Did you know that reading reduces stress?
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced

Other books that might interest you

 • Zelul fata de Dumnezeu Despre lupta celor trei monoteisme - cover

  Zelul fata de Dumnezeu Despre...

  Peter Sloterdijk

  • 0
  • 0
  • 0
  „Globalizare inseamna: Culturile se civilizeaza reciproc. Judecata de Apoi duce la munca zilnica. Revelatia devine raport despre mediu si protocol despre situatia drepturilor omului. Cu asta ma intorc la laitmotivul acestor consideratii care se fondeaza pe etosul stiintei generale a culturii. Il recapitulez ca pe un credo si ii doresc forta de a se raspandi cu limbi de foc: Calea civilizatoare este singura care mai e deschisa.“ – Peter Sloterdijk
  Show book
 • Despre doliu: un an din viata lui Leon W - cover

  Despre doliu: un an din viata...

  Mircea Mihaies

  • 0
  • 0
  • 0
  Despre doliu. Un an din viața lui Leon W. tratează din perspectivă multiplă – psihologică, antropologică, liturgică și literară – chestiunea rugăciunii de doliu, a "kaddish“-ului ca potențial element de unificare a religiosului și tradiției, văzute din perspectiva modernității tîrzii. Pornind de la jurnalul de doliu al lui Leon Wieseltier, Kaddish, lucrarea surprinde mutațiile petrecute în sfera religiosului într-o lume din ce în ce mai desacralizată. Demersul se dorește a fi și o reconstituire a unei "biografii exemplare“, urmărind avatarurile de natură psihologică și culturală survenite pe parcursul anului în care, conform credinței iudaice, autorul a ținut doliu în urma morții tatălui său. 
  "În Talmud găsim această frază: «Cînd moare un înțelept, toți sînt rudele lui». Cu ea și-a început Leon Wieseltier textul pe care l-a scris la moartea maestrului său, Isaiah Berlin. Contrariat de caracterul enigmatic și profund al acestei fraze, Mircea Mihăieș a dedicat elucidării ei o investigație tulburătoare, la capătul căreia aflăm ce mai înseamnă pentru omul modern să țină doliul religios și rugăciunile de mîntuire pentru părintele său mort. Pasiunea investigației îl ține pe cititor cu sufletul la gură, într-o situație care ne va ține pe toți, la timpul potrivit, fie cu sufletul cernit, fie cu el trecut în/de beznă. Cînd moare un om, toți îi poartă doliul. Despre doliu este o carte superbă, care ne privește cu insistență pe toți.“ (H.-R. Patapievici)
  Show book
 • Gnozele dualiste ale Occidentului - cover

  Gnozele dualiste ale Occidentului

  Ioan Petru Culianu

  • 0
  • 1
  • 0
  Traducere de Tereza Culianu-Petrescu. Postfata de H.-R. Patapievici. Volumul face analiza tuturor religiilor dualiste a caror istorie a influentat in mod profund Occidentul: gnosticismul marcionismul maniheismul paulicianismul bogomilismul si catharismul occitan si lombard. Se umple astfel o lacuna din istoria ideilor infatisind o descoperire fundamentala: curentele dualiste formeaza un sistem ele nu deriva unul din altul ci reprezinta rezultatul acelorasi operatiuni mentale pornind de la aceleasi premise si de la un singur text: primele trei capitole ale „Genezei“ biblice. Culianu demonstreaza ca premisele dualismului genereaza un sistem care are tendinta de a se perpetua la nesfirsit si care exista aici si acum in ideile noastre filosofice politice stiintifice si chiar mai aproape de noi in fluxul propriilor noastre ginduri.
  Show book
 • Calea mamei divine 40 de ani în India alături de Ma Anandamayi - cover

  Calea mamei divine 40 de ani în...

  RM Alexander

  • 0
  • 0
  • 0
  Această carte este povestea unei autentice relații maestru-discipol. 
  Este povestea unei femei occidentale moderne, o respectată pianistă și profesoară austriacă, Blanca Schlamm, cunoscută ulterior ca Atmananda, o artistă care a fost toată viaţa preocupată să cunoască sensul şi scopul ultim al vieţii. Această căutare a condus-o, încă de tânără, în India. 
  Este odiseea unei ființe crescute în cultura occidentală, pe care într-un final o va abandona pentru a se imersa complet în spiritualitatea orientală 
  Jurnalele lui Atmananda sunt însemnările intime ale călătoriei sale spirituale. În cuprinsul acestora găsim și relatări unice despre tovarăşii săi de drum, alţi artişti, intelectuali şi căutători spirituali occidentali care, asemenea ei, au călătorit prin Orient în prima jumătate a secolului al XX-lea, și care au fost precursorii multor americani şi europeni ce au venit în India, la începutul anilor ’60, în căutarea împlinirii spirituale. 
  Experiențele și însemnările sale sunt în strânsă legătură cu personalități spirituale remarcabile cu care a interacționat direct precum Jiddu Krishnamurti, Ramana Maharishi și în special gurul ei, marea mistică bengaleză, Sri Anandamayi Ma.
  Show book
 • Dumnezeu nu este mare Cum otrăvește religia totul - cover

  Dumnezeu nu este mare Cum...

  Christopher Hitchens

  • 0
  • 1
  • 0
  Cartea de față nu este o lectură facilă. Dimpotrivă, șochează la fiecare pagină, încercând să ne scoată din conformismul călduț în care ne-am instalat și să ne facă să gândim. La fel ca Bertrand Russell în eseul De ce nu sunt creștin (1927), Hitchens încearcă să demonstreze că religia este o invenție umană, un efect al fricii noastre de moarte și de neant. Mai mult, ea s-a dovedit un adversar al științei și al cercetării, complice cu ignoranța, rasismul și tirania. Autorul vânează contradicțiile „cărților sfinte“, indiferent că aparțin creștinismului, islamului sau iudaismului. Hitchens îmbină argumente științifice și citate din marii filosofi cu descrierea unor evenimente sociale și politice sau chiar cu anecdote savuroase. Inteligența argumentației și stilul plin de vervă, chiar virulent pe alocuri, au transformat cartea într-unul dintre „textele canonice“ ale ateismului contemporan. 
  Christopher Hitchens (13 aprilie 1949‒15 decembrie 2011) a fost un scriitor, critic literar și jurnalist anglo-american. Ateu declarat, a stârnit multe polemici prin articolele și cărțile sale, în care a criticat deseori personalități ca Maica Tereza, Dalai Lama, Henry Kissinger, Bill Clinton, Mel Gibson etc.
  Show book
 • Noaptea din gradina Ghetsimani Privilegiatii si dezmostenitii istoriei - cover

  Noaptea din gradina Ghetsimani...

  Lev Shestov

  • 0
  • 0
  • 0
  Doua celebre eseuri consacrate filosofiei lui Pascal Descartes si Spinoza si raportului dintre ratiune si irational in cunoasterea Binelui si a lui Dumnezeu. Intr-un secol care a cunoscut apogeul si declinul filosofiei istoriei si a culturii e dificil de aflat un autor care sa le fi frecventat cu mai multa pasiune si cu mai multa stralucire. 
  Traducere de Gabriela Gavril Antonesei si Liviu Antonesei 
  Prefata de Liviu Antonesei
  Show book