Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Convingeri și idei - cover

Convingeri și idei

Charles Sanders Peirce

Publisher: ALL

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Charles Sanders Peirce (1839-1914) este o figură importantă a filosofiei secolului XIX și unul dintre prefațatorii principalelor curente de gândire din secolul XX, fiind considerat fondatorul pragmatismului american. Cele două eseuri prezentate aici, primele din seria cunoscută sub numele Ilustrări ale logicii științei, sunt reprezentative pentru opera sa, caracterizată de profunzimi și subtilități specifice unui gânditor care beneficiază și de pregătirea unui om de știința. 
Cu toate că sunt uneori pur abstracte, observațiile privitoare la convingeri și idei rămân, indiferent de sistem, puncte principale de sprijin pentru distincția între gândirea sănătoasă și cea viciată. 
“ Este groaznic să vezi cum o singură idee neclară, o singură formulă fără înțeles, care se furișează în capul unui tânăr, va acționa uneori ca un obstacol de materie inertă într-o arteră, împiedicând circulația în creier și condamnându-și victima spre ofilire în plenitudinea vigorii intelectuale și în mijlocul abundenței intelectuale.“ - Charles Sanders Peirce
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

 • Barack Obama dezlănțuit complet - cover

  Barack Obama dezlănțuit complet

  Celine Claire

  • 0
  • 0
  • 0
  Barack Hussein Obama s-a născut la data de 4 August 1961 în Honolulu, Hawai. Este un avocat și politician american și cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii timp de două mandate între 2009 și 2017. Părinții săi sunt din Kenya și Kansas. Tatăl său, Barack Obama Senior s-a născut în provincia kenyană Nyanza și este de etnie luo.Tatăl lui Obama a copilărit crescând capre în Africa. În cele din urmă, a primit o bursă care i-a permis să plece din Kenya și să își urmeze visul de merge la facultate în Hawai. Mama lui Obama, Ann Dunham, s-a născut într-o bază militară din Wichita, Kansas, în timpul celui de-al doilea război mondial.În timpul studiilor de la Universitatea din Hawai din Manoa, tatăl lui Obama a întâlnit-o pe colega sa Ann Dunham. Cei doi s-au căsătorit la data de 2 februarie 1961, iar Obama junior s-a născut cu șase luni mai târziu. Obama senior a plecat imediat după nașterea acestuia, iar cuplul a divorțat doi ani mai târziu. În 1965, Ann Dunham s-a recăsătorit cu Lolo Soetoro, un student indonezian de la Universitatea din Hawai.Douăsprezece luni mai târziu în 1970, noua familie s-a transferat la Jakarta, Indonezia, unde s-a născut sora vitregă a lui Obama Junior, Maya Soetoro Ng. O succesiune de evenimente din Indonezia au contribuit la nesiguranța lui Ann Dunham în ceea ce privește siguranța și educația lui Obama junior. Astfel, la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis înapoi în Hawai pentru a locui cu bunicii săi materni. Mai târziu, Ann Dunham și sora vitregă a lui Obama, Maya Soetoro Ng li s-au alăturat.
  Show book
 • Începutul și sfârșitul - cover

  Începutul și sfârșitul

  Immanuel Kant

  • 0
  • 0
  • 0
  Immanuel Kant (1724-1804) este o figură legendară a filosofiei germane, opera sa fiind baza „ revoluției copernicane“ petrecute în istoria gândirii în plină eră de avânt al romantismului. În volumul de față sunt cuprinse două eseuri foarte puțin cunoscute publicului amator de filosofie, în care vom regăsi gândurile filosofului privitoare la începuturi (ale istoriei omenirii) și sfârșituri (ale lumii în general). Scrise după celebra triadă a „ Criticilor“, textele poartă amprenta sistemului kantian de gândire, dar constituie totodată încercări remarcabile de abordare a unor subiecte de larg interes, analizate din perspectiva veșnicei clauze a „ condițiilor de posibilitate“. Orice minte umană care va încerca să cuprindă începutul și sfârșitul se va vedea constrânsă într-un fel sau în altul de limitele pe care Kant încearcă să le expună aici în idei cât mai simple. 
  „ Istoria naturii începe așadar cu binele, căci este lucrarea lui Dumnezeu, iar istoria libertății cu răul, căci este lucrarea oamenilor. Pentru individ, care, în exercițiul libertății privește doar către sine, o astfel de schimbare a fost o pierdere pentru natură, ale cărei scopuri sunt orientate spre oameni ca specie, a fost un câștig.“
  Show book
 • Polimatul - cover

  Polimatul

  Peter Burke

  • 0
  • 0
  • 0
  Prima istorie a polimatului occidental, din secolul al XV-lea până în prezent De la Leonardo da Vinci la John Dee și Comenius, de la George Eliot la Oliver Sacks și Susan Sontag, polimații au schimbat granițele cunoașterii în nenumărate moduri. Însă istoria poate fi nedreaptă cu învățații care au astfel de interese enciclopedice. Mult prea des, aceștia sunt amintiți pentru reușite valoroase pe un singur plan.
   
  Renumitul istoric al culturii Peter Burke susține o imagine de ansamblu. Identificând 500 de polimați occidentali, le explorează spectrul larg al succesului și arată cum ascensiunea lor egalează o creștere rapidă a cunoașterii în vremea invenției tiparniței, a descoperirii Lumii Noi și a revoluției științifice. Abia recent accelerarea cunoștințelor a dus la o mai mare specializare și la un mediu care îi sprijină mai puțin pe cărturarii și savanții multifațetați.
   
  De la Renaștere până în prezent, Burke schimbă modul în care înțelegem aceste specii intelectuale remarcabile.
  Show book
 • Ce a fost – cum a fost: Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache - cover

  Ce a fost – cum a fost: Paul...

  Cristea‑Enache Daniel

  • 0
  • 0
  • 0
  Convorbirile dintre Daniel Cristea-Enache și Paul Cornea urmăresc îndeaproape viața și parcursul profesional ale istoricului literar în perioada comunistă. Venirea la putere a Partidului Comunist, modul de funcționare a instituțiilor statului, statutul intelectualilor și al oamenilor simpli în perioada comunistă, până la revoluția din 1989, sunt doar câteva dintre subiectele colaterale tratate în carte. Pe lângă cariera impresionantă a lui Paul Cornea, este expusă latura mai puțin cunoscută a vieții sale, cu aspirațiile, împlinirile, dar și decepțiile lăsate în urmă. Nu în ultimul rând, Paul Cornea dezvăluie relația sa cu lumea politică a vremii, atracția naivă față de ideologia comunistă și imensa dezamăgire provocată de evoluția Partidului Comunist.
  Show book
 • De ce m-am întors în România - cover

  De ce m-am întors în România

  Sandra Pralong

  • 0
  • 1
  • 0
  Imaginea romanilor despre tarile din Vest este aproape exclusiv pozitiva lucru confirmat de numeroase sondaje. Si totusi mii dintre ei care ar putea avea cariere stralucite in strainatate decid sa revina si sa traiasca in Romania. Care sunt diferentele dintre „aici“ si „acolo“ si ce putem invata din experienta celor care au ales sa se intoarca? Opiniile unor romani nu de putine ori celebri cu privire la viata in strainatate alterneaza permanent cu perceptia pe care acestia o au asupra tarii lor si a destinului ei intr-un incitant volum ce izbuteste sa puna fata in fata realitatile autohtone si straine.Printre cei care semneaza textele din volum se numara Sorin Alexandrescu Ion Vianu Mihaela Mihai Leonard Doroftei Dinu Zamfirescu Gheorghe Zamfir Principesa Margareta a Romaniei Irina Cajal Radu Gabrea Mariana Nicolesco Dan Chisu Neagu Djuvara. 
  „Mi‑as dori ca printre randuri aceasta carte sa ne imbie sa ne „indragostim din nou de Romania!“. Stiu ca in ultimul timp a devenit de bonton mai curand sa ne denigram tara dar cred ca atunci cand o privim prin ochii unor oameni de succes care au ales sa se intoarca si sa traiasca aici putem redobandi acea stare de iubire. Chiar daca unii dintre autorii paginilor nu sunt tocmai blanzi cu ce au gasit acasa in Romania citind povestea fiecaruia descoperim noi motive (si maniere) de a o iubi de a o parasi si in final de a reveni totusi la ea...“ (Sandra Pralong)
  Show book
 • Introducere in sistemul mass-media - cover

  Introducere in sistemul mass-media

  Mihai Coman

  • 0
  • 0
  • 0
  Editia a III-a revazuta si adaugita.O noua editie adusa la zi a unei carti intrate in bibliografia studentilor la jurnalism si comunicare din intreaga tara! „Mass-media a devenit in lumea moderna un fel de centru gravitational in raport cu care se pozitioneaza toate celelalte segmente ale societatii – sistemul economic sistemul politic sistemul ideologic sistemul cultural sistemul tehnologic sistemele si subsistemele sociale. Cartea de fata incearca sa dezvaluie modul in care functioneaza sistemul mass-media atat in angrenajele proprii cat si in interferentele lui cu celelalte sisteme ale societatii.“ (Mihai Coman)Cuprins: 
  • Comunicare societate si cultura de masa 
  • Dimensiunea economica a sistemului mass-media 
  • Industriile culturale in lumea moderna 
  • Rolul presei in societate 
  • Statutul profesional al jurnalistului 
  • Organizarea activitatii in institutiile de presa
  Show book