Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
V suncu i senci - cover

V suncu i senci

Dragutin Domjanić

Publisher: Bulaja naklada

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Vrhunac svog pjesničkog stvaralaštva Dragutin Domjanić (1875.-1933.) ostvario je u svojim trima zbirkama kajkavske poezije. Svojim dijalektalnim pjesništvom Domjanić je afirmirao modernistički senzibilitet, ali i unaprijedio rubni položaj dijalektalne lirike.
 
Zbirka "V suncu i senci" objavljena je 1927. godine u luksuznom kaligrafskom izdanju i sadrži nekoliko antologijskih i do danas iznimno popularnih pjesama (Kaj, Fala).
Available since: 05/03/2011.

Other books that might interest you

 • Bez trećeg - drama u tri čina - cover

  Bez trećeg - drama u tri čina

  Milan Begović

  • 0
  • 1
  • 0
  Drama Bez trećeg (1926.) jednog od najznačajnijih hrvatskih dramskih pisaca Milana Begovića (1876.-1948.) najuspješnije je njegovo djelo na pozornicama, pa i u inozemstvu: samo u Njemačkoj izvedeno je više od 100 puta!
   
  Bez trećeg je dramska adaptacija posljednjeg poglavlja Begovićevog opsežnog romana Giga Barićeva. U prvom planu su dijalog i psihologija, odnos samo dva lika "izdvojena iz života" (Hećimović), Gige i Marka Barića. Giga i Marko su suvremeni Odisej i Penelopa, međutim izvrnuti iz perspektive nestanka patrijarhalnih odnosa koji su potrebni da bi se ponovno uspostavio sklad. Nerazumijevanje i ljubomora dva razdvojena i po svemu suprotna lika rezultiraju nasiljem i ubojstvom.
   
  Lektira za 3. razred srednje škole.
  Show book
 • Integrali - cover

  Integrali

  Srečko Kosovel

  • 0
  • 0
  • 0
  Slovenski pjesnik Srečko Kosovel, rođen 1904, imao je neobičnu životnu i pjesničku sudbinu. Umro je s tek navrešene 22 godine (1926.) i za života nije uspio objaviti knjigu pjesama, a posljednja četiri desetljeća spada među najznačajnije slovenske pjesnika uopće. Prerana smrt ga je spriječila da objavi već pripremljenu zbirku svojih ranih pjesama, koja je pod naslovom Pjesme izašla poslije njegove smrti. Kasnija objavljivanja njegove pjesničke zaostavštine uvijek su iznova iznenađivala i otkrivala njegovu pjesničku višelikost. Poslije poznatih ranih njegovih ranih impresionističkih i ekspresionističkih pjesma, pored kojih je pisao i pjesme u prozi,  je istinsko je iznenađenje bilo objelodanjivanje do 1967. javnosti nedostupnih i nepoznatih njegovih Integrala, pjesama koje svojom vrijednošću spadaju u vrh konstruktivističkoga europskog pjesništva. Ali te pjesme ne samo da obogaćuju povijest europske poezije, nego su svojom društvenom angažiranošću i kritičnošću veoma aktualne i danas. Potvrđuju i brojni prijevodi upravo tih pjesama na mnoge svjetske jezike.
  Show book
 • Izabrane pjesme - cover

  Izabrane pjesme

  Silvije Strahimir Kranjčević

  • 0
  • 0
  • 0
  Silvije Strahimir Kranjčević (1865.-1908.) je jedan od najvažnijih hrvatskih pjesnika prijelaza 19. u 20. stoljeće i razdoblja realizma, autor domoljubnih i misaonih stihova, po političkom opredjeljenju pravaš i "barjaktar slobode" (Krleža).
   
  Naše "Izabrane pjesme" sadrže izbor iz zbirki "Bugarkinje" (1885), "Trzaji" (1902) i "Pjesme" (1908), kompletnu Kranjčevićevu zbirku "Izabrane pjesme" (1898), te izbor iz neuvrštenih pjesama i posthume.
  Show book
 • Godišnje doba dana - cover

  Godišnje doba dana

  Luko Paljetak

  • 0
  • 2
  • 0
  Nova pjesnička knjiga iz bogate i uvijek produktivne pjesničke manufakture prvoga gospara hrvatskog pjesništva Luke Paljetka, već nas naslovnom dosjetkom precizno katapultira u svoj istovremeno prema unutra zatvoren, dosljedno osmišljen i zanatski pomno cizeliran te interpretativno dokraja otvoren i komunikativan pjesnički univerzum.
   
   
   
  Jer upravo je o tome, jednom zasebnom svijetu, autonomnome stihovnom svemiru u ovoj knjizi riječ. A taj svijet i svemir, u ime i u bojama poezije od najrazličitijih tkiva izvezen, da stvar bude ljepša, počiva upravo na toj tek ovlaš spomenutoj riječi, riječi s velikim R. Jer riječ u poeziji, i ono od riječi sačinjeno – jezik i njegove bravure – isključivo se velikim slovom može i valja pisati. Riječ je to koja posjeduje začuđujući, čaroban transformativni potencijal, koja je u stanju preobraziti prostor i vrijeme, od dana učiniti godinu i od godine dan, od jedne jabuke svijet i od svijeta jabuku i u nju radosno zagristi – sve to u posvećenome činu čitanja.
   
   
   
  U Paljetkove nam je »poslove i dane«, dane čiji je posao prolazak, a posao je pjesnika i njegova čitatelja učiniti taj prolazak ljepšim, uroniti širom otvorenih očiju, širom raširenoga srca. Nagrada zasigurno neće izostati.  
  Show book
 • Projekt Poljska - poezija - cover

  Projekt Poljska - poezija

  Ivan Šamija

  • 0
  • 0
  • 0
  Vraćanje u „oblak tišine“ i raspršivanje, dezintegracija, stvaranje „sirupa jezika“ neka su od mogućih kretanja po pjesničkom projektu (Poljske), koji nastaje iz opustošenosti, samoće, niče iz preživjelih riječi kao što su smrt, biografija duše i pristiže na mjesta gdje „noć se privuče kao teretni vagon pun ugljena“. Olako bismo ostali izvan dosega poezije Ivana Šamije, istina, specifičnoga sloga i reda, ako bi vrijeme i letargija, čahura i vrt, uzgajanje i sloj, praznina i susreti bili naši jedini orijentiri, jer dopisivanje, domišljanje, traganje i istraživanja jakosti jezika u temelju je Projekta Poljske.
  Granice, linije, ezoterična i magijska mješavina pamćenja i budućnosti, prošlosti i svakodnevice – nastaju u obilju rečenica, dnevničkih zapisa o stradanju i traženju, užitku i nostalgiji. Nazire se, planski i promišljeno stvara svijet–projekt, koji započinje s proljećem, u šumi, na selu, gdje se mikrobiološki bilježi rast i pad bilja, gdje je esencija, zapravo, ono što se upravo dohvaća i dodirom nestaje. Projekt Poljska je eksperiment koji počinje od stvarnog imena, skoro suvišnog i nepostojećeg, projekt u kojem se traži zahvalnost i očekuje poziv, gdje utisnuća, zarezi, zaraza riječi čine konstrukciju događaja znaka, pisma, pisanja…
  Nije uvijek lako odgonetnuti ono što se čita, izgovara i stvara, jer sva je tajna evolucije u odsutnosti dokaza i cjeline, a razlog je nerijetko u spašavanju svijeta izvan njega samoga: na napuštenim i zaboravljenim mjestima jezika, u bezbrižnosti, u beskonačnosti. Projekt Poljska Ivana Šamije lijepo je i čudesno pismo u svom unutarnjem bogatstvu i jednostavnosti, u upornom i gotovo bolnom ustrojavanju teksta, njegova značenja i smisla, koji nam upravo izmiče, ugrožava egzistenciju i nestaje kao što nestaju „strijeljani poljski poštari“.
  
  (Miroslav Mićanović)
  
  
  Ivan Šamija (Zagreb, 1976) poeziju i prozu objavljivao je u tiskanim i on-line časopisima: Vrisak, Vijenac, Republika, Quorum, Knjigomat, Tema, Brod (Bugarska), te na Trećem programu Hrvatskog radija. Objavio je zbirku poezije Kupolenebo (AGM, Zagreb, 2003), koja je kasnije objavljena i u elektroničkom izdanju (Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, Zagreb, 2006). U sklopu projekta Babylonia objavljena mu je dvojezična zbirka poezije (hrvatski/talijanski) Cupolecielo, on-line i na CD-ROM-u (Blesok publishing, Makedonija, 2004) i Projekt Poljska (MeandarMedia, 2014). Poezija mu je uvrštena u dvojezičnu antologiju suvremenog hrvatskog pjesništva (ukrajinski/hrvatski) Kada se slova presele na tvoje lice (Lavov, 2008) i prevođena na engleski, talijanski, ukrajinski i bugarski. Član je Hrvatskog društva pisaca. Jedan je od osnivača udruge za promicanje kulture i umjetnosti BRUTAL te sudjeluje u organizaciji godišnjeg Međunarodnog festivala suvremene poezije, kojega udruga BRUTAL od 2006. organizira u Zagrebu.
  Show book
 • Hamlet - Kraljević danski - cover

  Hamlet - Kraljević danski

  William Shakespeare

  • 0
  • 0
  • 0
  "Hamlet" je jedna od Shakespeareovih najznamenitijih drama i jedna od najpoznatijih tragedija svjetske književnosti (nastala i izvedena između 1599. godine i sredine 1602. godine). U toj je tragediji obilje elemenata koji su svojstveni Shakespeareu ali i općenito renesansnoj filozofiji o čovjeku. Naslovni junak, kraljević Hamlet, vjerojatno je književni lik o kojemu se u povijesti najviše raspravljalo, u prvom redu zbog njegovog glasovitog monologa "Bit ili ne bit" ("To be or not to be, that is the question"). Već se stoljećima kritičari pokušavaju domisliti razlozima Hamletova odlaganja osvete zbog umorstva svoga oca, te to postaje jednim od najintrigantnijih pitanja u svjetskoj književnosti. Hamlet je tragični junak velikih i nezaboravnih razmjera koji se razvija od tipičnog renesansnog uvjerenja da se svijet još nekako može popraviti, pa do filozofskoga prihvaćanja ljudskih ograničenja i smrtnosti. Utjecaj "Hamleta" na svjetsku književnost kroz stoljeća je izuzetan, i po tome je također ova tragedija jedinstvena.
   
  Williama Shakespearea (1654.-1616.) se smatra najvećim piscem engleskoga govornog područja, često i književnosti zapadnoga kruga uopće, te jednim od najuglednijih svjetskih dramskih pisaca.
   
  Preveo Milan Bogdanović.
   
  Lektira za 2. razred srednje škole.
  Show book