You wouldn't limit the air you breathe. Why limit your readings?
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Arhivele de la Monte Negro - cover

Arhivele de la Monte Negro

Octavian Soviany

Publisher: Cartea Romaneasca

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Octavian Soviany este autorul romanului Viata lui Kostas Venetis una dintre cele mai apreciate aparitii ale anului editorial 2011. 
Un ofiter ciung de o mana si probabil bolnav de schizofrenie o misterioasa femeie in doliu un batran epileptic poreclit Dostoievski Liuba si Nastenka palaria de mexican a lui Kostas Venetis subteranele de la Monte Negro unde se pregateste revolutia mondiala... Sunt numai cateva dintre piesele unui caleidoscop cosmaresc pe parcursul caruia nu se stie exact cine viseaza pe cine sau cine povesteste pe cine. Amestec de poem oniric si de naratiune alegorica in maniera cartilor apocaliptice din Veacul de Mijloc – Arhivele de la Monte Negro il poarta pe cititor prin maruntaiele unui univers concentrationar care e pe rand inchisoare ospiciu bordel circ si varieteu manastire si groapa comuna – aflat sub tirania Fratelui Staret. Cautarea tatalui devine astfel aici pretextul unei calatorii dantesti – proba a labirintului la capatul careia mijeste parca si o raza palida de speranta... Conceputa ca un puzzle de secvente cinematografice alcatuita din crimpeie intre care exista mai degraba tensiuni decat consonante mixtum de vis si istorie cartea lui Octavian Soviany exclude orice lectura comoda seduce si contrariaza in acelasi timp.

Other books that might interest you

 • Cocosatul vol 1-Tineretea - cover

  Cocosatul vol 1-Tineretea

  Paul Feval

  • 0
  • 0
  • 0
  Paul-Henri-Corentin Feval (Paul Feval-tatal) (1816-1887) este cunoscut cititorilor din Romania mai cu seama pentru romanul sau Cocosatul (Le Bossu – 1857). Personajul principal, cavalerul de Lagardère este, cu siguranta, pintre eroii cei mai indragiti din romanele de capa si spada. Faptele sale de vitejie, spiritul de sacrificiu si dreptate vor fi descrise, cu inegalabil talent, de catre Paul Feval-fiul (1860-1933), in romanele sale ce au continuat actiunea din romanul tatalui.Henri de Lagardère, un tanar cavaler de 18 ani, invata „lovitura secreta“ a ducelui Nevers, un spadasin neintrecut, lovitura pe care mai tarziu o va folosi pentru razbunarea ducelui, ucis miseleste de un ticalos, ramas multa vreme nedescoperit.Cavalerul salveaza pe fiica ducelui – de a carei crestere si educatie se ingrijeste – si, dupa numeroase aventuri, care de care mai palpitante, il demasca pe asasin, si razbuna astfel pe prietenul si, totodata, maestrul sau.Romanul are toate ingredientele ce compun reteta romanelor de capa si spada: intrigi, deghizari, tradari, asasinate, rivalitati, dar si dragoste, dreptate si – ca un condiment sanatos – umor de calitate.
  Show book
 • Magicianul din Lhasa - cover

  Magicianul din Lhasa

  David Michie

  • 0
  • 0
  • 0
  Un călugăr novice. Un cercetător cuantic. Un secret străvechi 
  „Un roman de idei în ritm de thriller, foarte emoționant. Magicianul din Lhasa te va purta în locuri pe care nici măcar nu le bănuiai și pe care nu vei mai dori să le părăsești.“ – Stephen Graham Jones, autor și profesor de literatură engleză la Universitatea din Colorado 
  „Magicianul din Lhasa este o carte încântător de captivantă, întrețesută cu suspans în fiecare capitol. Este totodată o lectură jovială care îți dăruiește o speranță sinceră pentru condiția umană.“ – Dennis Drogseth, autor și critic 
  Atunci când călugărul novice Tenzin Dorje află de la gurul său că Armata Roșie invadează Tibetul, cel mai sumbru moment din istoria țării sale îi prilejuiește, în mod paradoxal, o conștientizare a scopului său existențial. Acceptă misiunea de a transporta în siguranță prin munții Himalaya două texte antice ținute în secret. 
  O jumătate de veac mai târziu, într-un paradox de circumstanțe tulburător de similare, lui Matt Lester îi este dat să își transmită înțelepciunea aparte ca om de știință, atunci când proiectul nanotehnologic este transferat în mod misterios de la Londra la un incubator de cercetare din Los Angeles. 
  Tenzin și Matt pornesc în aventuri paralele, cu legături între ele care ne dau fiori. Călătoria periculoasă a lui Tenzin prin munții Himalaya, prinsă între dificultățile fizice covârșitoare și oroarea omniprezentă a capturării de către Armata Roșie, se reflectă în realitatea modernă a lui Matt, însă nu cu provocări mai puțin traumatice, dat fiind că relația pasională cu logodnica sa, Isabella, și cariera sa înfloritoare trec prin crize de proporții. Exact în momentul în care și Tenzin și Matt înfruntă catastrofa, poveștile lor converg, transformându-ne în mod spectaculos înțelegerea asupra lucrurilor petrecute anterior.
  Show book
 • 17 - cover

  17

  Kenzaburo Oe

  • 0
  • 0
  • 0
  Protagonistul din 17, un adolescent timid care nu pare să aibă altă preocupare decât exercițiul solitar al masturbării, se trezește prins într-un vârtej de întâmplări care îl apropie de o grupare politică de extremă dreapta. Așa începe o călătorie inițiatică de regăsire a identității – aceea de activist și asasin. Autorul ne oferă o poveste alertă în care se regăsesc mai multe mize importante și relevante pentru societatea contemporană, precum legătura dintre pornirile sexuale și politică, conflictul dintre eul privat și cel public, violența sau extremismul. Romanul 17 este inspirat de cazul real al adolescentului Yamaguchi Otoya, care l-a asasinat pe liderul Partidului Socialist Japonez în 1960, apoi s-a sinucis, după trei săptămâni, în închisoare.
  Show book
 • Satyricon - cover

  Satyricon

  Petronius

  • 0
  • 0
  • 0
  Intriga Satyricon-ului da seama de o vocatie romanesca fundamentala, care reia, la nivelul parodiei, tiparele romanelor grecesti anterioare.Toate aceste tipare sunt topite, amestecate intr-o retorta magica a unui roman problematizant, ambiguu in foarte multe privinte.
  Show book
 • Istoria romantata a unui safari - cover

  Istoria romantata a unui safari

  Daniela Zeca

  • 0
  • 0
  • 0
  Premiul revistei Convorbiri literare la sectiunea Proza pe anul 2009 
   
   
  Desi se petrece pe controversatul si fascinantul tarim al Africii de Nord Istoria romantata a unui safari este o parabola a vinatorii intr-o lume globala a competitiei: o tinara europeana si un musulman sunnit din Magreb se indragostesc fulgerator si compun o intensa dar scurta poveste de dragoste pe fundalul saturat de culori si miresme al unei lumi stravechi in transformare. Darrielle si Mehria sint doi oameni puternici care se cauta unul pe celalalt dar fiecare greseste directia de mers. Barbatul din cuplu traieste in utopia unei lumi agitate dominate de tehnologie si de progres pe cind femeia are nostalgia oazelor cu palmieri in care timpul sta pe loc.Departe de a fi o idila romanul cu accente ironice si parodice este vizual ca un film si incitant ca orice poveste de viata spusa cu naturalete dar si cu febra indragostitului. 
   „Romanul poate fi considerat o replica feminina si postmoderna a lui Maitreyi si este foarte probabil ca va deveni pentru multa vreme asemenea romanului lui Mircea Eliade un bestseller. Ca si in Maitreyi exotismul este resorbit integral in poveste ni se infatiseaza doar ca o fosforescenta a ei se confunda cu misterul insusi al dragostei. Descrierea stilului de viata propriu societatii tunisiene a spatiului mediteraneean a intinderii desertului se realizeaza firesc fara acea emfaza turistica pe care o detectam la alti autori.“ (Alex. Stefanescu) 
  „Istoria romantata a unui safari este un roman exotic care nu povesteste atit despre lumea araba cit despre mirajul ei. Alcatuit ca o culegere de povestiri vazute prin ochii unei europene indragostite cartea uimeste prin stilul matur sigur si voluptuos. Daniela Zeca are forta narativa inteligenta si mult talent amestecul de senzualitate si pitoresc fiind sustinut de o emotie epica egala autentica eliberata de bine-stiutele ambitii auctoriale: personalitatea scriitoarei se topeste in fraza ritmata (dupa modelul versetelor coranice) si mai ales in calitatea evidenta a imaginilor. Ea nu povesteste ci creeaza limbajul povestirii unul pe cit de simplu ca informatie pe atit de bogat in sugestii distribuite fara economie in zona vasta a psihologiei sociale ceea ce si constituie marca acestei carti imposibil de citit pe sarite sau in reprize.“ (Doina Rusti) 
  „Istoria romantata a unui safari este romanul de o cruzime senzuala al fascinatiei exercitate de alteritate asupra unei spiritualitati made in Europe. “(Gabriel Rusu)
  Show book
 • Maigret închiriază o cameră - cover

  Maigret închiriază o cameră

  Georges Simenon

  • 0
  • 0
  • 0
  Într-o noapte, în timp ce stă la pândă în apropierea unei pensiuni așteptând întoarcerea lui Emile Paulus, un tânăr despre care se bănuiește că ar fi comis un jaf într-un bar, inspectorul Janvier este rănit grav de un foc de armă. Maigret hotărăște să investigheze cazul sub acoperire, așa că închiriază o cameră la pensiune, dându-se drept un client oarecare. Este întâmpinat chiar de proprietară, domnișoara Clément, iar în curând face cunoștință și cu ocupanții celorlalte camere. O conversație cu tânăra Blanche Dubut, o altă locatară a pensiunii, îi stârnește interesul față de femeia care locuiește în casa de vizavi, Françoise Boursicault, singuratica soție infirmă a unui comisar de navă care este mai tot timpul plecat pe mare. Dar cine este bărbatul misterios care o vizitează în lipsa soțului ei?
  Show book