Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Uronjeni - cover

Uronjeni

Žarko Paić

Publisher: Fraktura

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

Nova zbirka poezije Žarka Paića otkriva izvanredan autorov poetski svijet u kojem se na najneposredniji i najjasniji način spajaju njegova filozofska razmišljanja, post-punk poetika i jasna etička komponenta. Poezija Žarka Paića ipak prije svega i nadasve progovara o slobodi i čežnji za njom, a Paić u stihovima daje inovativne, snažne slike i čitatelja ostavlja da nad stihovima razmišlja, da im se vraća i da ih iznova čita i citira.
Available since: 10/02/2017.

Other books that might interest you

 • Izabrane pjesme - cover

  Izabrane pjesme

  Milan Begović

  • 0
  • 0
  • 0
  Prve Begovićeve zbirke poezije nije zapazila ni publika niti kritika, ali je svojom trećom zbirkom, "Knjiga Boccadoro" (1900.), uspio osvojiti kritičare, kao i one pisce koji su u raspri "mladih" i "starih" stali na stranu "mladih". Godine 1904. objavio je zbirku "Život za cara", ciklus od 18 pacifistički intoniranih soneta nadahnutih Rusko-japanskim ratom. Povodom 400 godina hrvatskog pjesništva (1910) piše "Hrvatsku pjesmu", da bi se ljubavno-erotskoj poeziji zastupljenoj u "Knjizi Boccadoro", vratio poezijom iz zbirke "Vrelo" (1912).
  Show book
 • Volosovo stopalo - cover

  Volosovo stopalo

  Sara Mrak

  • 0
  • 0
  • 0
  “Previše sam se bojala previše sam bila nesigurna“ – stihuje pjesnikinja. Izdvajam ove riječi van konteksta pjesme da bih ukazala na ono što odlikuje velike spisatelje. Nikada nisu dovoljno sigurni i gotovo po pravilu to je odlika onih koji se ne busaju u grudi egocentrizmom i sveznajućim okom. Naravno da dobar pjesnik (spisatelj) ne znači da je time stekao i ono ljudsko – dobar čovjek. U Volosovom stopalu, načinom na koji sagledava svijet oko sebe, susjede, srne, prirodu, iza, i dole, i gore, recimo sa oblaka, ne mogu da se otmem utisku dobre osobe. Kao čitalac naglašavam da nije bilo mjesta poetskoj nesigurnosti. Kao žena koja u slojevima ili pak ne uranjajući dublje na nekim mjestima, jasno nailazim na oznake humanosti, koja se u poeziji (bar ne ovakvoj) ne može odglumiti...
   
  (Jelena Stojković Mirić)
   
  Autorica ove zbirke pjesama jedna je od pobjednica natječaja "Društvo živih pjesnika".
  Show book
 • L’insopportabile delicatezza della polvere Nepodnošljiva nježnost praha - cover

  L’insopportabile delicatezza...

  Martina Vidaić

  • 0
  • 0
  • 0
  In questo contrasto ricercato fra il tono sottile e il contenuto drammatico delle sue narrazioni, Martina Vidaić gioca il confine fra reale e irreale, tra ciò che appare verosimile per il tono e per la semplicità del racconto, e ciò che per immagini e tragedia si svela essere come assurdo e surreale, quasi impossibile.
  
  L’autrice
  Martina Vidaić (1986., Zadar, Croatia) graduated in Croatian language and literature at the University of Zadar. So far she has published three poetry collections: Era gmazova (SKUD IGK, 2011.), Tamni čovjek Birger (VBZ, 2016.) and Mehanika peluda (HDP, 2018.). While it was still a manuscript Era gmazova was awarded with Goran’s price for young poets, the most important Croatian award for poets under thirty. Her second poetry collection Tamni čovjek Birger was the finalist of «Janko Polić Kamov» award, an award by Croatian writers society, for the best and most inovative book of the year. Her poems were also published in the anthology Hrvatska mlada lirika 2014 (Young Croatian lyrics 2014, HDP, 2014., editor M. Pogačar) among eleven other poets under forty and among seventeen other poets in croato-romanian anthology Ritualul omului fericit (18 poeti croati tineri) (Tracus Arte, 2017., editor B.Oblučar). Since 2015. she is one of the Croatian choices for international project Versopolis1, which promotes perspective European poets by translations and participation in several important European poetry festivals. At the moment she is working on her first novel and fourth poetry collection.
  Show book
 • Medeja - cover

  Medeja

  Euripid

  • 0
  • 0
  • 0
  Euripid (oko 480.-406. pr. Kr.) je najmlađi u nizu tri slavna grčka tragičara (nakon Eshila i Sofokla). Orijentiran prema realizmu, prvi je radio psihološku karakterizaciju likova te se smatra tvorcem psihološke drame.
   
  Tragedija "Medeja" smatra se za od najboljih njegovih ostvarenja. Temelji se na mitu o Jazonu i Medeji, u kojoj pjesnik na uvjerljiv i potresan način piše o ljubavi, strasti, moralnoj odgovornosti i osveti.
   
  Preveo Koloman Rac.
   
  Lektira za 1. razred srednje škole.
  Show book
 • Tamni čovjek Birger - cover

  Tamni čovjek Birger

  Martina Vidaić

  • 0
  • 1
  • 0
  Okruglu petoljetku nakon Goranom za mlade pjesnike nagrađenoga prvijenca Era gmazova, Martina Vidaić javlja se s dostojnim lirskim nasljednikom. Tamni čovjek Birger razvija i nadopisuje ranije zacrtane poetičke strategije i tematsko-motivske matrice: ova tiha, konfesionalna lirika koja mjestimice prerasta u zaglušujući egzistencijalni vrisak razapeta je između minuciozne egzegeze protagonistice i njezina – počesto ponešto rezigniranog i bezvoljnog – odmjeravanja snaga sa svijetom. Tkivo, koje je u prvoj knjizi bilo prije svega ono posve opipljivo, fizičko, sada je tkivo svakodnevice, rutine nad kojom, uz knjige i dnevne rituale, bdije šef: nerealno mala / riječ za božanstvo. U njezinu žrvnju nestvarne djevojčice, koje nisu slučajno u ovu knjigu prebjegle iz poznatog naslova Marije Čudine, nakon godina naukovanja nalijeću na zid; godine lutanja zaglavile su u shemi večera, kauč, TV. No ne treba smetnuti da na toj intimnoj građevini, čvrsto ograđenoj, postoji prozor, i taj je prozor širom otvoren – kroz njega se u prvom planu vidi biljka, onih nekoliko listova poezije.
  Show book
 • Porin (libreto) - Junački igrospjev u 5 čina - cover

  Porin (libreto) - Junački...

  Dimitrija Demeter

  • 0
  • 0
  • 0
  Dramatičar, pjesnik i kazališni djelatnik Dimitrija Demeter (1811.-1872.) jedan je od vodećih književnika ilirskog preporoda, najzaslužniji za utemeljenje novijeg hrvatskog kazališta. Porijeklom je iz bogate grčke trgovačke obitelji koja se u 17. stoljeću doselila u Hrvatsku. Književnu afirmaciju stekao je romantičarskom historijskom poemom "Grobničko polje" (1842.), čiji je lirski odlomak "Pjesma Hrvata" ("Prosto zrakom"), kojega je uglazbio Vatroslav Lisinski, bio jedna od najpopularnijih preporodnih budnica, te povijesnom dramom "Teuta" (1844.). Kazališnu scenu Demeter je obilježio i kao autor libreta opera "Ljubav i zloba" (1846.; prva hrvatska opera) i "Porin" (1850.-1851.), za koje je glazbu skladao također Lisinski.
   
  Tema opere "Porin" pothvat je legendarnog naslovno junaka koji je u IX. stoljeću Hrvate oslobodio od Franaka. Danas ju se smatra najuspjelijom hrvatskom operom romantizma, ali i jednim od vrhunaca europske opere 19. stoljeća.
  Show book