Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Kyparissia - cover

Kyparissia

Alexandra Niculescu

Publisher: Litera Media Group

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Proza scurtă a Alexandrei Niculescu construiește în primul rând senzații și stări. Atmosfera e urbană și de vacanță, cu personaje tinere care experimentează în interiorul relațiilor, călătoresc sau retrăiesc amintiri fermecătoare ale copilăriei. Pe parcursul povestirilor prinde contur Ava, un personaj-liant, o copilă-adolescentă-tânără care se confesează cititorului într-un stil mai degrabă interiorizat, dar lejer și prietenos. Prin aglomerarea de detalii precis asamblate, povestirile compun în mod subtil, pe nesimțite, portretul câte unei stări – intens-pasionate sau, mai adesea, amestecate, de tranziție – privite cu luciditate și mereu cu umorul celui care zâmbește la propriile idealisme.
 
Alexandra Niculescu (n. 1980, București) a publicat două volume de proză, Săptămâna merelor coapte (2012) și No, Thank You (2014). Scrie în mod frecvent proză scurtă în periodice și în antologii. Alexandra are o specializare în cultură spaniolă și îi plac dulceața de caise, pinii, hamacele și după-amiezile de vară.
Available since: 10/30/2020.

Other books that might interest you

  • Levi și motanii - Povești audio pentru copii - cover

    Levi și motanii - Povești audio...

    Geo Mihalache

    • 0
    • 0
    • 0
    Aventurile găinii Levi împreună cu prietenii ei motanii Pic, Miron și Tărcatul: 
    Levi și motanii - găina Levi, dornică să îi cunoască pe motani și să se împrietenească cu ei, după luni de amânare, își face curaj să le vorbească 
    Proba și Levi în trupa motanilor - pentru a fi acceptată în trupa motanilor, Levi este supusă la o încercare de către aceștia 
    Levi pe acoperiș - Levi pornește în prima sa aventură alături de motani - se urcă pe acoperiș de unde reușeste să îi atragă atenția bunicii cu ispravile sale 
    Levi la șoareci - Levi participa la prima sa vânătoare...mai mult sau mai puțin reușită 
    Ne relaxăm în livadă - Levi învață o nouă activitate din repertoriul motanilor 
    Sus pe cuptor - Levi află unde se ascund motanii cand este frig afară și plouă 
    Iarba mâței - Motanii se comportă ciudat, nu mai sunt ei înșiși iar Levi asistă la un comportament neașteptat din partea lor 
    O bucățică de pește - Tărcatul își pierde cumpătul din cauza unei bucăți de pește și ajunge afară sub privirile lui Levi și ale celorlalți doi motani care îl avertizaseră să stea cuminte 
    Cu motanii după râme - Levi îi învață ea de data aste pe motani să "vâneze"
    Show book
  • Uși ferestre și alte proze - cover

    Uși ferestre și alte proze

    David Dorn

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul de proză scurtă al lui Dorin David reunește douăzeci și trei de scrieri, o parte din ele publicate în perioada 2001-2013 în revistele Calende, Vatra, Tribuna și Astra, restul fiind inedite. 
    Povestirile pendulează între două universuri – cel al realității imediate, cu personaje și situații palpabile, și cel al ficțiunii literare, chiar al magicului –, care la un moment dat își confundă granițele, cititorul trecând , grație „ușilor“ și „ferestrelor“ sugerate cu subtilitate de autor, dintr-o dimensiune în alta.
    Show book
  • Best of: proza scurtă a anilor 2000 - cover

    Best of: proza scurtă a anilor 2000

    Chivu Marius

    • 0
    • 0
    • 0
    Cu un total de 40 de texte de o mare varietate stilistică scrise de 23 de autori, volumul reunește cele mai bune povestiri ale celor mai buni autori de proză scurtă din anii 2000. Dacă romanele scriitorilor din noua generație au avut parte de succes la public și de receptare critică, proza scurtă a rămas în schimb prea puțin cunoscută și apreciată. Această antologie, o premieră în spațiul editorial românesc, reprezintă astfel și un act de recuperare, menit să ducă la redescoperirea și reevaluarea genului scurt și a noii generații de prozatori.
    Show book
  • Un caz de divorț - cover

    Un caz de divorț

    Guy de Maupassant

    • 0
    • 0
    • 0
    „Adevărata frică e ceva ca o reminiscență a spaimelor fantastice de altădată“, susține Maupassant. Aparițiile terifiante, prezențele invizibile și morțile bizare se regăsesc la tot pasul în povestirile sale. Spectrul unui om care a fost omorât îl vizitează în fiecare an pe ucigaș, terorizându-l. O femeie continuă să locuiască și după moarte într-un castel păzit de un grădinar ciudat. O mână jupuita se răzbună cumplit pe cel care a cumpărat-o și care o arată tuturor că pe un trofeu. Un lup singuratic înzestrat cu o inteligență ieșită din comun schimbă iremediabil viața a doi frați care nu știu ce-i frica. În cele 34 de povestiri reunite în acest volum, Maupassant se joacă mereu cu mintea și sufletul personajelor sale, cărora nu le lasă decât o certitudine: spaima copleșitoare care pune stăpânire pe ele.
    Show book
  • Crescătorul de gorile - cover

    Crescătorul de gorile

    Roberto Arlt

    • 0
    • 0
    • 0
    Pentru prima oară în limba română, Crescătorul de gorile reprezintă o fascinantă și neașteptată antologie de povestiri „africane”, narate însă de o voce occidentală. După succesul uriaș al rubricii Aquafuertes porteñas (Acvaforte din Buenos Aires) din ziarul argentinian El Mundo, Roberto Arlt pleacă în Spania, în februarie 1935, în căutare de noi surse de inspirație pentru articolele sale (rezultând seria Aquafuertes españolas, la fel de bine primită de către public), extinzându-și apoi călătoria spre orașele Tanger, Tetuán și Ceuta din nordul Africii. Descoperă aici o lume fascinantă care, la numai 4 ore distanță de Spania, păstrează obiceiuri medievale, unde „trăiește o mulțime compactă și pitorească, materialistă, poetică, necruțătoare și cu porniri de ciudată generozitate” (Ediciones del Viento). Misterioase ori pline de cruzime, dar și amuzante, povestirile inspirate din această experiență marocană au fost publicate în suplimentele El Mundo Argentino și El Hogar în 1936, apoi reunite în volum în 1941 și constituie un capitol distinct al operei arltiene, semnătură care a influențat semnificativ literatura sud-americană a secolului XX. 
      
    Julio Cortázar: „Alaltăieri l-am terminat de recitit și azi încep paginile acestea încălzit, puțin dezolat că Arlt mi-a alunecat din mâini, odată cu ultima povestire din Crescătorul de gorile. M-a lăsat singur în fața foilor albe și a unei mări albastre, profunde, care nu-mi folosește la mai nimic.” 
    Show book
  • Șugubina - cover

    Șugubina

    Mircea Diaconu

    • 0
    • 0
    • 0
    Scrise firesc și cu duioșie, povestirile lui Mircea Diaconu poartă cititorul în lumea aparent idilică a puștiului din La noi, când vine iarna, care ascunde însă drame cutremurătoare. O operație dificilă e motiv de mândrie pentru copilul de la țară, care își dorește să se întoarcă acasă pentru că nu s-a dat cu sania decât de o sută de ori. Cofetăria e locul de întâlnire cu fata cu mers de sălbăticiune, care dispare inexplicabil după o vânătoare de căprioare. Ca să scape de o amendă, Damian își pune pirostriile cu Pelina și face nuntă cu ajutorul acordat, fără voie, de săteni. Un băiat inocent care crede tot ce-i spui face deliciul străinilor și e pedepsit pe nedrept pentru naivitatea sa, în vreme ce un altul îi îndeplinește bunicii dorința de a avea o cruce frumoasă la căpătâi.
    Show book