"There is more treasure in books than in all the pirates' loot on Treasure Island." - Walt Disney
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Despre prostie - cover

Despre prostie

Robert Musil

Publisher: ALL

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

În eseul Despre prostie (Über die Dummheit, 1937) subiectul este tratat, ca de obicei, cu toate resursele familiare autorului: analiza filosofică se combină cu observațiile de tip psihologic și cu constatări din istorie și politologie. Deși proiectul inițiat de acest eseu nu a fost finalizat, se remarcă, totuși, atenta cartografiere a fenomenelor asociate prostiei, tratate în stilul „ironiei constructive“, atât de specific lui Musil.

Other books that might interest you

 • Berlinul meu e un monolog - cover

  Berlinul meu e un monolog

  Nora Iuga

  • 0
  • 0
  • 0
  Jurnalul berlinez Berlinul meu e un monolog – cu cele doua parti ale sale Fasanenstrasse 23 si Stuttgarterplatz 22 scrise la un interval de zece ani – surprinde personalitatea unui oras benefic si malefic totodata care te seduce si te sperie deopotriva fixeaza imaginea unui organ viu care respira pulseaza celulele lui reproducandu-se vertiginos ca pe lamela unui microscop planetar. Dar aceasta nu este pur si simplu o carte despre fabulosul oras din doua lumi ci o carte despre Berlinul unic si irepetabil al fascinantei si seducatoarei scriitoare Nora Iuga al carei monolog sta sub semnul unei replici memorabile: „Berlinul sunt eu“.„Cel mai grozav scriu in cap mergand pe strazi asa am scris prima parte a jurnalului pe banci in parcuri in cimitire in trenuri in bistrouri. Ultima parte am scris-o mai mult in casa la birou; soarele era tot mai palid si mai stins. Vara si toamna mai sunt mese pe trotuar atunci mori sa auzi ce vorbesc oamenii sa vezi cum se privesc daca se iau de mana daca isi scot pantoful sa-si mangaie cainele cu talpa goala. Acum vara si toamna se grabesc sa plece cat mai devreme acasa si Berlinul se arata tot mai sters de fapt el nici nu exista decat in oglinda mea adica in chipul meu in aerul meu in mana mea care scrie. Berlinul asta nu mai e decat o mica parcela inclusa printr-un partaj arbitrar unui teritoriu nelimitat numit Nora Iuga (in slava veche numele asta ar putea fi talmacit prin Nord-Sud paradoxul perfect in care s-ar putea intalni polul frigului cu cel al caldurii). De aceea nu e vina mea daca uneori Berlinul asta e o biata umbrela imprumutata de la un hotel de trei stele de pe Nestorstrasse pe care Nora Iuga o uita in S-Bahn dar nu-si face griji fiindca maine o va gasi cu siguranta la depozitul de obiecte uitate.“ (Nora Iuga)
  Show book
 • Cerul văzut prin lentilă - cover

  Cerul văzut prin lentilă

  Horia-Roman Patapievici

  • 0
  • 0
  • 0
  „Patapievici este o investiție spirituală de rang european. Practic, el ar putea oricînd să predea istoria ideilor la orice universitate din lume, să facă tomuri savante de filozofia culturii, să conducă instituții de prognoză economică ori socială. Disociază impecabil și asociază șocant-revelator, face chirurgie de idei, însă nu gîndește în «halat alb», ci cu un sensorium luxuriant. Impregnat de spirit matematic, de pasiunea corpo-ralizării geometrice a raționamentului, el dispune însă de acel spirit de finețe ce pune în acord tăietura profesională cu emoția pură. Savant cu gesturi de copil. Și invers.“ (Dan C. Mihăilescu)
  Show book
 • Memorii în bocanci - cover

  Memorii în bocanci

  Hentea Călin

  • 0
  • 0
  • 0
  Memorii în bocanci este o premieră în literatura memorialistică românească postdecembristă. Acest volum conține primele confesiuni provenite direct din interiorul organismului militar de după 1990. În timpul carierei sale militare, Călin Hentea nu a fost nici general și nici nu a ocupat vreo funcție importantă. A fost însă jurnalist militar de televiziune și presă scrisă, dar și ofițer specialist în operații psihologice. Din această perspectivă, a întîlnit oameni importanți din armata română și din străinătate, a trăit în mijlocul unor evenimente militare semnificative din ultimele două decenii și a cunoscut îndeaproape unele mecanisme de funcționare ale armatei române sau ale NATO. Despre toate cîte le-a văzut și le-a simțit între 1986 și 2008, Călin Hentea, un ofițer cunoscut pînă acum ca autor al unor articole și cărți despre propagandă, depune mărturie cu detașare și onestitate, uneori cu umor, alteori cu duritate, fără să se menajeze nici pe sine, nici pe alții, refuzînd asumat discursul triumfalist, retorica patriotardă, clișeul corect politic.
  Show book
 • Mari Comandanți - 02 - Bernard Montgomery - cover

  Mari Comandanți - 02 - Bernard...

  Tim Moreman

  • 0
  • 0
  • 0
  Feldmareșalul Bernard Montgomery este cel mai cunoscut și cel mai controversat general britanic din al Doilea Război Mondial, a cărui personalitate stârnește și azi dezbateri aprinse. Celebru pentru standardele înalte pe care le impunea și pentru personalitatea sa dificilă, el a avut fără îndoială talent strategic și a condus către victorie Armata VIII britanică împotriva lui Rommel, în Africa de Nord. A fost și autorul Operațiunii Overlord – invazia Aliaților în Normandia. Aroganța și lipsa de sociabilitate erau însă cele mai mari slăbiciuni ale lui Montgomery și de multe ori puneau la încercare răbdarea ofițerilor superiori aliați. În acest volum, Tim Moreman analizează viața și cariera acestui om genial, dar plin de defecte, oferindu-ne posibilitatea de a înțelege mentalitatea uneia dintre cele mai enigmatice și interesante personalități din al Doilea Război Mondial.
  Show book
 • Jurnal scoţian - cover

  Jurnal scoţian

  Florescu Ioan-Florin

  • 0
  • 0
  • 0
  „Când or să mi se termine toate poveştile personale, când n-o să mai am niciun fel de «inspiraţie», probabil că o să mă aşez la masă şi o să scriu simplu, fără să adaug, să interpretez sau să comentez ceva, un roman despre viaţa fratelui Padre: de la excepţionala sa coborâre din tren la Pojorâta, la venirea în Iaşi, la cariera lui de ziarist pentru Monitorul, la cea de preot navetist, la cea de redactor la Polirom, la cea de cercetător ştiinţific al Universităţii «Cuza» din Iaşi şi până azi, când am aflat întâmplător pe net că este preot misionar în Scoţia (plus că Dumnezeu ştie ce-o să se mai întâmple până voi scrie eu romanul). Am o mie de poveşti cu el, pe care – cu rare excepţii, deşi în ultima vreme nu ne-am văzut decât de două ori pe an – le spun aproape zilnic apropiaţilor mei. Dincolo de frăţia noastră, l-am considerat mereu un fel de samurai al creştinismului ortodox, alternând perioadele de luptă cu cele de zen…” (Florin Lăzărescu)
  Show book
 • Copilul mării Aventura transformării lăuntrice și a descoperirii de sine - cover

  Copilul mării Aventura...

  Mihai Marius Lungu

  • 0
  • 0
  • 0
  Eliberat de convingerea că obiectele din realitatea aparentă sunt reale, mă simt mereu complet, văzând lumea ca pe un vis frumos apărut în lumina minunată a conştiinţei, adică a mea. Pentru mine dorinţele nu mai provoacă teama că nu voi obţine ceea ce doresc. Eu am întotdeauna totul, pentru că plenitudinea este chiar natura mea. Fiind permanent identificat cu conştiinţa, asumându-mi identitatea reală, nu mai acţionez având sentimentul că sunt un făptuitor. Accept orice rezultat ar apărea în urma aparentei acţiuni, pentru că ştiu că nu am nimic de câştigat sau de pierdut. 
  
   
  Cartea Copilul mării este o autobiografie ficționalizată a autorului, o poveste de viață, care ca orice altă poveste, merită povestită. Lectura ne poartă prin drama părăsirii locului copilăriei și la găsirea ulterioară a unei noi perspective asupra vieții. Ajungem la adolescență și implicit la prima iubire și trecem prin transformări majore odată cu fiecare conștientizare a personajului principal. 
  
   
  Aventura descoperirii de sine ne cuprinde și pe noi și ne îmbogățim lăuntric cu fiecare metodă practică descrisă în carte, iar în final, perspectiva noastră se transformă radical prin prisma tuturor acestor învățături specifice sistemului non-dualist advaita vedanta.
  Show book