Discover a world full of books!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Prica o berlingerovima - cover

Prica o berlingerovima

Neda Cajevic

Publisher: DOO Media Art Content

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Eržebet umire mlada i u Ottov život ulazi njegova mlada služavka Jana. Prvo Ottovu odraslu djecu, koja žive u Budimpešti, šokira veza njihovog sredovječnog oca s mnogo mlađom Janom, a kasnije Ottove susjede šokira veza Jane s Franjom protiv koje nema ništa sam Otto.
Tijekom dva protekla desetljeća raste zanimanje u Hrvatskoj za sudbine Nijemaca u Slavoniji, prevode se djela Nijemaca koji su živjeli u Slavoniji, hrvatski pisci pišu o sudbinama tamošnjih folksdojčera, no to se uglavnom odnosi na Osijek, dok Neda Čajević prva takvu temu nalazi u obližnjim Vinkovcima.
Knjiga je objavljena na hrvatskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji srpski ili bosanski.

Other books that might interest you

 • Uspavanka - cover

  Uspavanka

  Leïla Slimani

  • 0
  • 1
  • 0
  Kada se Myriam, jedna od najboljih odvjetnica u generaciji, nakon rođenja drugog djeteta odluči ponovno posvetiti poslu, ona i njezin muž Paul, glazbeni producent, žele pronaći najbolju dadilju za svoju djecu. Nisu ni slutili da će im se ukazati Louise, mirna, povučena, iskusna dadilja, žena koju djeca obožavaju, koja dovodi njihov stan u desetom pariškom arondismanu u savršen red. Ona, svojevrsna suvremena Mary Poppins, dadilja iz snova koja uspijeva učiniti sve i čini se da je mladom paru samo nebo granica, no malo-pomalo stvari se počinju mijenjati.Nagrađen najvažnijom francuskom nagradom Goncourt, roman Uspavanka jedan je od onih koji mogu promijeniti način na koji vidimo književnost. Ovaj neobični književni triler u kojem je sve od početka jasno uvlači nas u sve probleme suvremene Europe – imigracija, ovrhe, odgoj djece, slobode pojedinca, ograničenja klase, obrazovanja, ljubavi, majčinstva, depresije i ludila. Leïla Slimani važan je, neizostavan novi glas francuske i svjetske knjiženosti, a njezina Uspavanka ne ostavlja nikoga ravnodušnim, postavlja važna pitanja i pokazuje svu moć književnog stvaranja.
  Show book
 • Djevojka lanene kose - cover

  Djevojka lanene kose

  Zarko Milenic

  • 0
  • 3
  • 0
  Kroz neobičnu ljubavnu povest i galeriju zanimljivih likova, među kojima ima i pisaca, učitelja, direktora, bibliotekara i drugih autor veoma sugestivno dočarava sliku jednog provincijskog gradića, mentalitet naših savremenika, njihove težnje, želje, teškoće i frustracije. Sve to rečeno je na znalački način, majstorski vođenom radnjom i upečatljivo kreiranim dijalozima. Slobodno se može konstatovati da bi, uz veću medijsku podršku knjiga "Djevojka lanene kose" Žarka Milenića mogla da nosi i odrednicu hit-romana (B. Džaković ).
  Show book
 • Planine - cover

  Planine

  Petar Zoranić

  • 0
  • 1
  • 0
  Planine Petra Zoranića (1508 - između 1543. i 1569.) se smatraju prvim, a za dugo stoljeća i jedinim hrvatskim romanom. Ujedno su i jedino fikcionalno prozno djelo starije hrvatske književnosti. Dovršene su 1536. godine, u vrijeme turske navale na Hrvatsku. Zoranić ukazuje na opasnost koja prijeti, te pokušava pobuditi patriotizam i ljubav prema domovini. Djelo, napisano u prozi i stihu, također pokazuje vrlo široku Zoranićevu naobrazbu, poznavanje kako antičkih tako i renesansnih uzora, a uglavnom ljubavne lirske dionice formiraju gotovo samostalan pjesnički petrarkistički kanconijer. Planine su tiskane u Veneciji 1569. godine, nakon autorove smrti, a sačuvan je je samo jedan jedini primjerak ovog izuzetnog književnog spomenika.
   
  Priprema i objava elektroničkog ePub izdanja Planina sufinancirana je sredstvima Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.
   
  Lektira za 2. razred srednje škole.
  Show book
 • Eva spava - cover

  Eva spava

  Francesca Melandri

  • 0
  • 0
  • 0
  Nakon neočekivanog telefonskog poziva u zoru na Veliku subotu, Eva bez razmišljanja sjeda u vlak i kreće na gotovo tisuću i pol kilometara dug put iz svojeg rodnog Südtirola/Alto Adigea do Kalabrije. Tajnoviti odlazak ispravlja trideset godina staru nepravdu, kad je njezina majka Gerda poštaru vratila maleni paket umotan u smeđi papir lakonski ustvrdivši da Eva spava. No Gerdu ne treba prestrogo suditi – odrasla je uz bezosjećajnog oca, bivšeg nacista, i brata, južnotirolskog terorista, a sa šesnaest je počela rintati u kuhinji hotela u Meranu. I dok su Gerdin život obilježila povijesna previranja na sjeveru talijanske države, Eva konačno ima priliku poravnati račune na njezinu krajnjem jugu...Prvijenac Francesce Melandri Eva spava izvanredni je mozaik dirljive ljubavne priče, intrigantne obiteljske sage i uzbudljivog prikaza povijesti. Ovaj maestralno ispričani roman na zanimljiv način prikazuje prošlost, sadašnjost i običaje prostora koji odudara od naše tipične slike Italije.
  Show book
 • Tiho rušenje - cover

  Tiho rušenje

  Ivica Prtenjača

  • 0
  • 0
  • 0
  U Tihom rušenju Ivica Prtenjača ponovo se uspinje na ‘brdo’, ali ovaj put ono se nalazi u Haulikovoj ulici, u jednom oronulom zagrebačkom stanu. Glavni junak, soboslikar s diplomom profesora književnosti, sa svojim pomoćnikom treba učiniti ono što i inače radi – oljuštiti sve sa zidova i ponovo ofarbati. Čini se kao ugodan, prilično usamljen rutinski posao, daleko od nametljivih ljudi, baš onako kako najviše voli. Ali, čovjek koji ih je angažirao, i njegova životna priča, promijenit će živote svih likova u romanu.
   
  Tijekom rušenja i renoviranja događa se isto što i tijekom života na brdu u prošlom, nagrađenom Prtenjačinu romanu – odmak, kontempliranje i preslagivanje života. Ali pisac je ovaj put, usprkos tragičnim događajima o kojima čitamo, optimističniji, a njegovi junaci čine se spremniji za nastavak života.
   
  Tiho rušenje može se čitati i kao svojevrstan nastavak Brda, ne po principu što je bilo dalje, jer likovi su novi, nego kao sljedeća pjesma u pjesničkom ciklusu, u kojem sve tekstove povezuju dominantni motivi i teme. Tiho rušenje, naravno, nije pjesma, nego velik roman u kojem ima puno poezije. S jedne strane filigranski precizne rečenice, a s druge začudne metafore spuštaju nas u ono što je proznom iskazu obično nedohvatljivo, i jamče čitateljski užitak koji u ovoj zemlji, na taj način, može pružiti samo Ivica Prtenjača.
  Show book
 • Prokletstvo - cover

  Prokletstvo

  Mirijam Deli

  • 0
  • 0
  • 0
  Roman spisateljice Delijeve Prokletstvo ubraja se u njezine prvorazredne romane.
  Stoljećima stoluje Rocamoreu obitelj Malereyne. Smjenjuju se generacije, gradić mijenja svoje lice, čak se i zdanje te stare obitelji pregrađuje i dograđuje, ali zla sreća ne napušta obitelj. Kao neko davno prokletstvo leži zločin na toj kući, i svaka nova generacija mora mu podariti po neku žrtvu.
  I ova najnovija generacija Malereyneovih, usprkos materijalnoj sigurnosti, usprkos naobrazbi, usprkos poznavanju svoje povijesti, ne može odoljeti nagonima zasljepljujuće strasti koja je u svom zadovoljavanju kadra poslužiti se i zločinom. Spisateljica okružuje tu obitelj čudnom poslugom i još čudnijim rođacima, tako da odmah stvori ugođaj neizvjesnosti i zagonetnosti.
  Akteri romana: usidjelica Victoire i David, Denys, Jérôme de Corbac, lijepa Fanny, Allys i Franceline, Clémence i Jude, čine zanimljivi panoptikum u kojemu se kreću kao marionete pokretani rukom zle sudbine, i ne želeći joj se čvrsto suprotstaviti prepuštaju se njenim mračnim zakonima.
  Show book