Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Escapada - cover

Escapada

Lavinia Braniște

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Întruchipări ale omului modern preocupat de carieră și de statutul său în societate, personajele Laviniei Braniște visează la îmbogățire și recunoaștere socială, uitând de familie și de cei apropiați. De multe ori însă, munca până la epuizare, obsesia pentru propria imagine și îndepărtarea de prieteni pot avea consecințe nebănuite. Fiecare text al Escapadei redă, subtil-ironic, imaginea mult amplificată a unei probleme provocate de stilul de viață actual. Munca într-o mare companie, lumea universitară, întâmplări mărunte sau relații eșuate devin puncte de plecare pentru povești cu tâlc, pline de farmec, al căror final este de multe ori lăsat în voia imaginației cititorului.

Other books that might interest you

 • Opere II Marocco (1) - cover

  Opere II Marocco (1)

  George Balaita

  • 0
  • 0
  • 0
  In acest volum sunt reunite prozele scurte scrise intre 1958 si 1967 si publicate sub titlul Noptile unui provincial si romanul Intamplari din Noaptea Soarelui de Lapte (1967).„Pentru cine nu stie marocco este un joc asiatic cu bete subtiri. Iti trebuie ceva indemanare ca sa le extragi din gramada fara sa le clintesti pe toate celelalte. Jocul este unitatea cu care se poate masura hazardul. La limita hazardului se afla si selectia facuta in vederea acestui grupaj un test de rezistenta pana la urma. Asezandu-le gramada smulgand apoi din trecutele proze fir cu fir alegand piese din toate etapele de creatie renuntand la altele ce ar fi facut si ele fata cu brio presupusei uzuri temporale George Balaita castiga pariul cu gravitatia. Toate dar absolut toate prozele de la cele pe teme «taranesti» traditionale pana la cele mai experimentaliste bucati isi pastreaza intacta adresabilitatea.“ (Nicoleta Salcudeanu)„Balaita se afla in largul sau cand arunca o privire radiografica asupra fiintelor si lucrurilor din realitatea zilnica inconjuratoare surprinzandu-le umbrele interioare invizibile cu ochiul liber. Un fantastic de tip foarte aparte insolit natural s-ar putea spune in mod paradoxal tisneste din acuitatea observatiei fixe staruitoare perforante asupra banalului ca la Kafka.“ (Ov.S. Crohmalniceanu)„Ceea ce impresioneaza la George Balaita in primul rand este exceptionala forta a concretului sensibil plastic complexul de senzatii ce infuzeaza celor mai multe aspecte o doza masiva de real.“ (Paul Georgescu)
  Show book
 • Fuck the cool - cover

  Fuck the cool

  Costi Rogozanu

  • 0
  • 0
  • 0
  La un an după debutul editorial cu texte critice, Costi Rogozanu revine cu un surprinzător volum de povestiri, foarte bine controlate stilistic, în care literatura cool este încadrată de tușe satirice. Fuck the cool. Spune-mi o poveste este, prin ea însăși, o pledoarie pentru poveste, iar mijloacele stilistice care "îmbracă“ narațiunea aduc plusul de savoare absolut necesar literaturii de primă mînă. Costi Rogozanu debutează în proză cu siguranța celui care a știut dintotdeauna că are ceva de spus și s-a hotărît s-o facă numai după ce și-a asigurat accesul la "instrumentele“ reale ale literaturii. 
  "Literatura dă dreptul revoltei împotriva exprimării reținute, dă dreptul unor revolte inutile și dure în viața ta intimă sau a altora. Defamiliarizează. Literatura dă dreptul la impostură, la autoeroizare. Am vrut să spun povești și mi-a ieșit o imensă dorință de a comunica adînc cu personajele, de a le verifica tot timpul reacțiile. Literatura dă dreptul la o speranță inutilă și scîrboasă, ceva asemănător cu senzația pe care o ai după ce plătești biletul la loterie și, mai ales, după ce ai încheiat imensul act creativ de a alege niște numere.“ (Costi Rogozanu)
  Show book
 • Rubato - cover

  Rubato

  Razvan Petrescu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Farmecul imediat sesizabil al scrisului lui Razvan Petrescu consta in contradictia dintre continua jubilatie stilistica si o tristete de fond, nevindecabila. Prozatorul are aerul celor care dau petreceri stralucitoare, incercand sa uite de o nenorocire survenita in viata lor. Cartile de proza scurta (…) il prezinta ca pe un iluzionist al scrisului, capabil sa-i cucereasca si sa-i recucereasca ori de cate ori vrea pe cititori. (…) Este frapanta repeziciunea cu care se succed intamplarile. Parca se proiecteaza secvente filmate cu acceleratorul. In plus, ele sunt imprevizibile - ca peripetiile unui personaj picaresc.
   
  Cititorului ii vine deopotriva sa planga si sa rada, intrucat viteza derularii confera chiar si unor tragedii un aspect mecanic ilariant.“ – Alex. Stefanescu, Istoria literaturii romane contemporane 1941–2000
   
  „Comparabil oricand cu Caragiale, Sadoveanu sau Preda prin acuitatea simtului de observatie si prin felul in care reuseste sa reconstituie un univers social si moral folosind oralitatea, dar, mai ales, polimorfia stilistica a prozei sale ce trece, brusc sau prin fineturi intertextuale, de la realism la parabolic - situandu-se undeva intre traditia est-europeana a farsei absurde gen Hrabal-Harms si realismul parodic nord-american a la Carver-Allen (Woody, fireste) -, Razvan Petrescu este maestrul din umbra al literaturii romane scurte.“ - Marius Chivu
  Show book
 • Best of: proza scurtă a anilor 2000 - cover

  Best of: proza scurtă a anilor 2000

  Chivu Marius

  • 0
  • 0
  • 0
  Cu un total de 40 de texte de o mare varietate stilistică scrise de 23 de autori, volumul reunește cele mai bune povestiri ale celor mai buni autori de proză scurtă din anii 2000. Dacă romanele scriitorilor din noua generație au avut parte de succes la public și de receptare critică, proza scurtă a rămas în schimb prea puțin cunoscută și apreciată. Această antologie, o premieră în spațiul editorial românesc, reprezintă astfel și un act de recuperare, menit să ducă la redescoperirea și reevaluarea genului scurt și a noii generații de prozatori.
  Show book
 • Pe o singura voce - cover

  Pe o singura voce

  Susanna Tamaro

  • 0
  • 0
  • 0
  Povestirile din Pe o singura voce, prima carte de proza scurta a Susannei Tamaro, exploreaza traumele istorice si emotionale aflate dincolo de constiinta si care ameninta sa izbucneasca în viata de zi cu zi.Autoarea scoate la iveala, cu o mare claritate analitica, fantasme ale trecutului nostru care salasluiesc în noi, ca indivizi si ca societate, desfigurându-ne umanitatea. Cinci povestiri ca un roman despre raul de a trai, despre copilarie si amintire, simtaminte si întelegerea povestilor gingate si atroce ale copiilor singuratici si nefericiti.Câstigator al Premiului International PEN, volumul Susannei Tamaro, autoarea bestsellerului Mergi unde te poarta inima, este o carte care însoteste maturizarea sentimentelor, revelarea adevarului si posibila renastere.Motivele succesului Susannei Tamaro sunt evidente. Are un farmec enorm... povesteste cu simplitate si intimitate, tandru si evocator.Glasgow Herald
  Show book
 • Cele mai frumoase povestiri - cover

  Cele mai frumoase povestiri

  Buzzati Dino

  • 0
  • 0
  • 0
  În scrierile lui Dino Buzzati, majoritatea cu o desfășurare nebănuită și un final neașteptat, abundă surpriza și invențiile fantastice, simbolul și alegoria, povestirea aparent simplă transformată în reprezentare a condiției umane. Prin istoriile lui fanteziste, prin atragerea misterului în cotidian și prin personaje atât de stranii și in același timp atât de veridice, Dino Buzzati reușește să deturneze gândurile cititorului, să-l atragă în lumea lui fermecată, pentru a-l convinge și a-l înduioșa, pentru a-l uimi sau a-l înspăimânta.
  Show book