Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Szeretett szeretetlenség - cover

Szeretett szeretetlenség

Daniel Korb

Publisher: Korb – Publishing

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Az erdélyi szellem gyakran patetikus, ám egyidejűleg ironikus is magával szemben. Ebben a kedélyben fogantatott történetek tárulnak itt elénk, amelyek nem ismernek határokat, és a kilencvenes évek előtti négy évtized élményeiből inspirálódnak. A cselekmények szereplői, részben maguk krédója szerint élnek, de nem csak erről akad közlendőjük, hanem megkísérelnek egy bizonyos életszemléletet is továbbítani. Emlékeztetni próbálnak olyan körülményekre, amiket valaha valóságosnak tartottunk, de sajnos, közben csak mindegyikünk emlékezetében léteznek. Erdélyi gondolatok az otthonról, a hontalanságról meg arról a kifürkészhetetlen valamiről, ami a gondviselés.

Other books that might interest you

 • Új faj II kötet - cover

  Új faj II kötet

  Gabriel Wolf, Nemere István,...

  • 0
  • 0
  • 0
  Ez a kiadvány az Arte Tenebrarum Könyvkiadó 2021 márciusában indított novellapályázatának eredménye, az „Új faj” című horrorantológia második kötete.
  
  Nemere István ebben a kötetben szereplő művének ismertetője:
  
  Különös jelenség üti fel a fejét a Földön. Az emberek hajlamossá válnak elmerengeni, elbambulni munka közben. És sajnos nemcsak általános, kevésbé fontos feladatoknál, de olyan kötelezettségek ellátásakor is, amelyek helytelen elvégzése, elmulasztása akár saját – vagy mások – életébe is kerülhet. A látszólag szórakozott, valójában felelőtlen, életveszélyes viselkedés oka: a feledékenység.
  Bolygónk lakossága elkezd felejteni. Gyakorlatilag mindent, ami normális esetben összetartja és működőképessé teszi a civilizációnkat:
  Például a postásoknak nem jut eszébe, ki hol lakik, sőt még az sem, hogy leveleket kellene kézbesíteniük. A tűzoltók elfelejtik, mi a teendő, amikor kiérkeznek egy lángokba borult lakóépülethez. A taxisoknak nem ugrik be, mi hol található a városban, és az sem, hogy melyik pedál mire való az autójukban. Katasztrófák, balesetek, tömegszerencsétlenségek veszik kezdetüket, ami egyre nagyobb – lassan már világvégével fenyegető – méreteket ölt.
  A kutatók lázasan dolgoznak azon, hogy kiderítsék a feledékenység okát. Van, aki szerint ez egy földi eredetű betegség. Mások idegen lényekre gyanakszanak, akik talán vírust küldtek ide a bolygónkra, amivel szándékosan próbálják először meggyengíteni, majd lerombolni az itteni civilizációt, hogy utána könnyedén leigázhassák a Föld uralkodó faját.
  Vajon sikerül a kutatóknak kideríteni, hogy mi okozza a jelenséget?
  Jutnak valamire, mielőtt még ők is elfelejtik, hogy min dolgoznak egyáltalán? Ugyanis az ismeretlen kór kíméletlenül terjed. Senki sem immunis rá.
  Az óra ketyeg...
  Az emberiség percei pedig meg vannak számlálva.
  
  Nemere István ismét nagyot alkotott ebben a horrorba hajló, apokaliptikus sci-fi novellában, mert ahogy a műben az egyik szereplő szájából is elhangzik:
  „Van-e szörnyűbb horror annál, mint a felejtés?”
  
  Tartalomjegyzék:
  01. Nemere István: Az F-vírus
  02. Gabriel Wolf: Új faj (második rész)
  03. Frey Éva: Méhednek gyümölcse
  04. Ian Pole: Morpheus ébredése
  05. Ella Andromeda: Falak
  06. Kakas Dávid: Borzalmak háza
  07. Szentidai Dávid: A vége után
  08. Császár Alma: A névtelenek
  09. Király Áron: Bentlakó
  10. Tia-Sziara Álmos Bogát: A másik űr réme
  11. Kiss Andrea Enikő: Ipari titkok
  12. Amirov Rusztem: A paranoid lány és a gondolatlények
  Show book
 • Az élet háza - cover

  Az élet háza

  Erik Simon

  • 0
  • 0
  • 0
  Mit tennél, ha egy nap felébrednél egy világban, amit nem ismersz? Mit éreznél, ha csak az álmaidban jelenne meg az, akit önmagadnak vélsz, és a hely, amely emlékezeted szerint az otthonod? Honnan tudhatod, ki vagy és hová tartasz? Mi a szereped itt és most a földön? Mi a közös bennünk, emberekben? 
   
  Mira, a regény hőse hétköznapi nő. A fordulatos történet, amibe keveredik, első pillantásra szürreálisnak és lehetetlennek tűnik. S miközben az után kutat, ki is ő valójában, válaszokra rátalál, melyek az élet örök kérdéseire adhatók.
  Show book
 • Lángszerelem - Bűnügyi regény - cover

  Lángszerelem - Bűnügyi regény

  Demeter Attila

  • 0
  • 0
  • 0
  A nagymamát fondorlatos módon meggyilkolják, a húszéves lányunokát, aki mindössze egy szerény, kisvárosi papírboltot örökölhet tőle, sorozatos fenyegetésekkel zaklatják. A rémület tanyát ver a jó idegrendszerű lány lelkében, és tanácstalanná válik. Nem bízhat senkiben, nem támaszkodhat senkire… vagy mégis?
   
  A regény végére megoldódnak a titkok, a bűn üldözői megfejtik a rejtélyeket, és a boldogság reménye is megcsillan a szereplők szeme előtt.
  Show book
 • A szerelmes delfin - Ókori Dekameron - cover

  A szerelmes delfin - Ókori...

  József Révay

  • 0
  • 0
  • 0
  A mesékből, mítoszokból, mondákból előbb alakulhatott ki a novella – amely magát az egyszerű mese vázát adja, zárt, tömör, szinte drámai szerkezetben –, mint a regény, amely epizódokkal tarkított, terjedelmes és szétfolyó formájában már a legkorábbi romantika motívumait őrzi és mutatja. Éppen a regényekből derül ki, hogy az irodalmi elbeszélésnek, a novellisztikának kezdettől fogva a szórakoztatás volt a célja. Ezért használja szüntelenül a csodás jelenségeket, a rémtörténeteket, a rablóromantikát, a boszorkányhistóriákat, a varázslatot, az elképesztő úti kalandok elbeszélését, az utópisztikus ábrándozást, s mindenekfelett az erotikát, vagyis a szerelmet (mert az erotikának az ókorban nem volt meg az a rossz ízű mellékértelme, mint ma: egyszerűen annyit jelentett, hogy „szerelem”). Szinte magától értetődik, hogy az Kr. e. II. sz. óta kialakult olvasóközönség érdeklődését (az anekdotikus és érzelmes történetkék, az anekdoták és humoreszkek, a méregkeverések s egyéb novellisztikus témák mellett) elsősorban a szerelmes elbeszélések, s ezek közt is a csiklandós erotika izgalmas és mindig népszerű termékei csigázták fel és kötötték le.
  Show book
 • Lámpagyújtogatók - cover

  Lámpagyújtogatók

  Csaba Baranyai

  • 0
  • 0
  • 0
  „A magyarországi devizahitelezés állatorvosi beteg ló.  Tekintettel a károsultak egészen magas arányára (kb. 1.96 millió fő), hazánkban sokkal nagyobb a tét, mint a környező országokban, itt a bankok mindent bevetettek, amivel érdekeiket érvényesíteni tudták.
   
  Meglehet sokkal többet, mint azt gondolnánk.
   
  Nem törekedtem semmi egyébre, mint egy aprócska darabkáját megvilágítani ennek a kálváriának, érzékeltetni azt, hogy miközben az MNB tanulmányában a károsultak a nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-portfóliók elemei, itt hús és vér emberek hétköznapi küzdelmei zajlanak. Az ember érdekelt, arról kívántam beszélgetni, miként élik meg a devizahiteles érdekvédők ezt a társadalmi jelenséget, milyen áldozatokat kíván meg tőlük a harc.
   
  Nem tudtam mindenkivel beszélni. A könyvben szereplők személye nem valamiféle kizárólagos reprezentációja ennek az ügynek, számos résztvevője van még ennek a kiterjedt mentőakciónak.
   
  Heten vannak e könyvben.”
  Show book
 • Rózától Belláig - Jókai szerelmei - cover

  Rózától Belláig - Jókai szerelmei

  László Kelecsényi

  • 0
  • 1
  • 0
  Szegény, boldog-boldogtalan Jókai Móric.Hosszú élete és irodalmi pályafutása során sok dicsségben volt része, ám ami a nőket illeti, nem volt szerencséje. Mindkét házassága botrányt okozott: az első csak családi és baráti környezetében, a második – ötven évvel később – már országra szóló, zajos ribilliót. Kétszer nősült, s mindkétszer színésznőt vett feleségül. Talán ez volt a baj. Talán, ha civil arákat vezet oltár elé, csöndben marad az ezerfejű cézár, a színházénál semmivel sem kíméletesebb irodalmi közvélemény. Persze, nem ez volt a legfőbb szálka a kívülállók szemében (s ilyenkor mindenki kívülálló, a legközelebbi rokon, még az édesanya is, mert egy szerelem, s egy abból következő házasság két ember legszentebb magánügye). A korkülönbség borzolta föl, sőt, sokkolta a hagyományokon nevelkedettek érzéseit. Laborfalvi Róza nyolc évvel volt idősebb, Grosz Bella több mint ötven évvel fiatalabb Jókainál.Bevezetésképp ennyi talán elég is lenne az olvasók kíváncsiságának felcsigázására.El kell azonban mondanunk még egyet-mást e kötet jellemzőiről. Ez nem irodalomtörténeti szöveggyűjtemény, csak Jókai magánéletére vonatkozó írások, levelek, cikkek, életrajz-részletek olvashatók benne. Többségük kortársi emlékezés, vagy épp vita, hiszen a múlt század elejéig nagyjából mindent elmondtak a szemtanúk és a közvetlen utókor, amit nagy mesemondónk házasságairól tudni lehetett. Úgy is lehet olvasni ezt a könyvet, mint egy regényt: aki hagyományos módon, az elején kezdi és végigolvassa, egymással olykor élesen ütköző állítások tükrében formálhat önálló véleményt a legnépszerűbb magyar író magánéletéről. Eldöntheti, boldog avagy boldogtalan volt-e Jókai Mór élete.
  Show book