Reading without limits, the perfect plan for #stayhome
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Secolul Bacovia - cover

Secolul Bacovia

Mihai Cimpoi

Publisher: EuroPress

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

O carte incitantă despre unul dintre cei mai mari poeţi interbelici, taxat pe nedrept de către G. Călinescu drept un poet minor. Studiul este semnat de cunoscutul exeget literar Mihai Cimpoi, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, Membru al Academiei Române. Cartea se adresează elevilor, studenţilor, precum şi publicului larg de cititori.

Other books that might interest you

 • Ordine și Haos Mit și magie în cultura tradițională românească - cover

  Ordine și Haos Mit și magie în...

  Oișteanu Andrei

  • 0
  • 0
  • 0
  Pentru mentalitatea mitică, așa cum toate elementele Cosmosului preexistă, în stare virtuală, în materia Haosului precosmogonic, acesta din urmă supraviețuiește în chiar structura Cosmosului. Universul (sau orice microunivers: corpul, casa, satul etc.) este văzut ca fiind într-un echilibru labil, oscilând mereu între starea de Haos și cea de Cosmos. Aplicând acest principiu al mentalității mitice diferitelor creații mito-folclorice românești, autorul observă că bună parte dintre legende, colinde, balade, descântece, ceremonii, ritualuri sau gesturi magice au ca ultim scop menținerea sau restabilirea „rânduielii lumii“.
  Show book
 • Drumul către isihie Ispita lecturii - cover

  Drumul către isihie Ispita lecturii

  Steinhardt N.

  • 0
  • 0
  • 0
  În stilul său caracteristic, N. Steinhardt abordează în aceste două volume o paletă tematică largă. În Drumul către isihie, el oferă interpretări inedite ale operelor unor reprezentanți de marcă ai literaturii, fără să uite însă să sublinieze meritele unor tineri autori români aflați la vremea respectivă la începutul carierei. Astfel, Iorga, Rebreanu, Eminescu stau alături de Proust, Céline și Joyce, dar și de Șerban Foarță sau Ana Blandiana. Ispita lecturii adună laolaltă impresii de călătorie în Maramureș, eseuri despre Eminescu, Creangă sau Nichita Stănescu, relatări despre expoziția Picasso de la Paris sau analize ale filmelor lui Hitchcock.
  Show book
 • Din istoria relațiilor anglo-romane 1936-1939 - cover

  Din istoria relațiilor...

  Marusia Cirstea

  • 0
  • 0
  • 0
  Doamna Marusia CIRSTEA, doctor in stiinte istorice, a investigat, in baza cercetarii unei extrem de bogate bibliografii si a unor studii intense in arhivele diplomatice si militare interne (Arhiva Ministerului de Externe al Romaniei - Bucuresti, Arhivele Militare Nationale – Bucuresti si Pitesti, Arhivele Nationale ale Romaniei - Bucuresti, Biblioteca Nationala si Biblioteca Academiei Romane, ambele din Bucuresti), o problema de mare interes, abordata pana acum de numerosi istorici romani si straini (Paul D. Quinlan, Elisabeth Barker, V. F. Dobrinescu, Gh. Pascalau, Ion Patroiu s.a.). Tocmai de aceea, meritul autoarei este cu totul deosebit, intrucat, bazandu-se pe rezultatele cercetarilor anterioare, dar, aprofundandu-le si completandu-le substantial cu documente inedite, este in masura sa realizeze o contributie stiintifica de reala valoare pe marginea evolutiei raporturilor politico-diplomatice intre Romania si Marea Britanie intr-una din perioadele cele mai captivante si mai dificile ale epocii contemporane – ajunul conflagratiei mondiale din 1939-1945. Asa dupa cum se subliniaza in ampla Introducere, problema cercetata „constituie o tema de studiu si de reflectie importanta, interesanta si plina de invataminte, nu numai pentru istoricul de astazi, dar si pentru omul simplu, pasionat de istorie si, indeosebi, pentru politicianul si diplomatul care trebuie sa gaseasca solutii practice unor aspecte interesand raporturile internationale“ (p. 3). Astfel, dupa o pertinenta si documentata Introducere, care elucideaza si aspectele istoriografice ale cercetarii, autoarea realizeaza o consistenta monografie privind relatiile dintre Bucuresti si Londra intre 1936 si 1939, in cuprinsul a patru capitole judicios repartizate pentru a se asigura tratarea globala si unitara a materiei. De un mare interes si cu o importanta pondere in economia lucrarii se dovedesc, nu mai putin, Concluziile (pp. 200-213), Bibliografia (pp. 214-232) si cele 25 de Anexe (pp. 233-350).Ultimele luni de pace si inceputul celui de-al doilea razboi mondial, evolutia raporturilor anglo-romane in context fac obiectul celui de-al IV-lea capitol. Principalele evenimente tratate sunt, in ordine cronologica, faimosul caz Tilea; garantiile franceze si britanice acordate Poloniei, Greciei si Romaniei; rostul pactului sovieto-german din 23 august 1939 in politica europeana; declansarea razboiului si atitudinea Romaniei si, in sfarsit, proclamarea neutralitatii Romaniei in razboi vizavi de implicarea Marii Britanii in ostilitati. Temeinicia cercetarii este atestata de o bogata si sistematica Bibliografíe, care, fara indoiala, intregeste, in chip fericit, textul lucrarii. In acelasi timp, Anexele ingaduie specialistului si cititorului interesat sa aprecieze amploarea si seriozitatea investigatiilor arhivistice.
  Show book
 • Gheișele - cover

  Gheișele

  Robert Guillain

  • 0
  • 0
  • 0
  Arhetip al feminității? Păstrătoare ale tradiției? Prostituate de lux? Puțini occidentali au reușit să pătrundă în lumea secretă a gheișelor și să o înțeleagă. O lume a luxului și a dragostei, a culturii și a misterului, cu așezări și un mod de viață amintind de vechile stampe japoneze. O lume plină de farmec, situată parcă în afara timpului. Robert Guillain, un jurnalist francez care a trăit aproape 40 de ani în Asia și a iubit cu precădere Japonia, ne oferă o mărturie fără echivalent despre universul gheișelor, dar și despre obiceiurile și tradițiile nipone. Un univers pe care Guillain îl descoperă și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când armata japoneză lupta în China și în Pacific, și în perioada când Japonia ajunsese printre cele mai mari puteri industriale din lume.
  Show book
 • Unde ești? - cover

  Unde ești?

  Sigmund Freud

  • 0
  • 0
  • 0
  Selectia de fata cuprinde lucrari freudiene din perioade diferite puse toate sub semnul unei evolutii a ideilor legate de modificarile pe care le sufera componenta anala a pulsiunii sexuale. Teoria freudiana in ceea ce priveste evolutia patologica masculina in conflictul cu aceasta tentatie este expusa in modul cel mai plastic de Daniel Paul Schreber presedintele de Senat care si-a scris si publicat cu lux de amanunte delirul. Lucrarea despre nevroza demoniaca din secolul al XVII-lea infatiseaza un caz asemanator celui al omului cu sobolani: este vorba despre un delir legat de doliul dupa tata de care subiectul este inca legat prin miscari pulsionale sexuale refulate. 
  Cuprins:Nota asupra traducerii (Roxana Melnicu)Actiuni compulsive si practici religioase (1907) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaCaracter si erotica anala (1908) (trad. Corneliu Irimia)Nota introductivaRemarci asupra unui caz de nevroza obsesionala (1909) (trad. Reiner Wilhelm si Silviu Dragomir)Nota introductivaIntroducereI Din istoricul boliiA. Inceputul tratamentuluiB. Sexualitatea infantilaC. Marea temere obsesivaD. Introducere in intelegerea cureiE. Cateva reprezentari obsesive si explicarea lorF. Determinarea ocazionala a boliiG. Complexul patern si solutia ideii legate de sobolaniII Consideratii teoreticeA. Cateva caracteristici generale ale formatiunilor obsesionaleB. Cateva particularitati psihologice ale bolnavilor de nevroza obsesionala. Atitudinea lor fata de realitate superstitie si moarteC. Viata pulsionala si originea obsesiei si a indoieliiPredispozitia la nevroza obsesionala. O contributie la problema alegerii nevrozei (1913) (trad. Corneliu Irimia)Nota introductivaParalela mitologica la o reprezentare obsesionala plastica (1914) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaDespre transformari pulsionale mai ales in erotica anala (1917) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaObservatii despre un caz de paranoia (Dementia Paranoides) descris autobiografic (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaIntroducereI Istoria boliiII Incercari de interpretareIII Despre mecanismul paranoieiCompletare (1912)Un caz de paranoia care contrazice teoria psihanalitica (1915) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaDespre cateva mecanisme nevrotice in gelozie paranoia si homosexualitate (1922) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductiva„Un copil este batut“ (contributie la cunoasterea originii perversiunilor sexuale) (1919) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaDespre psihogeneza unui caz de homosexualitate feminina (1920) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaUn caz de nevroza demoniaca in secolul al XVII-lea (1923 [1922]) (trad. Roxana Melnicu)Nota introductivaIntroducereI Povestea pictorului Christoph HaitzmannII Motivul pactului cu diavolulIII Diavolul ca substitut paterIV Cele doua pacteV Cursul ulterior al nevrozeiBibliografieLista abrevierilorIndex
  Show book
 • Inchiziția O istorie a terorii în secolele al XV-lea - al XVIII-lea - cover

  Inchiziția O istorie a terorii...

  Toby Green

  • 0
  • 0
  • 0
  Inchiziția spaniolă, poate cea mai temută instituție din istoria omenirii, a fost înființată în 1478 de Regii Catolici, Ferdinand și Isabella, și abolită abia în 1834, odată cu Războaiele Napoleoniene. Spre deosebire de Inchiziția medievală din restul Europei, cea din Spania și Portugalia s-a răspândit în coloniile iberice din Asia, Africa și America de Sud, ajungând să terorizeze, timp de peste trei secole, nu mai puțin de patru continente.
   
  Care au fost însă motivele înființării ei? De ce provoca atâta teamă? Cine erau victimele torturate și arse în autodafeuri? Toby Green readuce la viață această perioadă a istoriei cu ajutorul uriașei arhive inchizitoriale păstrate și prezintă nenumărate cazuri judecate de Sfântul Oficiu, de la arhiepiscopi la oameni obișnuiți, victime inocente ale unui sistem diabolic. Deși înspăimântătoare, aceste povești sunt un exemplu al rezistenței spiritului uman în fața absurdului și a răului. Toby Green ne dezvăluie mecanismele prin care pot apărea persecuția și teroarea, dar și felul în care pot fi evitate. Inchiziția este un avertisment venit din trecut, o lecție a istoriei pentru noi toți!
  Show book