Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Cioran un aventurier nemișcat 30 de interviuri - cover

Cioran un aventurier nemișcat 30 de interviuri

Ciprian Vălcan

Publisher: ALL

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Cioran, o poveste pe 30 de voci Ne aflăm în fața unui volum de interviuri inedit, dedicat unei personalități complexe și paradoxale. Ciprian Vălcan ne invită să pășim într-o zonă foarte vie a culturii, aceea a descoperirii unui autor esențial prin intermediul dialogului cu cititorii, traducătorii, editorii și interpreții săi. Autorul: Emil Cioran, gânditor româno-francez. Cei intervievați: nume consacrate în filosofie, literatură, istoria și critica literară, presă, dar și tineri cercetători, din diverse zone culturale și lingvistice. Sunt români și francezi, dar și polonezi, tunisieni, olandezi, americani, maghiari, italieni, portughezi, brazilieni, columbieni și spanioli. Perspectiva proaspătă asupra vieții și personalității lui Cioran se datorează selecției celor 30 de intervievați. Ciprian Vălcan a vorbit cu fiecare în parte, încercând să surprindă aspecte inedite, în ciuda faptului că s-au spus și s-au scris deja atât de multe lucruri despre Cioran. Conversațiile punctează modul în care filosoful este receptat în diverse epoci și culturi. Interesant este faptul că cei care l-au cunoscut pe Cioran sunt cu toții de acord că omul și opera se disociază dramatic. Omul deschis, energic și politicos nu își face simțită prezența în scrierile dominate de pesimism și impulsuri suicidare. „Unul dintre meritele majore ale acestei cărți este acela că reușește cartografierea unei zone culturale foarte întinse și diverse. Veritabilă geografie imaginară a aventurilor citirii și interpretării lui Cioran pe diverse meridiane, în numeroase culturi străine și în variate contexte istorice, Cioran, un aventurier nemișcat constituie un gest generos de democrație culturală, adresat direct și egal tuturor celor interesați de Cioran.“ - Gabriela Glăvan
Available since: 07/25/2016.

Other books that might interest you

 • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

  Un viitor luminos - Crescut în...

  Teodor Flonta

  • 0
  • 0
  • 0
  Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
  Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
  Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
  Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
  Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
  Show book
 • Comorile Dharmei - Un curs de meditatie asupra buddhismului tibetan - cover

  Comorile Dharmei - Un curs de...

  Rabten Gheșe

  • 0
  • 0
  • 0
  Comorile Dharmei arată că învățăturile lui Buddha sunt de fapt o
  adevărată avuție. Dacă suntem capabili să vedem sau să recunoaștem
  valoarea lor și să le punem corect în practică, noi ne vom bucura
  nu doar de binefaceri temporare, ci și de o fericire definitivă. Când
  ignoranța, egoismul, cupiditatea, aversiunea, orgoliul și invidia pun
  stăpânire pe fluxul nostru mental, în locul păcii și fericirii la care
  năzuim, ele generează dificultăți și suferințe nesfârșite atât pentru
  noi înșine cât și pentru ceilalți. Când, însă, mulțumirea, mărinimia,
  răbdarea, compasiunea, înțelepciunea sunt puternic înrădăcinate în
  minte, chiar și condițiile potrivnice devin cauze binefăcătoare. În
  măsura în care ele nu fac parte integrantă din natura minții, este cu
  putință să eliminăm în totalitate aceste imperfecțiuni și să dezvoltăm
  aspectele pozitive ale minții noastre prin metode corespunzătoare.
  Aceste metode constituie esența învățăturilor lui Buddha și conținutul
  acestei cărți.
  
  Gheșe Rabten Rinpoce s-a născut în
  Tibet în anul 1920 și a fost un Maestru
  de meditație deplin realizat. În 1964
  devine unul din asistenții de filosofie ai
  S.S. Dalai Lama. A scris un număr mare
  de cărți importante asupra Dharmei și
  a fondat în Europa mai multe centre
  unde se studiază buddhismul tibetan:
  Rabten Choeling în Elveția, Tashi Rabten
  în Austria, Ghe Phel Ling în Italia,
  Centrul Tibetan în Hamburg.
  Show book
 • Longevitatea Cine trăiește mai mult și de ce? - cover

  Longevitatea Cine trăiește mai...

  Howard S. Friedman, Leslie R....

  • 0
  • 0
  • 0
  Studiile despre longevitate sunt numeroase și toate vin în întâmpinarea dorinței noastre de a avea o viață cât mai lungă și fericită. 
  Fiecare dintre noi își dorește ca propria viață să fie ca în basme: „Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.“ 
  Vestea bună este că există o serie de factori esențiali ce contribuie la o viață îndelungată, pe care cititorii vor avea surpriza să îi descopere în cartea de față, ce reconstituie aventura inițiată de dr. Lewis Terman în 1921, odată cu inițierea proiectului ce îi poartă numele. Atunci, dr. Terman a început să studieze 1528 de copii cu vârsta de 11 ani din San Francisco, în vederea stabilirii predictorilor sociali ai succesului. Nimic surprinzător până acum, numai că proiectul a urmărit subiecții pe tot parcursul vieții, până la moartea dr. Terman, în 1956.
  Show book
 • Bisnitari descurcareti supravietuitori - cover

  Bisnitari descurcareti...

  Antonio Momoc, Zoltan Rostas

  • 0
  • 0
  • 0
  „Eveniment jubiliar, a zecea carte editata de profesorul Zoltan Rostas si colaboratorii lui la Curtea Veche Publishing este una cu bataie lunga. Aparuta intr-un moment semnificativ pentru Romania, daca nu cumva momentul este cel care a generat-o, scoala de investigatii «la firul ierbii» a sociologului, alcatuita din fostii lui studenti, doctoranzi, unii dintre ei colegi, «gasca gustistilor», cum au fost numiti, a adunat cu har, inteligenta si profesionalism marturii care se vor citi cu siguranta peste decenii ca documente inestimabile de viata si istorie autentica, nedeformata, neobnubilata politic sau ideologic si ca inepuizabila materie prima pentru studierea istoriei mari, a epocii.“ – Doina Jela
  
   
  
  
   
  Zoltan Rostas este profesor de sociologie si de comunicare. A publicat volumele: Visszajatszas (Conexiune inversa), Bucuresti, Albatros, 1984; Ketely es kíserlet (Dubiu si experiment), Cluj-Napoca, Kriterion, 1988; Monografia ca utopie. Interviuri cu Henri H. Stahl, Bucuresti, Paideia, 2000; O istorie orala a Scolii Sociologice de la Bucuresti, Bucuresti, Printech, 2001; Chipurile orasului. Istorii de viata din Bucuresti. Secolul XX, Bucuresti, Polirom, 2002; Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale (impreuna cu Sorin Stoica), Bucuresti, Tritonic, 2003; Sala luminoasa. Primii monografisti ai scolii gustiene, Bucuresti, Paideia, 2003; Secolul coanei Lizica. Convorbiri din anii 1985-1986 cu Elizabeta Odobescu Goga. Jurnal din perioada 1916-1918, Bucuresti, Paideia, 2004; Atelierul gustian. O abordare organizationala, Bucuresti, Tritonic, 2005; Televizorul in „micul infern“ (impreuna cu Sorin Stoica), Bucuresti, Tritonic, 2005; Parcurs intrerupt. Discipoli din anii ‘30 ai Scolii gustiene, Bucuresti, Paideia, 2006. La Curtea Veche Publishing, i-au aparut volumele: Tur retur. Convorbiri despre munca in strainatate, 2 vol. (impreuna cu Sorin Stoica), 2006; Dialog neterminat (impreuna cu Ioan Mihailescu), 2007; Cealalta jumatate a istoriei. Femei povestind (impreuna cu Theodora Eliza Vacarescu), 2008; Jurnal de camin (impreuna cu Sorin Stoica), 2008; Strada Latina nr. 8. Monografisti si echipieri gustieni la Fundatia Culturala Regala „Principele Carol“, 2009; Tanar student caut revolutionar (impreuna cu Florentina Tone), vol. I – 2011, vol. II – 2012.
  
   
  
  
   
  Antonio Momoc s-a nascut in Bucuresti, la 31 martie 1978. Dupa Revolutie, a urmat liceul „Iulia Hasdeu“, sectia Filologie-Istorie. In perioada 1996-2000, a studiat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti, unde a absolvit si masteratul in Stiintele Comunicarii. In ultimii doi ani de Jurnalism, a frecventat simultan cursurile Facultatii de Stiinte Politice ale aceleiasi universitati. Din 2002, este licentiat in Stiinte Politice, iar din 2005, master in Stiinte Politice la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Din anul 2008, este doctor in Sociologie al Universitatii din Bucuresti. Intre 2010 si 2013 a avut o bursa post-doctorala cu o mobilitate in 2012 la universitatea LUISS „Guido Carli“ din Roma, iar in 2013, o bursa SUSI la Scripps College of Communication, Universitatea din Ohio. La Curtea Veche Publishing, i-a aparut volumul Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Scoala gustiana intre carlism si legionarism, 2012. Zoltan Rostas si Antonio Momoc au mai fost co-autorii volumului Activistii marunti. Istorii de viata, Curtea Veche Publishing, 2007.
  Show book
 • Epoca Zidurilor - Cum schimba lumea barierele dintre natiuni - cover

  Epoca Zidurilor - Cum schimba...

  Tim Marshall

  • 0
  • 0
  • 0
  Tim Marshall, autorul bestsellerului Prizonierii geografiei, analizează cele mai urgente și mai complicate probleme din politica globală și din relațiile internaționale examinând frontierele, zidurile și granițele care despart țările și populațiile acestora. Globul pământesc a fost mereu o lume a zidurilor, de la Marele Zid Chinezesc la Zidul lui Hadrian și la Zidul Berlinului. Dar noua epocă a izolaționismului și a naționalismului economic a sosit deja, vizibilă nu doar în obsesia lui Trump de a construi un zid la granița cu Mexicul sau în votul Marii Britanii pentru Brexit, ci și în multe alte locuri. China are un mare Firewall, care ține departe cultura occidentală.Țările Europei se îngrădesc împotriva imigranților, a terorismului și a problemelor monetare. Africa de Sud are comunități separate prin porți sigure, iar ziduri sau garduri masive izolează populații din Orientul Mijlociu, Coreea, Sudan, India și din alte colțuri ale acestei lumi. De fapt, cel puțin 65 de țări, mai mult de o treime dintre statele națiune ale lumii, au bariere de-a lungul granițelor lor. Există multe motive pentru care zidurile se înalță, pentru că suntem despărțiți de multe: avere, rasă, religie și politică, ca să numim doar câteva. Înțelegerea motivelor care stau în spatele acestor diviziuni este esențială pentru a oferi semnificația corectă fenomenelor care caracterizează lumea de azi. Epoca zidurilor discută modul în care zidurile (pe care Marshall le numește „monumente ale eșecurilor politicii“), granițele și barierele ne-au modelat peisajul politic vreme de sute de ani și mai ales din 2001 încoace, și ce loc ocupă acestea în relațiile diplomatice și în evenimentele geopolitice ale zilei.
  Show book
 • Mindfulness - cover

  Mindfulness

  Ellen J. Langer

  • 0
  • 0
  • 0
  Cartea revoluţionară care a arătat cum poate fi aplicat mindfulness-ul în fiecare moment al vieţii noastre Descoperirile inovatoare ale psihologului social dr. Ellen J. Langer şi ale echipei sale de cercetători de la Harvard au introdus un nou concept de mindfulness, adaptat vieţii de azi din Occident. Teoria lui Langer a fost aplicată unui mare număr de subiecte, incluzând aici sănătatea, afacerile, îmbătrânirea, justiţia socială şi învăţarea. Activitatea sa stă la baza unui nou tip de evaluare psihologică (numită Scala Langer de Mindfulness). În noua introducere la această ediţie, dr. Langer (cunoscută acum drept „mama mindfulness-ului“) subliniază unele dintre aceste utilizări şi ne sugerează altele noi. „O lucrare fundamentală de psihologie socială.“ Booklist „Langer ne-a arătat care este forţa mindfulness-ului.“ Psychology Today „Mindfulness este cartea care a schimbat totul.“ Female First „Mai relevant acum decât oricând altcândva.“ Blogging on Business
  Show book