Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Visul lui Machiavelli 150 de povesti despre lucruri pentru care ati putea renunta la Paradis - cover

Visul lui Machiavelli 150 de povesti despre lucruri pentru care ati putea renunta la Paradis

Adrian Cioroianu

Publisher: Curtea Veche

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„Povestile lui Adrian Cioroianu suprapun nu doar trecutul cu prezentul - glosand cu farmec in numele preceptului niciodata bagat in seama «ce ne invata lectia istoriei?» –, ci si documentul cu «literatura». Proze de idei, tablete cu stil literar asumat si taietura gazetareasca precisa, textele din acest volum ar fi tocmai bune de citit in Paradis. Sau in Iad. Dar, pana acolo, pentru noi, cei visati de Machiavelli «cad» foarte bine si pe Pamant, pentru a ne mai lamuri dilemele...“ – Mircea Vasilescu, conf. univ., Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, redactor-sef al revistei Dilema veche, autor al cartii Eurotextes. Le continent qui nous separe, Ed. MetisPresses, Geneva, 2010
 
„Fie ca vorbeste despre politica din Romania, iernile din Canada, trenurile din Paris, nuntile din Craiova sau face scurte incursiuni istorice, Adrian Cioroianu este un excelent narator. Intr-o dezordine vesela, povestile lui traverseaza o perioada interesanta din ultimii 20 de ani – inainte ca autorul sa treaca prin experienta politica. Textele pot fi serioase sau frivole, dar niciodata crispate sau incrancenate; cand exista o morala, aceasta nu te trage de maneca, ci iti face cu ochiul. Adrian Cioroianu scrie proaspat, fara sa dea lectii, verdicte sau ucazuri. Altfel spus, e «dilematic».“ – Luca Niculescu, jurnalist, redactor-sef Radio France International-Romania
 
Dr. Adrian CIOROIANU este profesor universitar si decan al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti. Ministru al Afacerilor Externe al Romaniei (2007-2008) si membru al Grupului ALDE din Parlamentul European (2005-2007). Senator de Timis si vicepresedinte al Comisiei de Cultura din Senatul Romaniei (2004-2008). Realizator sau moderator al unor programe de televiziune si redactor, editorialist sau colaborator al unor publicatii precum Dilema veche, Lettre internationale, Istorie si civilizatie, Historia, Scrisul romanesc, Gazeta sporturilor s.a. Specializat in istoria regimurilor comuniste si pasionat de banda desenata si de pop-rock-ul anilor ‘80.
 
Volume publicate:

Adulter cu smochine si pescarusi (roman, Curtea Veche Publishing, 2012)
Epoca de aur a incertitudinii. America si China, ideile si Primavara araba, Clio, Clausewitz si Lady Gaga la inceputul secolului XXI (Curtea Veche Publishing, 2011)
Visul lui Machiavelli. 150 de povesti despre lucruri pentru care ati putea renunta la Paradis (Curtea Veche Publishing, 2010)
Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietica in noua ordine mondiala (Curtea Veche Publishing, 2009)
Istorie, eroi, cultura politica (Scrisul romanesc, 2008)
Sic transit gloria. Cronica subiectiva a unui cincinal in trei ani si jumatate, 2000-2004 (Polirom, 2006)
Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc (volum tiparit, Curtea Veche Publishing, 2005; editia a II-a, 2007)
Ce Ceausescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (Curtea Veche Publishing & L’Agence Universitaire de la Francophonie, 2004; editia a II-a, 2005)
Focul ascuns in piatra. Despre istorie, memorie si alte vanitati contemporane (Polirom, 2002)
Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse (Curtea Veche Publishing, 2001)
Coautor (alaturi de Lucian Boia si Tom Sandquist) al volumului Archive of Pain/ Arhiva durerii, editie bilingva (Pioneer Press, Stockholm, 2000)
Coautor (alaturi de Stelian Brezeanu, Mihai Retegan s.a.) al manualului Istoria romanilor pentru clasa a XII-a (RAO; prima editie in 1999)

 
Autorul acestui volum asteapta mesajele cititorilor la adresa: [email protected]

Other books that might interest you

 • Sonata Kreutzer si alte povestiri - cover

  Sonata Kreutzer si alte povestiri

  Lev Tolstói

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul Sonata Kreutzer si alte povestiri reuneste textele care dezvolta, de-a lungul unei perioade de peste cincizeci de ani, teme tolstoiene celebre. Sonata Kreutzer, povestea unei gelozii care duce la crima, interzisa la vremea publicarii, face parte dintr-un ciclu de scrieri critice. Interesul autorului se indreapta spre temele mortii, pacatului, caintei si renasterii morale, in jurul carora sint construite nuvelele Moartea lui Ivan Ilici, Parintele Serghie si Hagi Murat. Alaturi de acestea, colectia de fata include povestirile: Doi husari, Cele trei morti, Insemnarile unui nebun, Trei pustnici, Dupa bal, Cuponul fals, Kornei Vasiliev.
  Show book
 • Portretul artistului ca tânăr câine - cover

  Portretul artistului ca tânăr câine

  Dylan Thomas

  • 0
  • 0
  • 0
  În acest volum de povestiri cu influențe autobiografice, umorul irezistibil, exuberanța și magia verbală ale marelui poet modern Dylan Thomas își găsesc o spectaculoasă ilustrare. În prozele sale, Dylan Thomas se dovedește un narator neîntrecut și un creator de personaje memorabile: bunicul care pornește la drum îmbrăcat cu hainele sale cele mai bune pentru a fi înmormântat în satul vecin, reporterul sarcastic de la un ziar de provincie, fermierul care predică frenetic în fața unor băieței într-un hambar, un grup de bărbați respectabili care se joacă de-a scriitorii feriți de ochii lumii și, nelipsind niciodată, tânărul Thomas, care observă netulburat totul.
  Show book
 • Evadări din iubire - cover

  Evadări din iubire

  Bernhard Schlink

  • 0
  • 0
  • 0
  Evadări din iubire dă titlul unui volum despre dorințe refulate și rătăciri nedorite, despre pași greșiți, dictați de disperare, și evadări spectaculoase, despre puterea ireversibilă a obișnuinței, despre culpabilitate și renegare de sine. Schlink ne oferă și istorii ale vieții în metropolă, nuvele despre o generație dezorientată, periclitată mereu de capcanele propriului trecut. Personajele se confruntă cu câte o taină: a altora, dar și a propriului eu, pe care adesea nu și-l cunosc prea bine. Fiecare povestire nu este numai radiografia unei variante a iubirii, ci și urmărirea etapelor – de regulă dureroase – până la găsirea propriului sine.
  Show book
 • Acasă - cover

  Acasă

  LS Morgan

  • 0
  • 0
  • 0
  O scurtă poveste scrisă de LS Morgan
  O poveste captivantă și dramatică ce ne trezește sentimente profunde și întrebări prețioase. Durerea, pierderea și sentimentele unei fetițe de opt ani sunt trăite intens și ne conduc într-o călătorie în timp, la locul amintirilor ei dureroase, dar și pline de dragoste: la căminul ei.
  Show book
 • La început a fost dialogul Grupul de Acțiune Banat și prietenii: poezii proză polemici - cover

  La început a fost dialogul...

  Bernic Corina, Ernest Wichner

  • 0
  • 0
  • 0
  Înființat în 1972, Grupul de Acțiune Banat a reunit autori de limbă germană din Timișoara care doreau să creeze o literatură neconvențională. Scrierile lor, critice la adresa regimului comunist, au atras atenția autorităților și, în consecință, Grupul a fost desființat în 1975. Antologia conține texte deja apărute și inedite ale membrilor grupării și ale apropiaților lor, fotografii, dialoguri, interviuri, precum și texte ale unor scriitori timișoreni despre Grupul de Acțiune Banat.
  Show book
 • Alegeri dificile - cover

  Alegeri dificile

  Ioana Creţoiu

  • 0
  • 0
  • 0
  Povești ale unor oameni obișnuiți care înfruntă greutățile de zi cu zi, povești ale unor oameni de succes, vacanțe fericite ale unei familii în care tatăl muncește în altă localitate, viața într-un salon de spital... Savuroasă îmbinare de autobiografie și ficțiune, proza Ioanei Crețoiu oferă imaginea caleidoscopică a unei lumi românești familiare multora dintre cititorii de astăzi. Oscilând între tandrețe, ironie și tristețe, rememorările anilor copilăriei, plasate în perioada de început a regimului popular, stau alături de povestiri despre adaptarea ingenioasă la penuria de alimente și absurdul vieții din ceaușism, dar și despre depopularea satelor, plecarea tinerilor la studii în străinătate și pierderea reperelor valorice.
  Show book