Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Fuck the cool - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

Fuck the cool

Costi Rogozanu

Publisher: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

La un an după debutul editorial cu texte critice, Costi Rogozanu revine cu un surprinzător volum de povestiri, foarte bine controlate stilistic, în care literatura cool este încadrată de tușe satirice. Fuck the cool. Spune-mi o poveste este, prin ea însăși, o pledoarie pentru poveste, iar mijloacele stilistice care "îmbracă“ narațiunea aduc plusul de savoare absolut necesar literaturii de primă mînă. Costi Rogozanu debutează în proză cu siguranța celui care a știut dintotdeauna că are ceva de spus și s-a hotărît s-o facă numai după ce și-a asigurat accesul la "instrumentele“ reale ale literaturii. 
"Literatura dă dreptul revoltei împotriva exprimării reținute, dă dreptul unor revolte inutile și dure în viața ta intimă sau a altora. Defamiliarizează. Literatura dă dreptul la impostură, la autoeroizare. Am vrut să spun povești și mi-a ieșit o imensă dorință de a comunica adînc cu personajele, de a le verifica tot timpul reacțiile. Literatura dă dreptul la o speranță inutilă și scîrboasă, ceva asemănător cu senzația pe care o ai după ce plătești biletul la loterie și, mai ales, după ce ai încheiat imensul act creativ de a alege niște numere.“ (Costi Rogozanu)
Available since: 06/14/2016.
Print length: 225 pages.

Other books that might interest you

  • Levi și motanii - Povești audio pentru copii - cover

    Levi și motanii - Povești audio...

    Geo Mihalache

    • 0
    • 0
    • 0
    Aventurile găinii Levi împreună cu prietenii ei motanii Pic, Miron și Tărcatul: 
    Levi și motanii - găina Levi, dornică să îi cunoască pe motani și să se împrietenească cu ei, după luni de amânare, își face curaj să le vorbească 
    Proba și Levi în trupa motanilor - pentru a fi acceptată în trupa motanilor, Levi este supusă la o încercare de către aceștia 
    Levi pe acoperiș - Levi pornește în prima sa aventură alături de motani - se urcă pe acoperiș de unde reușeste să îi atragă atenția bunicii cu ispravile sale 
    Levi la șoareci - Levi participa la prima sa vânătoare...mai mult sau mai puțin reușită 
    Ne relaxăm în livadă - Levi învață o nouă activitate din repertoriul motanilor 
    Sus pe cuptor - Levi află unde se ascund motanii cand este frig afară și plouă 
    Iarba mâței - Motanii se comportă ciudat, nu mai sunt ei înșiși iar Levi asistă la un comportament neașteptat din partea lor 
    O bucățică de pește - Tărcatul își pierde cumpătul din cauza unei bucăți de pește și ajunge afară sub privirile lui Levi și ale celorlalți doi motani care îl avertizaseră să stea cuminte 
    Cu motanii după râme - Levi îi învață ea de data aste pe motani să "vâneze"
    Show book
  • Victimele inocente si colaterale ale unui singeros razboi cu Rusia - cover

    Victimele inocente si colaterale...

    Liviu Antonesei

    • 0
    • 0
    • 0
    O carte proaspata placuta la lectura dar in aceeasi masura puternica si profunda. 
    Unsprezece povestiri inedite tratind in special relatia de cuplu dar si o serie de drame mici cotidiene. Desi tarile in care autorul isi poarta personajele sunt diferite (si prin asta se asigura spectaculozitatea „decorului“) preocuparea majora ce leaga textele si creeaza tematica intregului volum este aceea a confruntarii cu propriul destin la o varsta la care iti constientizezi nu doar maturitatea ci si calea ei fireasca spre batranete.
    Show book
  • Viața și Opera - cover

    Viața și Opera

    Cristian Tudor Popescu

    • 0
    • 1
    • 0
    „Cristian Tudor Popescu a debutat cu un volum de proze S.F. în 1987, a continuat cu proză, în linii mari, realistă după 1989 și s-a făcut remarcat în mod deosebit cu editorialele din Adevărul, veritabile pamflete politice, într-un stil tranșant și savuros. Viața și Opera e o culegere de proze scurte, în mare parte, care s-ar fi putut intitula, dacă nu era atât de potrivit titlul ironic pus de autorul însuși pe copertă, Momente și schițe. Grație unui spirit fundamental caragialian. Semnificativă este și deosebirea dintre lumea lui Caragiale și aceea a lui C.T.P. Locul micilor și mijlociilor burghezi Mitică și compania îl iau personaje din stratul de jos al societății, atât aceea dinainte de 1989, cât și aceea de după. Oameni banali, cei mai mulți, niște amărâți, câțiva mahări făcuți din mucavaua tranziției, vorbind fiecare pe limba lui, care îi caracterizează la fel de bine precum îi caracteriza limba lor pe Miticii lui Caragiale. Sunt în culegere și amintiri, nu tocmai duioase, mizând pe un înțeles simbolic, reportaje pline de haz, chiar dacă având subiecte deloc vesele, portrete în tușe puternice, ba chiar și recenzii literare, bunăoară, nimicitoarea analiză a poeziei cu efect sporitor de drojdie a unui fost prim-ministru sau aproape șocanta radiografie a scrisorilor adresate Veronicăi Micle de către Eminescu, în care C.T.P. vede un personaj curat caragialian, la fel cu acelea din Momente, dar fără a-l lua în deriziune, ci privindu-l ca și cum ar juca în mod conștient acest rol. De cât talent și cât umor are C.T.P. în prozele scrise de peste două decenii încoace, unele inedite, cititorii își vor da singuri seama, citindu-l. Lectură plăcută!“ (Nicolae Manolescu)
    Show book
  • Felii de lămâie - cover

    Felii de lămâie

    Anca Vieru

    • 0
    • 0
    • 0
    O colecție de povestiri ca niște sentimentalisme urbane, când ironice, când triste, uneori cu accente grotești, în care se regăsesc tineri căsătoriți și cupluri blazate, adolescente confuze și vecine curioase, oameni ai străzii, corporatiști, un sculptor în gheață, o fată cu părul de culoarea coniacului văzut în soare, o clasă de elevi care a pierdut un ochi de iepure, un poștaș pensionar care vrea să-și schimbe numele.
    Show book
  • Statuia comandorului: nuvele - cover

    Statuia comandorului: nuvele

    Varujan Vosganian

    • 0
    • 0
    • 0
    „Personajele acestei cărţi sunt oameni obişnuiţi, de tot felul: muncitori, ţărani, intelectuali, comercianţi. Ceea ce au ei în comun este spaţiul concentraţionar în care trăiesc. Un spaţiu descris în toată grozăvia lui, o descriere cu atât mai neînduplecată cu cât în cuprinsul volumului nu veţi găsi niciunul dintre cuvintele care îl denumesc: «comunism», «comunist», «partid» etc., ci doar neliniştile şi suferinţele pe care le-a provocat... Aceste pagini se constituie într-un elogiu adus nu rebelilor fără cauză, ci rebelilor fără şansă.” (Varujan Vosganian)
    Show book
  • Pergamentul diafan - cover

    Pergamentul diafan

    Ioan Petru Culianu

    • 0
    • 1
    • 0
    Traducere de Mihaela Gloga Mihai Miroiu Dan Petrescu 
    Postfata de Paul Cernat 
     In Pergamentul diafan se contopesc Eliade prozatorul si Borges. Povestirile lui Culianu dau impresia unei constiinte care nu crede in persoana umana adica a unei constiinte desavirsit budiste care urmareste orice intimplare cu un amuzament inefabil cu o senzatie de inconsistenta si de subtila malitie. Miezul scrisului sau de proza narativa urmeaza abia sa fie descoperit. Dar deja prezenta lui umple inimile de bucurie frazele lui sprintene si sigure aduc o armonie si o mingiiere durabile… (Elemire Zolla) 
     Zona in aparenta cea mai libera si mai neincatusata a scrierilor lui Culianu este cea a nuvelelor si povestirilor sale alcatuite astfel incit sa propuna dileme solutionabile numai prin suspendarea legilor lumii comune. Criticilor prozei sale fantastice le-ar fi cu siguranta de folos sugestia de a explora paradoxalele sale naratiuni ca pe niste harti mentale pline de conexiuni intre multiple niveluri ale realitatii. La o lectura atenta s-ar putea descoperi abil disimulate premonitii ale scriitorului (…) precum si anumite note dominante ale biografiei sale marcate de nomadism de permanenta imperturbabila cultivare a intelectului subtil si a intelegerii iubirii. (Grazia Marchiano)
    Show book