Subscribe and enjoy more than 800,000 books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Prizonier în închisoarea cărților - cover

Prizonier în închisoarea cărților

Ion Cristoiu

Publisher: cristoiublog.ro

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

O serie de eseuri despre cărțile contemporane și nu numai. Printre titluri se numără:
De trei ori Gabriel García Márquez
Cum ne trage pe sfoară KGB-istul Putin
Ce făcea alesul poporului, Petru Groza
Locotenentul Colombo nu l-a citit pe Dostoievski
Stalin sau singurătatea absolută a dictatorului
Petru Dumitriu - un Balzac care l-a citit pe Proust
Criza Occidentului
Meșterul Balzac
Sovieticii au plecat din România abia în 1989
Un roman despre dezlănţuirea fiarei
Regele Lear la Târgovişte
Ziaristul ca spion
Romanul unei diversiuni: Creanga de aur

Other books that might interest you

 • Destine ca-n filme - cover

  Destine ca-n filme

  Iuliana Marciuc, Oana Georgescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Fascinante povești de viață, istorisite de o vedetă îndrăgită Iuliana Marciuc dezvăluie o serie de destine ca-n filme, povești adevărate spuse cu decență, cu umor, cu bucurie sau cu suferință. „Destine ca-n filme“ este o emisiune TV realizată de Iuliana Marciuc despre oameni obișnuiți aflați în situații neobișnuite, despre clipe, momente, întâmplări care le-au schimbat viața. Poveștile de viață ale protagoniștilor au ținut și țin telespectatorii cu respirația tăiată. Acum, aceste experiențe incredibile, desprinse parcă din scenariile unor producții cinematografice, sunt adaptate de Oana Georgescu și reunite într-o carte de suflet. Cartea cuprinde 24 de capitole dedicate destinelor extraordinare, printre care se numără: - Alexandru Arșinel – „Atunci m-am născut a doua oară” - Cătălin Botezatu – „Faimă și pedeapsă” - Szobi Cseh – „Am murit de o mie de ori” - Dorel Constantin Onaca – „Pasiunea mea e riscul!” Volumul include fotografii color cu o mare valoare emoțională și jurnalistică pentru protagoniștii și realizatorii emisiunii „Destine ca-n filme”. „Veți afla crâmpeie din viața personajelor, le veți simți emoțiile, trăirile, vă veți identifica, poate, cu momentele de cumpănă care le-au schimbat destinul, cu lupta lor pentru onoare, supraviețuire și – de ce nu? – pentru un destin mai bun.” - Iuliana Marciuc
  Show book
 • 5000 îHr și alte fantezii filosofice Probleme paradoxuri ghicitori și raționamente - cover

  5000 îHr și alte fantezii...

  Raymond Smullyan

  • 0
  • 0
  • 0
  Cartea publicată în 1983 este împărțită în cinci părți (ce cuprind treisprezece capitole). Fiecare capitol este constituit dintr-un dialog sau dialoguri, povestiri sau raționamente ce abordează, în general, paradoxuri, probleme de filosofie, logică și matematică. Printre temele redate în această lucrare se numără problema păcatului și a virtuții (capitolul 4, intitulat ,,O întrebare“), percepția și reprezentarea realității (capitolul 7 ,,O fantezie minte-corp“), ontologia (capitolul 10 ,,Ce este existența?“), solipsismul (capitolul 12 ,,Solipsismul luminat“), problema adevărului (capitolul 1 ,,De ce spui adevărul?“ și capitolul 2 ,,O problemă“), problema vieții și a morții (capitolul 9 ,,Zen de viață și de moarte“). Lucrarea se remarcă printr-o formulă densă și, în egală măsură, elegantă, care îi permite autorului să prezinte chestiuni de altfel complexe în câteva pagini revelatoare, prin povestiri sau dialoguri, fără a-și plictisi cititorii. Ca într-un număr de magie, artă de care autorul nu este străin, publicul este atras și captivat de aparenta simplitate și ingeniozitate a raționamentelor expuse. Probabil, ceea ce face cartea mai ușor de citit este atitudinea autorului, tonul său glumeț, ludic în cea mai mare parte din cele 200 de pagini. Putem ilustra această idee prin câteva exemple. În cadrul capitolului 3, denumit ,,Câteva fragmente“, Raymond Smullyan povestește că le-ar fi declarat studenților în timpul unui examen că dacă ei și-ar da cuvântul de onoare că nu vor copia, atunci el și-ar da cuvântul că nu va raporta mai departe dacă ei ar încerca să copieze. Cineva l-ar fi întrebat la un moment dat dacă crede în astrologie. El a răspuns că nu crede în astrologie deoarece este în zodia Gemeni. Lista de propoziții care se contrazic singure, a lui Saul Gorn, un specialist în informatică, pe care Smullyan le citează, reprezintă și ele o mostră de umor. Printre acestea se regăsesc afirmații precum: ,,Înainte de a începe să vorbesc, aș vrea să vă spun ceva.“, ,,Jumătate dintre minciunile pe care ei le spun despre mine sunt adevărate.“ sau ,,Te ai depășit pe tine însuți, ca de obicei.“
  Show book
 • Sensul istoriei - cover

  Sensul istoriei

  Nikolai Berdiaev

  • 0
  • 0
  • 0
  „Berdiaev spune că Istoria nu are nici un sens prin ea însăși, că ea este, în fond, doar o serie de eșecuri și dezastre. Astfel, toate calamitățile pe care le denunță Ivan Karamazov reprezintă, în chip paradoxal, un motiv de optimism, ele constituind dovada neputinței oricărei soluții terestre. Or, este foarte dificil să nu disperi, dacă excluzi din acest existențialism credința în Dumnezeu, căci am rămîne atunci abandonați într-o lume lipsită de sens, care s-ar sfîrși într-o moarte definitivă.“ (Ernesto Sábato)
  Show book
 • Identitate și alteritate - cover

  Identitate și alteritate

  Rodica Marian

  • 0
  • 0
  • 0
  Identitatea și alteritatea abordate în opera unor importanți autori, ca, de pildă, Eminescu, Blaga, Ionescu și Cioran – un subiect pe cât de dificil, pe atât de interesant nu numai din punct de vedere al istoriei, teoriei și criticii literare.
  Show book
 • Cutia cu maimuțe: o călătorie pe peliculă și pe hîrtie: jurnal - cover

  Cutia cu maimuțe: o călătorie pe...

  Răsvan Popescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Alcătuit din însemnări, comentarii, reflecții ordonate cronologic pe marginea evenimentelor din viața politică românească și din viața personală a autorului, Cutia cu maimuțe este un jurnal inedit al agitaților ani 2010-2013. Rememorare și consemnare, confesiune și analiză, fragmentele se integrează într-un ansamblu coerent, o imagine caleidoscopică a României ultimilor ani și a unui destin individual pe care încercările nu l-au ocolit. Tema se reliefează limpede: teama de irosire într-o societate care, orice ar face, nu poate ieși din marasm.
  Show book
 • Suntem ce sunt amintirile noastre - cover

  Suntem ce sunt amintirile noastre

  Marin Moraru

  • 0
  • 0
  • 0
  Marin Moraru face parte, indiscutabil, din galeria marilor actori care și-au pus amprenta asupra artei teatrale și cinematografice românești. Ușurința cu care a dat viață celor mai felurite personaje nu poate fi decât semnul talentului pur. Acum, când Marin Moraru a acceptat să se adreseze și altfel marelui public – nu doar de pe scenă sau din fața camerelor de filmat –, avem în sfârșit ocazia de a pătrunde în „laboratorul“ actorului, în culisele rolurilor care ne-au bucurat sufletul și privirea de-a lungul anilor. Gândurile strânse într-o viață, trăirile pe care le-a încercat omul și actorul Marin Moraru de-a lungul timpului, detaliile pregătirii fiecărui rol în parte, caractere, personalități, situații de viață care conturează o epocă, toate se perindă cu o sinceritate dezarmantă în paginile acestei cărți-mărturie. Suntem ce sunt amintirile noastre creionează în mici fragmente de memorie, asemenea unor piese de puzzle, portretul unui om pentru care actoria a reprezentat un mod de a fi. Marin Moraru ne-a lăsat libertatea și bucuria de a ordona singuri piesele acestui puzzle, reconstituind astfel prin lectură peste șaptezeci de ani de existență.
  Show book