Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Făt-Frumos și „Vremea Uitată“ - cover

Făt-Frumos și „Vremea Uitată“

Mircea Muthu, Maria Muthu

Publisher: EuroPress

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Auzit probabil de la tatăl său, „șezător în București, mahalaua Udricani, între 1838–1844“, basmul e publicat de către Petre Ispirescu mai întâi în Țăranul român, nr. 11 din 1862 sub titlul Povestea lui Făt-Frumos, sau tinerețe fără bătrânețe și semnat P.I. Va fi retipărit în Unirea, an II, 1862 și, un an mai târziu, în Voix Roumanie, București, an III 1863, nr. 20 cu titlul La jeunesse sans la viellesse et la vie sans la mort. Cu toate acestea, paginile noastre reproduc varianta definitivă a basmului din Petre Ispirescu, Opere, I, ediție îngrijită, note și variante de Aristiția Avramescu. 
Studiul introductiv – Făt-Frumos și vremea uitată – și comentariul pe text sunt, așa cum sperăm, complementare. Adnotările fructifică achizițiile exegezei contemporane, iar prefața propune alternative la interpretările cunoscute, prezente de altfel și în secvențele critice ordonate într-o antologie sui-generis. Biobibliografia rotunjește ediția noastră comentată prin inventarierea, începând cu 1872, a tuturor edițiilor basmului și prin consemnarea principalelor texte critice.

Other books that might interest you

 • Cercul secret Cartea a doua - Captiva - cover

  Cercul secret Cartea a doua -...

  L. J. Smith

  • 0
  • 0
  • 0
  Lupta dintre bine și rău continuă! 
  Ademenită în cel mai popular grup cu putință, Cassie e fascinată de puterea – pe cât de atrăgătoare, pe atât de periculoasă – pe care tocmai și-a descoperit-o. 
  Când este pusă în situația de a alege să folosească forța misterioasă a sabatului fie în slujba binelui, fie a răului, Cassie îi cere ajutorul unuia dintre prietenii lor, Adam, și devine captiva unei iubiri pline de primejdii. 
  Vrăjită de promisiunea de a obține dragostea cu ajutorul magiei, Cassie îi fură inima lui Adam și strică fragilul echilibru al puterii, provocând un uragan de furie pe care nimeni nu-l prevăzuse. 
  Va supraviețui Cercul secret? 
  Sau lupta crâncenă în care sunt implicate forțele binelui, răului și iubirii îi va mistui pe toți?
  Show book
 • Omul evanghelic O explorare a comunitatilor protestante romanesti - cover

  Omul evanghelic O explorare a...

  Dorin Dobrincu, Danut Manastireanu

  • 0
  • 0
  • 0
  Cunoscuţi sub diverse denumiri generalizante, evanghelicii – o prezenţă relativ recentă în spaţiul românesc – îşi au de fapt rădăcinile în protestantism, mai precis în Reforma radicală. Din diverse motive, cel mai adesea exterioare acestei minorităţi religioase, studierea în scop ştiinţific a comunităţilor constituite de ei a început destul de târziu, luând amploare abia în postcomunism. Omul evanghelic. O explorare a comunităţilor protestante româneşti este un volum colectiv în care cititorul interesat va descoperi informaţii inedite despre istoria şi identitatea evanghelicilor, despre locul pe care Biblia îl ocupă în viaţa lor (fiind abordate şi elemente de teologie şi hermeneutică biblică), dar şi despre operele arhitecturale sau literare realizate ori adoptate de aceste comunităţi eclesiale.
  Show book
 • Aleodor Imparat - cover

  Aleodor Imparat

  Petre Ispirescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Colecția include opere reprezentative ale scriitorilor români, recomandate pentru lectură elevilor din clasele primare și gimnaziale, conform programei școlare. Inițial ea va cuprinde 25 de titluri și va apărea pe parcursul anului 2014 într-un ritm de o carte pe săptămână. La elaborarea acestei colecții participă specialiști de marcă în domeniu, inclusiv graficienii din ambele state românești, prin acest efort comun realizându-se o bibliotecă de o mare valoare literară și artistică.
  Show book
 • Călătoria Lui Albie Bright - cover

  Călătoria Lui Albie Bright

  Christopher Edge

  • 0
  • 0
  • 0
  „Superhaioasă, dar plină de emoție.” - PiersTorday„N-o să găsiți la nimeni povestiri mai reușite despre lumile fascinante ale științei.” – Piers TordayCUM AR FI SĂ POȚI SCHIMBA UNIVERSUL ÎN CARE TRĂIEȘTI?UN ROMAN REMARCABIL PENTRU TOȚI COPIII (ȘI PĂRINȚII) CURIOȘIAlbie e un mare norocos: mama lui e un excepțional om de știință și se pricepe să-i răspundă la aproape orice întrebare. Așa că, atunci când ea moare de cancer, Albie, rămas singur și copleșit de suferință, nu-și dorește decât s-o regăsească. Tatăl lui nu petrece prea mult timp cu el, dar îi vorbește la un moment dat despre teoria universurilor paralele și despre cum, într-unul din ele, mama ar putea fi încă vie. Intrigat, Albie găsește o cutie, laptopul cuantic al mamei și o banană răscoaptă și pornește într-o călătorie prin spațiu și timp în căutarea ei...„O carte cu suflet.” - The Guardian„Un roman care îmbină uimirea și bucuria descoperirii cu căldura sentimentelor omenești.” - The HeraldCHRISTOPHER EDGE a crescut în Manchester și și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei inventând povești. În prezent trăiește în Gloucestershire, cu soția și cei doi copii, și în cea mai mare parte a timpului încă inventează povești.
  Show book
 • Fernando Magellan - cover

  Fernando Magellan

  Alonso López Javier

  • 0
  • 0
  • 0
  Majoritatea eroilor pe care îi cunoaștem sunt fiinţe extraordinare, înzestrate cu puteri magice și purtând pe umeri o capă care flutură în vânt. Există însă și eroi în carne și oase, ca mine și ca tine, care uneori s-au înșelat, dar alteori au descoperit lucruri măreţe. Fernando Magellan a fost unul dintre ei. Superputerile lui au fost dorinţa nestăvilită de a ști ce se află dincolo de mările cunoscute, buna stăpânire a tehnicilor de navigaţie și spiritul întreprinzător. Datorită lor s-a aventurat pentru prima dată să traverseze Oceanul Pacific, lucru pe care nu-l îndrăznise nimeni în vremea lui. Magellan a descoperit strâmtoarea care azi îi poartă numele și, chiar dacă el nu a reușit să termine călătoria, echipajul lui a făcut înconjurul lumii. Iată povestea lui.
  Show book
 • Simon Thorn și vizuina lupilor - cover

  Simon Thorn și vizuina lupilor

  Aimee Carter

  • 0
  • 0
  • 0
  La doisprezece ani, Simon Thorn nu se poate lăuda cu o viață ușoară sau normală, dar bătăușii de la școală și apartamentul înghesuit din Manhattan unde trăiește împreună cu mama lui și cu unchiul Darryl nu înseamnă nimic în comparație cu marele lui secret: Simon poate vorbi cu animalele.Când mama lui dispare brusc în urma unei invazii de șobolani, Simon descoperă că atât el, cât și mama și unchiul lui sunt toți animaformi – oameni care s-au născut cu capacitatea de a se transforma în animale după bunul plac. Pornit în căutarea mamei lui, adolescentul ajunge la Academia Animaformilor Remarcabili, aflată în grădina zoologică din Central Park, și învață despre cele cinci regate dezbinate – mamifere, păsări, insecte, reptile și animale subacvatice – care îi înfrumusețează lumea secretă... și înțelege că s-ar putea să fie singurul în stare s-o salveze.„Simon Thorn seamănă foarte bine cu Harry Potter, iar cititorii vor fi, cu siguranță, încântați.“– Booklist Online„Carter ne dezvăluie un univers magic, plin de surprize și de aventură... O încântare de la început până la sfârșit, cartea îi va lăsa pe cititori nerăbdători să revină în lumea lui Simon
  Show book