Subscribe and enjoy more than 1 million books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Jurnale americane - cover

Jurnale americane

Lidia Lazu

Publisher: EuroPress

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„În parcul acela mare dintr-o suburbie a Chicago-ului am descoperit un colț mai părăginit, cu un lac plin de păpuriș, de ierburi acvatice al căror nume îl ignoram, de rațe sălbatice, ceva cam ca pe la noi. Se pare că, pe cât de mult diferă locurile în care omul își face viața lui civilizată, tot pe atât de mult se aseamănă între ele locurile care și-au păstrat, ca printr-o minune, starea lor de la început, netulburată de homo faber. Poate n-o să credeți, dar nu ne mai dezlipeam de acel loc, căruia unii i-ar putea spune pârloagă. M-a impresionat faptul că acești copii s-au arătat receptivi la mesajul natural. Înseamnă că omul, atunci când i se oferă ocazia, alege în modul cel mai firesc un peisaj liniștit, odihnitor. La drept vorbind, sunt atâtea lucruri interesante de văzut aici, la fratele meu Ionel Americanul! Și tocmai în momente ca ăstea, gândul meu se întoarce la ce-a fost cândva. Se pare ca și sufletul își are ochii lui...“ – Lidia Lazu

Other books that might interest you

 • Noile riscuri ale gândirii politice - cover

  Noile riscuri ale gândirii politice

  Sorin Vieru, Terente Robert

  • 0
  • 0
  • 0
  Dacă Riscul gândirii nu s-a bucurat de atenția meritată, probabil din cauza exploziei neașteptate de producții culturale – și mai ales pseudoculturale – care s-a petrecut după decembrie 1989, noua lucrare a celor doi gânditori, scrisă după aproape două decenii, ar trebui să aibă toate premisele pentru a fi receptată cum se cuvine. 
  Sub forma înșelătoare a dialogului între cinci personaje caracterizate – fiecare – de un stil de gândire bine determinat cei doi ascund nenumărate giuvaere ale gândirii originale, penetrante și vizionare. Cititorul obișnuit să caute pe copertă elementele care să-i permită măcar printr-un exercițiu deductiv descifrarea ingredientelor discursului celor doi autori va fi surprins la fiecare pagină. 
  Dacă „cele 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre viață“ reprezintă de cele mai multe ori o simplă etichetă, sub care compoziția eterogenă a conținutului, superficialitatea și caracterul facil al expunerii mulțumesc și conving doar pe termen scurt, în cazul lucrării celor doi filosofi români lucrurile stau exact pe dos. În cele cinci capitole care analizează avatarurile gândirii sunt ascunse nenumărate modele de înțelepciune și de disciplină a logosului, fără a fi anunțate, explicate cu toate determinațiile conexe sau accentuate în vreun fel. Acesta este probabil cel mai elegant mod de a răsplăti cititorii: spunându-le cum fără a-i avertiza că. 
  Pentru cine își dorește totuși o etichetă care să ușureze clasificarea acestui volum, cea mai concisă și mai potrivită este oferită de un binecunoscut dicton latin: Sapienti sat. Într-un ocean de soluții, Sorin Vieru și Terente Robert construiesc o insulă de probleme a cărei trăinicie este alarmantă și, în același timp, reconfortantă.
  Show book
 • Rotonda plopilor ascunsi - cover

  Rotonda plopilor ascunsi

  Valeriu Anania

  • 2
  • 0
  • 0
  Volumul reuneste doua texte: „Rotonda plopilor aprinsi“ in care autorul evoca diferite personalitati culturale pe care le-a cunoscut si de care a fost apropiat intr-o epoca sau alta a vietii de la Tudor Arghezi si Gala Galaction la V. Voiculescu Lucian Blaga sau Marin Preda si „De dincolo de ape“ ce include jurnalul american al autorului din decembrie 1969 pana in decembrie 1970. Acestora li se adauga pagini inedite de memorialistica. 
  „Valeriu Anania nu este nicidecum tipul memorialistului egocentric obsedat sa-i foloseasca pe ceilalti exclusiv pentru etalarile sale megalomane. Nu este fireste nici tipul salonard al memoriei de cafenea ce aluvioneaza zvonuri si cancanuri... Inainte de a fi un tandru subtil generos dar sagace observator al celui pe care si-a propus sa-l «picteze» el este un mester al ramei. Inainte de-a va lasa absorbiti de tablou de fizionomiile atitudinea biografiile scenele si personajele de epoca priviti va rog cu atentie lucratura ramei. Nu doar miezul fiintei din portret ci si pozitionarea pictorului fata de subiect plus lucratura calitatea incadrarii... Mana de parinte mana de maestru!“ (Dan C. Mihailescu)
  Show book
 • Melancolii portugheze - cover

  Melancolii portugheze

  Diana Adamek

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul de eseuri Melancolii portugheze radiografiază câteva dintre vârstele literaturii portugheze. Secvențele alese îi au ca protagoniști pe Luis de Camoes, Mariana Alcoforado, Fernando Pessoa, José Saramago și Antonio Lobo Antunes. De la ardoarea barocă la melancolie, de la ieșiri patetice la replieri nostalgice, traseul punctează treptele și centrii de tensiune ai unui tip de sensibilitate aparte, întors, după expresia lui Camoes, „cu spatele la pământ și fața spre mare“. Demersul nu va fi străin de procedeele, artificiile și întregul arsenal al criti-ficțiunii.
  Show book
 • Odiseea plăcilor memoriale - cover

  Odiseea plăcilor memoriale

  Ion Lazu

  • 0
  • 0
  • 0
  În ultimii ani Uniunea Scriitorilor a inițiat câteva proiecte specifice de anvergură, considerate în stare să spargă zidul indiferenței generalizate de care atâta ne plângem, mă refer desigur la dezinteresul flagrant pentru literatură, pentru cultura scrisă și implicit pentru creatorii acesteia, scriitorii. Zis și făcut – ceea ce nu e puțin lucru pentru un scriitor evazionist, nu? Oricum am lua lucrurile, la sfârșitul anului 2007 aveam confecționate și inscripționate nu mai puțin de 124 plăci memoriale, pe care figurează numele a 167 scriitori; această cifra, impresionantă prin ea însăși, nu poate da însă o idee corectă privind amploarea acțiunii despre care tocmai aminteam decât dacă o raportăm la cifra de circa 60 de plăci memoriale pe care Uniunea noastră (USR) le-a pus în ultimii 60 de ani. Am considerat că marii noștri scriitori, făuritori de cultură, merită până la urmă, după o viață de privațiuni, umilințe și eșecuri (ignorați de semenii lor, disprețuiți de rude și cunoscuți, neînțeleși de familie, obstrucționați de birocrația nemiloasă, invidiați de confrații fără har), binemerita de la această națiune măcar neuitarea pe care o conferă, simbolic în definitiv, o placă de marmoră albă pe locul pătimirii lor întru Artă, Frumos și Adevăr. O binevenită atenționare pentru insul trecător pe străzile capitalei: „Aici a trăit și a creat între anii... scriitorul...“ Dar va fi sesizat cinstitul nostru concetățean apariția acestor plăci memoriale?
  Show book
 • Coasta lui Apollo Jurnal de scriitor - cover

  Coasta lui Apollo Jurnal de...

  Christi Aura

  • 0
  • 0
  • 0
  Dacă spun un adevăr incomod sunt tratată ca un trouble-fête. Dacă regret radicalismul sau lipsa de tact de a emite un adevăr neplăcut, mi se sugerează că sunt lașă. Dacă sunt visătoare sau patetică, mi se spune că sunt depășită. Când sunt tristă și mă ascund după masca unei veselii debordante, mi se zâmbește insidios: ei, ascunde ea ceva. Când spun în gura mare ceea ce cred, sunt șfichiuită cu sarcasme. Iar atunci când abordez teme majore, mi se sugerează că sunt expirată. Nu, nu există nici un fel de comunicare. La mijloc sunt, mai degrabă, niște savante mecanisme menite să-ți deformeze faptele, iar, în ultimă instanță, imaginea, și să-ți taie orice elan, pentru ca, într-un târziu, să te facă să alegi, iarăși, singurătatea – mamă bună, aspră, caldă – în iadul-raiul de fiecare zi. 
  Să te reîntorci în subterana ta mereu același, mereu altul, tu, cel care ești și devii ceea ce ești. Aici e marea judecată. Între pereții acoperiți cu cărți începe cunoașterea. Restul sunt vorbe, fantezii, toane, divagații, întâmplări mărunte, scurse dinspre realitatea de fum, a cărei amintire e proaspătă și-atât de vie. Orgoliul, smerenia și asprimea îndreptată împotriva ta îți vor fi sfetnici. 
  Carnea trecătoare a cui sunt, Doamne? (Aura Christi)
  Show book
 • Viața lui Iisus - cover

  Viața lui Iisus

  Ion Murgeanu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Predicare de la amvonul sufletului său către cititori deci mărturie a propriei credințe în Dumnezeu, curs de teologie a Noului Testament, desfășurat în maniera proprie a autorului dar întemeiat pe Tradiția Ortodoxă, cu interferențe în mistică și spiritualitatea creștină, Viața lui Iisus reprezintă un eveniment literar și spiritual în același timp. De aceea el trebuie celebrat cu bucurie duhovnicească. Cartea trebuie citită odată în întregime fără întrerupere, și a doua oară, fragmentar în fiecare zi câte un capitol.“ – Th. Damian
  Show book