Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Istoria inedită a unui ziar cultural 15 ani cu Ziarul de Duminică - cover

Istoria inedită a unui ziar cultural 15 ani cu Ziarul de Duminică

Stelian Turlea

Publisher: Casa de Pariuri Literare

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Nu știu când au trecut 15 ani.
 
În mai 2000 nu m-am gândit o clipă unde voi fi peste 15 ani, știam că voi face acest ziar, dacă mă va ține Dumnezeu în viață, încă un an, doi, zece, dar nu m-am văzut o clipă măcar peste un număr atât de mare de ani. Pentru o publicație, de orice fel, 15 ani înseamnă enorm, aproape istorie, mai ales când traversează vremuri de criză, cu fluctuații economice uriașe, cu schimbări politice care pot pune capăt și celui mai minunat proiect.

Other books that might interest you

 • Sămânța încolțită - cover

  Sămânța încolțită

  Anchee Min

  • 0
  • 0
  • 0
  La douăzeci de ani după apariția primului roman inspirat din propria viață, Azaleea Roșie, în care zugrăvea în culori sumbre tribulațiile ei în timpul Revoluției culturale chineze, Anchee Min hotărăște să-și întregească povestea vieții în Sămânța încolțită. Sincer și adesea șocant, scriitoarea relatează dificultățile cu care s-a confruntat ca imigrantă până când a ajuns să se adapteze ritmurilor țării de adopție și să-și construiască o carieră literară de succes. Munca epuizantă, efortul de a învăța singură engleza stând într-o cămăruță neîncălzită și urmărind la televizor serialul Sesame Street, trauma unui viol, căsătoria eșuată și apoi divorțul deprimant, nașterea fiicei sale, Lauryann, și a doua căsătorie – fericită – sunt numai câteva dintre experiențele în care se regăsesc, într-un fel sau altul, atâția dintre imigranții ce au venit în America, „țara făgăduinței”, cu inima plină de speranță într-un viitor mai bun.
  Show book
 • Despre guvernarea reprezentativă - cover

  Despre guvernarea reprezentativă

  John Stuart Mill

  • 0
  • 0
  • 0
  „Despre guvernarea reprezentativă” este o carte plină de surprize și sugestii despre bunele practici ale guvernării, care nu trebuie să lipsească din bibliotecile celor preocupați de zona politicii. Volumul de față a văzut prima dată lumina tiparului în 1861 și reunește principiile la care a lucrat filosoful britanic John Stuart Mill în cea mai mare parte a vieții sale. Această lucrare publicată la mijlocul secolului al XIX-lea își păstrează prospețimea și relevanța până astăzi, când suntem tot mai aproape de a încheia a doua decadă a secolului XXI. În primul rând, pentru că imaginează până în cele mai mici detalii acel model politic pe care îl numim „democrația reprezentativă”. Winston Churchill spunea despre acesta că „este prost, dar e cel mai bun dintre cele pe care le-a inventat omenirea”. John Stuart Mill îi descrie organizarea, detaliază rolul instituțiilor, felul în care sunt aleși sau numiți demnitarii și explică atribuțiile fiecăruia. Pune în evidență atu-urile, dar și vulnerabilitățile guvernării reprezentative, comparând-o cu alte sisteme politice din vremea sa. În final, ajunge la o concluzie foarte asemănătoare cu cea a premierului britanic din secolul următor. Colecția IN NUCE reunește fragmente „veşnic verzi” din cultura omenirii, împletind discursuri din artă, literatură, științe sociale și religie. Dincolo de renumele autorilor și de valoarea titlurilor pentru fiecare domeniu în parte, acestea sunt pilde ale înțelepciunii universale din toate vremurile. De acelasi autor: Utilitarismul
  Show book
 • Logica elefanților - cover

  Logica elefanților

  Ciprian Vâlcan, Dana Percec

  • 0
  • 0
  • 0
  Istoriile excentricității din Logica elefanților adoptă tonul comentariului pe două voci, simulând (și stimulând) un canon care dublează, prin reluare, recuperarea detaliului ca fiind princip(i)al. Fiziologiile devin ilustre, consecvența își expune aberația, apetitul pentru trecut este inevitabil patologic, iar neaoșismele curente rezonează, firește, cu globalizarea. Într-o logică elefantină, inteligența are a se vădi, chiar gigantesc, în nimicnicia „faptului divers“. Supraabundența concentrării miniaturale exacerbează efectele îngurgitării unei muște ori ale studierii timpului liber al felinelor de casă. Lenjeria intimă necesită un tratament aristocratic, iar înjurătura și bătaia se sacralizează într-un univers în care guvernarea părăsește modelul pastoral pentru recursul la structuri galinacee. Textele lui Ciprian Vălcan și ale Danei Percec (sur)prind acest nesaț cu care lumea însăși pare a-și exprimenta limitele, năucită parcă de proliferarea propriilor excese.
  Show book
 • Vorbesc în gând cu voce tare - cover

  Vorbesc în gând cu voce tare

  Robert Șerban

  • 3
  • 0
  • 0
  În această carte, scriitorul și jurnalistul timișorean a răspuns întrebărilor adresate de un cristian, întrebări despre literatură și lumea literară, despre presa ultimilor 20 de ani, secretele realizării unui interviu reușit, televiziune și culisele ei, despre copilărie, adolescență, prieteni ori evenimente personale importante.
   
  Eu mă aprind cam repede, dar nu mă ține supărarea, nu se lipește de mine, indiferent despre ce e vorba. Sînt un ins senin, mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta, dar și părinților care m-au crescut așa, ca pe un om al păcii. Iar dacă, totuși, aveam ceva care mă măcina, care nu-mi dădea tihnă, mă refugiam în citit. În singurătate. Poate că și asta m-a atras spre literatură: solitudinea de care ai nevoie ca să citești și să scrii. Din cînd în cînd, mai rar sau mai des, faci pasul înapoi din lume și rămîi cu cărțile tale. Am fost și sînt băiat de gașcă, om de lume, dar, vorba lui Petre Stoica, doar singurătatea îți este fidelă. (Robert Șerban)
  Show book
 • Costin Petrescu in dialog cu Nelu Stratone - cover

  Costin Petrescu in dialog cu...

  Costin Petrescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Oare ce l-a apucat pe Costin Petrescu să scrie o carte? Autobiografică? Istorică?
   
  Să fie nevoia de a face un referat către sinea lui, sau a ta, sau a mea?
   
  Da, are tot dreptul, la urma urmei - e un autor contemporan, e un muzician fără egal, un artist complex, al timpurilor noastre, e un om senzațional. Cu el am petrecut ore și zile nenumarate în căutarea perfecțiunilor. Pe la sfîrșitul anilor 60 / începutul anilor 70 studiam împreună partituri produse cu ajutorul unor computere main-frame (Nicodim și toaca ascunsă), prin 80 lucram la îregistrări nemaiauzite, prin 2010 cântam live, cu el la tobele lui electronice, iar în 2020 va da la iveală (sunt sigur) noi lucrări. Cu el am construit manual tobe clasice japoneze pentru un spectacol formidabil de teatru. Cu el am găsit - arar dar bine - spiritul potrivit al ritmurilor. Cu el am petrecut multe seri de discuții fascinante și de artistică inspirație.
   
  Costin a parcurs cu brio, cu magna cum laude, drumul jalonat de muzica experimentală, de rock, de jazz, de electronică și din nou avangardă. Da, e un percuționist exceptional. Da, el e artistul zilelor de azi - e un profund cunoscător al domeniului, e inovativ, e limpede cel mai ades, e legat simbiotic de tradiții, e uneori confuz (așa e și viitorul), e un om ce dă dovada unor calități deosebite. Religiozitatea cu care îmbracă orice cuvânt, fiecare formulare, toate construcțiile și compozițiile sale îl recomandă pentru titlul de mai sus: un om de astăzi și de mâine.
   
  Să-i citiți mărturiile, să-i cercetați universul - veți avea de aflat și de învățat. O să vă amuzați în același timp - nimic nu este luat mai mult decât e nevoie în serios.
  Show book
 • Dandysmul - cover

  Dandysmul

  Barbey D’aurevilly

  • 0
  • 0
  • 0
  Ce este un dandy? În Anglia începutului de secol XIX, cuvântul desemna persoanele excentrice, care frapau prin vestimentație și atitudine. În a doua jumătate a aceluiași secol, dandysmul ajunsese deja un mod de a fi al protipendadei din Franța și Anglia. Barbey d’Aurevilly i-a dedicat două eseuri fundamentale, în care descrie dandysmul ca fenomen artistic, dar și ca mod de viață personificat, între alții, de George Brummell, figură iconică și controversată din vremea lui George al IV-lea. Eseurile sale sunt completate, în addenda, de fragmente din operele unor scriitori străini și români în care regăsim dandy celebri – personaje reale sau de ficțiune, de la Barbey d’Aurevilly însuși până la Lauzun, Baudelaire, Dorian Gray sau, în România, Mateiu Caragiale.
  Show book