As many books as you want!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Arhivele de la Monte Negro - cover

Arhivele de la Monte Negro

Octavian Soviany

Publisher: Cartea Romaneasca

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Octavian Soviany este autorul romanului Viata lui Kostas Venetis una dintre cele mai apreciate aparitii ale anului editorial 2011. 
Un ofiter ciung de o mana si probabil bolnav de schizofrenie o misterioasa femeie in doliu un batran epileptic poreclit Dostoievski Liuba si Nastenka palaria de mexican a lui Kostas Venetis subteranele de la Monte Negro unde se pregateste revolutia mondiala... Sunt numai cateva dintre piesele unui caleidoscop cosmaresc pe parcursul caruia nu se stie exact cine viseaza pe cine sau cine povesteste pe cine. Amestec de poem oniric si de naratiune alegorica in maniera cartilor apocaliptice din Veacul de Mijloc – Arhivele de la Monte Negro il poarta pe cititor prin maruntaiele unui univers concentrationar care e pe rand inchisoare ospiciu bordel circ si varieteu manastire si groapa comuna – aflat sub tirania Fratelui Staret. Cautarea tatalui devine astfel aici pretextul unei calatorii dantesti – proba a labirintului la capatul careia mijeste parca si o raza palida de speranta... Conceputa ca un puzzle de secvente cinematografice alcatuita din crimpeie intre care exista mai degraba tensiuni decat consonante mixtum de vis si istorie cartea lui Octavian Soviany exclude orice lectura comoda seduce si contrariaza in acelasi timp.

Other books that might interest you

 • Amintiri din Casa Mortilor - cover

  Amintiri din Casa Mortilor

  F.M. Dostoievski

  • 0
  • 0
  • 0
  În Amintiri din Casa Morților sunt abordate probleme filosofice care, mai târziu, vor constitui inconfundabilul substrat ideatic dostoievskian: libertatea, crima, natura umană, mândria, relația dintre popor și intelighenție, nebunia, iubirea aproapelui, solidaritatea umană, smerenia. Datorită acestui fond filosofic, textul are un pronunțat caracter eseistic și contribuie la constituirea vocii distincte dostoievskiene, cea care va deveni pregnantă în marile creații din următoarea perioadă. Fascinant de urmărit în Amintiri… rămâne felul în care o mână de maestru a împletit elemente documentare/autobiografice și imaginare, pentru a obține o proză profund originală și o răscolitoare lecție despre suferință.
  Show book
 • Jack-din-Sticlă - cover

  Jack-din-Sticlă

  Adam Roberts

  • 0
  • 0
  • 0
  Premiile British SF Association și John W. Campbell Memorial, 2013 
  Într-un viitor, în care deplasările prin sistemul solar sunt controlate de o oligarhie nemiloasă, Jack-din-Sticlă este căutat pentru activități teroriste. Jack crede că supraviețuirea lui este vitală pentru supraviețuirea speciei și de aceea trebuie să comită mai multe crime… Cele trei părți ale cărții sunt tot atâtea intrigi SF polițiste, străbătute de un fir comun. Prima se petrece într-o închisoare spațială sumbră și abundă în accente de disperare și horror. Este practic o introducere pentru partea a doua, care utilizează tema cyberpunk clasică a războiului dintre corporații supranaționale. Partea a treia este plasată în perioada postbelică, în care se declanșează revoluția împotriva „clanurilor“ post-postcapitaliste.
  Show book
 • Ultimul tuareg - cover

  Ultimul tuareg

  Alberto Vázquez-Figueroa

  • 0
  • 0
  • 0
  La mai bine de trei decenii de la publicarea bestsellerului Tuareg, Alberto Vázquez-Figueroa revine asupra temei care l-a impus drept unul dintre cei mai cunoscuți scriitori spanioli contemporani: miticul Popor al Vălului și lupta să pentru a-și apăra tradițiile, în inima unui deșert pe care încep să și-l dispute tot mai multe forțe. De data aceasta amenințarea vine din interior, din partea islamiștilor radicali, tot mai puternici și mai violenți, care seamănă haos și teroare printre occidentali și popoarele din deșert și aruncă anatema asupra slujitorilor lui Allah. Ca să-și salveze onoarea și să-i pedepsească pe cei care le pervertesc religia, liderii tuaregi hotărăsc să-i vâneze și să-i lichideze pe jihadiști. Printre salvatorii credinței lor se numără, neașteptat, și un umil șofer de camion, Gacel Mugtar, care cunoaște deșertul ca-n palmă. Însă el nu va avea de luptat doar cu un dușman atroce și întreaga lui rețea subterană de fanatici și mercenari, ci mai ales cu tenebrele propriei conștiințe.
  Show book
 • Negru și roșu - cover

  Negru și roșu

  Ioan T. Morar

  • 0
  • 1
  • 0
  Georgian Nicolau, elev fruntaș al Liceului Militar din Câmpina, își dorește cu ardoare o carieră de ofițer. Aceasta l-ar ajuta să se rupă de trecutul său, de colonia de țigani din care provine și de casa mizeră în care au rămas mama și frații săi. Iar visul i se împlinește. Georgian urcă pe scara ierarhică, participă la cucerirea Odessei și ajunge chiar un apropiat al idolului său, mareșalul Antonescu. Însă trecutul pe care s-a străduit atât de mult să-l ascundă îl ajunge din urmă când mama și sora sa sunt deportate în Transnistria, împreună cu mulți alți țigani, din ordinul mareșalului.
  Show book
 • Sfinti vanturi si alte intamplari - cover

  Sfinti vanturi si alte intamplari

  Dumitru Radu Popa

  • 0
  • 0
  • 0
  Dumitru Radu Popa ne ofera o mostra de realism magic, in linia altor proze publicate de autor. De aceasta data el aduce in prim plan o serie de intamplari biografice legate de familia sa din Baia Mare si imprejurimi, in contextul prigoanei greco-catolicilor de la sfarsitul deceniului cinci si inceputul deceniului sase al secolului din urma. Personajele evolueaza pe diferite planuri, realitatea si fictiunea ingemanandu-se intr-o maniera indestructibila. Accentele de umor sunt mult mai putin evidente de aceasta data, tonul general fiind grav. Actiunea e alerta si, desi o oarecare discursivitate poate deconcerta la un moment dat cititorul, pana la urma experientele tuturor personajelor – unele enigmatice si greu de inchipuit – se finalizeaza intr-un singur tot, prin iscusinta narativa a autorului de a arpegia motivele fundamentale ale romanului (credinta, justitia imanenta) intr-o carte scurta ca numar de pagini, dar densa, care se citeste cu sufletul la gura.
   
  Religia e o sub-speta a fantasticului, spunea Borges. Lui Dumitru Radu Popa memoria ii este fantastica. E asa nu doar prin performanta – autorul nostru inchipuind una dintre cele mai nemiloase harti ale reminiscentelor de la Borges incoace –, ci si prin constitutie. Sfinti, vanturi si alte intamplari rememoreaza, in cheie vesnic dubla, cruzimile actuale si oculte ale inceputurilor comunismului romanesc, cand raul de afara era atat de mare ca pana si stihiile isi dadeau mana sa poata face un dram de bine. In aceasta tara idolatra si uituca, puterile se-ntuneca si infuleca; securistilor le e frica de ocult; de ce le e frica nu scapa; sfintii se bulucesc in calendar, nemailasandu-i loc lui Dumnezeu; fantasmele spulbera institutiile inflexibil, fara cinism; amenintator e fiece colt al labirintului. Acest roman apare intr-un moment in care stafia lui Stalin cauta iar sa se-mpreuna-alta cu slabiciunea mioritica. Din elita roita-n diaspora, vocea de mare prozator a lui Dumitru Radu Popa predica in desertul care ne creste in jur – oprindu-l amar ca pe fata morgana.
  Show book
 • Acumva - cover

  Acumva

  George Geacăr

  • 0
  • 0
  • 0
  "I. este un copil căruia îi place să citească și să înregistreze poveștile de pe uliță și din satul lui, un premiant cu o mamă care „râcâie pământul” și un tată invalid de război, amândoi semianalfabeți. Într-o zi, un „tovarăș” vine la școală să-i întrebe pe elevi dacă au părinți care au luptat în război și până unde au ajuns. I. îi spune adevărul, doar tovarășul îi rugase să răspundă sincer. Mai târziu, în liceu, în timpul orelor de atelier, se strică menghina la care lucrase I. Nu avea importanță că la ea mai lucrase încă un coleg, I. este cel care va suporta consecințele și o va face fără să crâcnească pentru că a învățat că, odată ce ești considerat vinovat, vinovat rămâi. Se pregătește apoi să dea examenul de admitere la Facultatea de Litere din București, unde va avea un șoc: profesorii îi cer să-și spună părerea personală despre opera literară care îi picase pe biletul de la examenul oral, el știe doar comentariile care îi fuseseră predate la școală, în spiritul comunist. Este înrolat în armată, va avea un conflict cu un colonel, apoi, după terminarea stagiului, se angajează la o fabrică de frigidere ca să strângă bani pentru că își dorește să dea iar admiterea la facultate. Scrie poezii, frecventează un cenaclu literar și ajunge să fie anchetat de securitate. Sunt evenimente cheie în facerea acestui personaj aparte, opusul lui Holden Caulfield, pentru că, inadaptat fiind, nu simte niciun strop de revoltă, nu urmărește să repare nedreptatea, doar înaintează în viață, trăind în minte, în imaginație, așa cum a făcut-o încă din copilărie, când a învățat că lucrurile nu sunt așa cum par și că nu trebuie să ai încredere în nimeni
  
   
  (Diana Geacăr)
  Show book