Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Mari Comandanți - 02 - Bernard Montgomery - cover

Mari Comandanți - 02 - Bernard Montgomery

Tim Moreman

Publisher: Litera Media Group

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Feldmareșalul Bernard Montgomery este cel mai cunoscut și cel mai controversat general britanic din al Doilea Război Mondial, a cărui personalitate stârnește și azi dezbateri aprinse. Celebru pentru standardele înalte pe care le impunea și pentru personalitatea sa dificilă, el a avut fără îndoială talent strategic și a condus către victorie Armata VIII britanică împotriva lui Rommel, în Africa de Nord. A fost și autorul Operațiunii Overlord – invazia Aliaților în Normandia. Aroganța și lipsa de sociabilitate erau însă cele mai mari slăbiciuni ale lui Montgomery și de multe ori puneau la încercare răbdarea ofițerilor superiori aliați. În acest volum, Tim Moreman analizează viața și cariera acestui om genial, dar plin de defecte, oferindu-ne posibilitatea de a înțelege mentalitatea uneia dintre cele mai enigmatice și interesante personalități din al Doilea Război Mondial.

Other books that might interest you

 • Labirintul lumii și raiul inimii - cover

  Labirintul lumii și raiul inimii

  Comenius

  • 0
  • 0
  • 0
  Numele lui Comenius s-a înscris în istoria literaturii cehe și universale prin cea mai importantă lucrare a sa de beletristică, romanul alegoric Labirintul lumii și raiul inimii. Cartea cuprinde două părți. în prima, Labirintul lumii, este înfățișată alegoric lumea sub forma unui oraș medieval, amintind de un labirint pe care îl parcurge călătorul-povestitor. în cea de-a doua parte, Raiul inimii, călătorul se retrage dezamăgit în lăcașul inimii sale, unde îl întâlnește pe Dumnezeu, iar credința îi aduce pacea și alinarea. Călătorul este de fapt reprezentarea alegorică a curiozității omenești; el străbate orașul-lume căutându-și o îndeletnicire plăcută sufletului și trupului.Labirintul lumii și raiul inimii face parte din așa-numita serie de scrieri de consolare, prin care Comenius încerca să arate că destinul oamenilor este condus prin dreapta decizie a lui Dumnezeu. Romanul este considerat de critica literară cehă ca fiind cea mai reușită lucrare a literaturii vechi, cel mai frecvent tipărită până în zilele noastre.
  Show book
 • Alchimia fericirii - cover

  Alchimia fericirii

  Al-Ghazzali

  • 0
  • 0
  • 0
  Alchimia fericirii, publicată în persană (Kimiya‑yi sa’adat), spre sfârșitul vieții autorului, urmărește atenuarea tensiunilor dintre filosofii și misticii Islamului și scoate în evidență importanța autodisciplinei și a ascetismului. Traducerea de față are la bază traducerea publicată în 1910, în engleză de Claud Field (The Alchemy of Happiness) și este structurată în opt capitole, aproximativ egale ca întindere. Cartea de față reunește o serie de interpretări ale unor pilde cu conținut religios evocate în Coran și ale unor idei exprimate de Mahomed, de alți profeți sau învățati musulmani. Chestiunile abordate de Al-Ghazali aduc în prim-plan ideea unei vieți religioase exemplare. Astfel, el prezintă mai multe sfaturi pentru musulmanii pioși. Raportul omului cu divinitatea, cu semenii săi, cu rudele apropiate, dar și implicațiile religioase ale instituției căsătoriei sau ale muzicii și dansului sunt printre cele mai importante subiecte din lucrarea lui Al-Ghazali. Să știi, o, preaiubite, că omul nu a fost creat în glumă sau la întâmplare, ci a fost făcut într‑un fel minunat și pentru un țel înalt. Chiar dacă nu a existat dintotdeauna, el trăiește veșnic; și chiar dacă trupul său este slab și pământesc, spiritul îi este măreț și dumnezeiesc. Și cu cât este mai ales subiectul cunoașterii noastre,cu atât mai mare va fi încântarea simțită în studierea acestuia; de exemplu, ne‑ar face mai multă placer să știm secretele unui rege decât dacă am afla secretele unui ministru. Văzând că Dumnezeu este cel mai înalt obiect posibil pentru cunoașterea noastră, cunoașterea Sa trebuie să ne dăruiască mai multă desfătare decât oricare alta.
  Show book
 • Gândirea înceată - cover

  Gândirea înceată

  Ion Lazu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Sunt un om modelat mai mult de literatură decât de părinți și de școală, așa că practic nu-mi pot imagina cum aș fi arătat, în alt context social-familial, ce aș fi devenit, cum aș fi evoluat. Atras de lumea din cărți. Poate și pentru că personajele din literatură sunt mai pregnante, mai coerente, mai plauzibile, cu noimă și de înțeles, în ultimă instanță, iar nu indecise, confuze, lipsite de sens, ca în viața obișnuită. Când spun uneori că eu și fără studii superioare, rămas funcționar ori meșteșugar, aș fi fost același om, cam la asta mă refer. La faptul că pentru formarea mea decisive au fost cărțile, lecturile, lumea stilizată, însămânțată cu mesaj. Poate că abia prin asta mă apropii de alți scribi... 
  Există suflet?, mă întrebam azi, în parc, pe o slabă ninsoare, dând un semiocol lacului. Poate că nu există, în sensul dat acestui cuvânt de cei care neagă transcendentul. Însă pentru unul ca mine sufletul există, el este ceea ce a rămas din părinții mei și îmi umple mie viața, gândurile; ceea ce mă face să fiu în comuniune cu ei.“ – Ion Lazu
  Show book
 • O biografie - cover

  O biografie

  Șerban Andrei

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul este oglinda pe care regizorul și omul Andrei Șerban și-o pune în față la mijlocul vieții: un parcurs uimitor, plin de succese, de experiențe inedite și exotice, dar și de muncă zdrobitoare și dezamăgiri. Experiența emigrantului picat din lumea cenușie a comunismului românesc în „jungla“ boemei newyorkeze, momentele deosebite petrecute alături de Peter Brook și de discipolii săi, exercițiile de meditație zazen într-o mănăstire de lîngă Tokyo, întîlnirea cu regina Farah a Iranului și cu numeroase personaje ieșite din comun sînt doar cîteva dintre punctele de interes ale acestei (auto)biografii. Nu lipsite de picanterie sînt poveștile legate de România, mai ales în cei trei ani petrecuți în fruntea Naționalului bucureștean. Aceste pagini sînt însă marcate de tristețea omului care vrea să-și pună talentul și experiența în slujba țării sale, dar întîmpină aceleași tare care încă otrăvesc spațiul românesc. O carte plină de farmec, umor și melancolie, care ne dă măsura unui mare artist, dar și a noastră înșine. 
  „Scriind cu lejeritate, grație și deseori cu umor despre subiecte profunde, Andrei Șerban se regăsește în paginile cărții așa cum este și în viața de fiecare zi, într-o rară îmbinare între inocența copilului și experiența înțeleptului. Urcând toate treptele gloriei, Andrei Șerban cunoaște bine vanitatea succesului. Pasionat fără intransigență, el este tolerant fără nici o concesie de substanță. Simplitatea sa surprinde – nici o urmă a infatuării de mare maestru și profesor nu umbrește prezența sa umană. Andrei Șerban nu încremenește în propria sa statuie: el rămâne un perpetuu căutător al Adevărului.“ (Basarab Nicolescu)
  Show book
 • Întâmplări în irealitatea imediată - cover

  Întâmplări în irealitatea imediată

  Max Blecher

  • 0
  • 0
  • 0
  Intamplari in irealitatea imediata vorbeste despre aventura, halucinatia actiunii de a se apropia de fiinte si obiecte, activeaza experientele maladiv-senzoriale (cu poten-tial autobiografic) ale unui oarecare baiat intr-un nenumit orasel de provincie. Fascinat de fotografia obiectelor, de insignifiant, de baroc, Blecher viziteaza straturile sensibile ale perceptiei si construieste un roman al resurectiei emotiei carnale, un mare roman al realitatii care minte.
  Show book
 • Viaţa mea - cover

  Viaţa mea

  Nicolae Breban

  • 0
  • 0
  • 0
  „Viaţa mea este o carte de o mare densitate epică, evocând şi totodată analizând evenimente-cheie din existenţa marelui romancier. Prezenta autobiografie este organizată tematic, criteriul cronologic nefiind încăpător: copilăria, adolescenţa, descoperirea primelor pulsiuni creative, prietenia, viaţa literară, cariera, aventura politică, femeia, exilul, tatăl fac materia unor capitole separate. Totul este însă subjugat de exorbitanta voinţă de a crea – care dă coerenţă şi sens existenţei lui Nicolae Breban. De aceea, Viaţa mea nu este doar reconstituirea unei biografii excepţionale, ci şi verificarea unei structuri, a unei «trăiri-tip care revine mereu», formulă prin care Nietzsche, invocat adesea de scriitor, definea caracterul. Mai mult ca niciodată, Nicolae Breban este dispus să meargă până la capăt, scormonind în trecut cu luciditate şi spirit critic, dar şi cu nostalgie şi patetism; martor al epocii pe care a traversat-o şi al propriei existenţe, el este însă şi un personaj viu, fabulos, extravagant, imprevizibil, capabil de uluitoare contradicţii, din seria memorabilelor personaje proiectate ficţional în atâtea romane. Viaţa lui Nicolae Breban se confundă, în mai mare măsură decât a oricărui alt scriitor român, cu monumentala sa operă.” (Bogdan Creţu)
  Show book