestire nu este numai radiografia unei variante a iubirii, ci și urmărirea etapelor – de regulă dureroase – până la găsirea propriului sine.
  Show book
 • Felii de lămâie - cover

  Felii de lămâie

  Anca Vieru

  • 0
  • 0
  • 0
  O colecție de povestiri ca niște sentimentalisme urbane, când ironice, când triste, uneori cu accente grotești, în care se regăsesc tineri căsătoriți și cupluri blazate, adolescente confuze și vecine curioase, oameni ai străzii, corporatiști, un sculptor în gheață, o fată cu părul de culoarea coniacului văzut în soare, o clasă de elevi care a pierdut un ochi de iepure, un poștaș pensionar care vrea să-și schimbe numele.
  Show book
 • Înțelepciunea arabă: de la preislam la hispano-arabi - cover

  Înțelepciunea arabă: de la...

  Grete Tartler

  • 0
  • 0
  • 0
  Grete Tartler compune un tablou complex al înțelepciunii arabe pe baza unor texte de facturi diferite: texte cu caracter sapiențial, meditații, alegorii filosofice și religioase, povestiri cu tâlc, cele mai multe făcând parte din domeniul literaturii arabe clasice – cu excepția unora scrise de gânditori citați de obicei în rândul filosofilor, teologilor sau istoricilor. Dintre aceste texte fundamentale pentru studiul culturii preislamice și islamice de limbă arabă, unele apar pentru prima dată în limba română. Într-o lume în care identitatea era dată de măsura șlefuirii literare a limbii arabe, căutarea înțelepciunii presupunea esențializare și o creștere spirituală îndemnând la depășirea granițelor regionale, naționale sau continentale. Putem descifra azi în oglinda acelor vremi signatura mobilității și a dialogului între culturi.
  Show book
 • Fuck the cool - cover

  Fuck the cool

  Costi Rogozanu

  • 0
  • 0
  • 0
  La un an după debutul editorial cu texte critice, Costi Rogozanu revine cu un surprinzător volum de povestiri, foarte bine controlate stilistic, în care literatura cool este încadrată de tușe satirice. Fuck the cool. Spune-mi o poveste este, prin ea însăși, o pledoarie pentru poveste, iar mijloacele stilistice care "îmbracă“ narațiunea aduc plusul de savoare absolut necesar literaturii de primă mînă. Costi Rogozanu debutează în proză cu siguranța celui care a știut dintotdeauna că are ceva de spus și s-a hotărît s-o facă numai după ce și-a asigurat accesul la "instrumentele“ reale ale literaturii. 
  "Literatura dă dreptul revoltei împotriva exprimării reținute, dă dreptul unor revolte inutile și dure în viața ta intimă sau a altora. Defamiliarizează. Literatura dă dreptul la impostură, la autoeroizare. Am vrut să spun povești și mi-a ieșit o imensă dorință de a comunica adînc cu personajele, de a le verifica tot timpul reacțiile. Literatura dă dreptul la o speranță inutilă și scîrboasă, ceva asemănător cu senzația pe care o ai după ce plătești biletul la loterie și, mai ales, după ce ai încheiat imensul act creativ de a alege niște numere.“ (Costi Rogozanu)
  Show book
 • Sfîrșit de sezon - cover

  Sfîrșit de sezon

  Chivu Marius

  • 0
  • 0
  • 0
  Vizuale, cinematografice, povestirile ce compun volumul își plasează cu predilecție acțiunea în cotidian: cel al orașului, marcat de însingurare, sau al unei lumi rurale privite cu nostalgie și cu conștiința acută a dispariției sale ineluctabile. Solitari, eroii se caută pe ei înșiși, îl caută pe celălalt, dar cel mai adesea așteaptă ceva: să vină zorii ca să plece la spital, să se termine o petrecere pentru a regăsi în pat trupul fierbinte al femeii, să primească un SMS sau un telefon de împăcare... Violența, moartea par să pândească permanent o existență fragilă, într-un univers în care prietenia și erosul pot construi punți salvatoare între individualități.
  Show book