Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Teta Julia i piskaralo - cover

Teta Julia i piskaralo

Mario Vargas Llosa

Translator Maja Tančik

Publisher: Vuković & Runjić

 • 0
 • 5
 • 0

Summary

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010.
 
 
Teta Julija i piskaralo jedan je od romana koji su obilježili hispanoameričku književnost druge polovice 20. stoljeća. U ovoj proznoj komediji iz 1977. Mario Vargas Llosa pribjegava tehnici kontrapunkta, paradoksu i satiri, te britko i duhovito proučava stvaralačke potencijale suvremenoga književnoga stvaralaštva u srazu s najamničkom spisateljskom svagdašnjicom.
 
Vargas Llosa izmještava klasični inicijacijski roman – kojemu književni kanoni tradicionalno nameću visoki stil – i farsično ga uparuje s kontekstom jednoga trivijalnog žanra i “novog” medija. Tako polovicu priče tvori autobiografska pripovijest mladog i nadobudnog autora Marita Varguitasa koji se zaljubljuje u zamamnu raspuštenicu, tetu Juliu. Maritova književna i ljubavna postignuća tvore opreku nestalnoj sreći Perdra Camacha, protagonista druge polovice priče, predanoga autora radijskih sapunica koji je pao na niske grane.
 
Glad autorske uživljenosti i tržišno uvjetovani kaos žongliranja s deset različitih pripovjednih niti Camacha tjeraju u ludilo koje probija branu između različitih fikcionalnih sustava, između fikcije i života, između umjetnosti i konfekcije. Vargas Llosa prede autobiografsku parabolu o identitetu, ali svjesno gradi otklon od životopisa i spomenspisa te nam naposljetku nudi čaroban portret umjetnika u mladosti provučen kroz filtar strasti pisanja.
 
 
Prevela Maja Tančik
 

Other books that might interest you

 • Sarrasine - Nepoznato remek-djelo - cover

  Sarrasine - Nepoznato remek-djelo

  Honoré de Balzac

  • 0
  • 0
  • 0
  Honoré de Balzac (1799.-1850.), začetnik realizma u francuskoj i europskim književnostima, slavu je stekao svojim golemim proznim ciklusom romana i pripovijetki pod zajedničkim naslovom Ljudska komedija (La Comédie humaine), u kojemu daje široku sliku francuskoga društva svoga doba.
   
  Dvije Balzacove pripovijetke, naknadno uvrštene u taj ciklus, tematiziraju umjetnost i stvaranje. Pripovijetki Sarrasine (1830.) o kiparu koji se zaljubljuje u kastrata nije pridavana značajnija pozornost dok je nije ponovno otkrio slavni francuski teoretičar književnosti Roland Barthes: jedno od prijelomnih i najpoznatijih djela post-strukturalističke književne teorije, Barthesov esej S/Z iz 1970. detaljna je analiza ove Balzacove priče. I Nepoznato remek-djelo (1831.), priča o slikarstvu, genijalnosti i ludilu, stotinjak godina nakon nastanka pojavom apstraktne umjetnosti dobila je posve novu dimenziju i inspirirala slavne slikare poput Cezannea i Picassa.
   
  Priče je prevela Vlatka Valentić.
  Show book
 • Cvrčak na ognjištu - cover

  Cvrčak na ognjištu

  Čarls Dikens

  • 0
  • 0
  • 0
  Po obujmu svakako jedno od manjih ostvarenja, pripovjest Cvrčak na ognjištu je po snazi, ljepoti, reljefnosti likova i „dikensovskoj atmosferi i mirisu“ jedno od ponajboljih.
  Show book
 • Gospođa Bovary - cover

  Gospođa Bovary

  Gustave Flaubert

  • 0
  • 1
  • 0
  Gustave Flaubert (1821.-1880.) je, riječima američkog književnog teoretičara Jamesa Woodsa, "utemeljio ono što većina čitatelja i pisaca podrazumijeva pod modernim realističkim pripovijedanjem, a njegov je utjecaj toliko poznat da je jedva primjetan". Flaubertov prvi roman "Gospođa Bovary" (1857.), tragična priča o ženi normandijskog provincijskog liječnika koja čezne za uzbudljivijim životom, njegovo je remek-djelo dubinske psihologije i jedinstvenog stila. Roman je izazvao kontroverzu čim se pojavio, pa je zbog "opscenosti i nemorala" protiv autora poveden sudski proces u kojemu je ubrzo oslobođen: značajan doprinos širenju slobode umjetničkog izražavanja, ali i popularnosti romana koji odmah po objavljivanju biva rasprodan...
   
  Roman je prevela i pogovor napisala Divina Marion.
   
  Lektira za 3. razred srednje škole.
  Show book
 • Medeja - cover

  Medeja

  Euripid

  • 0
  • 0
  • 0
  Euripid (oko 480.-406. pr. Kr.) je najmlađi u nizu tri slavna grčka tragičara (nakon Eshila i Sofokla). Orijentiran prema realizmu, prvi je radio psihološku karakterizaciju likova te se smatra tvorcem psihološke drame.
   
  Tragedija "Medeja" smatra se za od najboljih njegovih ostvarenja. Temelji se na mitu o Jazonu i Medeji, u kojoj pjesnik na uvjerljiv i potresan način piše o ljubavi, strasti, moralnoj odgovornosti i osveti.
   
  Preveo Koloman Rac.
   
  Lektira za 1. razred srednje škole.
  Show book
 • Čovječanstvo - Komedija u četiri dijela - cover

  Čovječanstvo - Komedija u četiri...

  Janko Polić Kamov

  • 0
  • 0
  • 0
  Janko Polić Kamov (1886.-1910.), prozaik, pjesnik i dramatičar, jedinstvena je pojava hrvatske moderne književnosti, te preteča kako hrvatske tako i svjetske književne avangarde. Djela Janka Polića Kamova izazvala su brojne kontroverze u svoje vrijeme, a objavljivanje im je bilo zabranjivano, dok su mu drame proglašavane neizvedivima i odbijane.
   
  Pretposljednja Kamovljeva drama "Čovječanstvo", napisana 1908. godine, objavljena je prvi put tek 1957. godine, i do sada nikada nije uprizorena. Smještena na osamljeno imanje na otoku, radnja "Čovječanstva" kroz dva dana prati dramu koja se zbiva u domu Srđana Krpana nakon što mu u posjet dolaze petorica poznanika intelektualaca. Premda je od javnosti prihvaćen kao genij, strahopoštovanje gostiju prema liku Krpana urušava se pred njegovom razotkrivenom impotencijom, a njegova žena Lea postupno postaje predmetom žudnje svih, pa i samog Krpana... Iako ovu dramu Kamov predstavlja kao komediju, s obzirom na crni humor prije se radi o groteski ili farsi, dok ju poniranje u dubinu ljudske duše i psihologiju veže uz Ibsenovu dramatiku.
  Show book
 • Čarobnjak iz Oza - cover

  Čarobnjak iz Oza

  Lyman Frank Baum

  • 0
  • 0
  • 0
  Nakon što je 1900. godine objavljen, Baumov Čarobnjak iz Oza odmah postaje najprodavanija knjiga. Američka je književnost tako dobila svoju jedinstvenu bajku, koja je ujedinjavala elemente magičnog i fantastičnog, poput brojnih čudnovatih likova koji pričaju, vještica, čarobnjaka i drugih. Vrlo brzo je napravljen mjuzikl koji je dugo igrao na Broadwayu i obišao cijelu Ameriku. Knjiga je 1939. ekranizirana u spektakularan i do danas kultni film sa specijalnim efektima ispred svog vremena...
   
  Pustolovine veselog i dobroćudnog društvanca i njihove borbe sa zlim silama na putu, uz konačno ispunjenje svih njihovih želja kao trijumfom sila dobra, predstavlja jednako motivirajuće štivo kako za djecu, tako i za odrasle.
   
  S engleskog prevela: Violeta Krunić.
   
  Lektira za 3. razred osnovne škole.
  Show book