Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Jurnal scoţian - cover

Jurnal scoţian

Florescu Ioan-Florin

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„Când or să mi se termine toate poveştile personale, când n-o să mai am niciun fel de «inspiraţie», probabil că o să mă aşez la masă şi o să scriu simplu, fără să adaug, să interpretez sau să comentez ceva, un roman despre viaţa fratelui Padre: de la excepţionala sa coborâre din tren la Pojorâta, la venirea în Iaşi, la cariera lui de ziarist pentru Monitorul, la cea de preot navetist, la cea de redactor la Polirom, la cea de cercetător ştiinţific al Universităţii «Cuza» din Iaşi şi până azi, când am aflat întâmplător pe net că este preot misionar în Scoţia (plus că Dumnezeu ştie ce-o să se mai întâmple până voi scrie eu romanul). Am o mie de poveşti cu el, pe care – cu rare excepţii, deşi în ultima vreme nu ne-am văzut decât de două ori pe an – le spun aproape zilnic apropiaţilor mei. Dincolo de frăţia noastră, l-am considerat mereu un fel de samurai al creştinismului ortodox, alternând perioadele de luptă cu cele de zen…” (Florin Lăzărescu)

Other books that might interest you

 • Nebun rău şi periculos Autobiografia - cover

  Nebun rău şi periculos...

  Ranulph Fiennes

  • 0
  • 0
  • 0
  Ranulph Fiennes a călătorit în cele mai periculoase și mai inaccesibile locuri de pe pământ. În timpul expedițiilor sale s-a aflat de multe ori la un pas de moarte, a fost nevoit să-și amputeze parțial degetele de la o mână din cauza degerăturilor și a strâns milioane de lire în scopuri caritabile. Este primul om care a ajuns atât la Polul Nord, cât și la Polul Sud folosind doar mijloace de transport de suprafață, a descoperit orașul pierdut Ubar din Oman, a participat la șapte maratoane pe șapte continente în șapte zile consecutive și a urcat pe Everest. Ultima sa aventură a fost escaladarea feței nordice a Eigerului – una dintre cele mai mari provocări pentru alpiniști. Iar aceasta e doar o parte din palmaresul său... Nebun, rău și periculos este autobiografia pasionantă a unui aventurier autentic, care a acceptat orice provocare i-a ieșit în cale.
  Show book
 • Cronică de Cotroceni - cover

  Cronică de Cotroceni

  Adriana Săftoiu

  • 0
  • 1
  • 0
  Numele Adrianei Săftoiu este prezent în conștiința publică și a specialiștilor massmedia mai ales datorită profesionalismului prin care sa remarcat în anii când a fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Președintelui României. Însemnările sale din jurnal, completate cu numeroase amintiri, reconstituie fragmentar acea perioadă din viața autoarei, întro vreme când speranțele renăscute ale multor români se aflau pe un trend ascendent. Iluziile însă nu pot dura o veșnicie. Simple gesturi, evenimente sau scurte schimburi de replici vin să ne sugereze o altă lume, îndeobște nevăzută sub toate fațetele ei, una în care regulile par fluide și imposibil de ordonat, iar deciziile depind prea adeseori de afinități sau aversiuni greu de înțeles. Scrisă cu nerv, cu un spirit de revoltă bine temperat, și bazânduse pe iscusința autoarei de a analiza retrospectiv fapte la care a fost martoră nemijlocit, cartea Adrianei Săftoiu se constituie astfel întro mărturie condusă inteligent despre o epocă și câteva dintre personajele ei aflate la putere sau în preajma acesteia, dar și despre ce se poate întâmpla atunci când convingerile personale ajung să se afle în opoziție cu ale celor din jur.
  Show book
 • Iepurele cu ochi de chihlimbar: o misterioasă moștenire de familie - cover

  Iepurele cu ochi de chihlimbar:...

  Edmund de Waal

  • 0
  • 0
  • 0
  Descendent al familiei Ephrussi ce făcea parte din marea burghezie europeană, Edmund de Waal moștenește o colecție de 264 de netsuke, sculpturi japoneze din fildeș sau din lemn, nu mai mari decât o cutie de chibrituri. Gândul că au trecut prin atâtea mâini îl determină pe de Waal să reconstituie trecutul, „împletirea senzuală și sinuoasă între lucruri și amintiri“. Așa începe această rememorare, pasionantă ca o poveste polițistă, în care autorul dezgroapă pas cu pas istoria familiei sale de-a lungul a cinci generații. O aventură care ne poartă într-o călătorie în jurul lumii, de la Odessa în Japonia și apoi în capitalele Europei, pe urmele unor personalități remarcabile, ca Charles Ephrussi, care a servit drept model pentru Swann al lui Proust, sau Elisabeth Ephrussi, prietena lui Rainer Maria Rilke.
  Show book
 • America dezgolită de la brâu în jos - vol 2 - cover

  America dezgolită de la brâu în...

  Raluca Feher

  • 0
  • 0
  • 0
  „Raluca Feher e o rockeriță a scrisului, din cel puțin două motive. Unu: lucrează în publicitate, unde cuvintele scapără și pocnesc din călcâie. Doi: în literatura convențională (și prost) denumită „de călătorie“, blues-ul nu invită la înfierbințirea sângelui, ci la picoteală.
   
  Pe rastelul din care ea îți ia armamentul scrie, cu litere electrice, „Rock’n roll over, Beethoven“. Dacă i-ați citit pățaniile din Argentina, Uruguay și Chile, știți la ce să vă așteptați: ritm de TGV, fraze trepidante și un cocktail afectiv cu o rețetă ușor de transcris și greu de nimerit: ironie, insolență, bravadă, nițică exasperare și credința că poți lua la bord orice pasager fără riscul de a-l pierde de client. Mulțumesc, Raluca Feher. Fiindcă scrii cum scrii, dar și fiindcă ai umblat după vize și pentru mine.“ – Radu Paraschivescu
   
  „Terapie curată. Funcționează și în intimidate și în grup, citită cu voce tare. O recomand cu toată încrederea și fără prescripție medicală. Nu promit că vindecă, dar sigur alină. Are o singură problemă. Provoacă invariabil râsul și, se știe, râsul îngrașă.“ – Andi Moisescu
  Show book
 • Cine a fost Charles Darwin? - cover

  Cine a fost Charles Darwin?

  Deborah Hopkinson

  • 0
  • 0
  • 0
  Un băiețel căruia îi plăcea să colecționeze insecte mult mai mult decât să meargă la școală 
  Un pasager (cu rău de mare) care a călătorit în jurul lumii într-un voiaj ce a durat cinci ani 
  Savantul care, formulând teoria evoluționistă, a declanșat o „revoluție a gândirii" 
  Toate cele de mai sus! 
  Află mai multe despre adevăratul Charles Darwin din această biografie amuzantă și minunat ilustrată!
  Show book
 • Losing My Religion - cover

  Losing My Religion

  Anna Erelle

  • 0
  • 0
  • 0
  Din momentul în care, sub o identitate de împrumut, îl cunoaşte pe internet pe teroristul Abu Bilel pentru a face o anchetă despre filierele de recrutare ale Statului Islamic, viaţa Annei Erelle ia o întorsătură dramatică. Cartea pe care o publică la capătul acestei aventuri, În pielea unei jihadiste, devine un bestseller internaţional. Faima sa e în continuă creştere: apare – fără să i se vadă chipul – în emisiuni de televiziune, i se iau interviuri şi e consultată ca specialistă în legătură cu atentatele sângeroase care zguduie Franţa în ianuarie 2015. Însă trebuie să-şi schimbe în repetate rânduri locuinţa pentru a-şi proteja viaţa, este izolată de o bună parte dintre colegii de la ziar, părăsită de iubitul ei şi ocolită de prietenii preocupaţi de propria siguranţă. Născută din toate aceste experienţe, Losing My Religion este o mărturie tulburătoare despre preţul cerut de lupta împotriva terorismului islamist, dar şi despre cel pe care trebuie să-l plătească cei ce sfidează limitele.
  Show book