Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Nicolae Manolescu (Pre)istoria criticului - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

Nicolae Manolescu (Pre)istoria criticului

Marian Victor Buciu

Publisher: Contemporanul

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

„Mai presus de observațiile strălucite risipite pe parcursul analizelor romanelor lui N. Breban, de situările pertinente, de siguranța tonului și ingeniozitatea cailor de abordare, ne ispitește În acest studiu figura spiritului creator Întrezărită de M.V. Buciu În atitudinea prozatorului față de dubla opresiune, a codului ideologic și a scriiturii, deopotrivă alienante. Cum autorul este, el însuși, prozator, teza manifestă un interes special pentru o anumită specie de luciditate creatoare care recunoaște sau cunoaște limitele scriiturii și îi alege conștient forma de alienare. Ea trădează admirația față de un destin exemplar și, poate, un vis de transvazare, fapt care și explică tensiunea participativă a frazelor.“ – Eugen Negrici. 
„E un rezultat spectaculos al aplicării unui sistem unitar de interpretare, combinând în proporții adecvate teoria și analiza. (...) Noțiunile-cheie se potrivesc în broasca textului, deschis astfel interpretării Într-un mod expert, fără a utiliza șperaclul impresionismului.“ – Ion Simuț. 
„Refuzându-și conformarea la tradițiile autohtone ale reveriei «impresioniste» în marginea textului și a re-citirii rând cu rând, În fața publicului, autorul a procedat În maniera unui universitar american: năzuință a randamentului maxim, redundanța minimă, «livrare» extrem-modernizată a demersului critic către utilizator, o atmosferă de document informatic, cu elaborare asistată de calculator. Abordarea e complet problematizată, iar cartea e contruita în sistem fagure: celulele, odată stabilite prin identificarea și delimitarea problemelor relevante, au fost umplute compact cu pasta informației și analizei.“ – Nicolae Bârna. 
„Sunt sigur că Marian Victor Buciu va deveni, în următorii zece ani, autorul unei opere.“ – Mircea Ciobanu, 1993. 
„Îmi place judecata Dvs., rapidă, adâncă, cu acces, aș zice instinctiv, la abstract.“ – Nicolae Breban. 
„Subtil, rafinat, erudit, Marian Victor Buciu este probabil cel mai european critic din România.“ – Dumitru Țepeneag.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Povestea ta a început demult - Cum să vindeci traumele familiale moștenite - cover

    Povestea ta a început demult -...

    Mark Wolynn

    • 0
    • 0
    • 0
    Cartea de față vorbește despre acele fobii, depresii și gânduri obsesive care ne copleșesc fără să ne dăm seama de unde ni se trag. Combinând cercetările din neuroștiințe cu intervențiile specifice constelațiilor familiale, autorul demonstrează în ce fel uneori ajungem să moștenim și să retrăim, în mod inconștient, suferințele și traumele nerezolvate ale strămoșilor. Cititorul are la îndemână căi utile pentru eliberarea de traumele moștenite pe cale transgenerațională. Aceste tehnici merg de la identificarea anxietăților mascate după cuvinte și comportamente aparte până la genogramă, dialogul imaginar cu strămoșii și eliberarea, prin compasiune, de suferințele generațiilor trecute.
    Show book
  • Homeschooling - Cum să-ți încurajezi copilul să devină creativ și independent - cover

    Homeschooling - Cum să-ți...

    Owen Jones

    • 0
    • 0
    • 0
    Homeschoolingul este o alternativă din ce în ce mai populară la educația tradițională desfășurată în clasă, oferind o abordare flexibilă și particularizabilă de învățare care poate fi ajustată nevoilor și competențelor unice ale fiecărui copil. Totuși, în ciuda multiplelor sale beneficii, homeschoolingul poate prezenta și o serie de provocări, de la parcurgerea programei și proiectarea lecțiilor până la încurajarea legăturilor sociale și administrarea cerințelor de predare și totodată de creștere a copilului. Această carte este un ghid de homeschooling pentru începători, oferind o privire de ansamblu asupra diverselor abordări, strategii și resurse disponibile pentru familiile care aleg să-și educe copiii acasă. Autorul acoperă subiecte importante precum proiectarea programei, metodele de predare, apreciere și evaluare și socializarea, concentrându-se pe sfaturi practice și pe cele mai bune practici. Am scris această carte atât pentru familiile pentru care homeschoolingul este un concept nou, cât și pentru cele care iau homeschoolingul în considerare drept o opțiune, care vor să afle mai multe despre această formă de educație. De asemenea, cartea se adresează familiilor care fac în prezent homeschooling și care caută sfaturi și sprijin. Am gândit această carte ca pe o introducere utilă și accesibilă în lumea homeschoolingului, oferindu-vă informațiile și inspirația de care aveți nevoie pentru a lua decizii informate cu privire la educația copilului dumneavoastră. Cartea acoperă o gamă largă de subiecte, de la noțiunile de bază ale homeschoolingului până la strategii și resurse mai avansate. Autorul vă va introduce în procesul de creare a programei particularizate care este ajustată la nevoile și competențele unice ale copilului dumneavoastră, în timp ce vă oferă sfaturi și strategii pentru echilibrarea structurii și a flexibilității, încurajarea creativității și a independenței și explorarea provocărilor aduse de homeschooling.
    Show book
  • Arta de a citi gândurile - cover

    Arta de a citi gândurile

    Henrik Fexeus

    • 0
    • 0
    • 0
    Citirea gândurilor nu este un mit. Este o realitate. Doar că este puţin diferită de ceea ce îşi imaginează majoritatea oamenilor. Cu instrumentele pe care le oferă această carte, vei afla imediat ce gândeşte şi simte cealaltă persoană şi vei putea să-i influenţezi gândurile şi sentimentele. Când vei observa expresiile afişate pe faţa sa, îi vei descifra emoţiile. Vei putea detecta imediat orice lipsă de onestitate sau minciună. Vei învăţa să fii atent la modul în care ceilalţi îşi folosesc limbajul corpului şi vocea atunci când comunică. Folosind acelaşi limbaj al corpului şi acelaşi ton al vocii ca interlocutorul tău, vei obţine întotdeauna o comunicare limpede şi o înţelegere precisă a lucrurilor pe care doreşti să le împărtăşeşti: la o întâlnire romantică, la un interviu pentru angajare sau în familie.
    Show book
  • Viața bună - O introducere în etică - cover

    Viața bună - O introducere în etică

    Cristian Iftode

    • 0
    • 0
    • 0
    Viața bună poate fi aventura vieții tale, dacă nu este deja. Vei găsi aici un prieten bun și critic spre a scoate adevărul din tine, adevărul de sine. Un prieten egal ție, totuși, mai antrenat în virtute, spre care te cheamă. Norocul nostru e mare: culturii române i-a luat sute de ani să aibă cartea de etică pe care o avem acum în mâini, cartea de filosofie morală contemporană care face dreptate, dar mai ales bine anticului din noi. Viața bună, dacă știm a o citi spre a o trăi, va fi una a libertății, autentică, trudind în fericire. Căci așa s-a încercat de mii de ani, de la Aristotel la Nietzsche, de la Seneca la Foucault, și, în sfârșit, așa o scrie nouă Cristian Iftode. - Constantin Vică
    Show book
  • Sindromul impostorului - cover

    Sindromul impostorului

    Kevin Chassangre, Stacey Callahan

    • 0
    • 0
    • 0
    Anumite persoane consideră că nu-și merită succesul. Această modestie patologică se manifestă printr-o impresie de lipsă a capacităților, o convingere că toți ceilalți au fost, într-un fel sau altul, induși în eroare, și de o imposibilitate de a-și asuma reușitele, în ciuda semnelor externe ale unui succes evident. În această carte, formată din nouă lecții, autorii iși propun să prezinte sindromul impostorului, a cărui apariție poate fi favorizată de mesajele parentale și societale, de mediul de dezvoltare sau de anumite trăsături de personalitate. Succesiv, sunt abordate aspectele conceptuale ale sindromului, cum a fost descoperit și care sunt caracteristicile sale descriptive, urmărind și instalarea sindromului din copilărie până la vârsta adultă și impactul pe care îl are asupra stării de bine a persoanelor care pot avea asemenea manifestări, impact care ne va ajuta să stabilim în ce măsură se poate vorbi de un sindrom al impostorului. Autorii oferă și strategii psihoterapeutice de abordare și gestionare a acestui sindrom puțin cunoscut, dar care pare să provoace suferință multor oameni, cel puțin o dată în viață.
    Show book
  • Viața este grea - Cum ne poate ajuta filosofia să ne găsim calea - cover

    Viața este grea - Cum ne poate...

    Kieran Setiya

    • 0
    • 0
    • 0
    „Viața, prieteni, e grea — iar noi trebuie să spunem răspicat asta. E mai grea pentru unii decât este pentru alții. În decursul vieții noastre toți trecem prin vânt și ploi, dar, în timp ce norocoșii se usucă lângă foc, alții sunt făcuți ciuciulete de furtuni și inundații, atât literalmente, cât și metaforic. 
    Așadar ce e de făcut? Nu există leac pentru condiția umană. Însă, după douăzeci de ani în care am predat și am studiat filosofie morală, sunt de părere că aceasta poate fi de ajutor." – Kieran Setiya 
     
    Printr-o scriitură captivantă și o argumentație clară, Kieran Setiya, profesor la MIT, arată că cea mai pertinentă cale de a construi o viață cu adevărat bună ține mai degrabă de încercarea de a te confrunta cu realitatea decât de tendința oarbă de a te agăța de un ideal simplist de fericire permanentă. Bazându-se pe filosofia antică și modernă, precum și pe ficțiune, istorie, memorii, film, comedie, științe sociale și povești din experiența autorului, Viața este grea aduce mângâiere și compasiune. Accesibilă, plină de căldură și de bună-dispoziție, această carte oferă o hartă pentru a naviga pe teren accidentat, de la traume personale la nedreptățile și absurditatea lumii. 
     
    „A citi această carte este ca și cum ai vorbi cu un prieten atent care nu-ți spune niciodată să te înveselești, dar, oferindu-ți o companie blândă și o schimbare de perspectivă, oricum te face să te simți mai bine." – The New York Times Book Review 
     
    „În sfârșit, un filosof abordează sensul vieții și vine cu răspunsuri utile." – Sunday Times
    Show book