Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
A vándorló kocsma - cover

A vándorló kocsma

Gilbert Keith Chesterton

Publisher: Metropolis Media Kiadó

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

A ​Galaktika Baráti Kör sorozat legújabb kötete G. K. Chesterton A vándorló kocsma című regénye, mely a GBK tagok számára készült, exkluzív kiadvány.
Rövid tartalmi ismertető:
Egy angol ember semmire sem vágyik jobban, mint hogy a napi munkák végeztével betérjen kedvenc pubjába. Egy új törvénynek köszönhetően azonban sorra elkezdik bezárni a kocsmákat országszerte. Patrick Dalroy, az ír tengerészkapitány és Humphrey Pump, a Vén Hajó nevű szesztanya tulajdonosa azonban közösen furfangos tervet eszel ki a rendelkezés kijátszására: az ivót kocsira rakják, és járni kezdik vele a vidéket, egyre komolyabb fejtörést okozva a hatóságoknak.
Mindeközben Anglia az uralkodó politikai erők játékszereként a legdrákóibb iszlám szabályozást vezetné be az alkoholfogyasztás visszaszorítására, de a vándorló kocsma egykettőre az ellenállás jelképévé válik, filozófiai magasságokba emelve az ivás hagyományát. Hiszen jól tudjuk: a lé határozza meg a tudatot.
Gilbert Keith Chesterton angol író, a jámbor Brown atya és Az ember, aki Csütörtök volt megteremtője olyan hírességeknek szolgált inspirációul, mint az ír politikus Michael Collins, Mahatma Gandhi vagy az argentin Jorge Luis Borges. Ezzel a művével, mely jócskán megelőzte korát, és manapság vált csak igazán aktuálissá, azt a tételt igazolja zseniálisan, miszerint az egyik ember utópiája a másik számára rémálom lehet.
„Chesterton minden mondata mögött egy olyan ember áll, aki festeni képes a szavakkal.”
– Neil Gaiman
„Méltatlanul elfeledett prófétai mű az európai társadalmak iszlamizálódásáról.”
– The American Spectator
Available since: 05/06/2020.

Other books that might interest you

 • Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022 - cover

  Az év magyar science fiction és...

  Kleinheincz Csilla

  • 0
  • 0
  • 0
  Eltérő sebességgel élő emberek és társasházi boszorkányok, valóságviharok és érzelemszabályozás, kívánságteljesítő alapítvány és elhagyott űrállomás, spórák a vérben és fogak a gyomorban: a 2018-ban indult antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.
  Show book
 • Vesztesek - cover

  Vesztesek

  István Csörsz

  • 0
  • 0
  • 0
  Csörsz István az 1970-es évek elején három önálló kötettel jelentkezett, s ezek változatos visszhangot váltottak ki. A fiatal író 1975–1976-ban egy tudományos-fantasztikus regényt is írt Vesztesek címmel. A kiadók azonban elzárkóztak a megjelentetésétől, főként ideológiai okokból – a hivatalos álláspont szerint elképzelhetetlen, hogy 2020-ban, a regény cselekményének idején még létezzen a kapitalizmus. Ám nemcsak azért érdemes elolvasni a kötetet negyven év után, mivel épp jelenkorunkat festi. Mint minden sci-fi, valójában a regény születésének korát tükrözi, sajátos perspektívából.A Vesztesek hősei kelet-európai (bolgár és lengyel) egyetemisták és pályakezdő tudósok, akiket nem szülőföldjükön képeztek ki, hanem Angliában, ahol elmélyülhettek a pszichológia újdonságaiban: az emberi hang és az emlékezet kutatásával foglalkoznak. Történetük barátságról, szerelemről, mesterekről és vetélytársakról, sőt tudományos vitákról szól – legfőképp mégis a gyökértelenségről és saját múltjuk terheiről. Az ellentmondások tovább erősödnek, amikor kiderül: ösztöndíjukért és karrierjükért cserébe a fiatalok olyan feladatokat kaptak, amelyek etikai kockázatot vetnek fel. A titokzatos pszichiátriai kísérletek nyomán egy szövevényes bűnügyi történet rajzolódik ki, amely csakhamar magával sodorja a közelebb és távolabb álló szereplőket.
  Show book
 • Vasözvegy - A férfiak jussa dicsőség A nőké halál De mi történik ha valaki nem fogadja el a játékszabályokat? - cover

  Vasözvegy - A férfiak jussa...

  Xiran Jay Zhao

  • 0
  • 0
  • 0
  Huaxia fiai számára a legnagyobb dicsőség, ha óriási harci robotjaikkal, a Bábokkal csatába szállhatnak a Nagy Falon túl rejtőző halálos ellenséggel, az emberi civilizációt megtörő hundunok mechanikus hordájával. Huaxia fiainak dicsősége viszont Huaxia lányainak halálát jelenti, mivel a Bábok irányításához szükséges életenergiát a férfiak a velük együtt hadba szálló nőkből nyerik, akár azok életének árán is. A tizennyolc éves Zetiant nem a dicsőség és kötelességtudat vezérli, amikor ágyaspilótának jelentkezik, hanem a bosszú: végezni azzal, aki nővére halálát okozta. Ám sikere még őt is meglepi: miután a pilótákat összekötő kapcson át végez ellenségével, sértetlenül száll ki a Bábból. Mint kiderül, Zetian a legritkább és legrettegettebb pilóták egyike, akiknek a létezéséről sem lehet beszélni: egy vasözvegy, aki a férfiak feláldozása révén korábban elképzelhetetlen szintekre emeli a Bábok erejét.Hogy megszelídítsék veszedelmes, ám rendkívül értékes mentális hatalmát, az egyik legerősebb és legellentmondásosabb férfi pilótával párosítják össze. Ám a hatalomba belekóstoló Zetiannak esze ágában sincs meghunyászkodni. Egyesített erejük és hírnevük segítségével mindent megtesz, hogy feltárja a társpilótarendszer nőgyűlöletének valódi okát, és hogy sose kelljen több lányt feláldozni. Ám mennyi esélye lehet egyetlen nőnek több évezred elnyomásával szemben, még ha ő is a Vasözvegy?Xiran Jay Zhao elsöprő sikerű YA regénye a kínai történelmet és az animefikciót ötvözi A szolgálólány meséje disztópiájával.
  Show book
 • PlanetX - cover

  PlanetX

  Paul Hut

  • 0
  • 0
  • 0
  − ROHADJATOK MEG! − ordította, miközben rácsapott a térváltóra.A hajó a csillagkapu mértani közepén tért vissza az anyagi Univerzumba, és a kulcs azon nyomban aktiválta az átjárót. A féregjárat szó szerint a „semmiből” nyílt meg a „végtelen” felé.Will a lehető legnagyobb teljesítményre állította a normál hajtóművet, és beszáguldott az összevissza tekergő alagútba.
   
  Már rengeteg író körbejárta az idegenek naprendszerbéli látogatásának lehetőségét, de ebben a formában valószínűleg még senki sem közelítette meg a témát mint ezúttal, amikor a négy emberen, azaz a két főhős megpróbáltatásain keresztül, egy merőben új világkép tárul az olvasó szeme elé.
  Show book
 • Kamu Rt - cover

  Kamu Rt

  Dick Philip K.

  • 0
  • 0
  • 0
  Katasztrofális túlnépesedés fenyegeti a Földet, amikor egy vállalat alternatív megoldást ajánl: teleportációt a Bálnaszáj bolygóra, amely csodás új otthonául szolgálhat a boldog és szorgalmas kivándorlóknak. Van azonban egy probléma: a teleportációs szerkezet csak egy irányban működik, tehát aki átmegy, örökre ott ragad.
   
  Amikor Rachmael ben Applebaum felfedezi, hogy a boldog telepesekről készült felvételek némelyike hamisított, űrhajóval elindul egy tizennyolc éves utazásra, mert meggyőződése, hogy korántsem olyan idilli az élet a Bálnaszájon, amilyennek a hírekben mutatják, és bőven akadnak olyanok, akik haza akarnak térni.
   
  A Kamu Rt. Philip K. Dick egyik utolsó műve, melyet egy korábbi kisregényének kibővítésével nem sokkal a halála előtt fejezett be. A regény górcső alá veszi a diktatúrát, a valóságot és a hallucinációt, felvonultatva mindazon témákat, melyek az írót egész életében foglalkoztatták.
  Show book
 • Életünk romjain - cover

  Életünk romjain

  Alex Granville

  • 0
  • 0
  • 0
  A jövőbeli világok egyik legrémisztőbb változatában Jack Sinclair, az író napi szintű szélmalomharcot vív a megélhetésért. A maroknyi megmaradt olvasó is többnyire a mesterséges intelligencia által kreált, kaptafára menő e-könyveket keresi, így sosem tudhatja, hogy sikerül -e kihúznia a hónap végéig. Csillogástól mentes, de alapvetően nyugalmas élete azonban egy nap még ennél is rosszabbra fordul: a Földet uraló Birodalom rettegett Biztonsági Szolgálata kopogtat az ajtaján. Épeszű ember számára nevetségesnek hangzó vádakkal elhurcolják, hét év kényszermunkára ítélik, és mire feleszmélhetne, már egy héliumbányában találja magát a Holdon. Öt keserves év után már nem vágyik másra, csak hogy élve, és nagyjából ép ésszel megússza, amikor a Főkormányzó, a Birodalom zsarnoki ura, és lánya, Alysia hercegnő ellenőrző körútjuk során látogatást tesznek a holdbéli bázison. A velük való találkozás megváltoztatja Sinclair hozzáállását: rájön, hogy nem elég, ha egyénileg túléli, aztán elvegetál valahogy ebben a rémálomra emlékeztető rendszerben, tennie is kell valamit, mégpedig sürgősen. A világmegváltás ezúttal tegnapra kell: a hírek szerint ugyanis a már jelenleg is üzemelő MindCare viselkedésszabályozó adás továbbfejlesztett, minden eddiginél erősebb változata bármelyik pillanatban működésbe léphet, hogy az eddig is alvajáróként élő polgárokat világszerte központilag vezérelt biorobotokká változtassa. Szökése után Sinclair az események eszeveszett iramban pörgő, életveszélyes láncolatában találja magát, amelynek végén kiderül, hogy elég –e egy maroknyi elszánt ember összefogása, hogy megőrizze az intelligens és emberhez méltó élet lehetőségét ezen a bolygón.
   
   
   
  A könyv alapvetően egy izgalmas, disztopikus sci-fi, ugyanakkor az teszi különösen érdekessé, hogy olyan jövőbeli helyzetekkel foglalkozik, amelyek eredete mai világunkba nyúlik vissza, kérdésekkel, amelyekkel könnyen szembesülhetünk, akár hamarabb is, mint gondolnánk. Olvasása közben nehéz szabadulni a gondolattól, hogy ez az egyelőre csak elképzelt, fiktív jövőbeli világ, ha nem is holnapután, de előbb-utóbb akár valósággá is válhat…
   
   
  Show book