Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Ideologii politice O scurtă incursiune în gândirea politică și contemporană - cover

Ideologii politice O scurtă incursiune în gândirea politică și contemporană

Ciprian Bogdan, Sergiu Mișcoiu

Publisher: Adenium

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Volumul este o lucrare aprofundată despre istoria ideilor, oferind o analiză pertinentă a celor mai importante ideologii ale secolului XX (comunismul, nazismul, fascismul și socialismul), a ideologiilor clasice (liberalismul și conservatorismul), precum și a unor curente de gândire care au generat acțiuni de masă, cum ar fi ecologismul și populismul.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Crearea statului italian în viziunea lui Antonio Gramsci - cover

    Crearea statului italian în...

    Ioana Cristea Drăgulin

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul abordează teoretic și istoriografic cele mai importante categorii ale gânditorului politic Antonio Gramsci. Analiza Ioanei Cristea Drăgulin permite restituirea unității și continuității pe care tinde să le ascundă natura fragmentară a unei mari părți din opera gramsciană, reconectând într‑un cadru unitar apa­ratul conceptual complex pe care autorul îl diseminează pe parcursul Caietelor sale, într-un context cultural atât de îndepărtat de cel originar, când au fost scrise.
    Show book
  • Instituții alegeri individuale și acțiune colectivă - cover

    Instituții alegeri individuale...

    Mihai Ungureanu

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul analizează fundamentele politicilor publice din perspectiva teoriei alegerii raționale. În prima parte sunt abordate teme din domeniul științei politice, cum ar fi comportamentul electoral al cetățenilor și al partidelor politice, interacțiunea dintre stat și grupurile de presiune, efectele formei birocratice de organizare a administrației publice, forma și mărimea legislativelor sau alegerea și efectele constituțiilor. Partea a doua include studii pe marginea unor teme asociate domeniilor sociologiei și dreptului, abordarea în mod unitar a acestor subiecte realizându-se cu ajutorul instrumentelor economiei neoclasice. Instituții, alegeri individuale și acțiune colectivă se adresează studenților și profesorilor de la facultățile de științe politice, administrație, sociologie și drept, precum și cercetătorilor din domeniul științelor sociale.
    Show book
  • Comunicarea politică Construirea spectacolului politic a opiniei publice și a agendei publice - cover

    Comunicarea politică Construirea...

    Corina Barbaros

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul propune o introducere în cele mai importante dezbateri și analize din domeniul comunicării politice, abordând modul în care aceasta este abordată de specialiști și factorii implicați.
    Show book
  • Calea europeană a Republicii Moldova - cover

    Calea europeană a Republicii...

    Sorin Bocancea, Radu Carp

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul reunește contribuțiile unui număr de 40 de specialiști din diverse domenii (științe sociopolitice, mass-media, arte) având ca temă evoluția postcomunistă a Republicii Moldova și perspectivele care se profilează în vederea aderării și integrării sale în Uniunea Europeană, pe fondul clivajului evident care există în clasa politică de la Chișinău, care trimite electoratul într-o perpetuă confuzie. Un alt aspect important abordat în carte este fenomenul central care, până acum, a compromis traiectul european al Moldovei: corupția.
    Show book
  • Don Quijote în Est - cover

    Don Quijote în Est

    Octavian Paler

    • 0
    • 0
    • 0
    „În imediata vecinătate a casei mele, dincolo de intersecție, e un soclu gol, de marmură roșcată. Nu cred să existe un simbol care să caracterizeze mai bine starea noastră de spirit de azi... Dacă ar fi după mine, aș așeza pe soclul masiv de marmură roșcată, pe care acum își fac siesta ciorile, o statuie a lui Don Quijote, în armura lui caraghioasă și solemnă, cu lancea în mână, gata de atac. Mă tem că negațiile și dezamăgirile ne-au adus foarte aproape de punctul unde înclini să consideri idealismul o prostie și ne-ar trebui o reîmprospătare a iluziilor. Pe deasupra, Don Quijote ne-ar putea ajuta, am impresia, să ne analizăm mai bine defectele. Operație absolut capitală, cred eu, dacă vrem să pricepem ce se întâmplă cu noi. În atmosfera încărcată de ură care ne otrăvește viața, azi, capacitatea lui Don Quijote de a iubi are multe șanse să pară un miracol și să ne pună, în consecință, pe gânduri. Dezvăluindu-ne ceea ce noi nu prea știm, se pare, că în adâncul ei iubirea e tragică, bunul cavaler ne-ar face, poate, să ne rușinăm de plăcerea dubioasă a bășcăliei prin care, în mod aproape reflex, încercăm să ne scuturăm de contactul neplăcut cu nenorocirile și, astfel, am deveni, presupun, mai profunzi, mai pregătiți să ieșim din mizeria morală în care ne bălăcim cu furie azi.“ (Octavian Paler)
    Show book