Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Iepurele cu ochi de chihlimbar: o misterioasă moștenire de familie - cover

Iepurele cu ochi de chihlimbar: o misterioasă moștenire de familie

Edmund de Waal

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Descendent al familiei Ephrussi ce făcea parte din marea burghezie europeană, Edmund de Waal moștenește o colecție de 264 de netsuke, sculpturi japoneze din fildeș sau din lemn, nu mai mari decât o cutie de chibrituri. Gândul că au trecut prin atâtea mâini îl determină pe de Waal să reconstituie trecutul, „împletirea senzuală și sinuoasă între lucruri și amintiri“. Așa începe această rememorare, pasionantă ca o poveste polițistă, în care autorul dezgroapă pas cu pas istoria familiei sale de-a lungul a cinci generații. O aventură care ne poartă într-o călătorie în jurul lumii, de la Odessa în Japonia și apoi în capitalele Europei, pe urmele unor personalități remarcabile, ca Charles Ephrussi, care a servit drept model pentru Swann al lui Proust, sau Elisabeth Ephrussi, prietena lui Rainer Maria Rilke.

Other books that might interest you

 • Sala Oglinzilor - cover

  Sala Oglinzilor

  Ion Cucu

  • 0
  • 0
  • 0
  volumul al II-lea dintr-un interviu de un cristian 
  Ce noroc a avut Generația noastră, Generația ‘60, că a fost contemporană, că a avut în mijlocul ei în permanență un artist ca Ion Cucu, un om în stare să fixeze imaginea ei într-o vreme în care nu puteau să rămână niciun fel de alte imagini, pentru că televiziunea era dedicată exclusiv perechii conducătoare, pentru că la un moment dat nici măcar pe cărțile proprii nu puteau să apară fotografii. Dacă n-ar fi existat Cucu în mijlocul scriitorilor și dacă n-ar fi fost într-o măsură aproape magică – aș zice – prieten cu ei și nu i-ar fi intuit, această generație importantă a literaturii române n-ar fi existat vizual. Nu s-ar fi știut cum eram. Răsfoind albumul lui, concluzia mea e că eram frumoși. Senzația e că ne făcea mai frumoși decât eram. Întotdeauna când văd o fotografie a mea făcută de Ion Cucu, mă întreb „oare chiar așa arătam în realitate?“. Senzația este că prietenia cu care ne privea făcea să apărem mai frumoși. (Ana Blandiana)
  Show book
 • Jurnal american - cover

  Jurnal american

  Ion Lazu

  • 0
  • 0
  • 0
  Culorile răscolite ale oceanului, ce se aruncă furibund spre țărm, nu cu puterea insuportabilă a unei Mări, ci cu înmiita putere a Oceanului Suprem...; valuri translucide sau verzi, ca în Aivazovski, care și el trebuie să fi simțit Oceanul. Un schifist, siluetă neagră, de-o grafie subtilă, înfruntând coamele înspumate. Algele sofisticate de pe plaja cu pietriș foarte mărunt și viu colorat (în locul tradiționalului nisip), stâncile negre, vuietul autoritar al Oceanului, cel mai mare și puternic din lume. Extaz fără seamăn și fără cuvinte. Lidia cântă. Descătușată, legănând în mână o algă suplă, cocoțată pe-o stâncă, în cel mai vădit gen romantic, în vreme ce șiruri de valuri se năpustesc spre țărm, explodând, readunându-se în evantaie de spumă. Ileana și Jerry se îndepărtează câteva zeci de pași, apoi revin, trec pe lângă mine, în timp ce filmez, vrăjit, hipnotizat. Înotătorul cu schif a ieșit din valuri, îl percep cu coada ochiului, își adună scândura, începe să urce treptele de lemn din buza falezei, cele pe care am coborât și noi, acum zece minute. Sau când? 
  Și totuși, ce mi se întâmplă de-am amețit așa? Mișc infinitezimal aparatul, și tot ce intră în cadru mi se pare de domeniul miraculosului. Nu vreau să pierd nimic. Panoramez, trec de stânci, spre cealaltă parte a plajei, unde se deschide un golfuleț și unde coamele de valuri se răstoarnă sacadat. La o mică distanță, un șir de insulițe negre, ca niște piloni lustruiți, înfruntând hula cea mare. Pelicani pe sus, trecând întins spre nord. Extaz și sfâșiere...
  Show book
 • Cerul văzut prin lentilă - cover

  Cerul văzut prin lentilă

  Horia-Roman Patapievici

  • 0
  • 0
  • 0
  „Patapievici este o investiție spirituală de rang european. Practic, el ar putea oricînd să predea istoria ideilor la orice universitate din lume, să facă tomuri savante de filozofia culturii, să conducă instituții de prognoză economică ori socială. Disociază impecabil și asociază șocant-revelator, face chirurgie de idei, însă nu gîndește în «halat alb», ci cu un sensorium luxuriant. Impregnat de spirit matematic, de pasiunea corpo-ralizării geometrice a raționamentului, el dispune însă de acel spirit de finețe ce pune în acord tăietura profesională cu emoția pură. Savant cu gesturi de copil. Și invers.“ (Dan C. Mihăilescu)
  Show book
 • Înțelepciunea arabă: de la preislam la hispano-arabi - cover

  Înțelepciunea arabă: de la...

  Grete Tartler

  • 0
  • 0
  • 0
  Grete Tartler compune un tablou complex al înțelepciunii arabe pe baza unor texte de facturi diferite: texte cu caracter sapiențial, meditații, alegorii filosofice și religioase, povestiri cu tâlc, cele mai multe făcând parte din domeniul literaturii arabe clasice – cu excepția unora scrise de gânditori citați de obicei în rândul filosofilor, teologilor sau istoricilor. Dintre aceste texte fundamentale pentru studiul culturii preislamice și islamice de limbă arabă, unele apar pentru prima dată în limba română. Într-o lume în care identitatea era dată de măsura șlefuirii literare a limbii arabe, căutarea înțelepciunii presupunea esențializare și o creștere spirituală îndemnând la depășirea granițelor regionale, naționale sau continentale. Putem descifra azi în oglinda acelor vremi signatura mobilității și a dialogului între culturi.
  Show book
 • Despre om și societate - cover

  Despre om și societate

  Thomas Hobbes

  • 0
  • 0
  • 0
  Thomas Hobbes (1588-1679) este unul dintre părinții liberalismului în gândirea politică. Textele de față reprezintă cel mai important segment din Leviathan - cea mai importantă lucrare a lui Hobbes, scrisă în 1651, care poate fi considerat pe bună dreptate punctul de pornire al trecerii de la sabie la cuvânt ca principală armă în politică. Cititorul poate descoperi în aceste pagini un filosof care s-a aplecat asupra temei societății cum puțini au făcut-o înainte de secolul XX, întrucât acesta este „miezul fierbinte“ al gândirii hobbesiene, pe care arhicunoscutele sintagme „starea de natură“ și bellum omnium contra omnes nu au reușit niciodată să-l scoată la iveală.
  Show book
 • O poveste cu Horațiu - cover

  O poveste cu Horațiu

  Doina Papp

  • 0
  • 0
  • 0
  Horațiu Mălăele este un artist-spectacol, care are la-ndemână toate mijloacele artei. Fenomenul e explicat de unii prin sintagma geniu comic. Iubim la acest mare actor ființa aleasă, saltimbancul de geniu născut dintr-o mirabilă sămânță de creativitate care poate rodi în multe direcții spre care e chemat talentul său dăruit celor din jur. Și asta datorită unei nevoi irepresibile de a comunica, pentru că atunci când nu joacă, Horațiu se gândește la o pagină de desen, iar când a terminat o caricatură precis se pregătește să intre într-un nou rol sau trasează imaginar liniile unui nou spectacol. În teatru sau în film. Același și mereu altul, Mălăele e într-o perpetuă căutare, de aceea între rolurile create la premieră și succesivele reeditări nu e niciodată asemănarea unei copii la indigo. O poveste cu Horațiu încearcă să surprindă freamătul acestui artist complex, începând cu primele sale roluri, continuând incursiunea pe scenele teatrelor care l-au consacrat și ajungând până astăzi, când a primit o stea pe Aleea Celebrităților și este atât actor cât și regizor.
  Show book