Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Masca Morții Roșii: Schițe nuvele povestiri 1831-1842 - cover

Masca Morții Roșii: Schițe nuvele povestiri 1831-1842

Edgar Allan Poe

Publisher: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

„Edgar Poe e subjugat asemenea cuceritorilor si filosofilor de dorinta irepresibila a unitatii; la el spiritul se combina cu fizicul. S-ar putea spune ca Poe cauta sa aplice literaturii procesele filosofiei iar filosofiei metodele algebrei. In aceasta constanta ascensiune catre infinit uneori iti poti pierde respiratia. In acest gen de literatura aerul e la fel de rarefiat ca intr-un laborator. Aici vei vedea mereu glorificarea vointei care se apleaca asupra inductiei si analizei. S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe care rareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni schiteaza arbori si nori care sint aidoma arborilor si norilor dintr-un vis sau si mai bine care se aseamana cu personajele lui stranii la fel de adinc patrunse de un tremur supranatural si convulsiv.“ (Charles Baudelaire) 
„Poe isi alege de regula cea mai neobisnuita realitate isi plaseaza eroul in cea mai inedita situatie fizica sau psihologica iar apoi descrie starea launtrica a acestui personaj cu o rara acuitate si cu un remarcabil realism. Mai mult exista o trasatura in intregime a lui Poe una care il deosebeste de oricare alt scriitor anume vigoarea imaginatiei sale. Nu vreau sa spun ca fantezia lui ar intrece-o pe aceea a altor poeti ci pur si simplu ca imaginatia lui e inzestrata cu o calitate pe care n-am intilnit-o la nici unul intr-o asemenea proportie: e vorba de forta detaliilor… Edgar Poe prezinta in cel mai mic amanunt intreg tabloul inchipuit ori evenimentele cu o plasticitate uluitoare incit ajungi sa crezi in realitatea sau posibilitatea unui fapt care in fond nu s-a intamplat niciodata si nici nu s-ar putea intampla.“ (F.M. Dostoievski) 
Traducere din limba engleza studiu introductiv note si comentarii de Liviu Cotrau
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Levi și motanii - Povești audio pentru copii - cover

    Levi și motanii - Povești audio...

    Geo Mihalache

    • 0
    • 0
    • 0
    Aventurile găinii Levi împreună cu prietenii ei motanii Pic, Miron și Tărcatul: 
    Levi și motanii - găina Levi, dornică să îi cunoască pe motani și să se împrietenească cu ei, după luni de amânare, își face curaj să le vorbească 
    Proba și Levi în trupa motanilor - pentru a fi acceptată în trupa motanilor, Levi este supusă la o încercare de către aceștia 
    Levi pe acoperiș - Levi pornește în prima sa aventură alături de motani - se urcă pe acoperiș de unde reușeste să îi atragă atenția bunicii cu ispravile sale 
    Levi la șoareci - Levi participa la prima sa vânătoare...mai mult sau mai puțin reușită 
    Ne relaxăm în livadă - Levi învață o nouă activitate din repertoriul motanilor 
    Sus pe cuptor - Levi află unde se ascund motanii cand este frig afară și plouă 
    Iarba mâței - Motanii se comportă ciudat, nu mai sunt ei înșiși iar Levi asistă la un comportament neașteptat din partea lor 
    O bucățică de pește - Tărcatul își pierde cumpătul din cauza unei bucăți de pește și ajunge afară sub privirile lui Levi și ale celorlalți doi motani care îl avertizaseră să stea cuminte 
    Cu motanii după râme - Levi îi învață ea de data aste pe motani să "vâneze"
    Show book
  • O lebădă sălbatică și alte povești - cover

    O lebădă sălbatică și alte povești

    Michael Cunningham

    • 0
    • 0
    • 0
    O bătrână care și-a trăit viața din plin, fără grija zilei de mâine, se trezește singură și părăsită și se hotărăște să-și facă o casă din turtă dulce. Un prinț care, în urma unei povești bine-cunoscute, a rămas cu o aripă de lebădă trăiește înstrăinat de societate, prin cârciumi de periferie, ocolit sau ridiculizat de nobilele sale rude. O fată frumoasă și săracă ajunge în castelul unei bestii ce seamănă mai degrabă cu un criminal psihopat. Michael Cunningham rescrie într-o manieră inedită cele mai populare basme, dezvăluindu-le latura matură, întunecată și chiar perversă. Lumea miraculoasă a basmului e invadată de cea reală, cu monstruozitățile și traumele ei, iar simplitatea inocentă a poveștilor din copilărie se transformă într-o explorare a ascunzișurilor comportamentului uman. Reimaginate în cheie modernă, temele de basm devin astfel bucăți literare de mare forță, scrise cu virtuozitate, cu farmec și cu un realism ce uneori frizează cinismul.
    Show book
  • Viață de aruncat - cover

    Viață de aruncat

    Bogdan O. Popescu

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul  Viata de aruncat reprezinta debutul in proza al poetului Bogdan O. Popescu. Trecind de la tristetea si autoinselarea unei femei aflate la virsta de 30 de ani la comicul sinistru al lumii taximetristilor si delicate amintiri din copilarie, cititorul celor opt povestiri va fi cucerit de acest volum "scris surprinzator de sigur pentru o prima carte de proza a unui poet", dupa cum afirma Mircea Cartarescu îi prefata cartii. 
    "Cu Viata de aruncat, Bogdan O. Popescu urca pe o spira superioara a evolutiei sale. El apare aici mult maturizat. In prozele sale se vede ceea ce nu avea loc sa se manifeste in poezie: gravitatea autorului, seriozitatea sa in fata vietii, simtul tragicului si al absurdului. Proza titulara e o sfisietoare dare de seama despre o dragoste care se sfirseste, sufocata de lucruri neinsufletite." (Mircea Cartarescu)
    Show book
  • Înțelepciunea arabă: de la preislam la hispano-arabi - cover

    Înțelepciunea arabă: de la...

    Grete Tartler

    • 0
    • 0
    • 0
    Grete Tartler compune un tablou complex al înțelepciunii arabe pe baza unor texte de facturi diferite: texte cu caracter sapiențial, meditații, alegorii filosofice și religioase, povestiri cu tâlc, cele mai multe făcând parte din domeniul literaturii arabe clasice – cu excepția unora scrise de gânditori citați de obicei în rândul filosofilor, teologilor sau istoricilor. Dintre aceste texte fundamentale pentru studiul culturii preislamice și islamice de limbă arabă, unele apar pentru prima dată în limba română. Într-o lume în care identitatea era dată de măsura șlefuirii literare a limbii arabe, căutarea înțelepciunii presupunea esențializare și o creștere spirituală îndemnând la depășirea granițelor regionale, naționale sau continentale. Putem descifra azi în oglinda acelor vremi signatura mobilității și a dialogului între culturi.
    Show book
  • Acuzaţia - cover

    Acuzaţia

    Bandi

    • 0
    • 0
    • 0
    Plasate în Coreea de Nord a sfârşitului de secol XX, în perioada conducerii lui Kim Il-sung şi Kim Jong-il, cele şapte proze cuprinse în Acuzaţia spun povestea unor oameni ce trăiesc sub un straniu şi îngrozitor regim dictatorial. Personajele acestor povestiri provin din medii sociale foarte diferite: o mamă care trăieşte printre privilegiaţii din capitala Pyongyang, dar al cărei fiu are o conduită nepotrivită faţă de Partid în perioada desfăşurării ceremoniilor de Ziua Naţională, un erou de război al comunismului incipient ale cărui iluzii sunt spulberate când Partidul îi ia ce are mai drag sau un miner care nu primeşte permisul de călătorie ca să-şi poată vedea mama aflată pe patul de moarte… Indiferent de emoţiile şi trăirile personajelor, e ceva ce atrage atenţia în atmosfera fiecărei povestiri: teroarea, frica ineluctabilă ca parte a existenţei.
    Show book
  • Poveşti despre nebunia obişnuită - cover

    Poveşti despre nebunia obişnuită

    Charles Bukowski

    • 0
    • 0
    • 0
    Tandru şi cinic, vulgar, sensibil, ironic şi empatic, Charles Bukowski oferă în Poveşti despre nebunia obişnuită o panoramă a vieţii din ghetourile şi mahalalele Los Angelesului postbelic, o lume aspră, cu propriile ei repere, pe care scriitorul o prezintă cu un umor sec şi un farmec greu de egalat. Alcoolici, jefuitori, puşcăriaşi, violatori şi nebuni trăiesc într-o lume a lor, pauperă şi dură, în care subzistă şi specia ciudată a scriitorilor şi poeţilor, descrisă cu sarcasm şi, în acelaşi timp, cu înţelegere de Bukowski, el însuşi personaj al propriei lumi, poet, parior la curse, alcoolic şi afemeiat. Un tată iubitor care îşi întreţine familia din jafuri, o nuntă zen uşor caraghioasă, o pătură vie, care vrea să-l sugrume pe Bukowski în somn, un viol ambiguu, ucigaşi psihopaţi, poeţi răutăcioşi şi adesea ridicoli – toate istorisirile şi toate personajele construiesc un univers aparte, în care cultura înaltă şi cultura populară, muzica clasică, prostituatele, poezia şi cursele de cai ajung să coexiste firesc, într-o succesiune de scene de viaţă autentică.
    Show book