Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Petru cel Mare Viața și lumea lui - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

Petru cel Mare Viața și lumea lui

Robert K. Massie

Publisher: ALL

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

În lucrarea sa, care a câştigat premiul Pulitzer în 1981, Robert K. Massie prezintă detaliat viaţa acestui captivant personaj istoric şi evidenţiază evenimentele cruciale care au transformat un băiat într-o legendă, inclusiv călătoriile sale incognito prin Europa, curiozitatea sa de nepotolit faţă de obiceiurile occidentale, obsesia pentru mare şi constituirea măreţei flote ruseşti, modul în care a creat o armată de neînvins şi relaţiile sale cu cei pe care i-a iubit cel mai mult: Ecaterina, iubita sa tandră, şi Menşikov, prinţul fermecător şi lipsit de scrupule care a ajuns la putere prin intermediul prieteniei cu Petru. Un loc special în carte îl ocupă relaţia dificilă a lui Petru cu fiul său Aleksei, care a fost judecat şi condamnat la moarte în 1718.
 
Autorul nu neglijează nici viaţa politică, socială, culturală şi religioasă din Rusia pe parcursul jumătăţii secunde a secolului al XVII-lea şi primei părţi a secolului al XVIII-lea. Astfel, Massie îşi conduce cititorii în lumea rusească medievală şi premodernă schimbată iremediabil, uneori în mod violent, de reformele iniţiate de monarhul autocrat Petru cel Mare. Fie că sunt schimbări care au afectat în primul rând individul, precum obligativitatea tăierii bărbilor, sau iniţiative care au vizat consolidarea forţei statului, de exemplu, înfiinţarea marinei ruseşti şi a Sankt-Petersburgului, reorganizarea administrativă inspirată de modelul occidental, toate acestea au transformat Rusia medievală într-un stat modern. În acelaşi timp, multe dintre reformele din timpul lui Petru au avut o influenţă îndelungată asupra societăţii ruseşti.
 
Cartea lui Massie nu oferă doar o perspectivă internă a societăţii ruseşti, ci urmăreşte şi acţiunile lui Petru în planul politicii externe, la nivel european sau chiar global. Astfel, două dintre cele cinci secţiuni ale lucrării se ocupă de relaţiile Rusiei cu celelalte state europene. Poate cel mai important conflict din timpul domniei lui Petru a fost cel împotriva Suediei. În urma Marelui Război Nordic (1700-1721), Rusia a obţinut o serie de teritorii (Estonia, Livonia şi Ingria). Totodată, deznodământul acestui lung război a însemnat şi ascensiunea Rusiei la rangul de putere continentală.  Pe plan militar, însă, domnia lui Petru nu a fost scutită de eşecuri. Campania ţarului din Moldova, pornită împotriva Imperiului Otoman, s-a terminat prin înfrângerea de la Stănileşti (1711).
 
Nu de puţine ori, autorul american îi aduce în prim-plan pe actorii politici importanţi din Europa sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XVIII-lea. Regi, comandanţi militari, nobili, toţi sunt prezentaţi cititorilor, care pot astfel înţelege mai bine acţiunile sau atitudinile lor. Ţarul Aleksei, tatăl lui Petru, Ludovic al XIV-lea, Wilhelm de Orania, Carol al XII-lea, Augustus de Saxonia, ducele de Marlborough, prinţul Eugeniu de Savoia sau feldmareşalul Rehnskiöld se numără printre figurile ilustre descrise de Massie.
 
De regulă, atunci când analizează anumite perioade, istoricii pun accentul pe rolul proceselor şi al fenomenelor de lungă durată, lăsând cumva în umbră personalităţile excepţionale. Tocmai pentru a sugera impactul lui Petru cel Mare asupra istoriei Rusiei, în special, putem face apel la istoria contrafactuală şi să ne întrebăm: Cum ar fi arătat Rusia contemporană dacă n-ar fi existat Petru cel Mare?
Available since: 05/26/2016.
Print length: 1175 pages.

Other books that might interest you

  • Barack Obama dezlănțuit complet - cover

    Barack Obama dezlănțuit complet

    Céline Claire

    • 0
    • 0
    • 0
    Barack Hussein Obama s-a născut la data de 4 August 1961 în Honolulu, Hawai. Este un avocat și politician american și cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii timp de două mandate între 2009 și 2017. Părinții săi sunt din Kenya și Kansas. Tatăl său, Barack Obama Senior s-a născut în provincia kenyană Nyanza și este de etnie luo.Tatăl lui Obama a copilărit crescând capre în Africa. În cele din urmă, a primit o bursă care i-a permis să plece din Kenya și să își urmeze visul de merge la facultate în Hawai. Mama lui Obama, Ann Dunham, s-a născut într-o bază militară din Wichita, Kansas, în timpul celui de-al doilea război mondial.În timpul studiilor de la Universitatea din Hawai din Manoa, tatăl lui Obama a întâlnit-o pe colega sa Ann Dunham. Cei doi s-au căsătorit la data de 2 februarie 1961, iar Obama junior s-a născut cu șase luni mai târziu. Obama senior a plecat imediat după nașterea acestuia, iar cuplul a divorțat doi ani mai târziu. În 1965, Ann Dunham s-a recăsătorit cu Lolo Soetoro, un student indonezian de la Universitatea din Hawai.Douăsprezece luni mai târziu în 1970, noua familie s-a transferat la Jakarta, Indonezia, unde s-a născut sora vitregă a lui Obama Junior, Maya Soetoro Ng. O succesiune de evenimente din Indonezia au contribuit la nesiguranța lui Ann Dunham în ceea ce privește siguranța și educația lui Obama junior. Astfel, la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis înapoi în Hawai pentru a locui cu bunicii săi materni. Mai târziu, Ann Dunham și sora vitregă a lui Obama, Maya Soetoro Ng li s-au alăturat.
    Show book
  • Cel mai fericit om de pe pământ - Extraordinara viață a unui supraviețuitor de la Auschwitz - cover

    Cel mai fericit om de pe pământ...

    Eddie Jaku

    • 0
    • 0
    • 0
    Câștigător ABIA Biography Of The Year 2021 / O poveste despre speranță în cele mai întunecate vremuri 
     
    Viața poate fi frumoasă dacă o faci să fie frumoasă. De tine depinde. Eddie Jaku s-a considerat dintotdeauna în primul rând german și abia apoi evreu. Era mândru de țara lui. Însă totul s-a schimbat în noiembrie 1938, când a fost bătut, arestat și internat într-un lagăr de concentrare. În următorii șapte ani, s-a confruntat în fiecare zi cu orori de neînchipuit, întâi la Buchenwald și Auschwitz și apoi într-un „marș al morții" nazist. Pentru că a supraviețuit, Eddie a făcut un jurământ să zâmbească în fiecare zi. Spunând această poveste, le aduce un omagiu celor pierduți, împărtășindu-și înțelepciunea, ducând cea mai bună viață pe care o putea duce și considerându-se „cel mai fericit om de pe pământ". Publicat când autorul a împlinit 100 de ani, acest volum de memorii pline de forță, copleșitoare și aducătoare de speranță ale lui Eddie Jaku arată cum poate fi găsită fericirea chiar și în cele mai întunecate vremuri. 
     
    „Am trăit un secol și știu ce înseamnă să privești răul în ochi." – Eddie Jaku
    Show book
  • Daca as fi stiut - cover

    Daca as fi stiut

    Marian Pana

    • 0
    • 0
    • 0
    Am scris aceasta ,,carticica” in urma unei discutii cu copiii mei cei mari, care acum sunt la liceu si la facultate. Mi-am dat seama ca ar fi bine sa afle de cand sunt tineri ceea ce eu am trait/descoperit/aflat/citit in decursul vietii.M-am oprit la anumite teme pe care le consider importante in ,,devenirea” unui om.Daca le-as fi stiut de tanar, eram cu siguranta mai intelept.As fi dorit ca in tinerete cineva sa-mi povesteasca si sa primesc sfaturi despre teme ca: educatie, bogatie, sanatate, alimentatie, tehnologie, educatie financiara, educatie antreprenoriala etc.Multe lucruri nu sunt deloc noi, le cunoasteti, dar este nevoie sa fie repetate. ,,Repetitia e mama invataturii.”Cred cu tarie in educatie. Traseul meu profesional demonstreaza acest aspect: farmacist practician, cadru didactic universitar, antreprenor, responsabil de vanzari, management, comunicare si, poate, din nou antreprenor, dar in alt fel.Am trecut de 50 de ani si am acumulat suficienta experienta. M-am gandit sa ,,cuplez” cateva idei, referitoare la temele sus-mentionate, din experienta personala si sa citez din materialele (carti, programe audio/video) care m-au impresionat.Am scris cat am putut de concentrat si am incercat sa sintetizez in asa fel incat lectura sa fie usoara si placuta.
    Show book
  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • În căutarea sinelui - De la filosofie la psihanaliză în comunism - cover

    În căutarea sinelui - De la...

    Vasile Dem. Zamfirescu

    • 0
    • 0
    • 0
    Fie că ştim, fie că nu ştim, căutăm cu toţii să ne apropiem de ceea ce Jung numea sine (Selbst) (…) Însemnările din această carte descriu două încercări de atingere a sinelui: una se petrece în universul spiritual al filosofiei, cealaltă, în lumea sufletului subteran dezvăluită de psihanaliză. În ambele am beneficiat de îndrumare. Pentru filosofie, mi-a fost ghid Constantin Noica, pentru actul iniţiatic al coborârii în inconştient, psihologul Eugen Papadima. Demersurile par ireconciliabile. Din punctul de vedere al căutării sinelui, ele sunt compatibile. Arhetipul sinelui nu poate fi realizat fără reunirea contrariilor: divin–omenesc, bine–rău, masculin–feminin, spirit–suflet, conştient–inconştient. 
    Nesfârşit, drumul către sine este dificil şi pentru că eroarea sau eşecul ne întâmpină la tot pasul. M-am străduit să nu mi le ascund. Cel mai greu mi-a fost să comunic experienţa întâlnirii cu propria umbră. Am făcut-o totuşi, ştiind că nu sunt singular (fiecare are inconştient), pentru a le oferi celor neiniţiaţi o imagine a trăirilor şi beneficiilor coborârii în infern. Dacă unii cititori vor fi contrariaţi sau chiar indignaţi şi se vor simţi mai buni în inconştient, să ridice piatra şi să lovească. - Vasile Dem. Zamfirescu
    Show book
  • Ce știu cu adevărat - cover

    Ce știu cu adevărat

    Oprah Winfrey

    • 0
    • 0
    • 0
    „Ştiu cu adevărat: călătoria ta începe cu alegerea de a te ridica, de a merge înainte şi de a trăi pe deplin." — Oprah Winfrey 
     
    De-a lungul anilor, Oprah Winfrey a făcut istorie cu un talk show legendar, şi-a lansat propria reţea de televiziune, a devenit primul miliardar afroamerican al naţiunii şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Harvard, precum şi Medalia Prezidenţială a Libertăţii. Din toate aceste experienţe, a învăţat lecţii de viaţă pe care, timp de şaisprezece ani, le-a împărtăşit într-o rubrică lunară foarte populară din revista O, The Oprah Magazine. 
     
    Acum, pentru prima oara, aceste gânduri şi idei au fost revizuite, actualizate şi adunate între copertele unei cărţi. Organizate pe teme – bucurie, rezilienţă, relaţii, recunoştinţă, posibilitate, veneraţie, claritate, putere – aceste eseuri ne dezvăluie inima şi mintea unei femei extraordinare, oferind totodată cititorilor un ghid pentru a trăi o viaţă împlinită.
    Show book