Today could be the day that you start a whole year of unlimited reading!
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Prizonier în închisoarea cărților - cover

Prizonier în închisoarea cărților

Ion Cristoiu

Publisher: cristoiublog.ro

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

O serie de eseuri despre cărțile contemporane și nu numai. Printre titluri se numără:
De trei ori Gabriel García Márquez
Cum ne trage pe sfoară KGB-istul Putin
Ce făcea alesul poporului, Petru Groza
Locotenentul Colombo nu l-a citit pe Dostoievski
Stalin sau singurătatea absolută a dictatorului
Petru Dumitriu - un Balzac care l-a citit pe Proust
Criza Occidentului
Meșterul Balzac
Sovieticii au plecat din România abia în 1989
Un roman despre dezlănţuirea fiarei
Regele Lear la Târgovişte
Ziaristul ca spion
Romanul unei diversiuni: Creanga de aur

Other books that might interest you

 • Avuția națiunilor - cover

  Avuția națiunilor

  Smith Adam

  • 0
  • 0
  • 0
  Adam Smith (1723-1790) este părintele gândirii economice moderne. În volumul de față au fost culese câteva dintre cele mai importante capitole din lucrarea care a marcat începuturile disciplinare ale unui domeniu pentru care astăzi se acordă Premiul Nobel, dar și paragraful care oferă cititorului o explicație sintetică a conceptului pentru care autorul va rămâne în istorie: mâna invizibilă. Chiar daca unele concepte-cheie ale teoriei gânditorului scoțian par depășite, în esența observațiile și explicațiile sale privitoare la natura economică a socialului rămân cât se poate de subtile și convingătoare.
  Show book
 • Memorii în bocanci - cover

  Memorii în bocanci

  Hentea Călin

  • 0
  • 0
  • 0
  Memorii în bocanci este o premieră în literatura memorialistică românească postdecembristă. Acest volum conține primele confesiuni provenite direct din interiorul organismului militar de după 1990. În timpul carierei sale militare, Călin Hentea nu a fost nici general și nici nu a ocupat vreo funcție importantă. A fost însă jurnalist militar de televiziune și presă scrisă, dar și ofițer specialist în operații psihologice. Din această perspectivă, a întîlnit oameni importanți din armata română și din străinătate, a trăit în mijlocul unor evenimente militare semnificative din ultimele două decenii și a cunoscut îndeaproape unele mecanisme de funcționare ale armatei române sau ale NATO. Despre toate cîte le-a văzut și le-a simțit între 1986 și 2008, Călin Hentea, un ofițer cunoscut pînă acum ca autor al unor articole și cărți despre propagandă, depune mărturie cu detașare și onestitate, uneori cu umor, alteori cu duritate, fără să se menajeze nici pe sine, nici pe alții, refuzînd asumat discursul triumfalist, retorica patriotardă, clișeul corect politic.
  Show book
 • Generația ‘27 între Holocaust și Gulag Mircea Eliade și Klaus Mann despre generația tînără - cover

  Generația ‘27 între Holocaust și...

  Marta Petreu

  • 1
  • 1
  • 0
  „Ca să pot înțelege textele lui Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, Noica, Sebastian, Miron Radu Paraschivescu, Belu Zilber și ceilalți, ca să pot deci înțelege ce și cum cu generația ’27, a trebuit să învăț cât am putut eu de bine istoria României, ba chiar a Europei. Încet, încet, am înțeles că generația ’27 a fost nu un fenomen original al României, ci un fenomen care face parte dintr-unul european, din ceea ce Klaus Mann a numit generația sa tânără și europeană. Și, tot așa, am înțeles că timpul (perioada dintre cele două războaie mondiale), locul (România, țară abia formată ca «România Mare», așezată la periferia estică a Europei) și formula noastră culturală (România a fost și mai este încă o țară imitatoare, care, în perioada interbelică, a preluat sârguincios noutățile din Europa, iar noutatea acelor ani a fost atitudinea revoluționară, antidemocrată și prototalitară) și-au pus pecetea asupra tuturor faptelor săvârșite de acești străluciți membri ai generației ’27. Despre aceste lucruri și despre altele, conexe, studiate de mine, am scris în paginile de față. Atâta cât am putut eu de bine.“ (Marta Petreu)
  Show book
 • Unde se află Marele Zid? - cover

  Unde se află Marele Zid?

  Patricia Dermuth Brennan

  • 0
  • 0
  • 0
  Cu hartă color inclusă! Care dintre aceste afirmații sunt adevărate? Zidul se întinde pe o lungime de peste șase mii patru sute de kilometri în nordul Chinei E cea mai mare structură artificială din lume Aproape un milion de oameni au murit în timpul construcției sale Toate cele de mai sus! Află mai multe despre Marele Zid din această carte minunat ilustrată!
  Show book
 • Reflexii si reflexe Aforisme vesele si triste - cover

  Reflexii si reflexe Aforisme...

  Cornel Regman

  • 0
  • 0
  • 0
  „In 1997, cu doi ani inainte de disparitie, dornic sa-si vada publicate aforismele, […] Cornel Regman le strange intr-un mic volum. Intitulat Reflexii si reflexe, acesta e publicat la editura revistei Jurnalul literar din Bucuresti, al carui cronicar a fost, dupa 1990. Destul de curand dupa aceea se gandeste la o noua editie, revazuta si adaugita, cu aforisme regasite sau recent produse. Aceasta e prezenta editie, in alcatuirea careia, pe baza «exemplarului de lucru» si a altor documente, am tinut seama de corecturile, reformularile si adaosurile efectuate de autor, de actuala ortografie precum si — lucrul cel mai delicat — de semnele de intrebare aflate alaturi de un numar de «piese», care invitau la o revizuire ulterioara. Faptul ca diversele capitole erau permeabile mi-a permis unele transvazari pe care le-am considerat intemeiate. Pe de alta parte, descoperind datarea catorva «panseuri», am procedat la inscrierea datei. Poate cea mai importanta diferenta intre cele doua editii a izvorat din ezitarile lui Cornel Regman legate de partea intitulata «Eroticesti»: devenita destul de subtire fata de celelalte capitole, care au cunoscut o dezvoltare mai ampla, aceasta sectiune a disparut in actuala editie, «desucheatele» (expresia ii apartine autorului) fiind varsate la «Moftologicale».“ – Stefanita Regman
   
  Cornel-Nistor Regman se naste la 28 noiembrie 1919 in comuna Danes. Aici urmeaza scoala primara; liceul il face la Cluj-Napoca, apoi se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii clujene, pe care o termina la Sibiu, in 1942. Membru fondator al Cercului literar de la Sibiu, colaboreaza la Revista Cercului literar (1945) cu cronici si studii de istorie literara. E profesor de romana la Cluj, asistent universitar si redactor la revistele clujene Almanahul literar si Steaua ale noii puteri. In 1953, se casatoreste cu Zorina Mocanu, cu care va avea un fiu in 1956. Nevoit sa se mute din Cluj, il gasim, intre 1955 si 1963, in capitala, lucrand la diverse edituri si redactii; printre sicanele la care e supus se numara si interdictia de semnatura. Intre 1963 si 1974, isi imparte timpul intre Bucuresti si Constanta, unde profeseaza ca lector, apoi conferentiar universitar. Din 1974 pana in 1979, e redactor la revista bucuresteana Viata romaneasca. Moare la 14 iulie 1999. A scris pana in ultima zi a vietii sale. Prima culegere de cronici si studii literare, Confluente literare, ii apare in 1966, la 25 de ani de la debutul publicistic. Urmeaza volumele Carti, autori, tendinte (1968), Cica niste cronicari... (1970), Selectie din selectie (1972), Colocvial (1976), Explorari in actualitatea imediata (1978), Noi explorari critice (1982), De la imperfect la mai putin ca perfect (1987), Nu numai despre critici (1990), Dinspre „Cercul Literar“ spre „Optzecisti“ (1997) si, postum, Ultime explorari critice (2000); toate cuprind cronici si articole publicate in revistele Luceafarul, Tomis, Viata romaneasca, Jurnalul literar si, sporadic, in Familia, Romania literara, Vatra, Apostrof, Tribuna, Astra etc. A scris doua monografii, Agarbiceanu si demonii. Studiu de tipologie literara (1973, reeditata in 2001) si Ion Creanga. O biografie a operei (1995, reeditata in 1997). In 1997, editura „Jurnalul literar“, din Bucuresti, publica Reflexii si reflexe. Aforisme vesele si triste. Volumul Intalniri cu clasicii (1998) cuprinde o parte din studiile de istorie literara ale scriitorului. A scris numeroase prefete, a ingrijit felurite editii si antologii. O selectie din cronicile despre proza si prozatori o constituie volumul Patru decenii de proza literara romaneasca (2004) alcatuit de Stefanita Regman.
  Show book
 • Literatura comparată la turnanta ultimului secol Anxietăți paradigme metode - cover

  Literatura comparată la turnanta...

  Vasile Voia

  • 0
  • 0
  • 0
  Aceste cinci eseuri pot constitui un (incomplet) tratat de literatură comparată care are în vedere ca termen de referință deschiderile teoretice diversificate din ultimul deceniu al secolului trecut și începutul noului secol. Caracterul fluid al noțiunii face din comparatism o mitologie plurală atâta vreme cât lipsește o teorie general unificatoare. Imposibilitatea de a-i legitima pe deplin obiectul, indeterminat și imprecis, l-a făcut pe Charles Bernheimer să definească literatura comparată drept o „știință anxiogenică“. Este literatura comparată o disciplină autonomă sau, dimpotrivă, una anexată studiilor culturale care nu dispun de o justificare teoretică? Direct sau indirect, cartea lui Vasile Voia, profesor la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, a luat forma unui discurs polemic. Comparatismul modern maximalist, renunțând la rigorile anacronice ale comparatismului francez, până la a uita de text ca obiect estetic, a devenit domeniul predilect al tuturor diletantismelor și formelor estetice în care dispare orice rigoare. Vasile Voia se situează principial de partea poziției ferme exprimate de Adrian Marino, în descendența lui René Wellek și René Etiemble, a profesorilor de la Yale, Harold Bloom și Peter Brooks, care au militat pentru menținerea canonului tradițional occidental și a esteticului ca valoare primordială a operei literare.
  Show book