Subscribe and enjoy more than 1 million books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Alternativni vodic kroz Vavilon - cover

Alternativni vodic kroz Vavilon

Srđan V. Tešin

Publisher: Književna radionica Rašić

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

U trenutku kada je moj grad odlučio da mu više nisam potreban ni kao pisac ni kao novinar, internet me spasao gladi i siromaštva. Poziv iz Građanskog lista da budem njihov kolumnista stigao je u pravi momenat. Činjenica da sam antitalenat za gomilanje materijalnih dobara samo mi olakšava posao. Onima koji se dobro ožene pisanje romana ide kao podmazano... Nakon desetogodišnjeg pisanja, tekstova je bilo desetostruko više. Odabrao sam 200, ali nisam uspevao da napravim knjigu jasno definisanih celina. Na predlog urednika Vladimira Arsenića, u pomoć sam pozvao prijatelja Nevena Ušumovića, istarskog književnika. On je surovo odstranio dve trećine mog izbora. Pedeset tri kolumne podelio je u celine, poglavljima dao naslove i napisao pogovor. U neku ruku, ovo je njegova koliko i moja knjiga.

Other books that might interest you

 • Zatvorena knjiga kriminala - cover

  Zatvorena knjiga kriminala

  Svetlana Živanović

  • 0
  • 0
  • 0
  Na konkursu za savremenu krimi priču namenjenom da se dobiju rukopisi za ovu zbirku stiglo je 317 radova. Priređivač zbirke, Svetlana Živanović, odabrala je dvadesetak. Među autorima ima profesionalnih pisaca, onih koji to žele da postanu i onih kojima je književnost hobi. U zbirci preovlađuju žanrovski čisti krimići, ali ima i priča koji ovaj žanr koriste da bi ispričali horor ili fantastičnu priču. 
  Show book
 • Save Our Souls ili Sve o Srbima - cover

  Save Our Souls ili Sve o Srbima

  Dušan Miklja

  • 0
  • 2
  • 0
  Knjiga SOS (Save Our Souls ili Sve o Srbima) je jedinstven mozaik, sačinjen od stotinak samostalnih kratkih tekstova, brižljivo izbrušenih minijatura, koje ovako sklopljene u jedinstvenu i dobro strukturisanu celinu, predstavljaju odgovor mislećeg čoveka na novonastale probleme i teškoće svog prekretničkog vremena. 
  Svi Mikljini mini-eseji imaju svoju strogu, dobro promišljenu logičnu i složenu kompoziciju. Oni započinju nekim vešto odabranim detaljem, neobičnim, duhovitim poređenjem ili kakvom zanimljivom pričicom, s uvek istim ciljem: da zagolicaju radoznalost čitaoca i njegovu pažnju prikuju za dalji tekst. U središnjem delu ogleda razgovetno i jasno se iznosi osnovna teza, postavka, stav, a onda se koncizno i precizno, racionalnim i iskustvenim argumentima potkrepljuje izneto mišljenje. Najzad, u završnom delu, sledi efektan kraj, poenta u vidu duhovitog ironičnog zaključka ili dobro sročene poruke.
  Show book
 • O slobodi - cover

  O slobodi

  Džon Stjuart Mil

  • 0
  • 0
  • 0
  Iako je napisao veoma značajne radove iz drugih područja filozofije (npr. Sistem logike, gde izlaže načela induktivnog zaključivanja, ili Utilitarizam, gde izlaže shvatanje da svako treba da dela tako da proizvede najveću sreću za najveći broj ljudi), Mil je najtrajniji utjecaj ostavio svojim radovima iz političke filozofije i etike. Njegovo delo O slobodi smatra se jednim od temeljnih tekstova savremenog liberalizma. U njemu Mil zagovara načelo da je ljudsku slobodu dozvoljeno ograničavati samo ukoliko šteti drugima. Načelo štete, kako se to načelo često naziva, u svojoj primeni na uređenje društvenih odnosa isključuje sve despotske i autoritarne oblike vlasti koji guše slobodu pojedinaca i njihovu individualnost. Od posebne važnosti za sreću pojedinca i društva u celini jeste sloboda govora, koja ničim ne sme biti ograničena.
   
  Na Milovoj raspravi O slobodi njen prevodilac, kralj Petar I Karađorđević, tvorac države Srba, Hrvata i Slovenaca, zasnovao je svoj politički program.
  Show book
 • Šampanjac mog života - cover

  Šampanjac mog života

  Jasmina Ana

  • 0
  • 7
  • 0
  Šampanjac mog života je knjiga koja vam na jedinstven i provokativan način pomaže da se izborite sa životnim problemima...
  Nakon izuzetno zapaženih i čitanih romana Ukus poroka, Parenje jelena, Snegovi Kopaonika i Poslednja laž... Jasmina Ana nam u najnovijoj knjizi, Šampanjac mog života, često provokativno daje životne savete i (sa)znanja o traganju za smislom, o daru za prijateljstvo, o samoći i usamljenosti, o traganju za svojim pravim mestom pod suncem, o dostojanstvu kao temelju samopoštovanja, o odnosu prema novcu, braku, ljubomori, seksu, o sjaju i bedi sponzoruša... otkriva kako popraviti stil i kvalitet života, kako da se izborite za pravu ljubav i na koji način se izboriti sa životnim problemima.
  Show book
 • Osmeh za nepoznato drvo - cover

  Osmeh za nepoznato drvo

  Nevena Simin

  • 0
  • 0
  • 0
  Sabrane kolumne Nevene Simin objavljene u novosadskom „Dnevniku“ od 1989. pa dok KoTreba, neke četiri godine kasnije, nije shvatio da Nevena u kolumni koja se uvek nevino zove piše upravo ono što je bilo gurano pod tepih - zagađenje i socijalnoj, mentalnoj i emotivnoj sferi - i prvo suspendovao rubriku, a potom i autorku. Poseban kvalitet ove knjige su komentari autora iz 1992, 1999, čak 2013. Nije to naknadna pamet, nego ponovno preispitivanja malo poznatog čula koje se otvara i osluškuje rađajuči strah, teskobu i zebnju.
  Show book
 • U vrtovima duha - cover

  U vrtovima duha

  Ratko Adamović

  • 0
  • 0
  • 0
  „Ovo nije zbirka eseja. Nije ni zbirka kritika. Ali, jeste zbir dozivanja ljudi duha, koji, po nekoj teško utvrdivoj srodnosti, ipak, čine jednu imaginarnu porodicu, ili bratstvo. Dozivanja sa ovih balkanskih strana onih koji svetom misle, pišu, tragaju za prostorima i izvorištima duha, njegovim smislom i smislom takvog traganja.
  Dozivanja onih koji sa druge strane jezičkih ograda i nanosa različitih kulturnih tradicija, obitavaju u prostorima univerzalnog, u svojim alhemičarskim radionicama posvećenja, iz kojih su do nas stigla neka od izuzetnih ostvarenja.
  Pisao sam ove tekstove onako kako su me pozivali i preporučivali se snagom svoga dela, objavljivao ih na stranicama kulturnog dodatka Politike, da usmerim makar slabašnu svetlost na prevedena dela izuzetnih autora, u nadi da će ih oni koji još posežu za knjigom, uzeti u ruke.
  Odlučivši da od tih tekstova sačinim knjigu, ostavio sam ih onakve kako su bili napisani i objavljeni (što je red i običaj, jer je naknadna pamet uvek mudrija, ali uklanja draž prvorodnosti). Pred otvorenim prostorom knjige sačinio sam izbor tekstova o kojima sam pisao, nudeći tako nesvakidašnju lepotu zalaženja u vrtove i bašte mudrih baštovana iz različitih vremena, vekova i prostora. Istovremeno, mučilo me je što sam o ovako složenim delima pisao odričući se skoro svake ozbiljnije analize...“
  Show book