Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Zece basarabeni pentru cultura română (interviuri cu tinerii dintre milenii) - cover

Zece basarabeni pentru cultura română (interviuri cu tinerii dintre milenii)

Mihail Vakulovski

Publisher: Casa de Pariuri Literare

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Zece basarabeni pentru cultura română face parte dintr-un proiect mai amplu numit Interviuri cu tinerii dintre milenii. Anul 2000 era considerat unul mistic și chiar apocaliptic, s-a vorbit și s-a scris foarte mult despre această cifră plină de simboluri, oricum, atunci treceam nu doar dintr-un secol în altul, ci și dintr-un mileniu în altul. Cum erau tinerii care au trăit aceste momente, ce făceau, cum gândeau, ce proiecte de viitor aveau? – cartea aceasta ne răspunde la aceste întrebări-stări. Tinerii aleși pentru dialoguri erau în focul acțiunii, în vârf, iar acum fiecare e o certitudine, nici unul nu a trădat speranța investită în ei, chiar dacă soarta lor – inevitabil – s-a schimbat de atunci. 
Dumitru Crudu nu mai scrie poezie, în schimb, acum a debutat și ca romancier și e unul din cei mai apreciați dramaturgi contemporani, piesele sale fiind puse în scenă pe toate continentele, ceea ce se întâmplă și cu piesele Nicoletei Esinencu, care atunci încă nu debutase în volum, deși textele ei erau jucate pe scena unor teatre de prestigiu atât din România, cât și din Rusia, SUA, Germania, iar acum are cărți publicate și aici, și peste hotare. Ștefan Baștovoi a devenit ieromonahul Savatie, poetul deosebit de talentat dintre milenii s-a călugărit, și-a făcut o editură și a înființat și o revistă, iar cărțile sale de după călugărire, romane și eseuri existențiale, sunt poate cele mai citite cărți, cel puțin asta spun vânzările. Alexandru Vakulovski nu mai e debutantul furios care demonstrează prin cărțile sale de debut (3!) că se poate scrie și altfel, revoluționând limbajul în literatura română. Între timp, trilogia Letopizdeț a fost publicată, scriitorul editând și câteva cărți de poezie, iar piesele sale de teatru au fost traduse și editate în antologii din străinătate, unde au fost dramatizate, poeziile sale fiind selectate și pentru antologia de poezie din SUA, New European Poets, cea mai recentă carte a sa fiind romanul 157 de trepte spre iad sau Salvați-mă la Roșia Montană (Editura Cartier, 2010). Vasile Ernu a lucrat la una dintre cele mai mari edituri din România, a editat o carte de mare succes (Născut în URSS, Editura Polirom, 2007), tradusă în mai multe limbi, iar pe a doua a publicat-o direct în străinătate. Pavel Păduraru își continuă lupta ziaristică, dar între timp s-a afirmat ca poet și a publicat și un roman destul de controversat, care a provocat multe discuții. Mitoș Micleușanu este, alături de Florin Braghiș, fondatorul și realizatorul „Planetei Moldova“. Între timp, Florin s-a concentrat pe munca de designer, iar Mitoș pe literatură, editând trei cărți și devenind una dintre cele mai sigure voci literare. Roman Tolici este unul dintre cei mai apreciați artiști plastici tineri, expunând mai mult în străinătate decât acasă – la Praga, Strausberg, Celje, Berlin. Super-boxerul Octavian Țâcu a devenit un om de știință la fel de stăpân pe noile instrumente de muncă, care scrie cărți de istorie și lucrează la multe proiecte valoroase. Iar Zdob și Zdub este una dintre cele mai populare și mai originale formații de limbă română, cântând la prestigioase festivaluri europene, în turnee de promovare a albumelor sau pur și simplu în concerte, purtând marca unui nou stil: hardcore moldovenesc. 
Ce-i unește pe acești artiști încă tineri? În primul rând, locul nașterii, toți fiind români basarabeni, apoi limba în care creează, toți cei „zece“ intervievați trecând Prutul și activând în cultura română. Interviurile sunt splendide, Mihail Vakulovski fiind un maestru în domeniu, iar răspunsurile sunt deschise, directe, lipsite de orice fel de inhibiții. O carte cu siguranță interesantă și pentru cititorii dintre mileniile trei și patru. Lectură plăcută!

Other books that might interest you

 • Texte care n-au folosit la nimic - cover

  Texte care n-au folosit la nimic

  Ștefănescu Alex.

  • 0
  • 0
  • 0
  „Doamne, ce-am mai scris în acești aproape douăzeci și cinci de ani de după 1989! Mi-am folosit inteligența, talentul, pregătirea intelectuală, umorul (în măsura în care le am) pentru a contribui la schimbarea în bine a țării mele, care, după ce se deșteptase din somnul cel de moarte în care-o adânciseră barbarii de tirani, zăcea nemișcată și se lăsa invadată − ca un pom de omidele păroase − de barbarii de tirani recondiționați și reorganizați. Așa cum un copil aflat în autobuz, cu mâinile pe spătarul din față, are impresia că el execută virajele sau, apăsând cu piciorul pe podea, crede în mod naiv că el face ca autobuzul să meargă mai repede, și eu, orbit de entuziasm și recăzut în infantilism, aveam impresia că schimb ceva în țara mea. N-am schimbat nimic, nimic, nimic.“
  Show book
 • Petru cel Mare Viața și lumea lui - cover

  Petru cel Mare Viața și lumea lui

  Robert K. Massie

  • 0
  • 0
  • 0
  În lucrarea sa, care a câştigat premiul Pulitzer în 1981, Robert K. Massie prezintă detaliat viaţa acestui captivant personaj istoric şi evidenţiază evenimentele cruciale care au transformat un băiat într-o legendă, inclusiv călătoriile sale incognito prin Europa, curiozitatea sa de nepotolit faţă de obiceiurile occidentale, obsesia pentru mare şi constituirea măreţei flote ruseşti, modul în care a creat o armată de neînvins şi relaţiile sale cu cei pe care i-a iubit cel mai mult: Ecaterina, iubita sa tandră, şi Menşikov, prinţul fermecător şi lipsit de scrupule care a ajuns la putere prin intermediul prieteniei cu Petru. Un loc special în carte îl ocupă relaţia dificilă a lui Petru cu fiul său Aleksei, care a fost judecat şi condamnat la moarte în 1718.
   
  Autorul nu neglijează nici viaţa politică, socială, culturală şi religioasă din Rusia pe parcursul jumătăţii secunde a secolului al XVII-lea şi primei părţi a secolului al XVIII-lea. Astfel, Massie îşi conduce cititorii în lumea rusească medievală şi premodernă schimbată iremediabil, uneori în mod violent, de reformele iniţiate de monarhul autocrat Petru cel Mare. Fie că sunt schimbări care au afectat în primul rând individul, precum obligativitatea tăierii bărbilor, sau iniţiative care au vizat consolidarea forţei statului, de exemplu, înfiinţarea marinei ruseşti şi a Sankt-Petersburgului, reorganizarea administrativă inspirată de modelul occidental, toate acestea au transformat Rusia medievală într-un stat modern. În acelaşi timp, multe dintre reformele din timpul lui Petru au avut o influenţă îndelungată asupra societăţii ruseşti.
   
  Cartea lui Massie nu oferă doar o perspectivă internă a societăţii ruseşti, ci urmăreşte şi acţiunile lui Petru în planul politicii externe, la nivel european sau chiar global. Astfel, două dintre cele cinci secţiuni ale lucrării se ocupă de relaţiile Rusiei cu celelalte state europene. Poate cel mai important conflict din timpul domniei lui Petru a fost cel împotriva Suediei. În urma Marelui Război Nordic (1700-1721), Rusia a obţinut o serie de teritorii (Estonia, Livonia şi Ingria). Totodată, deznodământul acestui lung război a însemnat şi ascensiunea Rusiei la rangul de putere continentală.  Pe plan militar, însă, domnia lui Petru nu a fost scutită de eşecuri. Campania ţarului din Moldova, pornită împotriva Imperiului Otoman, s-a terminat prin înfrângerea de la Stănileşti (1711).
   
  Nu de puţine ori, autorul american îi aduce în prim-plan pe actorii politici importanţi din Europa sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XVIII-lea. Regi, comandanţi militari, nobili, toţi sunt prezentaţi cititorilor, care pot astfel înţelege mai bine acţiunile sau atitudinile lor. Ţarul Aleksei, tatăl lui Petru, Ludovic al XIV-lea, Wilhelm de Orania, Carol al XII-lea, Augustus de Saxonia, ducele de Marlborough, prinţul Eugeniu de Savoia sau feldmareşalul Rehnskiöld se numără printre figurile ilustre descrise de Massie.
   
  De regulă, atunci când analizează anumite perioade, istoricii pun accentul pe rolul proceselor şi al fenomenelor de lungă durată, lăsând cumva în umbră personalităţile excepţionale. Tocmai pentru a sugera impactul lui Petru cel Mare asupra istoriei Rusiei, în special, putem face apel la istoria contrafactuală şi să ne întrebăm: Cum ar fi arătat Rusia contemporană dacă n-ar fi existat Petru cel Mare?
  Show book
 • America dezgolită de la brâu în jos - vol 2 - cover

  America dezgolită de la brâu în...

  Raluca Feher

  • 0
  • 0
  • 0
  „Raluca Feher e o rockeriță a scrisului, din cel puțin două motive. Unu: lucrează în publicitate, unde cuvintele scapără și pocnesc din călcâie. Doi: în literatura convențională (și prost) denumită „de călătorie“, blues-ul nu invită la înfierbințirea sângelui, ci la picoteală.
   
  Pe rastelul din care ea îți ia armamentul scrie, cu litere electrice, „Rock’n roll over, Beethoven“. Dacă i-ați citit pățaniile din Argentina, Uruguay și Chile, știți la ce să vă așteptați: ritm de TGV, fraze trepidante și un cocktail afectiv cu o rețetă ușor de transcris și greu de nimerit: ironie, insolență, bravadă, nițică exasperare și credința că poți lua la bord orice pasager fără riscul de a-l pierde de client. Mulțumesc, Raluca Feher. Fiindcă scrii cum scrii, dar și fiindcă ai umblat după vize și pentru mine.“ – Radu Paraschivescu
   
  „Terapie curată. Funcționează și în intimidate și în grup, citită cu voce tare. O recomand cu toată încrederea și fără prescripție medicală. Nu promit că vindecă, dar sigur alină. Are o singură problemă. Provoacă invariabil râsul și, se știe, râsul îngrașă.“ – Andi Moisescu
  Show book
 • Viețile paralele - cover

  Viețile paralele

  Ilis Florina

  • 0
  • 0
  • 0
  Această carte monumentală va bulversa în totalitate orizontul de așteptare al cititorului. Romanul Viețile paralele debutează la 28 iunie 1883 și se încheie la 15 iunie 1889. Două date înregistrate în memoria colectivă, care consolidează și, deopotrivă, subminează mitul Poetului național. 
  Florina Ilis reconstituie, într-un roman-document care sfidează legile timpului, mai mult de 150 de ani din existența lui Mihai Eminescu – antumă și postumă –, din secolul al XIX-lea pînă în prezent, așa cum a fost ea trăită, consemnată, idealizată, maculată, imaginată. Viața, boala și moartea poetului continuă să fie subiecte actuale de dispute, de întrebări fără răspuns, de teorii ale conspirației. Poetul a fost un geniu? A iubit? A fost nebun? A existat Marea conspirație? A fost asasinat? Etc. etc. Într-un efort dramatic de a se apropia de adevăr, Florina Ilis recurge la nenumărate documente autentice, foi medicale de observație, surse apocrife, jurnale, legende urbane, mărturii ale contemporanilor, corespondență, manuscrise, dosare și note informative ale Siguranței și ale Securității, dezbateri aprinse în reviste de cultură, cotidiene și bloguri, dar și la jocul subtil al imaginației. Un geniu poetic precum Eminescu, ale cărui „vieți paralele“, pe cît de reale istoric, pe atît de metafizic visate, se confundă cu însăși România modernă, avea nevoie de o viziune pe măsură, capabilă să viseze, dincolo de epoci, ca într-o me-tempsihoză națională, documentele de arhivă ale unei „poliții politice“ fără vîrstă. 
  La șapte ani de la apariția bestsellerului Cruciada copiilor, noul roman al Florinei Ilis va lua prin surprindere nu doar lumea romanului românesc contemporan, ci și teoria și istoria literaturii.
  Show book
 • Vanda între Dorință și Rațiune - cover

  Vanda între Dorință și Rațiune

  Mara Popescu-Vasilca

  • 0
  • 0
  • 0
  ëntre dorință și rațiune... o problematică ancestrală a omului zilelor noastre. Eroina acestui roman se aruncă într-un joc al hazardului în iubire, o ruletă la care astăzi poți să câștigi iar mâine să pierzi. Dar, indiferent dacă găsește satisfacții sau decepții, eroina întotdeauna savurează gustul viu și plin de ardoare al jocului. Vanda, femeia modernă, femeia de afaceri iese dintr-o căsnicie searbădă și neîmplinită. Descătușată de restricții legale și morale, de prejudecăți și norme societale, ea se avantă în vârtejul periculos al dragostei întâmplatoare.Vanda este surferul pasionat care încearcă să prindă cele mai prielnice valuri pe oceanul vieții, sperând să se ridice la înălțimi amețitoare. Iar noi cititorii, surfăm cu ea pe aceeași placă, urcând și coborând pe coamele valurilor marine, simțind aceleași emoții și senzații care o copleșesc și pe ea. Vanda este în căutarea iubirii, a acestei enigme a ființei umane, ce dizolvă tot ce-i stă în cale: rațiune, credință, logică, moraluri. Iubirea se exprimă prin pasiune, dar pasiunea este oarbă. Oare suntem destinați să iubim doar când suntem orbi? Oare a iubi este o vină sau un dar divin? *****Between desire and reason...an old problem for the contemporary woman. Vanda, a psychologist in private practice in Romania, feels free and uninhibited after the end of a  boring and unfulfilling marriage. She foolishly jumps into the risky game of passionate love in hope of finding the ideal life partner. Only to find out that giving full love to others does not necessarily provides sincere love in return.Vanda is enslaved by her own desires. She is simply pushed in new relationships by a seductive attraction to the opposite sex. She is incapable of giving full consideration to potential negative outcomes of her actions. In search for the perfect partner, she is driven by haste and passion, not by reason. However, Vanda is sincere in love, drinking each time the chalice of pleasure, thrill and excitement to the bottom.Only when the first signs of difficulties show up, does she wonder what has happened: is she the cause of her own troubles? Or the men she deals with are not worthy of her love? How come she can advise her patients on understanding and managing their own feelings, yet she is unable to councel herself in similar cases? In this process of trial and error, of being torn between desire and reason, Vanda grows and matrures emotionally. Will she succeed in the end?
  Show book
 • Istoria inedită a unui ziar cultural 15 ani cu Ziarul de Duminică - cover

  Istoria inedită a unui ziar...

  Stelian Turlea

  • 0
  • 0
  • 0
  Nu știu când au trecut 15 ani.
   
  În mai 2000 nu m-am gândit o clipă unde voi fi peste 15 ani, știam că voi face acest ziar, dacă mă va ține Dumnezeu în viață, încă un an, doi, zece, dar nu m-am văzut o clipă măcar peste un număr atât de mare de ani. Pentru o publicație, de orice fel, 15 ani înseamnă enorm, aproape istorie, mai ales când traversează vremuri de criză, cu fluctuații economice uriașe, cu schimbări politice care pot pune capăt și celui mai minunat proiect.
  Show book