Do you dare to read without limits?
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Pavilionul femeilor - cover

Pavilionul femeilor

Pearl S. Buck

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Când doamna Wu, stăpâna unei case de nobili dintr-o provincie chineză, împlinește patruzeci de ani, hotărăște să se retragă din dormitorul soțului și să-i aducă acestuia o tânără concubină. Ea rămâne însă administratoarea averii familiei și dirijează cu tact și fermitate întreaga gospodărie, încercând să țină sub control pornirile rebele ale nurorilor și să-și îndrume fiii să respecte vechile tradiții. Numai că acum, în secolul XX, însăși doamna Wu, o femeie educată, începe să pună la îndoială orânduielile din trecut. Întâlnirea cu un preot străin, fratele Andre, de care ajunge să se atașeze pe nesimțite, îi transformă radical spiritul și felul în care vede lumea. Romanul a fost ecranizat în 2001, în regia lui Ho Yim, avându-i printre protagoniști pe Willem Dafoe și Luo Yan.

Other books that might interest you

 • Dragoste si ratiune - cover

  Dragoste si ratiune

  Jane Austen

  • 0
  • 0
  • 0
  Marianne Dashwood nu face un secret din sentimentele ei, iar atunci cand se indra gosteste de John Willoughby, un tanar galant, dar nepotrivit pentru ea, ignora avertismentul surorii sale, Elinor, care ii atrage atentia ca purtarea ei impulsiva o face vulnerabila la barfe si calomnii. Intre timp, Elinor, intotdeauna sensibila la conventiile sociale, se straduieste sa-si ascunda propria dezamagire in dragoste, chiar si de cei apropiati. Traindu-si fiecare experienta de iubire si riscul de-a o pierde, cele doua surori invata ca trebuie sa combine ratiunea cu sensibilitatea daca vor sa gaseasca fericirea personala intr-o lume in care statutul social si banii guverneaza regulile iubirii
  Show book
 • Familia Watson - cover

  Familia Watson

  Jane Austen

  • 0
  • 0
  • 0
  „Să fii legată de căsătorie - să urmărești un bărbat doar de dragul unei situații - este genul de lucru care mă șochează; nu îl pot înțelege. Sărăcia e un mare rău, dar, pentru o femeie instruită și cu sentimente, nu trebuie sa fie, nu poate fi cel mai grav. Mai degrabă aș fi profesoara la o școală (si nu-mi vine în minte ceva mai cumplit) decât să mă căsătoresc cu un bărbat care nu îmi place“. 
  Emma Watson a fost crescută foarte departe de casa de niște rude înstărite și cultivate, dar, după ce mătușa ei încheie un mariaj stupid, este trimisa fără un sfanț într-o familie pe care abia dacă o cunoaște. 
  „De la a fi viața și spiritul unei case în care totul fusese confort și eleganță, și de la a fi potențiala moștenitoare a unei vieți independente și lipsite de griji, ea avea să devină o persoană cu totul lipsită de importanță pentru toți cei din jur, o povară pentru cei de la care nu avea cum să aștepte afecțiune... înconjurată de minți inferioare“. 
  Tatăl ei nu mai avea mult de trăit, căminul lor avea să se destrame și cele trei surori ale sale, în dorința disperată de a se căsători, se luptă cu înverșunare între ele pentru puținii bărbați disponibili. Emma cunoaște curând un bărbat pe care l-ar putea iubi, Dl. Howard, profesor particular la castelul Osborne. În tot cazul, bogata și influenta familie Osborne are alte planuri și pentru unul și pentru celălalt. 
  Jane Austen a abandonat Familia Watson după 17.500 de cuvinte, în anul 1805, dar i-a spus surorii sale cum avea să se sfârșească romanul. După doua sute de ani, Merryn Williams a completat acest roman realist, dar încântător, după îndrumările ei.
  Show book
 • Walden - cover

  Walden

  Henry D. Thoreau

  • 0
  • 0
  • 0
  Cartea este partial o proprie declaratie de independenta a scriitorului, dar si de experimente sociale. Publicata in 1854, cartea este bazata pe experienta scriitorului din perioada 1845-1847, cand a trait intr-o padure de langa un lac numit Walden Pond din Massachusetts.
  Show book
 • Minunile Sf Sisoe - cover

  Minunile Sf Sisoe

  George Toparceanu

  • 0
  • 0
  • 0
  Despre Topârceanu s-au spus aproape toate lucrurile esentiale inclusiv acela ca autorul Parodiilor originale este unul dintre cei mai moderni poeti ai vremii sale. Este interesant ca E. Lovinescu în general foarte atent la tot ceea ce este modern remarca trasatura cea mai importanta a lui Topârceanu : nu putem decât recunoaste în dl. G. Topârceanu pe cel mai autentic reprezentant al mostenirii directe a lui A. Mirea..Acelasi critic observa ca nota diferentiala'' ca în Balade vesele si triste lirismul sau numai epicul în doze dealtfel mici se infiltreza cu umor. Ceea ce e esential la scriitor este inteligenta artistica vizibila în adaptarea formei la continut în cautarea efectului în preciziunea conturului? '' Facând aceste judicioase observatii Lovinescu ridica si cele maui serioase obiectii : Balada popii din Rudeni sau Balada mortii de pilda par taiate cu dexteritatea unei mâini de mester într-un material din care numai emotia si misterul lipsesc. ''Adica esentialul. Cu alte cuvinte Topârceanu este un mestesugar desavârsit un virtuoz în ceea ce priveste forma dar e lipsit de harul marii poezii. Si rezervele lui Lovinescu merg mai departe pe aceeasi linie : Cu o viziune atât de ascutita si atât de materiala dl. Topârceanu a fixat peisagii cu amanunte prinse atât de sigur si pentru a vorbi tehnic cu atâta acurateta - încât natura pare pusa sub sticla într-o rama peste care nimic nu trece ; si tocmai acest aer de perfectie de finit stânjeneste impresia poetica. ''(E. Lovinescu Istoria literaturii române contemporane vol. II Ed. Minerva Bucuresti 1981 pag.185) G. Ibraileanu arata si el ca Topârceanu este un poet de factura speciala''. Si mai departe : inspiratia sa poetica ne da o impresie neobisnuita de luciditate daca nu cumva luciditatea aceasta nu se datoreste controlului pe care îl exercita inteligenta asupra inspiratiei. A releva rolul prea excesiv al inteligentei în creatia lirica nu credem ca este un elogiu de invidiat adus unui poet liric. ''
  
   
  G. Ibraileanu
  Show book
 • Dama de pică și alte povestiri - cover

  Dama de pică și alte povestiri

  A.S. Pușkin

  • 0
  • 0
  • 0
  Tânărul Hermann află întâmplător, la o petrecere, că bunica unuia dintre amicii săi, o venerabilă contesă, știe secretul câștigului sigur la cărți. Acest lucru îi schimbă soarta. Își dedică viața dezlegării misterului, dar totul pare să fie în zadar, căci contesa moare. Ea se întoarce insă pe neașteptate din morți și bate la ușa lui Hermann ca să-i destăinuie teribilul adevăr: cele trei cărți întotdeauna câștigătoare. Câteva zile mai târziu, tânărul înnebunește...
  Show book
 • Un cuib de nobili - cover

  Un cuib de nobili

  I.S. Turgheniev

  • 0
  • 0
  • 0
  „Slavofil si occidental, rus si european, liberal si conservator, romantic si realist, Turgheniev reprezinta marturia captivanta si lucida a procesului care a dus Rusia spre transformarile profunde, necesare si dureroase ale secolului XX.” - Michel Cadot In romanul Un cuib de nobili, care vede lumina tiparului in anul 1859, „cel mai occidental dintre scriitorii rusi”, cum il numea G. Ibraileanu, ne ofera un bogat tablou al societatii rusesti din secolul al XIX-lea. Scriitor plin de sensibilitate si romantism, Turgheniev stie sa imbine aspectele acute ale vremii sale cu inegalabile povesti de dragos te. Veritabil roman psihologic - gen care de altfel i-a adus si celebritatea - Un cuib de nobili urmareste o idila fara de speranta, in care protagonistul, nobilul Lavretki, se vede prins alaturi de tanara fiica a unor rude indepartate, idila care nu are cum sa-si gaseasca un deznodamant fericit. Pentru mine, sunteti deja de mult un etalon. Dar cu cat va studiez mai mult, cu atat ma uluieste mai mult talentul dumneavoastra. Admir imens pasiunea si totodata caracterul stapanit al stiluluidumneavoastra de a scrie, simpatia cu care va aplecati asupra oamenilor marunti si care incarca peisajul de semnificatii. - Gustave Flaubert catre Turgheniev [Turgheniev] este un colos uimitor, un urias bland, cu parul alb; seamana cu un vechi spirit binevoitor al muntilor si padurilor, cu un druid sau cu insusi calugarul din Romeo si Julieta. Are un fel de frumusete venerabila. - Edmond si Jules de Goncourt Daca romanul englez are acum o oarecare eleganta a stilului, ii datoreaza acest lucru in primul rand lui Turgheniev. - J. Galsworthy In descrierile sale de natura, Turgheniev creeaza impresia unei Rusii dogoritoare, cuprinse de arsita, in zumzet de albine grele, imbuibate. Alphonse Daudet
  Show book