Discover a world full of books!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Senke jednoroga - cover

Senke jednoroga

Rakel Martinez

Publisher: DERETA

 • 1
 • 7
 • 0

Summary

Inspirisana Rilkeovim stihovima i nadljudskom snagom kojom čovek uspeva da se uspravi nakon životnih lomova, Rakel Martinez stvorila je čudesni svet u kojem nežnost i nada iskrsavaju na najneobičnijim mestima i gde sudbine običnih ljudi lako postaju poprište iznenadnih i nedokučivih preokreta.
 
Klaudija, novinarka odrasla u Argentini, odlazi u Španiju sa namerom da započne sasvim novi život: nastanjuje se u Madridu i počinje da radi u noćnom baru „Jednorog”. Tu upoznaje Edgara, Meksikanca iz višeg društvenog sloja, koji takođe beži od svoje burne prošlosti.
 
Lokal s neobičnom pričom i još neobičnijim posetiocima postaće čvorište koje povezuje prošlost i sadašnjost, mit i stvarnost, dva kontinenta i veoma različite sudbine. Daleko od rodnog tla i bliskih ljudi, među šarenim bocama alkohola, glavni junaci ovog romana, rastrzani između onoga što žele da budu i onoga što zaista jesu, evociraće uspomene na živote koje su napustili, ljude i gradove koje su voleli i stihove koji su ih nadahnjivali. Susret sa jednorogom predstavlja priliku – ne manje veličanstvenu koliko i neočekivanu – da pronađu sami sebe.
 
Ovo interesantno delo je poziv da se suočimo sa sobom i vinemo u let ne odvajajući stopala od tla.  

Other books that might interest you

 • Portret i druge price - cover

  Portret i druge price

  Danijel Genov

  • 0
  • 1
  • 0
  U pet ljubavnih priča Genov se bavi pretežno muškim glavnim junacima, koji žele da savladaju sve prepreke svakodnevnog života. Od mladića koji želi da sazna sve o svom ocu, a kog mu mama nije dozvoljavala da upozna, preko momka koji ima loše odnose sa svojim ocem do likova koji upoznaju devojke koje im zauvek menjaju život.Genov nas svojim pričama vodi do Francuske i Grčke i na romantičan način opisuje odnose između mladića i devojaka i na taj način približava nam njihovu patnju i radost.
  Show book
 • Sunce U Tvojim Ocima - cover

  Sunce U Tvojim Ocima

  Ema Piroska Matic

  • 0
  • 2
  • 0
  Junakinja romana Belinda Melo dete je zabranjene ljubavi studenta i prelepe perspektivne mlade devojke iz ugledne bogate porodice. Ona se i protiv volje roditelja udala za voljenog momka, a kad je rodila Belindu, izrazili su želju da im se ona vrati s detetom, ali bez muža. Ona na to nije pristala. Kad je posle nekoliko godina umrla, njen muž je, u strahu da mu ženini roditelji ne uzmu dete, otišao da radi na drugim kontinentima, vrativši se tek kad je Belinda postala punoletna. U romanu čitalac prati njen put od trenutka kad je ostala i bez oca, i svedok je njene prve mladalačke ljubavi i, kasnije, velike i strastvene ljubavi sa strancem koji će obeležiti ceo njen život.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Veruj mom srcu - cover

  Veruj mom srcu

  Ema Piroska Matic

  • 0
  • 1
  • 0
  Ljubavni roman o devojci koja zbog situacije u porodici odlazi od kuće i već prvih dana doživljava ljubav, ali i razočaranje.
  Priča o devojci koja je rano detinjstvo provela bez majke, koju je imala, i koja će kasnije, u svojim ranim dvadesetim, biti primorana da napusti porodicu. Sama, u novoj sredini, brzo će postati intimna s muškarcem koji od nje krije svoju tajnu, što će i biti razlog njihovog raskida uprkos tome što je njihova ljubav bila uzajamna.
  U romanu se provlači nit o dugogodišnjem iskrenom i toplom prijateljstvu dve devojke koje će, kako će se pokazati, pomoći jedna drugoj da izađu svaka na svoj pravi životni put.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bošnjački.
  Show book
 • Ljubavna poruka klinastim pismom - cover

  Ljubavna poruka klinastim pismom

  Tomaš Zmeškal

  • 0
  • 2
  • 0
  Kada se našla u ljubavnom trouglu, Kvjeta je izabrala Jozefa, umesto njihovog zajedničkog prijatelja Hajneka. Međutim, tokom turbulentnog posleratnog perioda, Jozefa hapse iz nepoznatog razloga. Hajnek, sada okrutni policijski inspektor, a uz to odgovoran za Jozefovo hapšenje, jedina je osoba od koje Kvjeta može da zatraži pomoć. Ako snagu svake ljubavi potvrđuje jačina iskušenja kojima ona uspe da se odupre, onda Jozefovo desetogodišnje potucanje po tamnicama simbolizuje upravo onu veliku prepreku na koju svaka ljubav, bar jednom, mora da naiđe.
   
  Dirljivo su iskreni gotovo nadljudski napori koje Zmeškalovi junaciulažu u prevazilaženje životnih prepreka, a pogotovo onih nevidljivih, koje se nalaze unutar samog bića. Iza njihovih naizgled malih drama kriju se potresne priče totalitarnih režima, strašnih vremena u kojima su se preko države i njenih institucija polagali lični računi, kada je privatni život pojedinca bio potpuno ogoljen pred surovim državnim aparatom.
   
  Tomaš Zmeškal koristi postmodernističko nasleđe u pripovedanju, pravi kolaž kojim je obuvaćen širok spektar književnih tema i motiva: porodična saga, istorijske prilike u posleratnoj Češkoj, moralne dileme, mitovi pa čak i neki elementi naučne fantastike.
   
  Roman Ljubavna poruka klinsatim pismom dobio je Evropsku nagradu za književnost 2011. i nagradu "Jožef Škvorecki".
   
  Prevod sa českog: Marija Ilić 
  Show book
 • Sutra ćemo - cover

  Sutra ćemo

  Bojan Marjanović

  • 0
  • 1
  • 0
  „Bojan Marjanović je u svome romanu „Sutra ćemo“ uspio postići to da se veličina priče očituje upravo u odsustvu epohalnosti. Ne samo što je na taj način demonstrirano vanredno spisateljsko umijeće, nego se i sama literarna namjera doimlje subverzivnom u odnosu na doba kada svjedočimo preporodu „velikih naracija“ i pripadajućih kategoričnosti. Radi se utoliko o najfinijem proznom tkanju, o minucioznom, stilski izbrušenom postupku preko kojeg Marjanović – kombinirajući tri narativna glasa – nema tek ambiciju rasvijetliti „nijanse stvarnosti“, nego nas uputiti na to da izvan nijansi stvarnost i ne postoji, s tim da jednu od važnijih čini sama literatura. Svojevrsna anatomija ljubavi ujedno je anatomija društvene svakodnevice, s nizom pronicljivih esejističkih pasaža o mnogočemu – od balkanske verzije kapitalizma, preko muškoga doživljaja pisoara, pa do dirljivog opisa Beograda – ali i junakinjom koja elegantno i samosvjesno tumara između dva svijeta, fiktivnog i faktičkog, podsjećajući nas sve vrijeme na to da literatura jeste stvarnost. Ovu to ne čini manje brutalnom. Na gotovo svakoj stranici ovoga romana u pozadini potmulo bruji nasilje, sistemsko i individualno, najčešće kao slutnja i stalna prijetnja, a katkad i kroz „živi nastup“, kao da je ritam života definiran (i) asortimanom svakodnevnih okrutnosti. Decidiranih zaključaka i konačnih istina, rekosmo, nema, osim u ocjeni da nam Bojan Marjanović svojom prozom donosi snažnu književnost.“ – Viktor Ivančić
   
  „Iz onoga što se na početku čini kao obična, generacijski kodirana ljubavna priča s troje glavnih aktera, Bojan Marjanović razvija neočekivano precizan pripovjedni komentar vremena u kojem ta priča nastaje: našeg društvenog i ekonomskog ovdje i sada, našeg poraznog prezenta. Naizgled, geometrija ljubavnog trokuta je jasna: Sara i Goran, Sara i Darko; jedna veza (možda) završava, druga (možda) započinje. Ali mnogo više toga je u ovom romanu možda: nesigurni poslovi i promašene prilike, stalna perspektiva odlaska iz države, biografije koje ovise o kocki klasne pripadnosti... Suvereno ispričan iz tri pripovjedne perspektive i kroz tri dosljedna narativna registra, obilno natopljen alkoholom, s noćnom vizurom grada u pozadini i narodnom muzikom umjesto soundtracka, „Sutra ćemo“ je nešto poput priče o ljubavi u doba permanentne nesigurnosti: vedra melodrama za djecu prekarijata.“ – Boris Postnikov
  Show book
 • Sudbonosni susret - cover

  Sudbonosni susret

  Melani Foster

  • 0
  • 8
  • 0
  Ljubavni roman Melani Foster koji će vas ostaviti bez daha!
  Show book