Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Sfinti vanturi si alte intamplari - cover

Sfinti vanturi si alte intamplari

Dumitru Radu Popa

Publisher: Curtea Veche

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Dumitru Radu Popa ne ofera o mostra de realism magic, in linia altor proze publicate de autor. De aceasta data el aduce in prim plan o serie de intamplari biografice legate de familia sa din Baia Mare si imprejurimi, in contextul prigoanei greco-catolicilor de la sfarsitul deceniului cinci si inceputul deceniului sase al secolului din urma. Personajele evolueaza pe diferite planuri, realitatea si fictiunea ingemanandu-se intr-o maniera indestructibila. Accentele de umor sunt mult mai putin evidente de aceasta data, tonul general fiind grav. Actiunea e alerta si, desi o oarecare discursivitate poate deconcerta la un moment dat cititorul, pana la urma experientele tuturor personajelor – unele enigmatice si greu de inchipuit – se finalizeaza intr-un singur tot, prin iscusinta narativa a autorului de a arpegia motivele fundamentale ale romanului (credinta, justitia imanenta) intr-o carte scurta ca numar de pagini, dar densa, care se citeste cu sufletul la gura.
 
Religia e o sub-speta a fantasticului, spunea Borges. Lui Dumitru Radu Popa memoria ii este fantastica. E asa nu doar prin performanta – autorul nostru inchipuind una dintre cele mai nemiloase harti ale reminiscentelor de la Borges incoace –, ci si prin constitutie. Sfinti, vanturi si alte intamplari rememoreaza, in cheie vesnic dubla, cruzimile actuale si oculte ale inceputurilor comunismului romanesc, cand raul de afara era atat de mare ca pana si stihiile isi dadeau mana sa poata face un dram de bine. In aceasta tara idolatra si uituca, puterile se-ntuneca si infuleca; securistilor le e frica de ocult; de ce le e frica nu scapa; sfintii se bulucesc in calendar, nemailasandu-i loc lui Dumnezeu; fantasmele spulbera institutiile inflexibil, fara cinism; amenintator e fiece colt al labirintului. Acest roman apare intr-un moment in care stafia lui Stalin cauta iar sa se-mpreuna-alta cu slabiciunea mioritica. Din elita roita-n diaspora, vocea de mare prozator a lui Dumitru Radu Popa predica in desertul care ne creste in jur – oprindu-l amar ca pe fata morgana.
Available since: 01/25/2013.

Other books that might interest you

  • Romanian Audio Bible - New Romanian Translation - cover

    Romanian Audio Bible - New...

    Zondervan Zondervan

    • 0
    • 0
    • 0
    Enjoy this audio recording of the New Romanian Translation™ Bible, read by two readers. The New Romanian Translation™ offers a faithful rendering of Scripture’s original word order while also delivering the most comprehensive and clear translation of the Bible’s stories and concepts in the Romanian language.
    Show book
  • Alchimie Universală - cover

    Alchimie Universală

    Ray del Sole

    • 0
    • 0
    • 0
    Cuvântul alchimie sun fascinant i misterios. O asociem cu ideile fantastice de a converti plumbul în aur, de a crea piatra filosofului sau de a face materia prima. Multe cri au fost scrise despre aceast art i tiin.Intenia mea este s prezint o abordare i o înelegere universal a alchimiei fr termeni, simboluri etc. Aceast explicaie universal a principiilor alchimiei în forma sa cea mai pur este simpl i etern i v permite s înelegei toate sistemele tradiionale de alchimie. Este cunotinele cheie pe care vreau s le prezint aici. Cu tastele potrivite putei deschide toate uile.
    Show book
  • Practica mistică - desăvârșirea sufletului - cover

    Practica mistică - desăvârșirea...

    Ray del Sole

    • 0
    • 0
    • 0
    În aceast carte descriu practica mistic în teorie i practic. Un mistic îl iubete pe Dumnezeu, pe oameni i pe creaie. El calc calea iubirii i a înelepciunii. Scopul su este unirea cu Dumnezeu. Pe drum, misticul trece prin fazele de purificare, vindecare i perfecionare. În acest fel îi perfecioneaz templul pentru a putea primi spiritul divin în nunta mistic. Adevratul mistic este o persoan rafinat care poart spiritul divin în sine i unete astfel natura uman i divin în sine.În carte explic muli termeni tehnici care sunt necesari pentru înelegerea practicii spirituale. De asemenea, arat diferite exerciii care servesc dezvoltrii mistice.
    Show book
  • Pisica lui Dalai Lama - cover

    Pisica lui Dalai Lama

    David Michie

    • 0
    • 0
    • 0
    Iubitoare, sarcastică şi înţeleaptă, această pisică cu nenumărate nume deschide o fereastră spre sanctuarul interior al vieţii din Dharamsala. Ca un mic spion care observă fluxul constant de întâlniri private dintre Sfinţia Sa şi diverse persoane, de la celebrităţi hollywoodiene la filantropi şi autori motivaţionali, pisica lui Dalai Lama ne oferă o perspectivă asupra modului în care putem găsi fericire şi sens într-o lume ocupată şi materialistă. Povestea ei va aduce un zâmbet pe chipul oricui a fost binecuvântat cu torsul mărinimos şi lăbuţele fremătătoare ale unei pisici. 
     
    – O, ce adorabilă! 
    Coborî repede pentru a mă mângâia pe ceafă, lucru pentru care am mulţumit cu un căscat larg şi întinderea fremătătoare a labelor din faţă. 
    – Nu ştiam că aveţi o pisică! exclamă ea. 
    Sunt mereu surprinsă de câţi oameni fac observaţia asta. De ce Sfinţia Sa nu ar avea o pisică? 
    – Dacă ar putea să vorbească, continuă actriţa, sunt sigură că ar avea să ne împărtăşească ceva înţelepciune. 
    Şi aşa sămânţa a fost plantată. 
    Am început să mă gândesc din ce în ce mai mult că poate venise timpul să scriu şi eu o carte a mea – o carte care să transmită ceva înţelepciune dobândită în timp ce stăteam nu la picioarele lui Dalai Lama, ci chiar mai aproape, în poala sa. O carte care să spună propria mea poveste – nu atât una a evoluţiei de la sărăcie la bogăţie, ci a saltului de la gunoi direct în templu. Cum am fost salvată de la o soartă prea aspră pentru a fi amintită, ca să devin tovarăşa constantă a unui bărbat care nu numai că este unul din cei mai mari lideri spirituali din lume şi laureat al Premiului Nobel, ci şi un expert în mânuirea instrumentelor de deschidere a conservelor.
    Show book
  • Puterea transformatoare a minții pline de compasiune - cover

    Puterea transformatoare a minții...

    David Michie

    • 0
    • 0
    • 0
    În toţi cei 40 de ani de propovăduire a învăţăturilor sale, Dalai Lama a răspuns într-un singur mod, consecvent, la rugămințile de a recomanda o carte în care se explică modalitatea de punere în practică a ideilor budiste: „Citiţi Guide to the Bodhisattva’s Way of Life a lui Shantideva.” Fiind una dintre cele mai importante opere clasice din budismul tibetan, ea conţine toate sfaturile şi toată motivaţia necesare pentru a face din învăţăturile lui Buddha o parte din realitatea zilnică. 
     
    Să citeşti Shantideva în confortul scaunului şi deconectat poate fi intimidant, tot aşa cum cineva nefamiliarizat cu muzica clasică poate fi intimidat de perspectiva de a sta aşezat pe durata unei simfonii beethoviene sau cineva nefamiliarizat cu arta ar putea ezita pe treptele unei galerii faimoase – deşi ne-am putea simţi atraşi de un nou demers, ne trezim în faţa unei probleme simple: de unde să începem? 
     
    Având însă un ghid care să ne releveze aspectele importante şi, mai ales, care să ne trezească entuziasmul şi voinţa, noul nostru interes se poate dezvolta firesc într-o sursă de inspiraţie proaspătă. Sper ca această carte să constituie și ea un astfel de ghid.  
     
    Despre carte 
     
    Partea I-a discută despre mintea iluminată plină de compasiune din perspectivă budistă. În budism, cuvântul „minte” este adesea folosit cu sensul de „stare de spirit” şi astfel vedem cum pot fi ele dezvoltate, ce beneficii de dezvoltare a lor pot exista şi cum diferă ele de stările mentale pe care le experimentăm în mod curent.  
     
    Partea a II-a face schimbul de la teorie la practică. Cum putem, mai exact, să cultivăm un fel de a fi iluminat? Ce presupune asta mai exact? Care sunt elementele de bază – uneltele psihologice, practicile meditative, metodele şi tehnicile – pe care le putem aplica pentru o transformare personală la cel mai profund nivel?
    Show book
  • Eliberarea de jocurile minții - Ghid practic pentru iluminare - cover

    Eliberarea de jocurile minții -...

    Marius Mihai Lungu

    • 0
    • 0
    • 0
    După cei 10-12 ani ghidați de o persoană a cărei identitate a rămas chiar și acum necunoscută, realizând care este adevărata noastră natură, toate aceste metode și tehnici aplicate de mine și scrise aici în carte mi se par inutile. Însă îmi dau seama că la acel moment dacă mi-ar fi spus doar atât: „Știi că exiști?“, „Ești conștient că exiști?“ și „Ai avut vreun moment în care nu ai existat?“, nu cred că aș fi înțeles nimic și simplitatea adevăratei mele naturi (care este și a voastră) ar fi fost, ca de obicei, trecută cu vederea de minte.
    Show book