Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Prevarant - cover

Prevarant

Javier Cercas

Publisher: Fraktura

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

Tko je Enric Marco? Nekadašnji anarhist i republikanski vojnik, čovjek koji je svojim potresnim svjedočanstvima preživjeloga iz nacističkoga koncentracijskog logora Flossenbürga stekao status građanskog junaka i postao nositeljem najuglednijih priznanja, u središtu pozornosti svjetskih medija našao se 2005., kad je kao predsjednik glavnog španjolskog udruženja preživjelih logoraša trebao govoriti prigodom šezdesete godišnjice oslobođenja logora Mauthausena. Govor međutim nikada nije održao. Nekoliko dana prije toga otkriveno je da Marco nikada nije bio zatočen u Flossenbürgu, da je u Hitlerovu Njemačku otišao dragovoljno,kao radnik, i — doslovce preko noći — junak je postao prevarant, a pravednik prokletnik. Desetljeće poslije, svim svojim sumnjama usprkos, Javier Cercas dohvatio se enigme Enrica Marca i napisao Prevaranta. Dok u razgovorima s vitalnim devedesetdvogodišnjakom pokušava rasplesti klupko istina i laži, Cercas još jednom zaranja u burnu povijest španjolskog 20. stoljeća, ali i mnogo dublje — sve do naše potrebe za (samo)zavaravanjem i konformizmom, do naše neutažive žeđi da nas vole, do naših suprotstavljenih strasti: one za istinom i one za fikcijom.

Other books that might interest you

 • Jedi sa mnom - Seksi erotika - LUST - cover

  Jedi sa mnom - Seksi erotika - LUST

  Sarah Skov

  • 0
  • 0
  • 0
  "Posljednje je jelo sladoled. Prekrasno je aranžirao desert na tanjuru, ali umjesto da ga pohvalim, polako gurnem kažiprst u sladoled. Okrenem se prema njemu i pogledam ga u oči pa približim prst usnama. Malo ih otvorim i gledam kako pogledom prati sladoled. Ovijem usne oko prsa i glasno ga usišem."Anne svake večeri poslije posla dolazi kući u prazan stan, ali nigdje se ne osjeća živo kao ondje. Na televizija gleda pokrete mladoga seksi kuhara koji sudjeluje u njezinoj omiljenoj reality emisiji. Proučava način na koji gnječi tijesto te pozornost i promišljenost koje posvećuje kuhanju. Pita se bi li i njoj posvetio istu takvu pozornost. Zamišlja njegove prste u svojim gaćicama. Kad joj se jednog dana ukaže prilika da ga doista upozna, učinit će sve u svojoj moći da ga zavede...Ova je kratka priča objavljena u suradnji sa švedskom filmskom producenticom Erikom Lust. Cilj joj je pričama o strasti, intimnosti, požudi i ljubavi prikazati ljudsku prirodu i različitost, ispreplićući uvjerljive priče s erotikom.
  Show book
 • Čistač 6: Čišćenje - Čistač - cover

  Čistač 6: Čišćenje - Čistač

  Inger Gammelgaard Madsen

  • 0
  • 0
  • 0
  Zbog novih informacija u slučaju, Roland Benito preispituje samoubojstvo zatvorskog čuvara. Sada sa sigurnošću zna tko je uistinu Uwe Finch i odlučuje to reći Anni Larsen. Ona je ta koja je uzela Uweov otisak prsta, a iz prijašnjih suradnji zna da Anna može biti od velike pomoći u policijskim istragama. Bertram je šokiran kada sazna što se dogodilo njegovoj majci, a najednom se pojavljuje Anna Larsen, reporterka s televizije TV2 Istočni Jutland. Bertram više ne može izdržati i govori Anni sve, a ona mu na to odgovora da moraju smjesta otići. Ali već je prekasno. Kada je Roland preko radija čuo za novu smrt, boji se da je i Anna Larsen u opasnosti, stoga je zove na telefon, ali bez uspjeha. Kada mu telefon zazvoni, nada se da je ona, ali zapravo ga zove Leif Skovby, jedan od policajaca koji radi na slučaju samoubojstva. Leif se želi sastati s Rolandom, a ono što mu govori razjašnjava sve. Roland naredi policajcu da mu pomogne pratiti Annin telefon, ali hoće li je naći prije nego što bude prekasno?Čistač je kriminalistička drama u šest epizoda.
  Show book
 • Nimfa i fauni - Seksi erotika - LUST - cover

  Nimfa i fauni - Seksi erotika -...

  Olrik

  • 0
  • 0
  • 0
  "Pet muškaraca skakalo je u krznenim hlačama, a na licima su imali neobične životinjske maske. Pomalo nalik na brnjice koje se stavljaju velikim psima da ne grizu. Također su bile odlične kao dio kostima – fauna.Moja maštarija s nimfom.Ostvarila se.Kad sam ih pogledala, petorica fauna to su očito protumačila kao signal da mogu započeti svoj ritual. Čula sam kako im laki koraci otežavaju. Kako skaču sve više."Ova je kratka priča objavljena u suradnji sa švedskom filmskom producenticom Erikom Lust. Cilj joj je pričama o strasti, intimnosti, požudi i ljubavi prikazati ljudsku prirodu i različitost, preplitanjem uvjerljivih zapleta i erotike.
  Show book
 • O Rođendanskom iznenađenju - Seksi erotika - LUST - cover

  O Rođendanskom iznenađenju -...

  Cecilie Rosdahl

  • 0
  • 0
  • 0
  "Podignem kosu i izvadim sastojke za rođendansku tortu s ananasom, makronima i marcipanom. Od ananasa mu je sperma uvijek dobrog okusa kad mu popušim, što nikako ne mogu reći za neku hranu poput šparoga. Sviđa mi se da je lijepa okusa kad progutam."Ova je kratka priča objavljena u suradnji sa švedskom filmskom producenticom Erikom Lust. Cilj joj je pričama o strasti, intimnosti, požudi i ljubavi prikazati ljudsku prirodu i različitost, preplitanjem uvjerljivih zapleta i erotike.
  Show book
 • Sjećanja na tebe - Seksi erotika - LUST - cover

  Sjećanja na tebe - Seksi erotika...

  Sarah Skov

  • 0
  • 0
  • 0
  "U mojim si uspomenama jasno prisutna. U mojim si snovima stvarna, u njima si moja. Tvoje usne ponovno pronalaze moje. Jezik ti je baš onako zaigran kakvim ga pamtim. Držanje ti je senzualno i tajanstveno. Smijeh ti je čudesno srčan. Ruke su ti znatiželjne. Poljupci ustrajni. Tijelo ti je pohlepno, ali istodobno popustljivo. Osjećam tvoju toplinu oko svoje kite. Osjećam tvoj vlažni i skliski klitoris na vršcima prstiju i kako ti se pica stegne oko mene, kako me stišćeš trenutak prije nego što svršiš."Ova je kratka priča objavljena u suradnji sa švedskom filmskom producenticom Erikom Lust. Cilj joj je pričama o strasti, intimnosti, požudi i ljubavi prikazati ljudsku prirodu i različitost, preplitanjem uvjerljivih zapleta i erotike.
  Show book
 • Goruća krivnja - Drugo poglavlje - Goruća krivnja - cover

  Goruća krivnja - Drugo poglavlje...

  Inger Gammelgaard Madsen

  • 0
  • 0
  • 0
  Liv Løkke radi kao blagajnica u trgovini Netto u Paderupu. Prezire taj grad, sebe, svoj posao i svoj besmisleni život; dovoljan joj je jedan pogled na kupce da točno zna kakav je čovjek. Poznaje većinu ljudi u četvrti, kao i njihove navike. No, jednoga dana ugleda kupca koji kupuje proizvod koji je podsjeća na njezinu prošlost i na onaj kobni dan kad je spasila brata iz zapaljene kuće, nakon što joj je u eksploziji plina stradala majka. To je on...majčin ljubavnik. Tvrdi da ima dokaze da majčina smrt nije bila nesretan slučaj.
  Show book