Subscribe and enjoy more than 800,000 books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Prizonier în închisoarea cărților - cover

Prizonier în închisoarea cărților

Ion Cristoiu

Publisher: cristoiublog.ro

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

O serie de eseuri despre cărțile contemporane și nunumai. Printre titluri se numără:
De trei ori Gabriel García Márquez
Cum ne trage pe sfoară KGB-istul Putin
Ce făcea alesul poporului, Petru Groza
Locotenentul Colombo nu l-a citit pe Dostoievski
Stalin sau singurătatea absolută a dictatorului
Petru Dumitriu - un Balzac care l-a citit pe Proust
Criza Occidentului
Meșterul Balzac
Sovieticii au plecat din România abia în 1989
Un roman despre dezlănţuirea fiarei
Regele Lear la Târgovişte
Ziaristul ca spion
Romanul unei diversiuni: Creanga de aur

Other books that might interest you

 • Alchimia fericirii - cover

  Alchimia fericirii

  Al-Ghazzali

  • 0
  • 0
  • 0
  Alchimia fericirii, publicată în persană (Kimiya‑yi sa’adat), spre sfârșitul vieții autorului, urmărește atenuarea tensiunilor dintre filosofii și misticii Islamului și scoate în evidență importanța autodisciplinei și a ascetismului. Traducerea de față are la bază traducerea publicată în 1910, în engleză de Claud Field (The Alchemy of Happiness) și este structurată în opt capitole, aproximativ egale ca întindere. Cartea de față reunește o serie de interpretări ale unor pilde cu conținut religios evocate în Coran și ale unor idei exprimate de Mahomed, de alți profeți sau învățati musulmani. Chestiunile abordate de Al-Ghazali aduc în prim-plan ideea unei vieți religioase exemplare. Astfel, el prezintă mai multe sfaturi pentru musulmanii pioși. Raportul omului cu divinitatea, cu semenii săi, cu rudele apropiate, dar și implicațiile religioase ale instituției căsătoriei sau ale muzicii și dansului sunt printre cele mai importante subiecte din lucrarea lui Al-Ghazali. Să știi, o, preaiubite, că omul nu a fost creat în glumă sau la întâmplare, ci a fost făcut într‑un fel minunat și pentru un țel înalt. Chiar dacă nu a existat dintotdeauna, el trăiește veșnic; și chiar dacă trupul său este slab și pământesc, spiritul îi este măreț și dumnezeiesc. Și cu cât este mai ales subiectul cunoașterii noastre,cu atât mai mare va fi încântarea simțită în studierea acestuia; de exemplu, ne‑ar face mai multă placer să știm secretele unui rege decât dacă am afla secretele unui ministru. Văzând că Dumnezeu este cel mai înalt obiect posibil pentru cunoașterea noastră, cunoașterea Sa trebuie să ne dăruiască mai multă desfătare decât oricare alta.
  Show book
 • Banchetul de litere - cover

  Banchetul de litere

  Christi Aura

  • 0
  • 0
  • 0
  O carte-eveniment, alcătuită din dialoguri cu Ana Blandiana, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Ion Ianoși, Gabriela Melinescu, Irina Petraș, Dumitru Radu Popa, Alex Ștefănescu și Ion Vianu. Un manual indirect de istorie, realizat de cunoscuta scriitoare (romanciera, poeta și eseista) în baza mărturiilor unor oameni de cultură de prima mână, posibile modele europene, care – în falsa tranziție interminabilă – aleg, iar și iar, vocația, atipica meserie de scriitor, rămânând – martori imparțiali și atenți – mereu în prim plan. O carte extrem de densă, actuală, un fragment dintr-o posibilă istorie a mentalităților. „Această carte a apărut din nevoia de prietenie; a fost adunată, treptat-treptat, în ritmurile felului meu de a fi, uneori-adeseori, catastrofic de încet. Interlocutorii mi i-am ales, i-am căutat, am încercat să-i "tachinez" cu întrebări, temele discuțiilor convergând, firesc, de fiecare dată, spre o arie de preocupări, care ne unesc mai mult decât ne despart. Fie ca dialogăm cu Ion Ianoși, fie cu Nicolae Breban, fie cu Ana Blandiana, fie cu Augustin Buzura, fie cu un alt interlocutor, de fiecare dată, voiam să aflu – folosind ca instrument, iar uneori ca armă (din apanajul retoricii, de buna seamă) întrebările; unele dintre acestea, da, naive, stângace, în schimb vii, mereu vii! – cum a rezistat fiecare dintre ei, cum a reușit să-și construiască un destin, cum a izbutit să fie, sa rămână el însuși/ea însăși și să nu se prăbușească, cum a izbutit fiecare să nu renunțe la lupta pentru sine însuși, pentru cultura română? Cu unele dintre personajele acestei cărți – dacă acceptam ca fiecare scriitor e un personaj, iar literatura este o singură carte unică – vreau să cred că m-am împrietenit, descoperindu-le, redescoperindu-le de fiecare dată; îmi place să cred că fiecare, aproape fiecare dintre invitații mei – într-un fel sau altul – m-a marcat, m-a făcut să mă reapropii altminteri de literatură, de lectură, de carte, să văd altminteri câteva lucruri nelipsite pentru mine de greutate, sau – și mai important ! – m-a ajutat (uneori, fără să știe!) sa rămân aceeași, adică să nu mă schimb. Adesea, căutând prezența scriitorilor, de fapt căutam o calitate la care întunecată, întortocheată de mine ajunge greu, câteodată, foarte greu: seninătatea. Apoi… căutam oameni de litere vii, scriitori în carne și oase – cum spuneam în adolescență, și, iată, mai spun și la cei circa patruzeci de ani – cărora nu le este străin cultul prieteniei, cultul vocației, cultul lucrului bine făcut, al lucrului "rotund", cum afirmă un personaj din unul din romanele mele. Apoi… da, nu ascund, căutam ceea ce se numește "complicitate" într-o lume culturală postdecembristă pestriț-amară, despărțită în grupuri, biserici, pui de catedrale. Marea majoritate a protagoniștilor acestei cărti de altminteri sunt mari lupi singuratici; și mi-a făcut plăcere să-i îndemn să vorbească despre felul în care tratează solitudinea, viața, literatura, contemporaneitatea. (Aura Christi)
  Show book
 • Dicționar de literatură universală - cover

  Dicționar de literatură universală

  Florentin Popescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Astfel de dicționare care să te edifice asupra autorului, a operelor și a personajelor principale ale acestora n-au mai apărut până acum la noi (desigur, în ce privește literatura universală). Aici găsești nu numai cunoștințele necesare la orele rezervate lecturii obligatorii sau suplimentare din literatura universală, ci și suficiente informații care să te incite la noi „aventuri“ ale lecturii și, firesc, la lărgirea universului intelectual.
  Show book
 • Lamentațiile uitucului - cover

  Lamentațiile uitucului

  Ion Lazu

  • 0
  • 0
  • 0
  „...A ține jurnal, a nu fi singur sub canonadă. A duce în cârcă trupul cu multe răni al unui camarad, toate sîngerînde... El mai trăia în momentul când l-ai aburcat în spate, dar nu mai părea în simțiri. Înaintezi prin viscolul de gloanțe și schije, dintre care unele adorm scurt în carnea lui densă. Cel puțin așa crezi, cel puțin așa nădăjduiești – că loviturile nu s-au oprit în tine. Dar poți fi sigur? Prin canonadă înainte, sau cine mai știe încotro, sînge a curs și se mai prelinge încă din trupul prietenului, sau și dintr-al tău? Greutatea lui te deznoadă, îi simți căldura... Mai trăiește oare? Întrebarea nu are nevoie de răspuns, oricum n-ai să te debarasezi de stârvul lui: te-a apărat și o să te mai apere de lovitura mortală. (El, camaradul, el, jurnalul.) Și de văzut cine dintre noi mai supraviețuiește, vom vedea la urmă, îți spui.“ – Ion Lazu
  Show book
 • Numele meu este Hanako Aventurile cățelușei din București ajunse în Japonia - cover

  Numele meu este Hanako...

  Claudia Sumiya

  • 0
  • 0
  • 0
  „Soții Claudia și Haruya Sumiya sunt modele de bunătate și sensibilitate. Au parcurs zeci de mii de kilometri în drumurile lor din Japonia până în Ro-mânia, pentru salvarea câinilor fără stăpân, în timp ce 90% dintre români, spre rușinea lor, au asistat pasivi la măcelărirea a peste 300.000 de câini.
   
  Etalon pentru iubitorii de animale, cartea se adresează tuturor vârstelor; are și candoare, și caracter educativ, și multă înțelepciune. Dacă au inimă, în paginile ei se regăsesc oameni din toate categoriile socia-le.
   
  Judecata de valoare a doamnei Claudia Sumiya este imbatabilă: „Într-adevăr, toți cei care se ocupă să omoare câinii, de la președinte până la hingherul de rând, sunt oameni cu mintea contorsionată”.
   
  Devotați unei cauze nobile, soții Sumiya i-au salvat de la un sfârșit iminent și îngrozitor pe cățelușa Fetița din România, pe motanul Sultan și pe câi-nele Sheba din Japonia. Grija lor și a iubitorilor de animale s-a îndreptat și spre eroul Ta-keshi Koizumi, condamnat la moarte pentru vina de a-și fi răzbunat cel mai loial prieten, câinele Chiro, ucis de hingheri, cu bestialitate.
   
  Cu siguranță, familia Sumiya este binecuvantată cu multă fericire, pentru că iubirea revărsată către un animal se întoarce înze-cit spre cel care-l iubește necondiționat.
   
  Închei prin a-i felicita pe cei doi autentici iubitori de animale și scriitori remarcabili, care ne dau permanent lecții de viață:
   
  «Iubim oamenii, de aceea cei mai inteligenți dintre ei spun că noi suntem cei mai buni prieteni ai lor».
   
  Vă mulțumim că existați!“ – Marius Marinescu
  Show book
 • Unde se află Marele Zid? - cover

  Unde se află Marele Zid?

  Patricia Dermuth Brennan

  • 0
  • 0
  • 0
  Cu hartă color inclusă! Care dintre aceste afirmații sunt adevărate? Zidul se întinde pe o lungime de peste șase mii patru sute de kilometri în nordul Chinei E cea mai mare structură artificială din lume Aproape un milion de oameni au murit în timpul construcției sale Toate cele de mai sus! Află mai multe despre Marele Zid din această carte minunat ilustrată!
  Show book