Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
A bazini zsidók - cover

A bazini zsidók

Lajos Bíró

Publisher: Fapadoskonyv.hu Kiadó

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Biró Lajos szembenézett az asszimiláció problémájával akkor, amikor a beilleszkedés, a beolvadás és az elfogadottság csakugyan problematikussá vált. A kitérés gondolata kísérti meg a XVI. századi pogromnak emléket állító, valóságos történeten alapuló A bazini zsidók című regényének főhősét is, mindaddig, amíg rá nem döbben hitsorsosai szenvedésére. A vérvád-regény 1921-ben, Bécsben jelent meg, és történeti példázatba rejtve mutatja fel az asszimilációban egykor határozottan hívő szerző csalódását…
Available since: 12/10/2013.

Other books that might interest you

 • Ókori író - mai olvasó - cover

  Ókori író - mai olvasó

  József Révay

  • 0
  • 0
  • 0
  Már 70 évvel ezelőtt felmerült a kétely Révay Józsefben: vajon az akkori olvasó hogyan viszonyul az ókor irodalmához, kultúrájához – egyáltalán a mindennapjaihoz? A gépszázad, a technika uralkodása megnyirbálta, elsorvasztotta az iskolai görög-latin tanulmányokat. A rombolómunka azóta is tart; mit remélhetünk hát a 21. század elején? A klasszika-filológia kiváló mestere, aki nem csekély pedagógiai vénával is rendelkezik, felveszi a kesztyűt, és sorompóba száll rajongott kultúrtörténeti időszaka védelme érdekében. Ez a kis kötet kézen fogva vezeti az olvasót egyik témáról a másikra, miközben Seneca levelezésének kedves szokását követve valamennyi fejezetet egy-egy mély értelmű, tetszetős idézettel zár. Szóba kerül itt a filozófia, a retorika, a politikai irodalom és a tudomány, a költészet, a történetírás, sőt a kereszténység elterjedése is. Ugyanakkor elkalandozunk a hétköznapi élet, a szociális viszonyok felderítése felé. Az ókori Róma például olyan, akár egy mai nagyváros: zsúfolt, zajos, piszkos. A csinos, átriumos villa a jómódúak kiváltsága; a szegény ember lakása a hatodik, nyolcadik emelet.
  Show book
 • Gyereknevelés dán módra - cover

  Gyereknevelés dán módra

  Jessica Joelle Alexander, Iben...

  • 0
  • 0
  • 0
  Dánia évtizedek óta a legboldogabb ország a Földön – de vajon minek köszönhető ez? E könyv szerzői – egy amerikai anya, aki dán férfihez ment feleségül, és egy dán anya, aki gyakorló pszichoterapeuta – szerint a válasz abban rejlik, ahogyan a gyerekeiket nevelik: hiszen boldog gyerekekből boldog, életrevaló felnőttek lesznek. A gyerekek alapvető jóságába vetett hit, az őszinte és hiteles szülői hozzáállás, az elfogadás és az ítélkezésmentesség olyan nevelési alapelvek, amelyeknek eredményeként a gyerekek kiegyensúlyozottak, érzelmileg rugalmasak, empatikusak és együttműködők lesznek – és ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek nem csak a gyerek-, hanem a felnőttkori boldogsághoz is szükségesek. Dr. Vekerdy Tamás a könyvhöz írt utószavában bemutatja, hogy a hazai nevelési elvek inkább a könyvben részletezett teljesítményorientált amerikai gyakorlathoz állnak közel, ezért mi is sokat tanulhatunk a világ legboldogabb embereitől a gyereknevelés területén.   “A könyv kitűnő! Tartsd be minden szavát, és boldog gyereked lesz!” Dr. Vekerdy Tamás
  Show book
 • Bevezetés az érzelmek pszichológiájába - Darwintól az idegtudományig mik az érzelmek és hogyan működnek - cover

  Bevezetés az érzelmek...

  Stefano Calicchio

  • 0
  • 0
  • 0
  Az érzelmek jelentésének és működésének felfedezése még sosem volt ilyen egyszerű. Ebben a kötetben áttekintjük az emberi érzelmek pszichológiájával kapcsolatos főbb gondolkodási áramlatokat. A korai tudósok elméleteitől (például James és Cannon elméleteitől) a pszichobiológia legújabb felfedezéseiig. A kötet második része az alapérzelmek, az érzelmi intelligencia és az érzelmi fejlődés kérdéseivel foglalkozik. Az útmutató egyszerű, gyors és lényegre törő diszkurzív stílusra épül. A könyv egy kis önértékelő teszttel zárul, amely lehetővé teszi az olvasó számára a főbb fogalmak áttekintését és rögzítését. Felejtse el a több ezer oldalas vagy megfizethetetlenül drága pszichológiai kézikönyveket, és kezdje el felfedezni elméje működését egy verhetetlen árú útmutatósorozaton keresztül.
   
  Show book
 • A fattyú - cover

  A fattyú

  Csilla Nógrádi

  • 0
  • 0
  • 0
  Miként nyernek jelentést az élet mozzanatai egy halálos betegség árnyékában?
  Jenő harminchat év amerikai lét után hazatér Magyarországra, hogy onkológiai kezelést kapjon, és elrendezze elintézetlen ügyeit. A halál kapujában visszatekint az életére: erőszakos fogantatására, egész életét végigkísérő rettegésére, nehogy továbbadja apja lelki örökségét, csak nőkből álló családjára, vallásos neveltetésére, testi betegségeire, majd az amerikai álomra, felső vezetői karrierjére, házasságára. A kötetből egy nem mindennapi sorsot ismerhetünk meg.
  „Siratófal… Ez lennék a számára? Most gyászolja el a régi, egészséges önmagát. Figyelem a benyomásaimat, mert a belőlem kiváltott érzelmek modellezik a kliens kapcsolataiban működő erőket. Diagnosztikus jelentősége is lehet annak, hogy milyen hatást gyakorol a környezetére. Azt érzem, hogy erős köteléket próbál kialakítani velem, talán kapaszkodót keres, reményt, ami életben tartja. Mintha polipkarokkal kutatna a külvilágban megragadható stabil pontok után.”
  Show book
 • A lélek rugalmassága - cover

  A lélek rugalmassága

  Dorottya Büky, András Feldmár

  • 0
  • 0
  • 0
  „Ahhoz, hogy jó formában maradjunk, reziliensek, rugalmasan ellenállók legyünk, az szükséges, hogy ne tűrjünk el semmit. Az, hogy elbírok és kibírok dolgokat, nem egy virtus. Rövid időre, stresszhelyzetben – mondjuk, ég a ház, háború van, menekülnöm kell valahonnan –, jó, ha kibírom. De máskülönben nem kell kibírni senkit és semmit, hanem meg kell változtatnunk a helyzetünket, a környezetünket úgy, hogy relaxálni tudjunk."
  Show book
 • Csillagokban írt sorsok - cover

  Csillagokban írt sorsok

  Gill Thompson

  • 0
  • 0
  • 0
  "Melegszívű történet szeretetről, veszteségről és fáradhatatlan emberségről." - Kathryn Hughes, írónőEmberség az embertelenségben, remény a reménytelenségbenValóban megtörtént, több ezer zsidó gyerek menekült el a nácik megszállta Európából a Kindertransport vonatokon Londonba. Gill Thompson új könyvét ajánljuk annak, aki olvasta és szerette Heather Morristól Az auschwitzi tetoválót, Edith Eva Egertől A döntést és Martha Hall Kellytől az Orgonalányokat.1939, Prága.A fiatal anyuka, Eva múltja sötét titkot őriz. Tudja, csakis úgy mentheti meg a náci megszállóktól a lányát, Mirjamot, ha elküldi otthonról - akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem láthatja többé. De amikor Eva koncentrációs táborba kerül, attól fél, hogy titkára fény derülhet.Londonban Pamela önkéntesként segít befogadó családot találni az Európából érkező zsidó gyerekeknek. Összeismerkedik egy kislánnyal, akiért végül nem jönnek, így Pamela hazaviszi magával. Csak amikor az asszony fia bevonul a légierőhöz, akkor érti meg, milyen könnyen darabokra törhet az ő világa is.Gill Thompson letaglózó és csodálatos, valós eseményeken alapuló történetében két egymást nem ismerő nő sorsa fonódik össze egy fájdalmasan közeli, sötét időben, amikor emberéletek megtartásához az idegenekbe vetett bizalom jelenthetett kétes reményt, és erőt leginkább a soha nem múló szeretet adhatott, azok iránt, akik a legfontosabbak számunkra."Szívfacsaró történet." - Jane Corry"Gill Thompson csodálatos mesét mesél el nekünk az anyai szeretetről, miközben bemutatja ezt a sötét és rémséges időszakot. Csodálatos könyv. Csupa érzelem, csupa szív, csupa öröm és fájdalom." - Emma's Bookish Corner"Végigszáguldottam ezen a könyvön. Gombóccal a torkomban, könnyes szemmel." - Between My Lines"Szívbemarkoló könyv. Valós történeten alapszik, ami nem ereszt, le sem bírtam tenni. Nagyszerű." - Waggy Tales blog
  Show book