Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
5000 îHr și alte fantezii filosofice Probleme paradoxuri ghicitori și raționamente - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

5000 îHr și alte fantezii filosofice Probleme paradoxuri ghicitori și raționamente

Raymond Smullyan

Publisher: ALL

  • 0
  • 1
  • 0

Summary

Cartea publicată în 1983 este împărțită în cinci părți (ce cuprind treisprezece capitole). Fiecare capitol este constituit dintr-un dialog sau dialoguri, povestiri sau raționamente ce abordează, în general, paradoxuri, probleme de filosofie, logică și matematică. Printre temele redate în această lucrare se numără problema păcatului și a virtuții (capitolul 4, intitulat ,,O întrebare“), percepția și reprezentarea realității (capitolul 7 ,,O fantezie minte-corp“), ontologia (capitolul 10 ,,Ce este existența?“), solipsismul (capitolul 12 ,,Solipsismul luminat“), problema adevărului (capitolul 1 ,,De ce spui adevărul?“ și capitolul 2 ,,O problemă“), problema vieții și a morții (capitolul 9 ,,Zen de viață și de moarte“). Lucrarea se remarcă printr-o formulă densă și, în egală măsură, elegantă, care îi permite autorului să prezinte chestiuni de altfel complexe în câteva pagini revelatoare, prin povestiri sau dialoguri, fără a-și plictisi cititorii. Ca într-un număr de magie, artă de care autorul nu este străin, publicul este atras și captivat de aparenta simplitate și ingeniozitate a raționamentelor expuse. Probabil, ceea ce face cartea mai ușor de citit este atitudinea autorului, tonul său glumeț, ludic în cea mai mare parte din cele 200 de pagini. Putem ilustra această idee prin câteva exemple. În cadrul capitolului 3, denumit ,,Câteva fragmente“, Raymond Smullyan povestește că le-ar fi declarat studenților în timpul unui examen că dacă ei și-ar da cuvântul de onoare că nu vor copia, atunci el și-ar da cuvântul că nu va raporta mai departe dacă ei ar încerca să copieze. Cineva l-ar fi întrebat la un moment dat dacă crede în astrologie. El a răspuns că nu crede în astrologie deoarece este în zodia Gemeni. Lista de propoziții care se contrazic singure, a lui Saul Gorn, un specialist în informatică, pe care Smullyan le citează, reprezintă și ele o mostră de umor. Printre acestea se regăsesc afirmații precum: ,,Înainte de a începe să vorbesc, aș vrea să vă spun ceva.“, ,,Jumătate dintre minciunile pe care ei le spun despre mine sunt adevărate.“ sau ,,Te ai depășit pe tine însuți, ca de obicei.“
Available since: 06/14/2016.
Print length: 222 pages.

Other books that might interest you

  • Barack Obama dezlănțuit complet - cover

    Barack Obama dezlănțuit complet

    Céline Claire

    • 0
    • 0
    • 0
    Barack Hussein Obama s-a născut la data de 4 August 1961 în Honolulu, Hawai. Este un avocat și politician american și cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii timp de două mandate între 2009 și 2017. Părinții săi sunt din Kenya și Kansas. Tatăl său, Barack Obama Senior s-a născut în provincia kenyană Nyanza și este de etnie luo.Tatăl lui Obama a copilărit crescând capre în Africa. În cele din urmă, a primit o bursă care i-a permis să plece din Kenya și să își urmeze visul de merge la facultate în Hawai. Mama lui Obama, Ann Dunham, s-a născut într-o bază militară din Wichita, Kansas, în timpul celui de-al doilea război mondial.În timpul studiilor de la Universitatea din Hawai din Manoa, tatăl lui Obama a întâlnit-o pe colega sa Ann Dunham. Cei doi s-au căsătorit la data de 2 februarie 1961, iar Obama junior s-a născut cu șase luni mai târziu. Obama senior a plecat imediat după nașterea acestuia, iar cuplul a divorțat doi ani mai târziu. În 1965, Ann Dunham s-a recăsătorit cu Lolo Soetoro, un student indonezian de la Universitatea din Hawai.Douăsprezece luni mai târziu în 1970, noua familie s-a transferat la Jakarta, Indonezia, unde s-a născut sora vitregă a lui Obama Junior, Maya Soetoro Ng. O succesiune de evenimente din Indonezia au contribuit la nesiguranța lui Ann Dunham în ceea ce privește siguranța și educația lui Obama junior. Astfel, la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis înapoi în Hawai pentru a locui cu bunicii săi materni. Mai târziu, Ann Dunham și sora vitregă a lui Obama, Maya Soetoro Ng li s-au alăturat.
    Show book
  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Alegerea - Acceptă cu bucurie posibilul - cover

    Alegerea - Acceptă cu bucurie...

    Dr. Edith Eva Eger

    • 0
    • 0
    • 0
    La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții ei au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o pe Edie să danseze și a lăsat-o în viață ca să-l distreze. Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre de către soldații americani care au eliberat lagărele în 1945. A petrecut decenii chinuită de flashbackuri și de vinovăția proprie, hotărâta să tacă și să se ascundă de trecut. La 35 de ani de la încheierea războiului, s-a întors la Auschwitz și a reușit în sfârșit să se ierte și să se vindece. Eddie împletește remarcabila sa călătorie cu poveștile impresionante ale celor pe care i-a ajutat. Ea explorează modul în care putem fi încarcerați în propria minte și ne arată cum să ne eliberăm. Alegerea este o carte care va schimba vieți și va oferi alinare multor generații de cititori.
    Show book
  • Care dintre noi - cover

    Care dintre noi

    Chris Simion

    • 0
    • 0
    • 0
    ”Care dintre noi” este experiența majoră-magică a lui Chris după ce a primit diagnosticul de cancer și, în loc să închidă fereastra, a deschis-o larg. Albumul a început ca o joacă între ea și fotografa Cătălina Flămânzeanu, devenind pe parcurs un joc între ea și toată lumea. Chris vede paharul plin și când acesta e gol și scoate din orice suferință sensul, latura izbăvitoare. 
    „Am ieșit pe plus, acest diagnostic mi-a reamintit ce e esențial. Am primit această «boală» ca pe un dar. Nu ca pe o nenorocire. Și am simțit neîncetat că Dumnezeu e cu mine", spune autoarea, care își dorește ca acest audiobook să însoțească și să aline orice persoană în suferință, dar să fie și companionul ideal pentru albumul foto.
    Show book
  • Daca as fi stiut - cover

    Daca as fi stiut

    Marian Pana

    • 0
    • 0
    • 0
    Am scris aceasta ,,carticica” in urma unei discutii cu copiii mei cei mari, care acum sunt la liceu si la facultate. Mi-am dat seama ca ar fi bine sa afle de cand sunt tineri ceea ce eu am trait/descoperit/aflat/citit in decursul vietii.M-am oprit la anumite teme pe care le consider importante in ,,devenirea” unui om.Daca le-as fi stiut de tanar, eram cu siguranta mai intelept.As fi dorit ca in tinerete cineva sa-mi povesteasca si sa primesc sfaturi despre teme ca: educatie, bogatie, sanatate, alimentatie, tehnologie, educatie financiara, educatie antreprenoriala etc.Multe lucruri nu sunt deloc noi, le cunoasteti, dar este nevoie sa fie repetate. ,,Repetitia e mama invataturii.”Cred cu tarie in educatie. Traseul meu profesional demonstreaza acest aspect: farmacist practician, cadru didactic universitar, antreprenor, responsabil de vanzari, management, comunicare si, poate, din nou antreprenor, dar in alt fel.Am trecut de 50 de ani si am acumulat suficienta experienta. M-am gandit sa ,,cuplez” cateva idei, referitoare la temele sus-mentionate, din experienta personala si sa citez din materialele (carti, programe audio/video) care m-au impresionat.Am scris cat am putut de concentrat si am incercat sa sintetizez in asa fel incat lectura sa fie usoara si placuta.
    Show book
  • Cum să-ți iubești fiica - cover

    Cum să-ți iubești fiica

    Hila Blum

    • 0
    • 0
    • 0
    Aflată la mii de kilometri de casă, Yoela stă pe o stradă întunecată și privește la două fetițe prin ferestrele unui apartament. Sunt nepoatele pe care nu le-a cunoscut niciodată, copilele fiicei pe care nu a mai văzut-o de foarte multă vreme. Așa începe, țesut printre amintirile și proiecțiile unei femei trecute de mijlocul vieții, romanul Cum să-ți iubești fiica. În centrul acestei povești fascinante se află încercarea femeii de a înțelege cum o relație născută din dragoste — căci o mamă nu poate fi decât îndrăgostită de copilul ei — a ajuns dincolo de marginile înstrăinării. 
    Mergând înainte și înapoi în timp, ea deslușește amintiri și sentimente demult îngropate, retrăind chiar și cele mai mărunte momente de apropiere de fiica ei, uneori atât de banale, și încercând să înțeleagă de ce fiecare dintre aceste clipe pare să construiască o imagine de ansamblu a înstrăinării. Cu o rară precizie psihologică, Hila Blum urmărește pașii greșiți și amăgirile aparent nesemnificative ale vieții de familie, unde granița dintre protecție și posesie este atât de ușor de depășit, adesea fără cale de întoarcere. 
     
    „Un roman de o autenticitate fără cusur: observațiile, gesturile și frânturile de dialog par cât se poate de reale." The New York Times 
     
    Născută la Ierusalim în 1969, scriitoarea Hila Blum a lucrat la început ca jurnalistă, iar în ultimele patru decenii a fost editoare pentru Kinneret Zmora-Bitan, una dintre cele mai mari edituri israeliene. Primul ei roman, Vizita (2011), a devenit repede bestseller și a intrat pe lista prestigiosului Premiu Sapir pentru literatură, pe care Hila Blum avea să-l și câștige în 2021, cu romanul Cum să-ți iubești fiica.
    Show book