Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
50 De Idei Pe Care Trebuie Să Le Cunoști Filosofie - cover

50 De Idei Pe Care Trebuie Să Le Cunoști Filosofie

Ben Durpe

Publisher: Litera Media Group

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

1. Creierul din borcan2. Peştera lui Platon3. Vălul percepţiei4. Cogito ergo sum5. Raţiune şi experienţă6. Teoria tripartită a cunoaşterii7. Problema minte-corp8. Cum este să fii liliac?9. Testul Turing10. Vasul lui Tezeu11. Celelalte minţi12. Ghilotina lui Hume13. Carne de om...14. Teoria poruncii divine15. Teoria bau! – ura!16. Scopuri şi mijloace17. Maşina experienţială18. Imperativul categoric19. Regula de aur20. Acţiuni şi omisiuni21. Drumuri alunecoase22. Dincolo de datorie23. E rău să n-ai noroc?24. Etica virtuţii25. Simt animalele durere?26. Au animalele drepturi?27. Forme de argumentare28. Paradoxul bărbierului29. Eroarea pariorului30. Paradoxul soriţilor31. Regele Franţei este chel32. Gândacul din cutie33. Ştiinţă şi pseudoştiinţă34. Schimbări de paradigmă35. Briciul lui Occam36. Ce este arta?37. Eroarea intenţionalităţii38. Argumentul proiectării39. Argumentul cosmologic40. Argumentul ontologic41. Problema răului42. Apărarea centrată pe liberul-arbitru43. Credinţă şi raţiune44. Libertate pozitivă şi negativă45. Principiul diferenţei46. Leviatanul47. Dilema prizonierului48. Teorii ale pedepsei49. Pământul ca barcă de salvare50. Războiul justBEN DUPRÉ a studiat limbile clasice la Exeter College, Oxford, înainte de a-şi începe cariera în domeniul editorial. A fost responsabil de cărţile de referinţă pentru copii la Editura Oxford University Press din 1993 până în 2004 şi are mai mult de 20 de ani de experienţă în explicarea ideilor dificile din ştiinţă pentru marele public.
Available since: 05/04/2020.

Other books that might interest you

 • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

  Un viitor luminos - Crescut în...

  Teodor Flonta

  • 0
  • 0
  • 0
  Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
  Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
  Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
  Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
  Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
  Show book
 • Barack Obama dezlănțuit complet - cover

  Barack Obama dezlănțuit complet

  Celine Claire

  • 0
  • 0
  • 0
  Barack Hussein Obama s-a născut la data de 4 August 1961 în Honolulu, Hawai. Este un avocat și politician american și cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii timp de două mandate între 2009 și 2017. Părinții săi sunt din Kenya și Kansas. Tatăl său, Barack Obama Senior s-a născut în provincia kenyană Nyanza și este de etnie luo.Tatăl lui Obama a copilărit crescând capre în Africa. În cele din urmă, a primit o bursă care i-a permis să plece din Kenya și să își urmeze visul de merge la facultate în Hawai. Mama lui Obama, Ann Dunham, s-a născut într-o bază militară din Wichita, Kansas, în timpul celui de-al doilea război mondial.În timpul studiilor de la Universitatea din Hawai din Manoa, tatăl lui Obama a întâlnit-o pe colega sa Ann Dunham. Cei doi s-au căsătorit la data de 2 februarie 1961, iar Obama junior s-a născut cu șase luni mai târziu. Obama senior a plecat imediat după nașterea acestuia, iar cuplul a divorțat doi ani mai târziu. În 1965, Ann Dunham s-a recăsătorit cu Lolo Soetoro, un student indonezian de la Universitatea din Hawai.Douăsprezece luni mai târziu în 1970, noua familie s-a transferat la Jakarta, Indonezia, unde s-a născut sora vitregă a lui Obama Junior, Maya Soetoro Ng. O succesiune de evenimente din Indonezia au contribuit la nesiguranța lui Ann Dunham în ceea ce privește siguranța și educația lui Obama junior. Astfel, la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis înapoi în Hawai pentru a locui cu bunicii săi materni. Mai târziu, Ann Dunham și sora vitregă a lui Obama, Maya Soetoro Ng li s-au alăturat.
  Show book
 • Amintiri de la Junimea din Iași - cover

  Amintiri de la Junimea din Iași

  George Panu

  • 0
  • 0
  • 0
  Scrise din poziția de adversar politic al conservatorilor junimiști, Amintirile lui George Panu au contribuit, potrivit lui E. Lovinescu, la fixarea societății literare în conștiința publică și l-au transformat pe autor în cel mai important memorialist al grupării. Tabloul spiritual al „Junimii“ este reconstituit prin descrierea momentelor sale cheie – banchete aniversare, prelegeri, primul ministeriat al lui Maiorescu, politica printre junimiști –, dar și prin portrete celebre – Eminescu, Creangă, Pogor, Alecsandri sau Carp. Apărute inițial în publicația Săptămâna, mărturiile lui George Panu dovedesc intuiție de gazetar experimentat și captivează cititorul prin farmecul relatării și detalii mai puțin cunoscute din istoria grupării.
  Show book
 • Adio adio patria mea cu î din i cu î din a - cover

  Adio adio patria mea cu î din i...

  Radu Pavel Gheo

  • 0
  • 0
  • 0
  Prefata de Liviu Antonesei. 
  „O carte cu totul uimitoare in actualul peisaj literar si intelectual romanesc ar putea concura pentru cateva genuri cu mari sanse de fiecare data la titlul de «carte a anului» – publicistica eseistica proza. Si chiar poezie doar si Suflete moarte e un «poem»... Textul care ii deschide cartea ar trebui sa se afle pe biroul fiecarui ins care se ocupa de treburile publice de la politicieni la formatorii de opinie – si sa fie citit in fiecare dimineata poate s-ar alege ceva... O carte extraordinara si un scriitor stralucit ce va marca o epoca.“ (Mircea Iorgulescu) 
  „In ciuda avantajelor evidente – cand le privesti de la distanta – nu am putut rezista in SUA. E ciudat... Ma bucur ca America exista si acum ca am vazut (poate si inteles) ceva din ea mi-ar fi aproape imposibil sa devin antiamerican. Dar pe de alta parte nu as putea trai acolo.“ (Radu Pavel Gheo)
  Show book
 • Rotonda plopilor ascunsi - cover

  Rotonda plopilor ascunsi

  Valeriu Anania

  • 2
  • 0
  • 0
  Volumul reuneste doua texte: „Rotonda plopilor aprinsi“ in care autorul evoca diferite personalitati culturale pe care le-a cunoscut si de care a fost apropiat intr-o epoca sau alta a vietii de la Tudor Arghezi si Gala Galaction la V. Voiculescu Lucian Blaga sau Marin Preda si „De dincolo de ape“ ce include jurnalul american al autorului din decembrie 1969 pana in decembrie 1970. Acestora li se adauga pagini inedite de memorialistica. 
  „Valeriu Anania nu este nicidecum tipul memorialistului egocentric obsedat sa-i foloseasca pe ceilalti exclusiv pentru etalarile sale megalomane. Nu este fireste nici tipul salonard al memoriei de cafenea ce aluvioneaza zvonuri si cancanuri... Inainte de a fi un tandru subtil generos dar sagace observator al celui pe care si-a propus sa-l «picteze» el este un mester al ramei. Inainte de-a va lasa absorbiti de tablou de fizionomiile atitudinea biografiile scenele si personajele de epoca priviti va rog cu atentie lucratura ramei. Nu doar miezul fiintei din portret ci si pozitionarea pictorului fata de subiect plus lucratura calitatea incadrarii... Mana de parinte mana de maestru!“ (Dan C. Mihailescu)
  Show book
 • Rapirea - cover

  Rapirea

  Robert Louis Stevenson

  • 0
  • 0
  • 0
  "Rapirea" este relatarea aventurilor lui David Balfour din anul 1751: cum a fost rapit si abandonat; suferintele prin care a trecut pe o insula pustie;calatoria pe care a facut-o în tinuturile salbatice din nordul Scotiei; întalnirea lui cu Alan Breck Stewart si alti iacobiti cunoscuti din Scotia; cu tot ce a suferit din pricina falsului sau unchi, Ebenezer Balfour, din Shaws, scrisa de el si prezentata acum de Robert Louis Stevenson.
  Show book