You wouldn't limit the air you breathe. Why limit your readings?
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Bătrânețea ucenicului alchimist - cover

Bătrânețea ucenicului alchimist

Octavian Soviany

Publisher: Casa de Pariuri Literare

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Pornind de la un interviul luat de un cristian și publicat în Observator cultural, Bătrânețea ucenicului alchimist (titlu generat de volumul de debut al lui O. Soviany, Tinerețea bătrânului alchimist) este un amplu dialog despre literatură și asumarea ei, o revizitare a cărților scrise, dar și o pledoarie pentru viața din afara scrisului.

Other books that might interest you

 • Jurnale - cover

  Jurnale

  John Fowles

  • 1
  • 1
  • 0
  Volumul reunește cele mai reprezentative fragmente din jurnalul început de John Fowles în 1949, când era încă student la Oxford, și ținut fără întrerupere mai bine de o jumătate de secol. Jurnalul cuprinde însemnări despre experiențele din anii petrecuți ca profesor în Franța și apoi pe insula grecească Spetses, despre relațiile sale amoroase și căsătoria furtunoasă cu Elizabeth sau despre întoarcerea în Anglia și eforturile uriașe de a-și construi o carieră literară. Fowles vorbește cu onestitate despre succesul cunoscut după publicarea romanelor Colecționarul și Magicianul, despre relațiile cu alți scriitori, cu editorii sau regizorii care s-au ocupat de ecranizarea romanelor sale, dar și despre retragerea în casa de lângă Lyme Regis și dezamăgirea tot mai profundă pe care i-o pricinuiesc o lume dezbrăcată de magie și o societate din ce în ce mai materialistă.
  Show book
 • Anul Regal Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României - cover

  Anul Regal Jurnalul Jubileului...

  Daniel Șandru

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul, prefațat de ASR Principele Radu al României, conține texte ce abordează aspecte privind istoria Casei Regale din România, precum și rolul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului în viața socială și politică românească. Din punct de vedere publicistic, cartea deschide Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și instituirea primei Constituții moderne a statului român.
  Show book
 • Disconfort în cultură - cover

  Disconfort în cultură

  Sigmund Freud

  • 0
  • 0
  • 0
  De numele lui Sigmund Freud (1856-1929) se leagă poate cea mai controversată teorie din filosofia culturii ultimelor secole: psihanaliza. Începută ca întreprindere psihoterapeutică, prima cură – din punct de vedere istoric – în care rolul terapeutic revenea exclusiv cuvântului, psihanaliza a fost condusă de Freud în mod firesc și în direcția descoperirii resorturilor abisale ale culturii. 
  Disconfort în cultură (1930) este o lucrare de maturitate în care părintele psihanalizei investighează mecanismele care mențin coeziunea socială, respectiv contraponderea lor, manifestată prin senzația de disconfort care însoțește mai mult sau mai puțin evident ființa socială. 
  „Supraeul unui epoci culturale are o origine asemănătoare cu a celui individual; se sprijină pe impresia pe care au lăsat-o mari personalități conducătoare, oameni de o forță spirituală copleșitoare sau cei la care una dintre tendințele umane a găsit configurația cea mai puternică și mai pură, de aceea adesea și cea mai unilaterală.“ - Sigmund Freud
  Show book
 • Alchimia fericirii - cover

  Alchimia fericirii

  Al-Ghazzali

  • 0
  • 0
  • 0
  Alchimia fericirii, publicată în persană (Kimiya‑yi sa’adat), spre sfârșitul vieții autorului, urmărește atenuarea tensiunilor dintre filosofii și misticii Islamului și scoate în evidență importanța autodisciplinei și a ascetismului. Traducerea de față are la bază traducerea publicată în 1910, în engleză de Claud Field (The Alchemy of Happiness) și este structurată în opt capitole, aproximativ egale ca întindere. Cartea de față reunește o serie de interpretări ale unor pilde cu conținut religios evocate în Coran și ale unor idei exprimate de Mahomed, de alți profeți sau învățati musulmani. Chestiunile abordate de Al-Ghazali aduc în prim-plan ideea unei vieți religioase exemplare. Astfel, el prezintă mai multe sfaturi pentru musulmanii pioși. Raportul omului cu divinitatea, cu semenii săi, cu rudele apropiate, dar și implicațiile religioase ale instituției căsătoriei sau ale muzicii și dansului sunt printre cele mai importante subiecte din lucrarea lui Al-Ghazali. Să știi, o, preaiubite, că omul nu a fost creat în glumă sau la întâmplare, ci a fost făcut într‑un fel minunat și pentru un țel înalt. Chiar dacă nu a existat dintotdeauna, el trăiește veșnic; și chiar dacă trupul său este slab și pământesc, spiritul îi este măreț și dumnezeiesc. Și cu cât este mai ales subiectul cunoașterii noastre,cu atât mai mare va fi încântarea simțită în studierea acestuia; de exemplu, ne‑ar face mai multă placer să știm secretele unui rege decât dacă am afla secretele unui ministru. Văzând că Dumnezeu este cel mai înalt obiect posibil pentru cunoașterea noastră, cunoașterea Sa trebuie să ne dăruiască mai multă desfătare decât oricare alta.
  Show book
 • La foc marunt - cover

  La foc marunt

  Livius Ciocarlie

  • 0
  • 0
  • 0
  Dincolo de modestia jucata a titlului La foc marunt arata un Livius Ciocarlie in plina forma intelectuala. Fie ca e vorba de lecturi evenimente existentiale sau ale vietii publice inclusiv politice reflectiile si notatiile sale diaristice sunt cat se poate de vii de proaspete si de spirituale stimulind reactii pe masura din partea cititorilor. Descoperim in aceste pagini sclipitoare un Livius Ciocarlie mai implicat si mai combativ un „avocat al batrinetii constiente de sine“ care-si pune in scena vulnerabilitatile cu acelasi farmec discret al autoironiei devenit deja marca inregistrata. 
  „In ultimele carti publicate principiul director a fost aleatoriul sau altfel spus ce-i trece omului prin cap. De randul acesta convins de inexistenta unui eu omogen (Ludmila Ulitskaia: „O gramada de fragmente. Nu exista eu care sa constituie un intreg“) am ordonat fragmentele in asa fel incat sa nu-i mai amestec ci sa-i pun unul langa altul pe insii care ma compun. Adica: cel care se ingrijoreaza cel caruia putin ii pasa cel care se tiriie prin viata cel care se amuza cel nating cel cat de cat istet. Altii vreo doi trei...“ (Livius Ciocarlie)
  Show book
 • Vorbesc în gând cu voce tare - cover

  Vorbesc în gând cu voce tare

  Robert Șerban

  • 3
  • 0
  • 0
  În această carte, scriitorul și jurnalistul timișorean a răspuns întrebărilor adresate de un cristian, întrebări despre literatură și lumea literară, despre presa ultimilor 20 de ani, secretele realizării unui interviu reușit, televiziune și culisele ei, despre copilărie, adolescență, prieteni ori evenimente personale importante.
   
  Eu mă aprind cam repede, dar nu mă ține supărarea, nu se lipește de mine, indiferent despre ce e vorba. Sînt un ins senin, mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta, dar și părinților care m-au crescut așa, ca pe un om al păcii. Iar dacă, totuși, aveam ceva care mă măcina, care nu-mi dădea tihnă, mă refugiam în citit. În singurătate. Poate că și asta m-a atras spre literatură: solitudinea de care ai nevoie ca să citești și să scrii. Din cînd în cînd, mai rar sau mai des, faci pasul înapoi din lume și rămîi cu cărțile tale. Am fost și sînt băiat de gașcă, om de lume, dar, vorba lui Petre Stoica, doar singurătatea îți este fidelă. (Robert Șerban)
  Show book