Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
O istorie dramatică a prezentului - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

O istorie dramatică a prezentului

Nicolae Breban

Publisher: Contemporanul

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

„O nuanță autobiografică, perfect întemeiată, irizează concepția lui Breban de la acest nivel, miza mare a ideii fiind aceea de a demonstra – ceea ce romancierul a mai făcut… – că generația din care face el însuși parte (Nichita Stănescu, Matei Călinescu etc.) a transformat literatura într-un asemenea mediu germinativ de excelențe, prin intermediul promovării esteticului ca replică alternativă sublimă la grotescul ideologic din jur. Trebuie să recunoaștem că Breban rămâne seniorial și impecabil de fiecare dată când enunță această dihotomie: de pildă, nu trebuie uitat faptul că Istoria dramatică a prezentului s-a zamislit când împotriva autorului se trăgea cu tunul, pe motivul orchestratei acuze de colaborare cu Securitatea. Nici un raspuns în volum, nimic insidios, revanșard sau resentimentar: doar idei și fapte, nu psihologie. Jos pălăria!“ (Ștefan Borbély) 
„Numai cultura, carevasăzica, ne poate lecui de această «nesiguranță identitară» și numai ea poate înnobila istoria noastră de care, s-a putut constata, prozatorul maramureșean nu-i mulțumit… Face și alte profeții, atunci când în capitolul final vorbește despre specificul național, dar despre toate acestea vom putea discuta cu alt prilej. Este o temă pe care noi, românii, o aducem mereu în discuție fie pentru a o sataniza, fie pentru a o apăra. Observ că N. Breban n-o respinge, de plano, cum fac globaliștii, nici «n-o smintește» cu un discurs encomiastic, cum fac localiștii. El procedează corect, așa cum procedează orice intelectual lucid și responsabil, adică analizează un concept (un concept esențial) și încearcă să-i vadă viitorul… Este trist, și are de ce, când se gândește la lumea politică de azi și la retorica resentimentului și a răzbunării care domină lumea intelectuală… Să mai spun că are și în acest caz dreptate, că după douăzeci de ani de libertate intelectualii români, cu precădere scriitorii (ei, care s-au ținut bine sub regimul totalitar), se detestă cu o grea sinceritate? Îmi amintesc de o propoziție din Eminescu (reproduc din memorie): «Nu ești liber, dacă nu ești drept». Se poate spune și invers: «Nu ești drept, dacă nu ești liber». Liber, în cazul oamenilor de litere, de prejudecăți, de complexe și idiosincrazii, de eșecurile și vexațiunile pe care ți le-a provocat istoria și pe care spiritul nu poate să le stăpânească.“ (Eugen Simion)
Available since: 02/22/2017.

Other books that might interest you

  • Dragoste între egali - Relația ca o cale spirituală - cover

    Dragoste între egali - Relația...

    Dr. Polly Young-Eisendrath

    • 0
    • 1
    • 0
    Ce înseamnă iubirea în contextul actual? Sunt încă relevante arhetipurile relaționale trăite de părinții și bunicii noștri pentru modul în care privim astăzi relația de cuplu? Conviețuirea și cooperarea în soluționarea problemelor alături de un partener care ar trebui să ne fie cel mai bun prieten, copărinte, partener sexual și poate partener de afaceri, întro relație reciprocă și mutuală, reprezintă un demers revoluționar în care nu mai putem apela nici la vechile arhetipuri și mituri și nici la actualele modele neurologice și biologice. Pornind de la bogata sa experiență de psihoterapeut și de la studiile recente din psihologia contemporană, Polly YoungEisendrath ne oferă un mod de a înțelege relația de cuplu ca dragoste între oameni egali, care împărtășesc aceleași valori și obiective și un ghid în construirea acestui tip de relație. Vom afla cum să identificăm proiecțiile pe care le facem când suntem îndrăgostiți și să le retragem, să-l descoperim pe celălalt și să onorăm diferențele dintre noi, sporind astfel forța relației.Polly Young-Eisendrath este psiholog și analist jungian, predă psihiatrie la Universitatea din Vermont, este fondator al Institutului pentru terapia prin dialog și a fost președinte al Asociației pentru studii psihanalitice din Vermont. A publicat numeroase articole și cărți pe teme legate de relațiile de cuplu și familie.
    Show book
  • Legaturile care ne tin in viata - Beneficiile interdependentei - cover

    Legaturile care ne tin in viata...

    Christophe André, Rébecca Shankland

    • 0
    • 1
    • 0
    O prea mare dependență de celălalt duce la nesiguranță de sine. Independența excesivă te însingurează și te îndepărtează de ceilalți. Ambele implică vulnerabilitate. Soluția, însă, se află între cele două, sub forma interdependenței: tu ai nevoie de mine și eu am nevoie de tine. Și dacă poate că separat mergem mai repede, împreună vom ajunge mai departe, așa cum spune un proverb african citat de cei doi autori ai cărții.Deși colaborarea cu cei de lângă noi ar trebui să vină firesc, în calea acestui comportament se interpun frica, neîncrederea și alți „monștri" care ne îndepărtează unii de ceilalți. Însă acceptarea și cultivarea interdependenței – prin sugestiile pe care le vei găsi în paginile acestei cărți - te vor ajuta să depășești aceste bariere, pentru a avea o viață de cuplu, de familie, socială și profesională reușită.
    Show book