Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Oblak boje kože - cover

Oblak boje kože

Nebojša Lujanović

Publisher: Fraktura

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Nakon što je u požaru kafića Tri palme izgorio vlasničin sin, svi traže krivca, a krivac može biti samo jedan: mladi Rom koji je u kafiću radio kao konobar. On je prisiljen bježati jer njegova je krivnja za sve druge neupitna, njegovo lice vrišti sa svih naslovnica, te se mora sakriti, a to može samo u Bosni, u naselju u kojem živi njegov otac. A poput svoje sestre samo je sanjao da živi kao i svaki drugi čovjek, da ne bude neprestano obilježen bojom svoje kože. Taj je događaj, u osvit rata, naizgled mirnoj gomili bio okidač, te ona u potrazi za pravdom okružuje romsko naselje u Zagrebu, stvarajući od njega geto, jer krivi su Romi, oni su ti koji su drugačiji i zato opasni. Hoće li brat i sestra uspjeti prijeći sve granice, prije svega one u ljudskim glavama? Hoće li Enis pronaći oca, koji opsjednuto skuplja dokumente o Romima sa sličnim prezimenom, pobijenima u romskom Holokaustu, nadajući se velikoj odšteti, dok kao taksist vozi visoke oficire JNA u svome starome mercedesu? Od Zagreba do Bosne, od sadašnjosti do prošlosti, od romskoga geta u središtu Zagreba do Auschwitza i slabije poznatoga romskoga Holokausta, od sanjanog normalnog života do ratnih trublji, Nebojša Lujanović u svome novom romanu Oblak boje kože pripovijeda o krivnji i pravdi, o žrtvama i onima drugima, prije svega o Romima i njihovoj kulturi, o onima istinskim drugima koje ne vidimo i koji su uvijek u središtu tragedije.
Available since: 10/01/2017.

Other books that might interest you

 • Divlja ruza - cover

  Divlja ruza

  Nura Bazdulj Hubijar

  • 0
  • 0
  • 0
  Nura Hubijar Bazdulj je već decenijama hroničar i svjedok jednog vremena i jedne zemlje, kroz lične priče ljudi, njihovo traganje za ljubavlju il vlastitim identitetom. Pripovjedač koji nam kazuje ovu priču danas živi u Londonu i prisjeća se svog života i odrastanja u Bosni. Prisjeća se i ljubavi sa Almom koja odlazi od njega. Sjeća se i kad su odvedeni neki očevi u rat, sjeća se i vojnika... Uz miris i šum Temze sjeća se i kako je dobio šifrovano ime "Divlja ruža", incidenta zbog koga ga je Alma napustila. Sve važne stvari vide se bolje iz daljine, jer je nostalgija ponekad najbolja lupa koja sve izoštri i precizno odvoji dragocjene uspomene od bezbojnih dana…
  Show book
 • Zabluda - Duhovni Vodič Tigar Duh I Jedna Zastrašujuća Majka! - cover

  Zabluda - Duhovni Vodič Tigar...

  Owen Jones

  • 0
  • 0
  • 0
  Megan je vidovita tinejdžerica koja ne može pronaći nikoga tko bi joj pomogao da shvati svoje moći... tj. nikoga živog.PUBLISHER: TEKTIME
  Show book
 • Kći Lotrščaka - cover

  Kći Lotrščaka

  Marija Jurić Zagorka

  • 0
  • 0
  • 0
  Zagrebačke legende i ljubavna priča Manduše i Divljana gradivo su poznatog romana Kći Lotrščaka. Lijepu i dobru Mandušu kao dijete ostavljaju ispod Lotrščaka. Kao djevojka, pak, postane žrtva pohotnog kanonika, a u pomoć joj pristiže muževni Divljan. Nakon niza peripetija, saznavanja tajni o podrijetlu te kažnjavanja zlih, par napokon pronađe ljubavnu sreću. Uz klasičnu ljubavnu priču ovaj je roman zanimljiv i zato što sadrži brojne subverzivne elemente poput kritike Crkve, a ni glavni ženski lik nije sveden isključivo na pasivnu junakinju koja se prepušta sudbini.
  Show book
 • Dok pakiram svoju biblioteku - cover

  Dok pakiram svoju biblioteku

  Alberto Manguel

  • 0
  • 0
  • 0
  Godine 1931. Walter Benjamin napisao je kratak i danas slavan esej o odnosu čitatelja i njihovih knjiga i naslovio ga "Raspakiravam svoju biblioteku: besjeda o kolekcionarstvu". Dok se u lipnju 2015. sprema napustiti svoj seoski dom u dolini Loire, glasoviti argentinski pisac i bibliofil Alberto Manguel kreće putem naizgled suprotnim Benjaminovu – valja mu naime spakirati više od 35.000 svezaka koje je prikupio tijekom života i poslati ih na novu prekomorsku adresu, jer Habent sua fata libelli; knjige imaju vlastitu sudbinu.
   
  I dok pakira i probire knjige koje će zadržati, pohraniti ili odbaciti, Manguel se prepušta razmišljanju o prirodi odnosa između knjige i čitatelja, reda i nereda, čitanja i sjećanja, ispisujući elegiju koja se čita kao manifest, lucidan čin pobune protiv prijetnje zaborava koji nam prazni police.
   
  Svaka biblioteka, piše Manguel, neka je vrsta višeslojne autobiografije, pa na tom tragu i Dok pakiram svoju biblioteku postaje upečatljiv i intiman osvrt na prebogat čitateljski život jednog iznimnog autora. Erudicija i mudrost, a nadasve strast prema književnosti, koju osjećamo na svakoj stranici Manguelove knjige, vode nas kroz epohe i svjetove, kroz čarobne hodnike jedne veličanstvene biblioteke, života posvećena čitanju.
  Show book
 • Giga Barićeva - cover

  Giga Barićeva

  Milan Begović

  • 0
  • 0
  • 0
  Giga Barićeva (1940.) Milana Begovića društveno-psihološki roman koji je isprva pod naslovom Giga Barićeva i njezinih sedam prosaca izlazio kao roman-feljton dnevnog lista Novosti (1930.-1931.), opsežno je i polifono djelo zaokupljeno hrvatskim građanskim društvom. Jedna od najpoznatijih i najizvođenijih Begovićevih drama, Bez trećeg (1931.), inačica je posljednjeg poglavlja ovog romana, najznačajnijeg Begovićevog proznog djela.
  Show book
 • Blaženstvo i druge priče – Vrtna zabava - cover

  Blaženstvo i druge priče – Vrtna...

  Katherine Mansfield

  • 0
  • 0
  • 0
  Povijest književnosti bilježi Katherine Mansfield (1888.-1923.), rođenu na Novom Zelandu, kao jednog od najvažnijih novelista engleskoga jezičnog područja, pronositeljicu Čehovljeva utjecaja u engleskome modernizmu. No Mansfieldica je daleko od puke sljedbenice: laća se razmjerno nepovlaštene vrste i promeće je u nešto korjenito novo i svevremensko, dandanas nenadmašeno. Onkraj šturih bio-bibliografskih podataka, život Katherine Mansfield kao da je izmaštao neki eruditski postmodernistički romanopisac. Na plećima ikonične junakinje prelama se svjetska povijest (I. svjetski rat), a galerija njezinih prijatelja, ljubavnika-ljubavnica i znanaca doslovno ispisuje povijest ideja i književnosti modernizma: tu su Bertrand Russell, D. H. i Frieda Lawrence, Aldous Huxley, Lytton Strachey, T. S. Eliot, Virginia Woolf, Dora Carrington... U razdoblju koje je ključno za afirmaciju žene u 20. stoljeću, hrabrost Mansfieldičine umjetničke osobnosti, neupitno prekoračivanje građanskih konvencija i imperativ (bi)seksualne slobode kao da govore u pero feminističkoj kritici.
   
  Ponajbolje pripovijesti Katherine Mansfield odlikuje nevjerojatna tjelesnost detalja u simboličkom baratanju predmetima i događajima. Ona majstorski na papir izvlači atmosferu, u pregršti banalnih pojedinosti naznačuje cijeli način života i pojedinca i društva. Njezine su novele »čudne«, reći će čitalac. Svaka na svoj način uspijeva izigrati očekivanja koja nam kodovi vrste nameću...
   
  Prevela Vlatka Valentić.
  Show book