Don't put off till tomorrow the book you can read today!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Călătorie în jurul camerei mele - cover

Călătorie în jurul camerei mele

Xavier de Maistre

Publisher: ALL

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Scriitorul francez Xavier de Maistre (1763-1852) este fratele mai mic și mai puțin celebru al gânditorului Joseph de Maistre. Ironist fin și amator de filosofie, el își invită cititorul într-o călătorie prin propria cameră, prilejuită de cele șase săptămâni de arest cu care a fost pedepsit pentru participarea la un duel. Umorul și ingeniozitatea fac din acest text aparent banal o critică spumoasă și fascinantă a viciilor umane și sociale bogat și expresiv ilustrate de contemporanii autorului și ai cititorului deopotrivă. Leprosul din Cetatea Aosta, un text prea puțin semnificativ ca dimensiuni, constituie și el una dintre cele mai mișcătoare incursiuni în arcanele condiției umane.

Other books that might interest you

 • Psihologie generală - cover

  Psihologie generală

  Andrei Cosmovici

  • 0
  • 0
  • 0
  Pregatirea psihologica in invatamantul universitar incepe cu un curs de Psihologie generala (uneori intitulat Introducere in psihologie) constituind baza oricarei initieri in acest domeniu. La noi in tara au fost rareori editate asemenea cursuri iar cele aparute inainte de 1990 sunt influentate de marxism. De aceea profesorul Andrei Cosmovici si-a conceput cursul ca o sinteza a cercetarilor din ultimii ani oferind totodata datele fundamentale formularea principalelor legi ale acestei stiinte.Cuprins:Inceputurile psihologiei. Aparitia psihologiei ca stiinta Obiectul psihologiei Metodologia cercetarii in psihologie Principii ale investigatiei psihologice Metodele psihologiei Baza fiziologica a vietii psihice Evolutia psihicului Formele vietii psihice: constiinta si inconstientul Extremele vietii psihice: atentia si somnul Psihologia invatarii Senzatiile Perceptia Imaginile Memoria Imaginatia si creativitatea Limbajul Gandirea Motivatia Afectivitatea Activitatea voluntara
  Show book
 • Dicțiunea ideilor - cover

  Dicțiunea ideilor

  Mircea Martin

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul Dicțiunea ideilor, aparținând profesorului Mircea Martin de la Facultateade Litere a Universității București, este o contribuție valoroasă și originală la analiza unui raport extrem de important în teoriile socio-umane ale cunoașterii, anume raportul dintre natural, artificial și autentic, aplicat asupra discursului metaliterar. Cartea se constituie ca o însumare de analize a acestui raport în opera unor teoreticieni ai fenomenului literar români și străini: Tudor Vianu, G. Călinescu, B. Fondane, Matei Călinescu, Marcel Raymond, Roland Barthes, Carlos Bousoño, Jaap Linnvelt. Departe de a fi o simplă însumare de analize aplicate, cartea este de fapt o critică aconceptelor folosite deopotrivă de cercetarea antropologică, cea estetică și cea pur literară și o contribuție esențială la un proces de inserare înmodernitate a culturii române. Contribuțiile teoreticienilor români sunt văzute în raportul lor de originalitate-sincronicitate cu cele ale cercetătorilor străini, înscriindu-se într-un proces de organicitate care implică categorii culturale largi.
  Show book
 • Trecutul la judecata istoriei - cover

  Trecutul la judecata istoriei

  Gh. Buzatu

  • 0
  • 0
  • 0
  Necesitatea acestei carti s-a impus in campul istoriografiei contemporane ca un raspuns ce se cerea stringent intr-un moment in care istoriografia in ansamblul ei a intrat intr-un serios impas girat si incurajat de predominanta agresiva si interferenta unor scoli si curente inconsistente, care de care mai zgomotoase, mai belicoase, mai „originale“, concomitent cu intensificarea presiunii factorului politic (guverne, parlamente, tribunale, ong-uri etc).Tematica lucrarii o constituie evenimentele care au tulburat intreaga lume in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.Studiile din aceasta carte au aparut sub semnatura celor mai prestigiosi istorici ai neamului nostru din aceasta perioada: acad. Dan Berindei, acad. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Gh. Buzatu (coordonatorul editiei), Stela Cheptea si multi altii.
  Show book
 • Din istoria relațiilor anglo-romane 1936-1939 - cover

  Din istoria relațiilor...

  Marusia Cirstea

  • 0
  • 0
  • 0
  Doamna Marusia CIRSTEA, doctor in stiinte istorice, a investigat, in baza cercetarii unei extrem de bogate bibliografii si a unor studii intense in arhivele diplomatice si militare interne (Arhiva Ministerului de Externe al Romaniei - Bucuresti, Arhivele Militare Nationale – Bucuresti si Pitesti, Arhivele Nationale ale Romaniei - Bucuresti, Biblioteca Nationala si Biblioteca Academiei Romane, ambele din Bucuresti), o problema de mare interes, abordata pana acum de numerosi istorici romani si straini (Paul D. Quinlan, Elisabeth Barker, V. F. Dobrinescu, Gh. Pascalau, Ion Patroiu s.a.). Tocmai de aceea, meritul autoarei este cu totul deosebit, intrucat, bazandu-se pe rezultatele cercetarilor anterioare, dar, aprofundandu-le si completandu-le substantial cu documente inedite, este in masura sa realizeze o contributie stiintifica de reala valoare pe marginea evolutiei raporturilor politico-diplomatice intre Romania si Marea Britanie intr-una din perioadele cele mai captivante si mai dificile ale epocii contemporane – ajunul conflagratiei mondiale din 1939-1945. Asa dupa cum se subliniaza in ampla Introducere, problema cercetata „constituie o tema de studiu si de reflectie importanta, interesanta si plina de invataminte, nu numai pentru istoricul de astazi, dar si pentru omul simplu, pasionat de istorie si, indeosebi, pentru politicianul si diplomatul care trebuie sa gaseasca solutii practice unor aspecte interesand raporturile internationale“ (p. 3). Astfel, dupa o pertinenta si documentata Introducere, care elucideaza si aspectele istoriografice ale cercetarii, autoarea realizeaza o consistenta monografie privind relatiile dintre Bucuresti si Londra intre 1936 si 1939, in cuprinsul a patru capitole judicios repartizate pentru a se asigura tratarea globala si unitara a materiei. De un mare interes si cu o importanta pondere in economia lucrarii se dovedesc, nu mai putin, Concluziile (pp. 200-213), Bibliografia (pp. 214-232) si cele 25 de Anexe (pp. 233-350).Ultimele luni de pace si inceputul celui de-al doilea razboi mondial, evolutia raporturilor anglo-romane in context fac obiectul celui de-al IV-lea capitol. Principalele evenimente tratate sunt, in ordine cronologica, faimosul caz Tilea; garantiile franceze si britanice acordate Poloniei, Greciei si Romaniei; rostul pactului sovieto-german din 23 august 1939 in politica europeana; declansarea razboiului si atitudinea Romaniei si, in sfarsit, proclamarea neutralitatii Romaniei in razboi vizavi de implicarea Marii Britanii in ostilitati. Temeinicia cercetarii este atestata de o bogata si sistematica Bibliografíe, care, fara indoiala, intregeste, in chip fericit, textul lucrarii. In acelasi timp, Anexele ingaduie specialistului si cititorului interesat sa aprecieze amploarea si seriozitatea investigatiilor arhivistice.
  Show book
 • Sinuciderea De ce a atacat Hitler Uniunea Sovietică? - cover

  Sinuciderea De ce a atacat...

  Suvorov Victor

  • 0
  • 0
  • 0
  Victor Suvorov a demonstrat în mai multe volume incompetența cadrelor de conducere și deficiențele armatei sovietice, în special în perioada de început al celui de-al Doilea Război Mondial. Sinuciderea e într-un fel replica acestora: nici armata nazistă nu era atît de bine pregătită de război pe cît se crede în general, iar deschiderea unui nou front, cel de Răsărit, împotriva unui dușman care făcea în secret pregătiri de război s-a dovedit a fi o decizie hazardată. Intenția lui Stalin de a invada estul Europei l-a determinat pe Hitler să inițieze un război-fulger împotriva Uniunii Sovietice, al cărui succes, date fiind condițiile geografice și climatice din Rusia, dar și buna dotare tehnică a Armatei Roșii, nu putea fi decît iluzoriu. 
  Din cuprins: Cine a scris istoria noastră? • Primul punct: Führerul are întotdeauna dreptate • Despre locomotivele din beton • Cum se numeau tan-curile amfibii germane? • Despre cum au învățat hitleriștii geografia • Ce știau ei despre Armata Roșie? • De ce avea nevoie Stalin de Basarabia? • Dacă n-ar fi fost iarna! • Cînd a pierdut Hitler războiul?
  Show book
 • Cioran - cover

  Cioran

  Ionel Necula

  • 0
  • 0
  • 0
  Ca orice construcție solidă, și un sistem de gândire se plăsmuiește pe structura unor con­cepte fundamentale cu funcții vitaminizante pentru întreaga desfășurare a gândului și pen­tru închegarea lui într‑o viziune articulată și complexă, marcată de cele două condiții indis­pensabile unui sistem: completitudinea și non­contradicția. Și mai precizăm, chiar cu riscul suspiciunii de banal, că un sistem de gândire articulat nu lasă și nu trebuie să lase rămășițe sau componente necuprinse în ansamblu. Căci un sistem incomplet, cu resturi sau componen­te rămase în afara întregului își pierde carac­teristica de sistem.
  Să precizăm totuși că vorbim despre sis­tem într‑un loc unde, nu doar că lipsește, dar a și fost repudiat cu o insistență repetată și în­dârjită. Nu spun că furia lui Cioran împotriva ideii de sistem filosofic nu‑și are rațiunile ei, spun doar că chiar acolo unde este tăgăduită, o anumită viziune de ansamblu asupra lumii este totuși implicită. Nu se poate vorbi despre parte, despre fragment fără să se aibă în vede­re imaginea totului și felul cum o diviziune este așezată în pântecul existării.
  Ionel Necula
  Show book