Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Juha - cover

Juha

Juhani Aho

Translator Adrien Antal

Publisher: Publishdrive

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Juhani Aho (1861-1921) finn író a 19. század fordulóján élt és alkotott, az első finn hivatásos íróként tartják számon. Két stíluskorszaknak, a realizmusnak és a nemzeti újromantikának is egyaránt a vezéralakja volt, sőt művei nagy hatással voltak a későbbi írónemzedékekre is.
 
Juha (1911) című regényét Aho kései korszakának legjelentősebb műveként tartják számon, stílusa ekkorra már érezhetően megújult, kiforrott. A regény alapja egy szerelmi háromszög története, mely Karjala erdeiben játszódik. Főhőse a beteges, idősödő Juha, aki a nála jóval fiatalabb Marját vette el feleségül, akit aztán a gazdag, fiatal Shemeikka elszeret tőle. A főhősök megformálása remekműhöz illő: a zárkózott, jóindulatú Juha és a szenvedélyes, dacos Marja a szerző legerőteljesebben megformált regényalakjai.

Other books that might interest you

 • Szeretett szeretetlenség - cover

  Szeretett szeretetlenség

  Daniel Korb

  • 0
  • 0
  • 0
  Az erdélyi szellem gyakran patetikus, ám egyidejűleg ironikus is magával szemben. Ebben a kedélyben fogantatott történetek tárulnak itt elénk, amelyek nem ismernek határokat, és a kilencvenes évek előtti négy évtized élményeiből inspirálódnak. A cselekmények szereplői, részben maguk krédója szerint élnek, de nem csak erről akad közlendőjük, hanem megkísérelnek egy bizonyos életszemléletet is továbbítani. Emlékeztetni próbálnak olyan körülményekre, amiket valaha valóságosnak tartottunk, de sajnos, közben csak mindegyikünk emlékezetében léteznek. Erdélyi gondolatok az otthonról, a hontalanságról meg arról a kifürkészhetetlen valamiről, ami a gondviselés.
  Show book
 • Hitler lovai - cover

  Hitler lovai

  Arthur Brand

  • 0
  • 0
  • 0
  Igaz történet egy műkincsnyomozóról, két bronzlóról és a diktátorról, aki tűzbe borította a világot Arthur Brandet, a holland műkincsnyomozót találkára hívja a műkereskedelem világának egyik legveszedelmesebb figurája, hogy a segítségét kérje egy szobor felkutatásához és eredetiségének megállapításához.
   
  A válasz egyben a második világháború egyik nagy rejtélyéről is fellebbentené a fátylat: arról, hogy mi is történt valójában Hitler kedvenc szobrával, a „Lépkedő lovak”-kal, amely Berlin bombázásakor tűnt el. Brand a szobor nyomába ered: texasi olajmágnásnak álcázva magát lemerül a máig létező náci alvilágba, ahol újfasiszták és volt KGB-ügynökök hozzák a szabályokat, és eurómilliókért cserélnek gazdát a Harmadik Birodalom relikviái. A nyomozás egyre kockázatosabbá válik, amikor Brand csapdát állít, hogy elkapja a bűnözőket, akik a feketepiacon próbálják eladni a két bronzlovat. De kikre is vadászik valójában? És célt ér-e, mielőtt leleplezik valódi kilétét? A Hitler lovai egy John Le Carré-regényhez méltóan szövevényes kaland, a történelem egyik legkülönlegesebb műkincsrablásának krónikája.
  Show book
 • Bábel - cover

  Bábel

  Frei Tamás

  • 1
  • 0
  • 0
  A terrorizmust a drótkerítés sem képes megállítani. A modern kori népvándorlás bábeli zűrzavarában minden lehetséges!André Calvi, Frei Tamás eddigi négy sikerkönyvének fősze-replője mindig azt mondta: a végén a rosszak győznek. Marco Boretti, az új főhős szerint viszont a gátlástalan okosak!A Bábel a korábbi regényekhez hasonlóan fordulatos, izgal-mas, akciódús történet, és szokás szerint lényeglátó és égetően aktuális. A mai valóságot mutatja be. Rávilágít arra, hogy mi rejlik az óriásplakátokra írt pár szavas üzenetek hátterében.Marco Boretti, az édesanyja révén magyar származású firen-zei régész aligha hitte, hogy szakmája az európai migránsválság kellős közepén kulcsszerephez juttatja egy olyan szövevényes ügyben, amiben semmi sem az, aminek látszik. A tudósból kincsvadász lesz. A segélyszervezetek munkatársaiból műkincs-csempész. A fegyverkereskedőből miniszterelnöki tanácsadó. Üldözőből üldözött.Frei Tamás a színfalak mögé viszi az olvasót, megmutatja, milyen hatalmi manőverek révén ragadhatja magához egy kellően gátlástalan politikus egy ország irányítását, és miféle cinizmus kell ahhoz, hogy a nyugati világ legbefolyásosabb emberei véres műkincsekkel teli luxusvilláikból finanszírozzák az iszlám terrorizmust.A háttérben pedig Magyarországon futnak össze a szálak, ahol mindenre találni megoldást…
  Show book
 • Tüzes cipőben - cover

  Tüzes cipőben

  Dezsőné Kosztolányi

  • 0
  • 0
  • 0
  Kosztolányi Dezsőné Halmos Ilona a német megszállást, Budapest ostromát, a nyilas terrort fiával vidéken majd a fővárosban bujkálva élte meg. Feljelentik, életveszélybe kerül, később fiát az oroszok internálják. Naplót vezetett, amit 1948-ban, memoárként jelentetett meg. A Tüzes cipőben, ez a döbbenetes erejű dráma, ez a részleteiben remek naplóregény a leghitelesebb korrajzok egyike. 
   „Ha az én uram egyszer-egyszer lázadozott is az ellen az ellenkező előjelű faji összetartozás ellen, ami az irodalomban s főként a sajtóban és a magánszínházaknál a jövedelmezőbb, könnyebb munkát, a föltétlenebb elismerést a másik oldalnak juttatta, bölcsessége, igazságérzete és fanatizmustól mentes humorérzéke tüstént megtalálta a megbékélést, a kiengesztelődést. (…) Volt egy játékosunk – gyakran játszottunk –, egymásnak ajándékozgattuk azokat a saját fajtánkbelieket, akiket kevésre becsültünk, s ő mindig talált az én ajándékom ellenében ajándékozni valót.”
  Show book
 • Új faj I kötet - cover

  Új faj I kötet

  Mark Lawrence, Gabriel Wolf,...

  • 0
  • 0
  • 0
  Ez a kiadvány az Arte Tenebrarum Könyvkiadó 2021 márciusában indított novellapályázatának eredménye, az „Új faj” című, több kötetes horrorantológia első kötete.
   
  Gabriel Wolf címadó művének ismertetője:
   
  Patrick Lambertet ismeretlen okokból elhagyja a felesége. A férfi magányában egyre rosszabb lelki- és idegállapotba kerül. Meggyőződésévé válik, hogy követik, sőt időnként be is járnak a lakásába, és nézik őt, miközben alszik.Pat egyik nap bevásárlásból hazaérve észrevesz valamit a zárható folyosójukon, ahová elvileg semmi sem juthatna be: egy borzalmas, sosem látott fajú, féregszerű csúszómászót, amitől a férfi halálra rémül. Meglepetésére azonban a szomszédban élő mogorva, szűkszavú, idős asszony felveszi a közel egyméteres, fekete óriásférget, és beviszi a lakásába. De vajon milyen célból? – merül fel Patrick-ben. – Ritka faj lévén eladja? Vagy inkább etetni akarja, felnevelni azt az egyértelműen nem emberek közé való dögöt?Lambertnek innentől kezdve nemcsak amiatt kell aggódnia, hogy követik-e, és időnként bejárnak-e az otthonába, hanem már a szemközti lakásban zajló, istentelen borzalmaktól is, hogy mindaz mikortól lesz őrá nézve is veszélyes.Patrick gyanakodni kezd, hogy talán mégsem képzelődik a látogatásokat illetően. Sejti is, ki jár be hozzá titokban:A felesége, aki elhagyta őt! De hogy a nő lopva oson be – pedig nyíltan is megtehetné –, azt a férfi rendkívül aggasztónak és ijesztőnek tartja. Szerinte nemcsak a szemközti öreg hölgy szenvedhet súlyos elmebajban, de talán az eltűnt neje is.Ráébred, hogy veszélyben foroghat az élete, és el kellene hagynia az otthonát.
   
  Ebben a horrortörténetben Patrick Lambert hasonmásokkal veszi fel a harcot. Rovarokkal párosodó csúszómászókkal teli kaptárokat kell megsemmisítenie, amelyek nem e világi erők gócpontjaiként sötét, teremtő képességgel rendelkeznek: manipulatív, gonosz lényeket, úgynevezett „szövődményeket” hoznak létre szeretett világunk leigázására.Lambertnek el kell pusztítania a fészkeket. Először azonban meg akarja tudni: Ki az, aki őt a kezdetektől fogva figyeli, hogy a kaptárok felszámolásában a kellő pillanatban majd megállítsa?
   
  ___________________________________Tartalom:1. Gabriel Wolf - Új faj (első rész)2. John Caldwell - Drezdemonika3. Mark Lawrence - A mozdulatlanok4. Szalontai Erika - Ébredés5. Andrew Greasy - A kihalás ára6. Tessa R. Lambrick - A tenger mélyéről7. Anne Grant - Margaret8. David M. Pearl - A másik oldalon
  Show book
 • Innovátorok - Hogyan indította el egy csapat hacker zseni és geek a digitális forradalmat? - cover

  Innovátorok - Hogyan indította...

  Walter Isaacson

  • 0
  • 0
  • 0
  A digitális kor valóban forradalom, vagy csak a korábbi ötletek továbbgondolása? Sokan az egekig magasztalják a „magányos farkasként” bemutatott – vagy inkább misztifikált – feltalálókat, tudósokat, hackereket és vállalkozókat, pedig az elmúlt kétszáz év nagy találmányai leginkább csapatmunka eredményei. Ada Lovelace, Alan Turing, Neumann János, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Jobs, Tim Berners-Lee és Larry Page nagy tehetségek, sőt zsenik, akik rengeteg kiváló elmét inspiráltak és vontak be a munkájukba. Ám az igazi innováció többnyire nem attól származott, aki kiagyalta az áttörést jelentő technológiát, hanem attól, aki hasznosan alkalmazta. A tudomány és művészet összekapcsolása révén nemcsak kortársak, hanem nemzedékek között is megvalósult az együttműködés, amelynek végső célja a gép és az ember szimbiózisa. Walter Isaacson, a bestseller Steve Jobs életrajzi kötet írója ezúttal az emberi zsenialitás és a kreativitás lebilincselő történetét meséli el.
  Show book