Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
A Városliget első száz éve - cover

A Városliget első száz éve

Lovas Dániel

Publisher: Panton

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

A Városliget története több mint kétszáz évre nyúlik vissza. Könyvünkben arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk a kezdeteket, a közpark előtörténetét, fokozatos kiépülését és az első száz év eseményeit. Igyekszünk olvasmányosan, sok érdekes történettel, korabeli idézettel fűszerezve felidézni a kalandos fordulatokkal teli történetet, amelynek során az 1700-as években Pest tulajdonába visszakerült, elhanyagolt kiserdő a huszadik század fordulójára a főváros legnépszerűbb közparkjává vált.
 
Különös jelentőséget kap a Városliget történetének kezdeti időszaka, ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon hol található az első közösségi tulajdonú, közcélokat szolgáló park a nyugati világban? Dorothee Nehring 1978-ban, Hannoverben megjelent parktörténeti könyve szerint a pesti Városliget kiemelkedik a 19. század első felében kiépített európai és amerikai közcélú parkok sorából. Jelentőségét tekintve, olyan fontos városi parkokkal állítható párhuzamba, mint a londoni Hyde Park vagy a New York-i Central Park. A pesti volt ugyanis világszerte az első közpark, amelyet egy város birtokában lévő területen, városi költségvetésből, közjóléti céllal hoztak létre.

Other books that might interest you

 • Helyünk és sorsunk Európában - cover

  Helyünk és sorsunk Európában

  Endre Bajcsy-Zsilinszky

  • 0
  • 0
  • 0
  A könyv három történetpolitikai tanulmánya utoljára 1941-ben jelent meg, de aktualitásuk azóta sem változott. "Az eltévedt lovas" maga a magyar nemzet, mely letévedt az ősi útról; "Az Európa ellenünk és önmaga ellen" című rész Trianon szörnyű igazságtalanságait jelöli meg az új világomlás közelgő okaként; míg a "Dunai kibontakozás" az ésszerű elvi alapokat vázolja föl a magyar jövő számára.
  
  Az új kiadást Czettler Antal történész utószava zárja.
  Show book
 • Bolgár szótár - Témaalapú megközelítés - cover

  Bolgár szótár - Témaalapú...

  Pinhok Languages

  • 0
  • 0
  • 0
  Ez a szógyűjtemény több mint 3000 bolgár szót és kifejezést tartalmaz, amelyek téma szerint kerültek csoportosításra, hogy könnyebben kiválaszthassa, mit tanuljon először. Ráadásul a könyv második fele két tárgymutatót tartalmaz, amelyek alapszótárként használhatók a szavak keresésére a két nyelv bármelyikén. A 3 rész együtt kiváló forrást jelent a tanulók számára nyelvtudásuk szintjétől függetlenül.
   
  Hogyan használjuk ezt az bolgár szótárat?Nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Javasoljuk, hogy először tanulmányozza a könyv első részében található igéket, mellékneveket és kifejezéseket! Ez nagyszerű alapot ad a további tanuláshoz, és már elegendő bolgár szókincset biztosít az alapvető kommunikációhoz. A könyv második felében található szótárak bármikor használhatók, amikor például az utcán hallott szavakat kell megkeresni, vagy amikor bizonyos bolgár szavak fordítását szeretné megismerni, vagy csak azért, hogy megtanuljon néhány új szót ábécésorrendben.
   
  Néhány záró gondolat:A szószedetek évszázadok óta léteznek, és mint oly sok minden, ami már egy ideje elérhető, nem túl divatosak és egy kicsit unalmasak is, de általában nagyon jól működnek. Az alapvető bolgár szótárrészekkel együtt ez az bolgár szótár nagyszerű forrás a tanulási folyamat során, és különösen hasznos akkor, amikor nincs internetkapcsolatunk a szavak és kifejezések megkereséséhez.
  Show book
 • Tanuljon Szerbül - Gyorsan Egyszerűen Hatékonyan - 2000 Kulcsszó - cover

  Tanuljon Szerbül - Gyorsan...

  Pinhok Languages

  • 0
  • 0
  • 0
  Ez a könyv a 2000 leggyakrabban használt szó és kifejezés listáját tartalmazza, a napi beszélgetésekben előforduló gyakoriságuk szerint rendezve. A gyors haladás és a motiváltság fenntartása érdekében a szótár a 80/20-as szabályt követve először az alapvető szavak és mondatszerkezetek elsajátítását biztosítja.
   
  Kinek érdemes megvenni a könyvet?Ez a könyv olyan motivált kezdő és középhaladó szerb nyelvtanulóknak szól, akik hajlandóak napi 15-20 percet szavak tanulására fordítani. A szótár egyszerű felépítése annak köszönhető, hogy minden szükségtelen dolgot kivettünk belőle, lehetővé téve, hogy a nyelvtanuló kizárólag azokra a részekre koncentrálhasson, amelyek a lehető legrövidebb idő alatt segítenek a legnagyobb mértékű haladást elérni. Egy olyan kezdő vagy középhaladó szinten lévő nyelvtanuló számára, aki hajlandó napi 20 percet a tanulásra szánni, ez a könyv valószínűleg a legjobb befektetés, amit el lehet képzelni. Le lesz nyűgözve, hogy a mindössze néhány hetes napi gyakorlással milyen gyors haladást fog elérni!
   
  Kinek nem ajánljuk a könyvet?Ez a könyv nem haladó szintű szerb nyelvtanulóknak készült. Ebben az esetben látogasson el honlapunkra, vagy keressen rá a még nagyobb szókészletet tartalmazó szerb szótárunkra, amely azon haladó nyelvtanulók számára is hasznos témák szerint került felosztásra, akik bizonyos területeken javítani szeretnék nyelvi felkészültségüket.Továbbá, ha olyan teljes körű szerb tankönyvet keres, amely végigvezeti az szerb nyelvtanulás különböző lépésein, akkor ez a könyv valószínűleg nem önnek szól. Ez a könyv csak szavakat tartalmaz, ezért a vásárlónak más forrásokból vagy nyelvtanfolyamokon kell megtanulnia olyan dolgokat, mint a nyelvtan és a kiejtés. A könyv erőssége abban rejlik, hogy az alapvető szókészlet gyors elsajátítására összpontosít, nem pedig olyan információkra, amelyeket sokan elvárhatnak egy hagyományos nyelvkönyvtől. Kérjük, ezt vegye figyelembe a vásárlás során!
   
  Hogyan használjuk a könyvet?Ez a könyv ideális esetben napi szinten használatos, és az egyes munkamenetekben meghatározott számú oldal áttekintése szükséges. A könyv 50 szóból álló részekre oszlik, ami lehetővé teszi a lépésről lépésre történő fejlődést. Tegyük fel például, hogy jelenleg a 101-től 200-ig tartó szólistát tekinti át. Amikor már elég jól ismeri a 101-től 150-ig terjedő lista szavait, elkezdheti tanulni a 201-250 pontok tartalmát, majd a következő nap elhagyhatja a 101-től 150-ig tartó lista tanulását és folytathatja a 151-250 közötti szavakkal. Így lépésről lépésre haladhat a könyvben, és nyelvi készségei minden egyes elsajátított oldallal fejlődni fognak.
  Show book
 • Az igazi Sztálin - Mao a diktátor - cover

  Az igazi Sztálin - Mao a diktátor

  István Nemere

  • 0
  • 0
  • 0
  Két történelmi mű egy kötetben. Amilyennek őket a magyar olvasók még nem olvashatták. A szerző kutatásai eredményeképpen rémisztő, de valós portrékat fest a huszadik századi „politikai állatkert” két ijesztő diktátoráról. A fenevadak közelről még vadabbak, mint eddig hittük.
  Show book
 • Légy az enyém - cover

  Légy az enyém

  Elisabeth Forest

  • 0
  • 0
  • 0
  Valamikor az 1820-as évek végén…
   
  Lady Amelia Devereux, Outridge hatodik grófjának lánya más, mint a többi, vele egykorú fiatal nő. És nem csak azért, mert ő még nincs férjnél, mint legtöbb barátnője, hanem azért is, mert családja akaratával szembeszegülve, nem is szándékozik hagyni, hogy bekössék a fejét. Soha.
   
  Amelia másra vágyik. Álomvilágban él. Nem családot akar, férjet, aki gondoskodik róla, hanem karriert. Amelia írónő szeretne lenni, és ebben csakis egy emberre számíthat.
   
  Lord Antony Saint-Germain gyerekkora óta bejáratos a Devereux családhoz, és jó néhány éve fülig szerelmes Ameliába, aki azonban mit sem tud a férfi érzéseiről. Csakis a jó barátot látja Tonyban, a bizalmast, aki még saját barátjával és egykori bajtársával, Amelia bátyjával, Harryvel is képes szembeszállni a lány érdekében. Lady Amelia hozzá fordul segítségért. És természetesen Tonynak most is van egy első osztályú ötlete.
   
   
   
  Rose Woods több paranormális románc után, most először egy történelmi romantikus regénnyel lepi meg az olvasókat, Elisabeth Forest írói néven.
  Show book
 • Magyar zsidó történelem – másképp - cover

  Magyar zsidó történelem – másképp

  Michael K. Silber

  • 0
  • 0
  • 0
  Antológiánk magyar zsidó történelemről szóló tanulmányok gyűjteménye. Összeállításunk azonban mind témájában, mind módszertanában különbözik az eddig megszokott ábrázolástól. A magyar (azaz a történelmi Magyar Királyság területén élő) zsidóságot a történetírók leginkább a modern eszmékhez lelkesen csatlakozó és asszimilációra törekvő közösségként ábrázolták, amelyet csupán az antiszemitizmus időszakos fellángolásai akadályoztak meg végső céljuk elérésében. Sokszor még az is előfordult, hogy a magyar zsidókat a legsikeresebben asszimilálódott európai zsidóságként jellemezték, ami már nyilvánvaló túlzás. Valójában a magyar zsidóság sajátos jellege sokkal inkább a jelentős létszámú ortodox réteg határozott asszimiláció-ellenességéből fakadt. Az itt kötetbe gyűjtött öt tanulmány a magyar ortodoxia történetével, ezzel a mostanáig igen kevés figyelemre méltatott területtel foglalkozik.
  Show book